Nejste přihlášen/a.
Jsem vytočená, protože jsem reagovala a nemusela.
Zdravím,
a poprosím Vás o radu, jak se naučít mít vše na háku. Byla jsem v Coopu u kasy malá holka věk cca 13 let v ruce pouze flašku vína. Ještě, než ho pokladní namarkovala, tak jsem se pousmála a říkám, tady máme 18ti letou slečnu s vínem. Holka se usmála a řekla, ne ,že jí bude 13. Pokladní s klidem vzala víno namarkovala, podívala se přísně na mně...a pronesla s pohledem mě do očí , ale větu adresovanou holce---To je pro babičku, že?...holka na to--že jo.
Je mi jedno, jestli to fakt veze bábě, ale snad jsou nějaká pravidla, připadala jsem si pak jak debil, předevšema tam. Nechci už reagovat na takové i podobné události, ale vždycky když k něčemu dojde tak se neovládnu. Jak se mám ovládat? Mám počítat do
20, říct i---to se mě netýká?
Já jsem bydlela do 25ti v hlavním městě, a stejně , když si vzpomenu zpětně tak třeba moje máma vždycky reagovala. Což jsem asi odkoukala, nejednou se zastala , když někdo někoho napadl... o ostatní jen čuměli...ale to je o něčem jiném, tady jde pouze o víno nezletilé.
Městem to nebude, tak kdybych toto viděla třeba v Praze, tak řeknu přímo prodavačce--to snad neprodáte?! Tady si beru raději servítky, ale nejraději bych byla üplně splachovací...
V Praze je také spousta špatných zkušeností s pozitivní aktivitou, či jak to nazvat. Sám od sebe vyzvat důchodce v tramvaji, ať se posadí na mnou uvolněné místo? Deset z nich pojede jen jednu zastávku, dalších deset stojí rádo. Poslední desítka vůbec nezareaguje. To je pak těžké. Velice nerad bych ale stavěl pražskou žumpu proti rajskému venkovu. Jde o velkoměsto jako takové - v Brně je to stejné v bledě modrém, pobýval jsem tam.
No já nevím no Jsem rodilý pražák a také mám takové choutky. Když vidím, že někdo dělá něco, co nemá a obtěžuje to ostatní, což teda není tento případ, tak také zuřím. Stačí, když někdo v passatu na jížní spojce jede 140 za hodinu a já jedu 100 (je tam 80ka) a nalepí se mi na zadek, tak ho prostě vybrzdím, aby to už příště neudělal. M8m takové výchovné móresy občas, ale takové maličkosti, jako, že někdo prodá alkohol dítěti fakt neřeším, od toho je tady policie a hlavně mě to nijak neohrožuje. Něco jiného, když vidím vyjíždět z parkoviště rodinu v autě, kde jsou vzadu malé děti a všichni jsou nepřipoutaní. Také je zablokuju, vystoupím a řeknu jim, že je nepustím, dokud si ty děti nepřipoutají. Ale dělám to proto, protože ty děti za to nemůžou a představa, že pak skončí v lepším případě na vozíku jen protože, že rodiče jsou kreténi je pro mě nepřijatelná. Ale k věci: Neřešte blbosti a pokud Vás štve každá maličkost, běžte k policii a stejně budete nespokojená...Kluci od policajtů, s kterými se znám na to nadávají, protože ani oni s tím nemůžou nic udělat...Musíte se s tím smířit, nebo se odstěhovat na Sibiř, kde jsou jen medvědi a sem tam nějakej Mrazík
Ale mjusím podotknout, že lidi kolem mě říkají, proč to dělám, proč to řeším. Odpovídám: Kdyby se všichni chovali jako ty, kvůli kterým zuřím, tak tu bude anarchie a když budou všichni takoví jako já, bude se tu žít blaze, tak si vyber a hlavně nečum, jak někdo dělá něco, co se prostě dělat nemá...Ale přiznávám, připadám si jako blb už, protože si pak o mě myslí, že jsem blázen já a ne ty ostatní, co dělají problémy. Třeba tady u nás v Praze je hodně na hlavních průtazích městem vyhrazených pruhů pro autobusy, aby nekolabovala MHD. Samozřejmě ve špičce dopravní vyčůránci jezdí tímhle pruhem, aby nestály v kolonách. Když vidím někoho v zrcátku, tak mu to tam prostě postavím, aby neprojel, ale fakt si připadám jako hovado... Jen proto, protože všichni si všechno nechávají líbit
Naučíme se být nevšímaví, také jsem vždy nemlčela až jednou nainstalovala obec nové odpadkové koše a dva kluci se snažili o jejich zničení, na zastávce stálo dost lidí a vůbec jim to nevadilo, na mojí otázku proč to dělají, přišla odpověď "co ti je potom ty šmajdavá píp" no a já rychle zmlkla a o berlích utíkala co to šlo. On by totiž nikdo z kolemjdoucích nepomoh.
Kéž by takoví byli všichni. Pak by totiž okolí nečumělo na vás jako na prudiče-bonzáka, ale na prodavačku jak to, že se holky na věk nezeptala sama od sebe. A prodavačka by si vůbec nedovolila prodat chlast dítěti.
Nevšímat si špatností je chyba, a máme se tu tak jak to dovolíme. Včetně naší vlády a zákonů.
Tak to mám to samé. Já když v práci třeba poukážu na něco, že se dělá špatně a mohlo by se to zlepšit, nebo když se rozčiluju, že když se neozveme a nebudeme mít požadavky, bude si s námi dál ředitel vytírat..., tak všichni jen pokrčí rameny a ještě koukají, jestli jsem jako normální, když se tolik čertím kvůli svým právům. Ono je totiž přece nejlepší držet hubu a krok
Myslím, že pokud pokladní na tuto lehkou poznámku nezareagovala jak má, tedy nepožádala slečnu o občanku, tak jste ji měla upozornit už natvrdo, že je to její povinnost. A když by držkovala, tak zavolat vedoucí. Já bych vám byl jako rodič té dívky vděčný. Pokud jen opatrně pípnete, a pak se stáhnete, tak to k ničemu není a navíc pak z toho máte sama špatný pocit. Takže buď mlčet, nebo dotáhnout do konce. Pro svůj pocit i pro výsledný efekt.
Zdravím, i já jsem taková trubka, ale já bych to dotáhla do konce, nechala si zavolat vedoucí a možna bych vytočila i policajty. Ale muselo by to byt v cizím městě. Tady u nás na maloměstě bych si to nedovolila. Protože by to bylo přesně jak píšete, ta špatná bych byla já. Ale být to jinde, tak bych si tu prodavačku vychutnala.
Pravě v cizím městě to není a pokladní je možná i šéfka, páč jsou tam 2 prodavačky a jsou tam přes týden furt.
Jak už tady zaznělo, bud´ sem měla být důsledná a dotáhnout to do konce, v podstatě se holčina sama přiznala, že jí bude teprve 13 a prodvačka-pokladní to neřešila, nebo to nechat být a defacto se lehce obula do mně...
Brigádně jsem kdysi byla v marketu, ale tam se i alpa nemohla prodat nezletilému, -kamery, všechno...a kdyby ještě na to poukazoval nakupující, tak bych tu drzost neměla, že bych to děcku prodala.
A to se tam makalo svátek, nesvátek, víkend-všechno. Tady v tom případu jsou v sobotu do 12 a svátky doma. Ano, tak to má být. Na druhou stranu si neváží svého místa a prdí na zákon.
No , moje blbost , jejich kšeft a stejně je to o výchově, jak má kdo vychované děti. Nevšímat, když nejde o život.
doplněno 05.02.14 15:40:Sebeovládání, kdy a proč...reším maličkost oproti xxxxkněžím vatikánského sboru vzhledem k zneužívání dětí v rámci jejich tzv. emocí, tudíž kde je hranice, kdy mám vypnout občanskou povinnost a vlastní , lidské svědomí?0Dále babskou blbost, přehnanou pozitivní aktivitu---takže kde mám být aktivní, kde nikoliv--
Zavolal bych policii a to by jste videla jak by pani prodavacka sklapla by dostala pokutu za prodej nezletilym ze by se posr..a... Prave ze je dobre ze jsou lidi co si jeste neceho vsimaji i malickosti prave u nich to vse zacina... Bydlim na sidlisti a pred par tydny nejaci mladosi vytahovali sklo z popelnice a na hristi rozbijeli nikdo to neresil me to teda vytocilo smrady jsem chytil donutil je uklidit a byl pokoj pak mi sousedi dekovali ze sem neco udelal tak ze podle me i malickosti jsou dulezity...
Byla jste ironická a jízlivá. A to lidi nemají rádi. Ve chvíli, kdy začnete být útočná, udělají všechno pro to, aby vám nemuseli vyhovět.
Prodavačka vidí arogantní rejpavou paničku, a má chuť udělat naschvál opak toho, co vy si přejete, i když by jinak třeba sama alkohol dítěti prodat nechtěla.
Když to máte těžký.
Idealistické je upozornit na každou nekalost a zařídit tak nápravu. Nejlepší je ale asi když tak řešit jen to, co někomu škodí a přitom je naděje na zlepšení.
Ve vašem případě jste se vlastně pokusila vychovávat prodavačku, což se asi už nepodaří, když se to nepodařilo dosud. A navíc se jednalo o ne úplně jasný případ. Dodneška si pamatuju, jak si mě, jako malého, poslal táta do místní sámošky pro cigarety. Normálně jsem tam chodíval nakupovat i sám a i ty cigarety, ale párkrát, nevím proč zrovna, mi je prostě neprodali. A to jsem se tedy dost styděl. Že mi je nedali a jak jsem tam vypadal, že si kdovíco mysleli apod. Kdyby mi tenkrát nákup překazila náhodná zákaznice, fakt bych ji rád neměl. Přitom jsem dodneška nekuřák.
Tak, víte co. Taky mám někdy chutě vychovávat, ale zpravidla si to rozmyslím. Jestli to víno holka chtěla pro sebe, tak si přinejhorším někomu řekne. Je dost lidí, kteří dětem zakázané koupí. (A děti ho pak na oplátku třeba ukopou k smrti, jak jsem nedávno četl, ale to už je úplně jiné téma.)
To je až úchylný, zavádějící pomocnou stráží veřejné bezpečnosti, prostě hnus ! Co jiného dodat?!
Hnus?
Tak to je silné slovo a reakce. Prostě když půjdete kolem obchodu odpoledne z práce a v létě tam pořád vidíte de facto děcka pochlástávat pivo a pak vidítě litr vína v ruce 13ti leté holky, tak jo, máte pravdu je to hnus na to poukázat a postrčit prodavačku. No, ale jak už říkám, ode dneška už nejsem podle Vás hnusná, je mi to putna, nejde o život.
Možná by se měl přehodnotit zákon a prodávat alkohol již od 16ti, a prodavačka Coopu by byla z obliga. Pravdou je, že totot si v jiném obchodě , větším marketu, dovolit prodavačka- pokladní nesmí...by letěla a navíc s flastrem-pokutou. Páč tam jsou kontrolní nákupy, kamery a taky dodržují zákon...
Do dnes mám trauma z jízlivých a hloupých otázek, kolik mi je let a pro koho to je a to prej říkej někomu jinému a další debilní a pseudochytré kecy, když jsem byl jako malej kluk posílanej, abych koupil dospělým příbuzným cigarety, zapalovače, sirky. Hlavně jsem se šíleně styděl, nevěděl jsem co říct a cítil jsem se šíleně neschopný, že jsem nedokázal tyto věci koupit. Každý by se měl starat sám o sebe, jenom sám o sebe !
To ale není a nebyl problém Váš, ani těch, kdo se ptali. Problém byl u těch, kdo Vás pro toto zboží posílali, přestože Vám podle zákona nesmělo být prodáno.
Škoda, že to Ifkali nedotáhla do kovce.
Měli bychom naopak být všímavější. Ne všchno mohou ohlídat rodiče zaměstnaní od rána do večera nebo učitelé. Na zdraví dětí by nám mělo záležet měl i v případě, že právě nejde o naše dítě.
Ještě mě napadla další možnost. Co když ta holka kupovala víno třeba jako dárek rodičům nebo staršímu bráchovi nebo někomu takovému, už dospělému? Dítě má radost z originálního nápadu na dárek a teď si představte, že by jí ho nikdo neprodal.
Tím nechci říct, abyste si už vživotě ničeho nevšímala. Jen zrovna tento případ byl nešťastný.
doplněno 06.02.14 16:35:Ale abych jen nepsal proti, všímejte si světa dál, jen se třeba vždycky zkuste zamyslet, jestli může existovat neškodný důvod pro podezřelé jednání. Pokud ano, doufejte, že se jedná o něj.
Je úplně jedno komu to kupovala! Prodavačka to prodat prostě nesmí. Dělám v trafice, občanku si žádám vždy, když přijde někdo mladý a nezdá se mi. Nemá 18, neprodám. Tečka. I když přišly děti s lístkem od tatínka, bohužel ať si tatínek přijde sám. Taky přišli že je to dárek, hold běžte koupit něco jiného.
Možná by mohli jít koupit jako originální dárek třeba kvér, no "teď si představte, že by jim ho nikdo neprodal!"
@hm: pokud 13tileté dospívající slečna vidí jako originální dárek rodičům nebo staršímu bráškovi kořalku, je to trošku divné, když jsem byl v podobném věku, vymýšlel jsem jiné dárky, aler dnes je holt jiná doba.
A pro tazatelku - pokud se páchá "něco", tak buď to začnu řešit, nebo ne. V tomto případě bych to asi neřešil, jen bych se zbytečně nervoval, kdyby jim to neprodali tady, prodají jinde...
Ahoj. Jó, tohle je v krámech vděčné téma. Synek, svého času byl v malém koloniálu na brigádě a známé slečně, u které si myslel, že by mohla být starší než on prodal láhev vodky. Ta kravka ji pak venku předala třem nezletilcům, kteří se po ní ožrali jako jeden náš nejmenovaný prezident. Jako mužici. Ale až tak, že to musela řešit Rychlá. Měl potom potíže až na městě na komisi, kde musel vysvětlovat, proč prodal kořalku holce. U ní velkou pochybnost o věku neměl. Nakonec od tý komise oba odešli s pokáráním. I ona, která to předala těm asi 11+12+13letým alkoholovým náruživcům. Od tý chvíle, když v tom krámku mají jakoukoliv pochybnost o věku, požadují zásadně OP. Nebo nic. Jinak k dotazu. Pokud to markovala kolegyně, je to po právní stránce její problém a problém i firmy. Věřím, že se to blbě skousává.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.