Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Mohl by někdo zavzpomínat, jak to probíhalo, když dělal autoškolu? Měli jste u sebe nějakej průkaz, a co se tam zapisovalo? Pokud možno odpovídejte někdo, kdo autoškolu dělal v tomto století a ne před třiceti lety.
Mám tento problém – už jsem jednou autoškolu abslovovala přibližně před sedmi lety, byla jsem tehdy sotva osmnáctileté tele a dnes bych asi pana instruktora, v některých situacích odkázala do patřičných mezí. Předtím jsem nikdy neseděla za volantem a o autě jsem věděla jen to, kde je spojka, brzda a plyn.
Na první hodině mě instruktor zavezl na plné parkoviště, kde mi ukázal, co kde je, jak se řadí atd., až potud to bylo OK. Pak jsem sedla za volant a měla se rozjet – přede mnou asi jen 1,5 m místa, samozřejmě mi to nešlo, auto poskočilo dopředu, instruktor dupl na brzdu a začal na mě řvát, co to dělám, jestli chci do těch před námi narazit, že mi říkal a ukazoval jak se rozjet. Pak se mi to podařilo a jezdila jsem mezi parkovišti dokolečka, dokola. Na konci mi řekl, že už dlouho neviděl nikoho, komu by to tak nešlo. Na druhé jízdě se mě zeptal na co je tláčítko uprostřed (varovná světla), když jsem to nevěděla, řekl, že mě hodí zpátky domů, ať si to nastuduji a přijdu až na další jízdu.
Další jízdy jsem jezdila po okreskách, kdy mě instruktor znervózňoval průpovídkami typu: "Jestli nabouráte, zaplatíte mi to...nejezděte tím prachem, teď jsem byl v myčce" apod. Nic mi nebyl ochotnej vysvětlit např. jednou při odbočování mi řekl tady vždycky najedete blbě už jsme tady jeli tolikrát, ale na chybu mě nikdy neupozornil a na dotaz jak tam mám najet odpověděl, že to mám dávno vědět. Musela jsem se podívat do knížky.
Vzpomínám si na jednu příhodu, jela jsem a přede mnou louže, na chodníku stála skupinka lidí, instruktor čuměl na ně místo na cestu (asi jestli je nezná a nemohl by si jít na chvíli pokecat, což se taky párkrát stalo, když viděl někde známého), no, neodhadla jsem to a louži vzala zadním kolem a lidi se ten den nemuseli sprchovat. Samozřejmě, že mě seřval.
Na poslední jízdě po mě chtěl couvání, předtím jsem to nikdy nezkoušela, jen mi na první hodině úkázal, kde je zpátečka.
Po absolvování celého výcviku mi dal na výběr několik možností a) vykašlat se na to, jsou lidi, kteří na řízení nemají a vypadlo z něj, že kdyby mi nestál na spojce tak ani nenastartuji, do té doby jsem si myslela, že startování je v pohodě, o tom, že mi drží spojku jsem neměla ani tušení
b) přejít k jiné autoškole
c) platit si kondiční jízdy, což jsem nakonec udělala, chtěla jsem se na to vykašlat, ale po hádce s matkou, která chtěla zpátky těch osm tisíc, které jsem samozřejmě jako student neměla jsem pokračovala. Kondiční jízdy jsem si platila už ze svého z brigády. Určitě jsem autoškole nacpala nejméně 10 tisíc (radši jsem to ani nepočítala) než jsem se na to vys...la
Teď řeším dilema, mám se o ŘP pokusit znovu v jiné autoškole? Přijde vám chování instruktora a zároveň majitele autoškoly normálnínebo jsem opravdu tak blbá a nemám na řízení buňky? Dnes se ke mně někdo takhle chovat asi vystoupím a jdu raději pěšky. Jak probíhala autoškola u vás?
Až tak bych to neřešila, ale jsem asi jediná, kdo s ním měl problém, co jsem se ptala spolužáků tak prý je v pohodě. Na teorii byl naprosto v klidu, vysvětloval. Autoškola existuje dodnes.
Omlouvám se, je to trochu delší, ale snad se najde někdo, kdo dočte do konce.
Děkuji všem za názory a rady.
Zdravím, rozhodně do toho jděte, ale jděte do jiné autoškoly. Popisované chování v pořádku určitě není, ale hodně to může být tím, že jste si prostě nesedli - třeba si Vás zařadil (což jako profesionál neměl) do kategorie nějakých Barbín a dával Vám to sežrat. Znám docela dost žen, které neřídí auto díky chlapům (tedy kvůli manželům, nikoli kvůli instruktorům), kteří syčí, když žena přeřadí o půl vteřiny dříve, než by zařadili oni, případně okázale vzdychají, když je to pro změnu o vteřinu později. Já osobně jsem měla na chování instruktora i exmanžela na sedadle spolujezdce štěstí a řídím ráda a snad i dobře. Takže hledejte autoškolu, klidně řekněte, že chcete tolerantního a trpělivého učitele, slušná autoškola by se měla snažit, za ty prachy by jim to mělo stát.
Přesně tohohle jsem se bála, když jsem si šla dělat AŠ, protože na mě jednou někdo takhle vyjet, tak nejezdím dodnes. A těch zkušeností lidí, kteří měli podobné učitele... ptám se, proč je jich tak strašně moc? To se ti instruktoři bojí s námi jezdit? Chápu, že to občas je o nervy, ale myslím, že takovýchto příběhů má strašně, strašně moc lidí.
Já to vyřešila tak, že jsem šla přes známé, takže instruktorka nejenže byla úplně fajn, ale jízdy vždycky protáhla o 5-10 minut. Nikdy neztratila nervy, chvilku jsem jezdila i s jejím kolegou, ten byl o něco jiný (trošku ráznější, ale pořád profík, ráznější v dobrém slova smyslu), ale taktéž nikdy ani náznak netrpělivosti nebo vzteku.
Takže doporučuji důkladně proklepnout kamarády a známé, jestli nemají známé v autoškole No a myslím že tahle rada zazněla už výše - jít do AŠ s tím, že máte "trauma" z tohoto a potřebujete trpělivého instruktora. Myslím, že ženy k tomu mají o něco lepší předpoklady
Ačkoliv moje instruktorka nemohla být ani o chlup lepší, než byla, naučila jsem se jezdit teprve když jsem jezdila sama. Prostě jsem nervák a sama jsem v autě daleko klidnější, protože přemýšlím jen nad tím, jak sebe a nikoho jiného nezabít a nikomu neublížit. Když je někdo se mnou v autě, tak nejdřív přemýšlím nad tím, co by řekl na moji jízdu (pokud je to někdo, kdo mi v minulosti jízdu hodnotil, jako instruktorka nebo přítel).
Můj instruktor mě okřikl jen jednou, když jsem při přejíždění do jiného pruhu nekoukl do zpětného zrcátka a jednou mi šlápl na brzdu, pže jsem jaksi (sic na přehledné křižovatce) nechtěl zastavit na stopce, jinak to byl velký pohodář.
Instruktor by se měl ke každému chovat slušně, i k největším pakům. Být ve tvé kůži, tak bych zkusil jinou autoškolu. A pokud i tam to bude podobný, vykašlal bych se na to. Je pravda, že ne každý na to má buňky. Ale víš jak, jeden umí to, druhý tohle ...
Já mám z autoškoly tři silné vzpomínky:
1. Při jedné z prvních jízd mě zezadu nabořil dědek s žigulíkem.
2. Děsně hezká instruktorka, při řazení se někteří "jako" netrefili na řadičku a pohladili jí koleno. Já to plánoval taky, ale nikdy k tomu nedošlo ani omylem, ani "jako" omylem.
3. Jeden instruktor mně v autě během jízdy mimo město usnul, musel jsem ho na křižovatce budit, abych věděl kudy mám jet.
Dobrý den,
všem děkuji za odpovědi, moc mě povzdily autoškolu určitě znovu zkusím - už začínám šetřit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.