Nejste přihlášen/a.
Chci poprosit o rady, protoze su nastvany a nestastny zaroven. Mam motorovku STIHL je starsi,ale nema moc najeto.
Protoze ted pomerne dost rezu dal sem si do servisu nabrousit 2 retezy jedne byl pred smrti,ale rekl sem si posledni nabrouseni pred vyhozenim a druhy funglovka jen ztupeny. setril sem si je az kdyz budu mit opravdu tupy treti retez,ktery sem si uspesne brousil sam pilnikem s dobrym vysledkem. No a dneska sem zkusil ten mrtvy retez a a podotykam! nevjel sme do zeme zacal sem odvetvovat vetve jak palec a citim,ze to jede pomalu a tlacim na to a jak su zvykly,ze jedu rychle uplne me to zastavila az sem skoro prepadl. zkusil sem rozpulit kmen asi 25 cm prumer a pila zacla trhat a sla sikmo jak blazen. a nebrala vubec dusila se a bralo to jen spickou. Tak sem zacal rvat,protoze takto blbe mi nereze vlastnorucne nabrouseny retez kdyz zajedu do hliny i dokonce kamene!
zacal sem rvat na cely les a sel zkusit svuj ztupeny retez a ten teda bral sice o jen o trosku,ale prece lip. Nevydrzel sme to dlouho a sel zkusit ten novej co na dotek vypadal sakra ostre,ale po prvnim rezu sem uz opravdu chytl nerva. rezalo to jeste hur ani prumer 20cm se nerozpulil proste to zaclo palit zadna spona. pritom omezovak nesmyslne zhodil u noveho retezu! Ptal sem se otce ten mi rekl,ze to zkusime nabrousit sami na brusce. ted je dulezite rict,ze ten retez co sem brousil vzdy pilnikem. na ty 2 ze servisu sem nesahl. Predtim nez sem ho zkusil sem si rekl,ze to je mozna KO lista i kdyz je hodne zanovni,ale se starou to delalo to same. Po nabrousnei na brusce pila zacla konecne slusne rezat samozrejme s profesionalnim brousenim se to neda srovnat,ale zajizdela dalo se odvetvovat aj kratit.
Ted mi reknete co si myslite? Jak muze odborny servis nabrousit udelat neco takoveho? je to vubec mozne? ja to nechapu.spony to nehazelo absolutne. Ja treba kdyz nabrousim retez dobre sam dela mi to spony asi 2 cm. vim,ze novy retez a poradne strojne srovnany dela spony dvojnasobne. V tvrdem drevu! zadne mekke jo.
Co mam ted delat jit do jineho servisu? zkusit se s nema domluvit at ten novy retez nejak zpravi at opravdu reze nebo to zkusit tou nasi bruskou a pilnikem postupne?
Jo a jeste se mi stalo,ze sem vymenil retez utahl sesteloval a po par otackach se sam dotahl jakoby se sepla brzdaa coz me sokovalo. nikdy za tech 10 let se to nestalo. a pak sem mel problem dopnout ho aby se naopak hend nepovolil a nebo nedotahl. ze by KO dotahovani?
Dale pila byla v servise na serizeni a chtel sem opravu,protoze to nestartovalo zatepla a moc zralo. a chlapci udelali prd vycistili ultrazvukem neseridili to a po 2 hodinach pouzivani se rozhasil volnobeh a dost to zacina zrat. 2 servisy 2 spatne zkusenosti uvazuju jestli ma cenu jet do vzdaleneho servisu. jestli to neni zbytecny. Chtel sem aj odbornou konzultaci ohledne te listy jestli neni fakt spatna,brouseni,spotreby atd, ale tam,kde sem byl na opravu a jinde ,kde se brousilo uz nejdu. clovek rekne udelejte udrzbu a oni vymeni bez zavolani retezku to nejednodussi a zbytek oserou, ze to jede byla jejich odpoved.
Když se to nevidí a nemá to člověk v ruce, těžko říci. Já osobně si řetězy brousím sám pilníkem a nemám sebemenší problém.
Ono je vcelku dost problém brousit si řetěz sám doma a pak ho dát do servisu na nabroušení. Většinou ho jde valná část k šípku, protože než se srovnají všechny zuby...
Může to dělat blbě nabroušený řetěz, už vychozená lišta.
Jinak opravdu dobře nabroušený řetěz dělá dlouhý špony i když budeš řezat napříč dřeva.
Prave ten jeden retez byl fakt uplne novej,takze nic nemusel srovnavat a ten druhej byl sice mrtvej,ale dkyz sem ho brousil pilnikem bral nadherne. Ten chlap je blbec,al otec si nedal rict. jednou sem mu dal cinskou pila na serizeni a on mi rekl,ze to nejde seriditmze to ma sroubek jen na volnobeh. hlavne,ze to melo 3 sroubky a kamos,kteremu sem pilu prodal za 800 si ju krasne dosteloval.
dasi vec dali sme tam na opravu bubnovou sekacku orpava stala 2500 tis a vysledek je,ze to po oprave na volnobeh drnci,hazi jak kolo s osmicou a trha tak remen. jenze otec mu to nechce reklamovat,ze mu nic nedokazem.
ale ze by nekdo umel na strojni brusce podleat retez to mi fakt nejde do hlavy
Ono to není tak ani o brusce, ale o tom, kdo u ní stojí. Sebelepší bruska, když u ní bude stát jelito neudělá nic pořádně.
Znám případ, kdy v jedný firmě nemohli za žádnou cenu seřídit pásový katr. Ladili, štelovali a pořád to řezalo strašně špatně, děsně to vlnilo.Problém se vyřešil, když se podrobně dohlédlo na způsob a technologii broušení pilových pásů. Přitom bruska byla nová, ale prostě asi jako všechno, potřebuje to to svý.
Ta firma funguje roky. ten chlap ta opravuje vse a dlea udjane aj GO motoru zahradni techniky. takze si predstav jak to usi vypadat. no stejne jako ta nase sekacka. on nam vyvaril nejakou hridel a osoustruzil ju pry. jako strojarovi mi to teda vyrazi dech. jak to srovnal . svar se asi moc dobre nesoustruzi ze? nedivim se,ze to haze.
ale z5 k retezu. ten retez co sem denska poprve v zivote brousil na te cinske bruce bral fakt slusne,ale to od nej bylo pekne ostre,ale nerezalo vubec. prirovnam to asi k tomu kdyz das retez naopak presne tak to rezalo.
Podřezávání má většinou 2 důvody - špatně nabroušený řetěz nebo vyběhlá lišta, jestli si často brousil pilníkem je možné že máš některé zuby menší a automat mu to na broušení nevzal, ale to je věc brusiče aby to zkontroloval, vyběhlá lišta je horší, jedna hrana je nižší a řetěz už sám o sobě jde do dřeva šikmo, tomu se dá zabránit otáčením lišty, prostě po každém broušení se otočí a je klid.
Mimochodem ubírat vyhazováky na novém řetězu je nějaké divné, to jsem dělal vždy až těsně před smrtí když už byly zuby hodně ubroušené.
Dotahování řetězu- starý vytahaný řetěz, jednou mi tohle dělal úplně nový (hodně levná jakási náhražka) letěl do popelnice a kupuji už jen značkové, další možnost je že pila špatně maže a řetěz se zahřívá a natahuje.Poznáš to podle toho že třeba proti prknu by měla pila při běhu trochu z lišty cákat olej.
Brousím si sám, bruska za 600 a stačí, sice bere víc než pilník řetěz vydrží méně broušení, ale mám pokoj a vždy perfektně řeže, s pilníkem se mi občas stalo že jsem jí blbě nabrousil a podřezávala, na kšeft nedělám a na to topení a údržbu lesa stačí.Na den do lesa stačí 2 nabroušené řetězy, tedy pokud se neřežou nějaké špinavé kmeny od bláta to je pak tupá za chvilku každá pila.
Super konecne sikovnej clovek. dik za reakci. takze takto. kdyz sem nabrousili retez na brusce ,tak uz to netahalo! To znamena,ze ta lista asi mrtva neni,ale spalena teda uz na krajich je dost. Retezy mam zatim jen originaly,ale prave sem se chtel zeptat jestli muzu koupit oregon vcetne listy. Uvazuju o nejakem to drazsi retezu co vydrzi udjane 3x dyl,protoze ja rezu porad na zemi a casto zajedu do hliny tomu se neda proste zabranit kdyz clovek chce neco udelat. tam pisou,ze to snese spinave drevo. Lista je za polovicny cenu co stihl. to same retezka a musim podotknout,ze original retezka co mi dali v servise se vysmatlava jako by byla z blata najeto 5 hodin na ni zatim .
Brusku mame taky za 600,ale neni to dobre nema to dobre ulozeni a kdyz clovek sebere zub a jede znova zase to bere nema to ani axialni vuli, ale cela konstrukce je proste pruzna. dneska sem s tim prave znicil ten zanovni retez. chtel sem ho srovnat a sebral sem ctvrtinu zubu coz me mrzelo. Nejlepsi je pro me pilnik je to aj rychlejsi. akorat jendu stranu beru pekne a tu druhou vzdycky jakoby min tlacim nevim jetsli to je tim,ze by to chtelo na tu druhou asi cloveka co je levak. s tou listou a cleou pilou zajedu este do dalsiho STIHLU a zkusim stesti jestli tam neni rozumny clovek co mi aj rekne neco ke spotrebe pily, protoze ja dneska pokacel asi 10 stromecku prumer snad 10 a jen odvetvil a nakratil a nadrzka byla pryc. me se zda,ze je moc zacakany vzduchac od benzinu jetsli to nekde neprolina,ale v tom servise se na to vykaslali proste.
jakej davas uhel? ja rezu pouze tvrde drevo HABR jestli to neni aj tim,ze mi vydrzi retez fakt chvilku ostry. kdyz vidim drevorubce co kaceji smrky tos to bych vydrzel aj tyden. ja ted nejmekci strom rezal topol,ale to byl jen jeden a vetsi prumer.
Jo jeste otazka kdyz by me neodpovedel v servise. bud emit delka listy vliv na spotrebu ze? na STIHL 025 se muze dat jak 30 tak 40 cm mam 35 ale kdybby to melo min zrat,tak koupim celej komplet na 30citku. me tech 5 cm nevytrhne,protoze bud rezu stromy tak 25 prumer a kdyz je nejaky 50 cm poradim si vklidu.
Ůhel si nepamatuji kolik, ale nastavuji co nejvík k originál úhlu, ta bruska je taková vachrlatá, ale pár dorazů zalepených na tvrdo epoxidem jí tak trošku vyztužilo ,trochu cviku a jde to samo, s délkou lišty nevím s tím jsem nelaboroval, mám 40cm na staré Husqarně a 45 cm na Stihl, měl jsem také půjčenou pilu Oleo mac myslím že z Mountfildu se 40tkou lištou a čekaly mě s ní 2 nemilé zkušenosti...žrala jak blázen a na tak velkou lištu naprosto ubohý výkon motoru...
pila skoro nová a dost mě zklamala...
A hlínu neřež, ta nehoří ..
pro me ej ta spotreba dost dulezita. ja mel chvilku tu cinskou pilu a to vyjelo pul litra za 15 minut. silene to me bralo mco penez. no a ta stihlka na to,ze je tak slabucka me nereze taky dele jak 30-40 minut. ja cetl,ze takova pila ma rezat 45-60 minut. a myslim si,ze pred lety to tak bylo. Jinak uz sme vybral listu oregon jen premyslim jetsli vzit aj retezy a nebo raci vzit jedne ten co vydrzi udajne 3x dyl. je to dost penez 750 kc stoji,ale pokud by fakt vydrzel ostry je to pro me dost dulezite. budu kacet este aspon 200 stromku a ve stejne spatnych podminkach a vse kratit. zadne jako drevorubci zkacet odvetvit a hura s traktorem
Tak jen pro info. dneska sem retez hodil na pilu a prosle ho s merkou a nestacil sem se divit. ten zmrd v servise ho opravdu odrovnal. brutalne podbrousil omezovaky,ale jen na levych zubech. dal sem retez na tu nasi brusku ubral sem trosku vic a zkusil sjet aj ty omezovaky co nechal sesrazene a ejhle pila zacala slusne rezat.,ale po pul hodine sem ji ztupil.
jinak sme byl v druhem servisu stihl a rekl mi,ze listu mam mrtvou,takze objednavat oregon ,ale obavam se,ze uz se zacala omackavat retezka tak blbe,ze bude tahat. kdyby mi nekdo v tom minulem STIHLu rekl,ze mam KO listu a musim dat na retezku novej retez mohlo byt po problemu.
kazdopadne uz nidky nedam retez do servisu, budu si to brousit jen sam pilnikem jako dneska 2x a nekdy srovnam tim bazmekem bruskou,ktera mi moc nevoni
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.