Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodiče nemají na obědy dětí

Od: jofa* odpovědí: 66 změna:

Dnes v tv. Přibývá dětí, kterým rodiče nemohou zaplatit ve škole obědy. Bankéři chodí na obědy- menu za 500 kč. Trochu mne zamrazilo. Jaký je Váš názor?

66 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Televize podobnými zprávami akorát vymývá mozek. Doporučil bych to trošku omezit.

Správně, hlavně pozor, aby lidi nezačali přemýšlet. Esmeralda, Ordinace v růžové zahradě a reklama na vložky to jistí.. :)

Už je pozdě, což je pro systém dobře. 90% ovcí už je v ohradě, ten zbytek nemá cenu řešit.

hodnocení

0x

Nesmíte také všemu, co vidíte v TV Noha věřit. Ano, situace v tomto státě není jednoduchá, ale že by nebylo na obědy dětí jsem si nějak v praxi nevšiml. Přitom žijeme v městečku, které poměrně krutě poznamenala nezaměstnanost, spousta podniků, která tu za socíku byla je nenávratně pryč. Přesto nepezoruji, že by někdo řešil to, jestli dá dítěti najíst - naopak - nás synátor přišel v pondělí rozhořčen, že všichni mají nové dotykáče a tablety.

Navíc oběd ve škole stojí okolo 28 Kč (nevím přesně...) ale je to každopádně suma, za kterou doma jídlo horko těžko uvaříte, nehledě na čas strávený vařením. Takže si myslím, že je to i finančně výhodné.

A že bankéři chodí na meníčko za pětikilo - no ať si chodí, i kdyby chodili na buřta za pětku, tak je mi to jedno, já z toho nic nemám tak jako tak. To, že jsme země miliardářů, ale i bezdomovců, kteří nemají fakt co do huby, to je věc známá. Ale není to jen u nás, je to tak všude. Můžeme se přít o to, jak si kdo za svou chudobu či bohatsví může, můžeme s tím třeba i nesouhlasit, ale to je tak vše, co s tím naděláme - volně citován klasik... :)

hodnocení

0x

Mě je to docela jedno že bankéř chodí na oběd za 500 když si je vydělá proč ne... ale spíš mě dost zaráží že tvrdit že nemají na obědy za 25 kč +- něaká koruna je na ně drahé... za ty peníze se doma nedá uvařit snad mimo topinek a špaget s kečupem a sýrem.

Když v televizi řikali že pro její tři syny by je to stálo měsíčně 1500 kč tak by mě docela zajímalo jak ona doma uvaří pro tři lidi porci na oběd na měsíc což je asi cca 21 dní co je asi 71 kč na den.

Já mam ve škole oběd za 28 kč + dotace školy jako všude ve školních jídelnách... a najim se dobře, hlavní jídlo ,polivka + ovoce nabo sušenka (občas)...

hm*
hodnocení

0x

Moc se mi nezdá, že by nebyly peníze ani pro obědy dětem ve škole. Určitě se najde někdo, kdo opravdu ani to nemá, ale tipuju to na naprosté výjimky.

A za kolik obědvá někdo jiný z uplně jiné rodiny? Jak to s těmi dětmi souvisí? To jen média zase chtějí šířit zlobu. Má snad ten "bankéř" přispívat na obědy všem chudším cizím dětem? To už děláme všichni pracující, že povinně přispíváme na "chudé" rodiny, které žijí akorát z přídavků na děti. A vůbec z toho radost nemám.

daniell*
hodnocení

0x

proč by si nemohl bankéř chodit na obědy za 500 Kč? když si na to vydělá ať chodí.. pokud rodiče nemají na obědy dětí tak je něco špatně (v těch rodičích ne v systému) obědy ve školách stojí na den kolem 30 Kč , pokud na to rodiče nemají tak je chyba někde u nich ...

doplněno 11.01.14 22:27:

rodiče nemají na obědy dětí , ALE velice často kouří, pijí a jinak smyslní a utrácejí za naprosté z prominutím koko*iny jako ruzné bulvární časopisy jeden za 60 Kč ačkoli jsou na netu zadarmo a potom si stěžují že "nemají peníze" jak by mohli když za den vyhulí krabku za 70K k tomu pár pivek za 40K a potom časopis za dalších 60K a když to tak rodiče dělají oba tak je to 340 Kč za jeden den které by nemuseli vůbec utratit - věřte že takový lidi existují , já takové dokonce znám... nejvíc si stěžují jak je ten dnešní svět na hov*o a tak dále ale že utratí spoustu peněz za věci které nepotřebují už je nezajímá .. takže každý začněme u sebe a potom obviňujme někoho dalšího.

praivo*

Nejen rodiče, takhle nesmyslně (cigarety atd.) často utrácí i děti...

Souhlasím, denně se objevuji s dodávkou u Obchodní akademie v době přestávky okolo půl desáté. A ven se vyhrne třicet žáků, čtrnáct až osmnáct let-, aby si zakouřilo a docela veřejně a bez sankcí. Je to smutné, když pak takové děti nemají ani na obědy...

hodnocení

0x

Tady se podívejte na Ladina Železného,ten vám vysvětlí,proč musí být bohatí a chudí. barrandov.tv/...

doplněno 11.01.14 23:08:

Ke konci pořadu,asi od 18: minuty.

Konečně to někdo dokázal zformulovat

kami95
hodnocení

0x

Kdybych nad tím měla takto uvažovat, tak už jsem na psychiatrii ze všeho.. Děti v Africe taky nemají co pít a vy se tady v té vodě koupete..

daniell*

ježiši kristě- už je tady afrika, že jste to vůbec zmiňoval, teď to někdo ještě začně rozvíjet to téma

petr123*
hodnocení

0x

A jaký mobil mají ti rodiče co nemají na oběd pro děti? Jak velkou maji doma televizi? Kam jezdí na dovolenou?

mirka1

Je fakt na chlast a cigára rodiče mají, ale na obědy pro děti ne. V televizi byla takymaminka, která tvrdila, že má rakovinu a citově vydírala, že nemá na obědy pro dceru. Chudáci lidi, co sami mají málo, posílali peníze až se zjistilo, že je zdravá a vše si vymyslela, dokonce si nechala oholit hlavu. Komu máte dneska věřit?

more07*

to si delate srandu?nerikam ze lzete,muzete mi napsat kdy to vysilali,podrobnejsi info.diky mirko1

zabu
hodnocení

0x

Nemám důvod nadržovat TV, jsou to lháři. Ale je obdivuhodné, jak někdo z reportáže v TV, pokud ji teda vůbec viděl, dokáže rozpoznat, že rodiče kouří, jezdí na zahraniční dovolené atd. Máte můj obdiv. Opravdu, špičkový výkon. Máte opravdu kvalitně vymyté mozky.
Ono to, že to neznáte, neznamená, že to neexistuje. Ale proč bych se opakoval. Nedávno tady bylo podobné téma. Zajisté najde někdo ten správný odkaz.

Nikdo neřiká že jsem to viděl v tv hovna ale stači vidět lidi v okolí že kouří popíjejí atd... A tvrdí že nemají peníze...
Něco podobneho je muj spolužák bydlí u matky a dostává alimenty od otce a pokaždý má řeči na politiku a jak to tady stojí za prd že jinde je líp tak stačí říct aby se tam odstěhoval atd... Ale stačí u vpálit proč kouří cigarety, hulí trávu asi 2 g měsíčné a občas thc a to je podle něj v pořádku...
Podobně to tak bude i v televizi... Neřikam že fetujou ale podobné to bude..
jaine

sorry, ale hulení a thc je jedno a to samé, takže pokud chceš být za machra, měl ysveět o čem mluvíš šašku

daniell*

reportáž jsem neviděl ale jsem si jistý na 97 % že to bude přesně ten typ rodiny kde hulí,pijí a jinak rozhazují za kraviny a pak si stěžují že nemají protože ti co opravdu nemají jsou 1/10 - a ty si většinou místo stěžování do novin snaží nějak vydělat a snaží se to změnit ..

vlasatec*
hodnocení

0x
Tento problém skutečně existuje. Je dobře ze se o tyto děti snaží postarat cizí lidé a restaurace.
Menu za 500 mi nevadí. Lepší než kdyby ti bankéři odvezli peníze na Srí Lanku na dovolenou pak nemají češi nic. V restaurace zaměstná hromadu lidí kteří nemusí být na dávkách...

hodnocení

0x

Přesně tuto větu jsem slyšela, když jsem šla na úřad práce pro příspěvek na bydlení. Jedna paní to říkala druhé před budovou. V ruce měly obě cigarety, kouřily a předháněly se, kdo je na tom hůře. Obě měly krásné ruce s nalakovanými nehty a spoustou prstýnků. V hadrách nebo staromódním oblečení nebyla ani jedna. Když jsem odcházela byly znovu tam. Nevím, jestli ještě nebo znovu. *sok* Jo a byly ve velké skupině kuřáků. Tolik kuřáků pohromadě jsem už dlouho neviděla. Ne tak před místem, kam se chodí pro finanční pomoc. Vlastě ano. Viděla jsem! Za základní školou. *plac*

doplněno 12.01.14 08:23:

Abych vám pravdu řekla, jsem ze všech těch chudáků rozpačitá. Příliš často jsem se s lidmi, kteří o sobě říkali, jak jsou v nouzi a dokládali to příjmy a pravidelnými výdaji a sumou, která jim zůstává na obživu a všecek život.Věřila jsem jim to, dokud jsem neuviděla pár věcí, které opravdový chudák nemá. Například funkční mobil. Nejen přístroj, ale jeho provoz. Komu takový člověk musí bezpodmínečně volat? Potraviny v nákupním košíku, jako jsou šátečky a koblihy, petky s limonádami. A vůbec, pár naprosto zbytečných věcí, bez kterých se dobrá hospodyně naprosto obejde. *sok* Zase se mi vrací věta. Nejpřesvědčivěji pláče ten, kdo má vděčné obecenstvo.

hodnocení

0x

Vybavují se mi útržky vyprávění o skutečné chudé rodině. Asi před pěti lety kolegyně líčila život mladé rodiny od nich ze vsi. 50. léta minulého století - to byla doba velkých křivd. Rodina zřejmě zahořkla a potomek dnes žije jen a jen za své, na vlastní pěst, nechce od nikoho nic.

Před těmi asi 5 lety měla rodina snad 8 dětí. Všechny velmi dobře vychované, sice v obnošených a všelijak doma šitých a přešívaných šatech, ale čistých. Otec dřel na poli a ty větší z dětí mu samozřejmě a zručně pomáhaly. Žádné z dětí nevypadalo podvyživené. Přes evidentní chudobu vypadaly děti šťastně a spokojeně. Celá vesnice si jich svým způsobem vážila a lidé nabízeli starší oblečení, starší kočárek atd. Vždycky neúspěšně.

U starších dětí se projevovalo, že jsou nadané, že mají studijní předpoklady. Tehdy ta má kolegyně jen povzdechla, že se snad nějak podaří, aby mohly vyšší školy absolvovat. Zatím prý se dá pomoci jen tak, že sousedé občas dětem v obchodě, když se tam s nimi sejdou, koupí oplatek.

Jak rodina žije dnes, nevím. A neobhajuji tento způsob života. Jen přidávám na dokreslnení. Někdo natahuje ruce, i když by nemusel, jinému to hrdost nedovolí.

naoko
hodnocení

0x

To je zajímavá tabulka. V Praze čtyřčelná rodina, která nemá žádný příjem ( což je nereálné) a dobře si to spočítá, tak může v průběhu 10 let resp. sedmi , viz textová část, získat příspěvek na bydlení ve výši téměř 1 mil. 600 tis. V malé obci je to pak přes milion. Úplně nejlepší je poslední tabulka týkající se soukromého a družstevního vlastníctví, bomba je závěrečný odstavec.

mpsv.cz/...

hm*

Tak to je síla! To si snad může zažádat o příspěvek tak každá třetí rodina.

hodnocení

0x

Ať si bankéři dělají co chtějí, já jim do toho nevidím. Ale mám možnost nakouknout do práce školní jídelny a to co děti dostanou za cenu do třiceti korun doma opravdu neuvaříte. Spíš je extrém, že si děti toho jídla neváží, dvakrát dloubnou a vrací třeba kuřecí stehno. Když jsou třeba mandarínky, najdete je napíchané na stromě, nebo se děti baví tím, že je házejí pod kola projíždějícícm autům.

To, že oběd dítěte ve škole má cenu osmi cigaret, nebo jednoho piva v restauraci, si třeba ani neuvědomíme. Takže se neděsme toho, jak naše chudé děti hladoví.

sebod*

Já vám to povím asi tak. Zrovna tak, jako že každý podnikatel není podvodník, zrovna tak jako že každý zaměstnanec nekrade, tak zrovna tak jsou rodiny, které jsou opravdu chudé. Máma nekouří, nehty má tak leda okousané stresem a na ty obědy pro dvě děti opravdu nemá.

Vy všichni, kteří tomu nevěříte, žijte dále ve své sladké nevědomosti. Nebo mi napište do vnitřní pošty a já vás do takových rodin velice ráda vezmu. Možná, že až potom půjdete do restaurace na oběd, tak vám už nebude tak chutnat. Neberu nikomu oběd třeba za 1000 Kč, když si na to vydělá, ať si ho dá - zaslouží si ho. Ale vím, že jsou děti v rodinách, kde žijí v opravdové bídě. A sedět tady u počítače a psát si, že to je jen a jen jejich vina je hloupost. Museli byste vyslechnout třeba jejich životní příběh. Možná byste se pak na celou problematiku dívali jinak. Kolik z vás, kteří tady píšete, že nic takového u nás neexistuje, jste se byli podívat v azylovém domě na mámy s dětmi? Kolik z vás pracuje pro nějakou charitu, ktará rozváží samoživetelkám jídlo? Kolik z vás se bylo podívat v děcáku, kolik dětí si tam mámy MUSÍ "oddložit" na měsíc na dva, než najdou třeba bydlení, nebo práci?

Na začátku debaty Ernie a ještě kdosi napsal, že se ze strany televize jedná o vymývání mozků. No, jestli poukázání na to, kolik rodin žije v bídě nebo na pokraji bídy je vymývání mozku, pak máte pravdu. Já VÍM to, že kdo tvrdí, že tento problém v naší republice neexistuje, tak káže bludy a měl by konečně otevřít oči. A nejedná se jen o rodině s dětmi. Viděl by důchodce, kteří si od lékaře už ani neberou recepty, protože stejně nemají na proplacení léku. Obdobná situace je u invalidních důchodců a tak bych tu mohla vyjmenovávat celé skupiny dalších lidí. Nestačí abyste kolem sebe koukali, musíte chtít začít vidět!

naoko

Netvrdím, že tento stav neexistuje.

Příčiny tohohle stavu jsou ale přece úplně v něčem jiném. O tom se nikde nepíše, nepíšete o tom ani vy.

Není to v tom, že si někdo dá oběd za 500. To je demagogie, která má vzbudit vášně.

A vidět řešení v tom, že všichni budeme pracovat pro charitu , navštěvovat děcáky a rozvážet samoživitelkám jídlo je přinejmenším úsměvné.

Podsouvat podprahově za tento stav odpovědnost divákům a zdejším přispěvatelům je pak už celkem nehoráznost.

naoko, prosím vás, neberte sebe tak vážně, neberte vážně svět a už vůbec ne tuto poradnu. Píšeme své názory, které vycházejí z našich zkušeností a z našich životů, o kterých vy nemusíte vědět vůbec nic. ;) A když už, tak začněte u sebe třeba tím, že se zaregistrujete.

naoko

Pokud to sebod nemyslela vážně, měla to ovšem napsat. To pak ovšem mění celý její příspěvek.

Sebe vážně beru celý život a proto vážně beru i odpovědnost za svůj život. Tím pádem nenatahuji ruce ke zdrojům a svoje životní zkušenosti myslím dokáži využít ke své obživě dostatečně. Moje životní zkušenosti , o kterých nemusíte opravdu vy nic vědět ;), ;) formují můj názor. Berte ho tedy jako jeden z mnoha.

S nějakou mojí registrací současný celospolečenský problém rozvinutý v téhle diskuzi vůbec nesouvisí , takže vám to, zda jsem nebo nejsem registrovaná může být ( a mělo by být navždy ) zcela lhostejné.

sebod*

naoko. Nepodsouvám tady nikomu za tento stav odpovědnost. Vím, že většina rádců, kteří se této diskuze účastnili, jsou z těch, kteří nemyslí jen na sebe, že když se s takovou rodinou setkají, tak pomohou.

Jen nesouhlasím s tím, když někdo tento jev popírá. Ano, je plno lidí, kteří berou všechny možné dávky, místo toho, aby zvedli zadek a šli dělat. Ano, je plno rodin, kde nemají na jídlo, ale všichni tam kouří, mají nejnovější mobily apod. To je špatné, moc špatné. Je totiž zajímavé, že čím je rodina potřebnější, tím méně se hlásí o různé "dotace". A je pravda, že různí vyžírkové si naopak ze soc. dávek udělali svůj nadstandartní příjem. Jak z toho ven? Nevím, neznám řešení.

Naoko. Já znám život z obou těchto stránek. Z té, kdy jsem pro sebe i pro malé dítě měla na den na jídlo 30,- Kč! A znám i ten život, kdy je možné v restauraci nechat za oběd těch 500,-Kč. Takže snad můžu posuzovat celou situaci lépe, než člověk, který nikdy nepoznal buď jedno nebo druhé. Přiznám se, že když jsem byla "nahoře", byla jsem k těm chudým dole velice kritická a za jejich stav jsem vinila jen a jen je samotné. A pak se OSUD rozhodl, že mi dá ochutnat život i z té jejich stránky.

Jistě příčiny tohoto stavu jsou naprosto někde jinde. Má smysl je zde řešit? Nemá. Došlo by k dalším třenicím a neshodám mezi rádci. A stejně bychom nic nevyřešili ani nezměnili.

V podobné diskuzi zde již někdo napsal : Sytý hladovému nevěří. Je to naprostá pravda.

jaine

super napsané, tleskám

vis*
hodnocení

0x

Jsem dost na rozpacích. Předně, není to jen o senzachtivosti Tývý Nóva. Zmíněný TV kanál je sice opravdu kanál, ale stejným problémem se zabývali i Reportéři ČT. Vezměte si tamtu matku se třemi syny, kterým obědy hradí dárci. Není těžké se domyslet, jak asi té ženské i jejím synům teď drazí čecháčkovští spoluobčané oslazují život na každém kroku. Zřejmě opravdu byla v tak zoufalé situaci, když dala tohle v sázku. Parazité se najdou vždy a všude. Ano, denně potkávám příslušníky samozvané vznešené honorace, člověk by jim málem uhnul z cesty, ze kterých se později vyklubou dlouhodobě nezaměstnaní, ale smést šmahem celý problém finančně nedostupných školních obědů ze stolu, mně přijde dost povrchní. A to pravím jako člověk bezdětný, který by se mohl vesele rozčilovat, že ze svých daní dotuje "žrádlo pro cizí parchanty".

jofa*
hodnocení

Jen pro doplnění informace. Reportáž byla na tv ČT1. Jinak děkuji za názory a pokud možno prosím o ukončení diskuse k tématu. Názory zajímavé a mnohdy pravdivé. Takové ty, které mně doporučují ( na začátku) abych omezil sledování tv seriálů beru s úsměvem. Těm bych stejně těžko vysvětloval, že ani nevím, že něco takového někde na programech vysílají a oni to znají přesně.

pt®

Když běžela reportáž v TV, tak manžel vzpoměl na své dětství. Bylo jich pět dětí, čtyři zemřely. Do školy chodil v teplákách a bez svačiny, protože na to nebylo. Nikoho to nezajímalo, ani v radiu se o tom nemluvilo a přece nebyl ve třídě jediný. Vyrostl, naučil se o sebe postarat, jako i všichni ostatní. Do školy chodil pěšky několik kilometrů tam i zpět, kolikrát měl v žaludku to, co si cestou stačil natrhat. - pt

Je to pravda, že dřív bylo nutné být samostatný a postarat se o sebe už od dětství. Ale dnes se cestička dětem umetá pomalu po narození. Moje svačina byl ve škole chleba s máslem a jablko, to dnešní děti vyhazují.

A mám možnost vidět, jak to vypadá před školou před osmou hodinou. Naprostá zácpa, rodiče vozí děti až přede dveře školy, málokdo chodí pěšky. Dokonce je tam vyčleněn jeden policista, který řídí dopravu. Mně při nástupu do první třídy ukázali, kudy jít, kde si dát pozor a dva kilometry jsem chodil taky po svých.

jaine

zapomněl jste, ž za našich mladých let projelo jeno auto a pak pár hodin žádné jiné a nebylo tolik psychoušů, kteří touží zprznit aše dítě, tak se nedivte, že dceru vysadím a přeberu zpět přede dveřmi školy

Ano, tak s tím souhlasím, je jiná doba, ale i děti se změnily. My jsme byli asi trochu hloupější, ale třeba nás chodilo i víc pohromadě, čekali jsme na sebe. Je to prostě dnes jinak.

loretta*
hodnocení

0x

bohužel, tohle znám :( ...opravdu přibývá dětí, která dostanou na celý den do školy 1 rohlík (někdy ani to ne)...nejde ale o to, že by bankéři (jak uvádíte) chodili na obědy za 500,- (mmch, je to možné a je to tak!), ale zase pokud si na to vydělali, tak proč by nemohli...spíš je problém v tom, že děti mají i lidé, kteři "na ně nemají"...to je pojem, který já osobně užívám...prostě nějaká jednoduchá ženská má i 5 dětí, ač vyšla sotva základku, nikdy nedělala, každé dítě s jíným (někdy i jako pracovní úraz), otec je na tom podobně...sami tráví denně volný čas v hospodě, a že je toho času dost...pak na peníze na obědy, ale i na jiné jídlo pro děti nebývá...možná je výjimka, ale je jich málo...sociálka s tím moc nedělá, protože cituji:rodina má být spolu...a z takovýchto dětí většinou nevyrostou jiní lidé (občas ano, ale jen občas), protože vlastně ani nic jiného nezažili...ale to není vina těch, kteří si dávají drahé obědy v drahých restauracích

zabu
hodnocení

0x

Prosím všechny diskutéry, aby si uvědomili, jednu základní věc: To, že jsem se s nějakou věcí nesetkal, neznamená, že neexistuje. A z tohoto zásadního postulátu vycházejte při svém hodnocení. Pochybnost o vlastních vědomostech o věci. Pokud by jste připustili totiž tuto pochybnost, že nikdo neví všechno, pak by jste možná byli ochotni připustit, že na věci opravdu něco je, a nebyli by jste tak kategoričtí ve svých soudech.
Berete-li sami sebe, svoje vědomosti za dokonalé, omezujete tím své vlastní myšlení jen na to, co chcete, co vaše vědomí dovolí. A na základě takto omezeného postulátu vznikne vždy omezený výrok. Všimněte si, nepíšu nepravdivý, jen omezený nebo zúžený aby to někdo špatně nechápal, zúžený vždy podle toho, jak moc si omezím předem své vlastní postuláty.

Nevím nakolik je můj text srozumitelný všem. Snaha byla, nicméně nejsem ani vědec ani pedagog logiky.

Bohužel, ale právě s principem To, že jsem se s nějakou věcí nesetkal, neznamená, že neexistuje mám potíže - ještě jsem se nesetkal s Čechem, který není ochoten nekrás nebo nepodvádět. Znamená to, že takový neexistuje?

doplněno 12.01.14 19:48:

zabu: Za skoro 70 let života prošel kdejakým prostředím, takže jde o zkušenost s dolními 10 miliony. Nemám ovšem žádnou zkušenost s horními 10 tisíci a tak doufám, že alespoň tam se čas od času někdo poctivý najde.

zabu

Vidím že pochopit je těžké. Tedy konkrétní odpověď na konkrétní otázku. To že jsi takového Čecha ještě nepotkal, NEZNAMENÁ že neexistuje. Jen jsi ho nepotkal. Možná to svědčí o prostředí ve kterém se pohybuješ.

hodnocení

0x

Věřím,že spoustě mladých rodin s malými dětmi se těžko žije a určitě je hodně i těch,co na ty obědy pro děti nebo na školky prostě nemají,ale většinou bývá nejvíce slyšet ty rodiče,kteří oba kouří a na nějaké to pivko jim taky zbývá.Je to smutné,ale je to tak,sama znám nejméně 3 takové rodiny v okolí a je jich jistě více.

sebod*

ruze. Ano, v tom máš naprostou pravdu. Takoví křičí nejvíce. A pak jsou tací, kteří se opravdu momentálně ocitli v obrovské nouzi a stydí se za to.

kami95
hodnocení

0x

A když nemají peníze na obědy ve škole pak teda nevím, z čeho to děcko živí, protože jiný levnější oběd než ten školní není..

sebod*

kami. Divila by ses, za kolik jsou některé mámy nuceny vařit na celý den. Věř tomu, že za těch 50,-Kč, které by daly za dva obědy ve školní jídelně, uvaří jídlo pro čtyři lidi.

Ano, jednorázově se asi dá za padesát korun uvařit jídlo pro čtyři, ale dělat to tak pořád, to si nedovedu představit. Když se spočítáte suroviny, energii, vodu...

Jerry, jde to těžce, protože se vyčerpají základní suroviny. Brambory, olej, cukr, mouka, vejce a musí se doplnit. Zažila jsem to se dvěma děvčátky po několik let. A o kapičku lépe s jednou na škole. Opravdu se nikdo neptal, jestli to jde. Muselo to jít. Až tak, že jsem počítala, co je výhodnější, jestli rohlíky nebo chleba. Jedinkrát jsem si postěžovala a slyšela jsem: Však ty ses chtěla rozvádět. Já ne!

doplněno 12.01.14 17:31:

ff, myslíte? *sok*

ff*

Tady někteří neznají matematiku základní školy. Příjem třeba minimální je daný ale když se vyskytnou nenadálé problémy léky za 500 doplatek za energie exekuce nedostanete včas dávky... Tak se s prázdnou peněženkou zkuste svézt autobusem nebo koupit chleba s máslem.

Je tady plno novodobých rádců komsomolců co o životě moc neví.

Je mi to jasné, věřím, že někdy přijde doba, kdy se prostě musí. Ale právě, musíš mít základní suroviny doma a ty nakupovat. Dá se prostě šetřit a tvrdě počítat, ale ne moc dlouho. Ale chápu tvoji někdejší situaci.

A spíš vidím opačný extrém, že děti ve škole skoro nic nejedí, nic jim nechutná. Když se vrací i pečené kuře, říkám si, co asi jedí doma.

j*

haha a z čeho? za 5O? ano buřt guláš, ale bez energíí a amortizace,m a to budou jíst celý týden? Dcera v ŠJ denně má polévku, hlavní jídlo, juice a ovoce... nevěřím, že za těch 28 kč to někdo dokáže

buss
hodnocení

0x

Jsou bohatí a chudí, schopnější, vzdělaní. Bylo, je a bude. Řekněte některým rodičům ať nekouří, nepijí, nekupují nesmysly. Půjčky vyráží půjčkou. Půjčit si na dovolenou by mne ani nenapadlo, když na ni nemám, jak ji splatím? Podívejte se na bezdomovce, na cigaretu, flašku mají. Co s tím? Dáme jim ty obědy zadarmo, tedy uhradíme jim je? Musí chodit všichni na obědy ve škole? Já jsem také nechodil, děcka také ne a nestěžoval jsem si! Média nečíst, neposlouchat, někdy jen rozvrtávají nenávist. Jinde umírají hlady.
Jak vyřešíte nezaměstnanost, solidaritou, revolucí?

ff*

Je to marný

je to marný

je to marný.

Zapomeňte na chlast a cigarety.

A zamyslete se nad reálnou situací ze života.

Na Václaváku vám ukradnou peněženku a jste namydlenej a ani se na WC nevymočíte.

naoko
hodnocení

0x

Zdejší oblíbené rčení : Sytý hladovému nevěří.

Znám i jiné:

Kdo má méně než si přeje, měl by vědět, že má víc než si zaslihuje...

Hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere...

Tomu, kdo se dívá, není žádná práce zatěžko...

Nezasel, prý aby mu kroupy nepobily...

V mládí bez skromnosti, jak to bývá u mladíků; v mužných letech bez kloudného díla; a žít tak pořád až do zbytečného stáří - tak tomu říkám rána morová...

lidus*
hodnocení

0x

Nemám ráda ty srdceryvné příběhy a žadonění o vše možné, když invalida nemá peníze na vozík tak si vždycky říkám, že jich hned několik modelů, plně hradí ZP a nechat si u lékaře vypsat poukaz není nic nesnadného. Že máma nemá 30 Kč na obědy denně mi přišlo jako nesmysl, jenže je to na 20 dní 600Kč + 1200 školné a zaplatit to musí vše v jeden den a to se snadno stane, že ji peníze chybí. Jestli někdo chodí na obědy za 500 i více a vydělá si je, tak mě to netrápí, ovšem u nás je spíš zvykem, že ti co mají hodně (politici), mají své kantýny za hubičku (není to nic nového, fungovalo to i před 89).

A proč musí platit 1200 školné? Může chodit do státní školy.
lidus*

Davide cena je za státní MŠ a k tomu na půl roku 1000 na hračky, na papír, na vstupné... Soukromá to je cca 6000-20 000 školné, mini školky to je 50-100Kč/1h.

xy

bavíme se o škole, nebo o MŠ?

xy

a co potom ti, kterých děti se do MŠ vůbec nedostanou? ti tedy neplatí ty dotované obědy, ale dítě taky živí.. přitom někdo aby s ním byl doma.

1000 na půl roku ( papír, hračky... ) , to je cca 170 za měsíc?

jaine

státní je od 500 výš, soukromá od 8000 výš...nevím ve kterým století žijete

Já pořád nechápu jednu věc. Jak spolu souvisí to, že si někdo může dát oběd za 500.- (přirom to není nijak astronomická suma, jen stejk v lepším bufetu stojí 300.-), nebo menu v poslanecké kantýně, co zrovna vyšlo v Blesku, a to, že nějaká matka nemá na školní obědy? Tedy pokud odhlédneme od skrytých kontextů třídní nerovnosti v takzvaných TV reportážích.

Nezlobte se na mě, ale peníze za jídlo vydáte vždy. Jedině by dítě přes oběd vůbec nejedlo, tam už by se dalo uspořit.

figurek*
hodnocení

0x

tomuto způsobu argumentace se říká manipulace s fakty. Do kontrastu postavíte slabšího a silnějšího, abyste vyvolali dojem, že za špatnou situaci slabšího může ten silnější. Radím : přečtěte si knihu Zakázaná rétorika od Glorie Beck. Zamrazí vás ještě víc.

hodnocení

0x

Můj názor je ten, že je to blbost. Oběd ve školní jídelně vyjde téměř vždy výhodněji než jakýkoliv pokus chystat místo oběda dítěti svačinu. Obědy jsou jednak dotované a jednak vycházejí pouze z ceny surovin, neboť mzdové náklady, které tvoří podstatnou část ceny jídla, se do nich nepromítají, protože se jedná o zaměstnance školy hrazené z jiných zdrojů. Kolik platí bankéři za oběd je jejich věc, to je mi jedno.

Z jiných zdrojů... Jsem nesmírně rád, že mohu přispívat jakožto poplatník na obědy žáků a mzdu zaměstnanců státní školy.

vilem*
hodnocení

0x

To je blbost. Rodiče kouří, pijí, mobilují, mají psy nebo jinou zvěř?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]