Rodinná historie bramborového salátu

Od: Datum: 22.12.13 07:18 odpovědí: 11 změna: 27.12.13 16:49
avatar

Jak jste došli k receptu na bramborový salát, který děláte dnes? Z čeho ho děláte? Co v něm nesmí chybět? A kdo ho dělá? :D Doma, u rodičů, byl lavorek ve kterém maminka v létě dávala hlávkový a na vánoce bramborový salát. Táta měl rád v bramborovém salátu na kousíčky nakrájenou kyselou rybu. My, děti, ne. A taky celer jsme z duše nenáviděly. Pak, po čase, maminka druhý den do něho vyklopila konzervu fazolí a zase byl úplně jiný. A vzpomínala, že za války dávali misto majonézy bešamel. :D Já mám v posledních letech v salátu ráda konzervovanou kukuřici. I hrášek. Ubrala jsem brambory a přidala jsem zeleninu. A ředím vývarem, který svařím v maličkém kastrůlku, z vývaru kořenové zeleniny, přidávám ocet a cukr a sůl. ;) Těším se na něho velice. Moc!


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 22.12.13 09:10
avatar

Ono je taky docela hezké když spolu začnou dva žít a přijdou vánoce a ejhle,my děláme salát takto,ale my takto a já ho mám rád takový a já zase makový...

U nás je br.salát z brambor,vajec na tvrdo,cibule,hrášku,mrkve,sůl pepř,okurky sterilované,majonézy.Dochucovat solí,pepřem,ředím vodou z okurek.

Datum: 22.12.13 10:52
avatar

Honzo, to jsme zažili všichni, že? Každý si z domu přineseme něco jiného, ale pak dáme z každého to najlepší a je to úplně nový recept. A my jsme si založili tradici. Tu svou. A tak to je se vším, když založíme rodinu. *placni*

doplněno 22.12.13 11:02:

alileta, přesně jako vy, si to myslím i já. Také nedávám ani maso, ani vejce. Příjde mi, že těžkých jídel je na stole už dost, že stačí zelenina a brambory a majoneza. :D Kdo ví, jak tež dělají bramborový salát v Americe. Víte to někdo? Vždycky ve filmech vidím jen mísy, ale jak to vypadá unitř, to by mě zajímalo.

Datum: 22.12.13 10:55

Čekala jsem, že se tu rozvine spíš diskuze, zda dávat do bramborového salátu salám, šunku a pod. Alespoň v okruhu mých přátel a známých jsem ve výrazné menšině s názorem, že do salátu, který je přílohou k masu, už žádné "maso" nepatří. Připadá mi, že všichni se na mě dívají jako na někoho, kdo šetří a neumí sváteční přílohu "vymazlit" do naprosté dokonalosti těmi nejlepšími ingrediencemi.

Datum: 22.12.13 14:06
avatar

Můj názor a názor mé rodiny je stejný a do bramborového salátu nedávám žádnou uzeninu.

doplněno 22.12.13 14:08:

Majonézu dávám napůl s bílým jogurtem - není to tak tučné a chuť majonézy není jogurtem dotčena.

doplněno 22.12.13 14:11:

Cibuli nedávám, jen asi tak půlku brambor a druhá půlka se skládá z přibližně stejných dílů celeru, mrkve, petržele (víc celeru, míň petržele), nakládaného hrášku a kyselých okurek. Dochucuji solí, špetkou pepře a vodou z okurek.

Od: pt®
Datum: 22.12.13 11:22
avatar

My jsme začali svou historii. Vařím brambory ve šlupce, oloupu a přes takové drátkové sítko promáčknu, zrovna tak i vejce na tvrdo. přidám vařenou mrkev a celer, který my máme rádi a nastrouhám zelninu na struhadle. Dávám jednu majolku a jednu tatarku, jednu nakrájenou na drobno cibuli a pár sterilovaných okurek. Když tak ředím vodou ze zeleniny a trochu z okurek, oslím, opepřm a hotovo. Žádný salám, žádnou uzeninu ani jiné ingredience. Z jara ho dělám bez majolky a tatarky, jen s trochou oleje. - pt

Datum: 22.12.13 11:32
avatar

Dělám ho přesně takový, jako ho dělá moje mamka a manžel neprotestuje.

1. den předem uvařím brambory ve šlupce a vejce. Ten den také vše oloupu.

2. druhý den na drátkovém kulatém sítku promačkám brambory, zaleju je tak 1 dl okurkového láku a nechám lák hezký nasáknout.

Navrch té hromady už dávám všechny ingredience: Nakrájená vajíčka, rozkrájená sklenička sterilované zeleniny Kunovjvanka, nakrájená kyselá okurka, velice jemně nakrájená cibule, hořčice, sůl, pepř, majonéza, trošku šlehačky, šťáva z citronu.

3 vše lehce rukama promíchám, případně přidám majonézu tak, aby to bylo spíše vlhčí a jemné.

Od: pb®
Datum: 22.12.13 13:53

V naší rodině jíme velice ochuzený salát. Vzniklo to tak, že kdysi dávno se mámě podařilo koupit nejspíš už jetý gothaj a když udělala salát, do druhého dne se skazil. Nic jiného se už koupit nedalo, takže se uvařily brambory, kořenová zelenina a vejce, to se přes sítko nakrájelo, přidala se nakrájená kyselá okurka a cibule, sůl a pepř a vše se zalilo lákem ze sterilovaných okurek. Tak nám to zachutnalo a tak jsme si na to zvykli, že jiný salt už neděláme a já se přiznám, že bramborový salát zkažený majnézou, hořčicí a bůh ví čím v pudu sebezáchovy už ani do pusy nestrčím. Prostě jím jen ten svůj a klidně si udělám pár porcí jen pro sebe. Stejně tak bych kapra nepozřela připraveného od cizích. Někdo vůbec kapra nedává do mléka, někdo to zas smaží i s kůží a to bych se vážně zeblila. Partnerova babička zásadně kupuje 5kg a více tzv bahňáky, kdy se smaží naprudko i s kůží a to je nechutnost. Já si svoje maličké porce z uloveného kapra pěkně alespoň přes noc naložím do mléka, pak osuším, obalím a na mírném ohni usmažím. Už jsou zvyklí, že štědrovečerní večeři si připravuju zásadně sama a nenechám si jí od nikoho kazit.

Datum: 22.12.13 16:11
avatar

Také jsem zalévala vodou z okurek, ale pak jsem jedla velikou lahodnou dobrotu, že už jinak nedělám. Takový nálev, jaký se dělá na hlávkový salát: 1 lžíce octa, lžíce cukr a lžíce sůl, do vývaru který zbyl po vaření zeleniny. Cca 0,5 dcl. Je to takové lahůdkovější. ;) Pro pb, když by můj táta slyšel nebo četl, jak upravujete rybu, tak by utrousil koutkem úst: Proč tolik práce?! To si zrovna může koupit a usmažit sýr. :D 2 lidi, 5 receptů :D

Datum: 26.12.13 08:22
avatar

Salát dělám běžně, den předem, aby se rozležel. Nedávala jsem nikdy moc zeleniny, jen cibuli, sterilované okurky, a nahrubo nastrouhanou syrovou mrkev a ster. hrášek.

Letos jsem udělala změnu: ve slané vodě jsem uvařila mrkev, celer a petržel, pak nakrájela na kostičky do salátu. Bylo to moc dobré. Také vejce a šunkový salám.

Salát zadělávám majolkou napůl míchanou s bílým jogurtem, aby to nebylo příliš hutné. Ráda přidávám i najemno nasekanou petrželovou nať.

Co je ale moje specialita, zděděná po babičce: do salátu přidám oloupané a nahrubo nastrouhané 1 nakyslé jablko. Způsobí příjemnou navinulou chuť. Jaga.

Zeť pro to nemá pochopení.Pokaždé se hloupě vyptává: A NEJSOU TAM JAPKA?

Datum: 26.12.13 10:25
avatar

Koukejte, všechno už je pryč, už je to minulost. Tak zas příští rok zavedeme podobné téma. :D

Datum: 27.12.13 16:49
avatar

Také připojuji můj bramborový salát - zdravého životního stylu.

Suroviny:

- ve slupce uvařené vychladlé brambory

- uvařenou mrkev, cerel, petržel

- kyselé okurky

-cibule

-šunka

___________________________

Vše výše uvedené nastrouhat na hrubém struhadle /slze/ a viličkama promíchat.

Zálivku:

1 bílý jogurt /klasik/

trocha hořčice

zakapat worčestrem

opepřit

kdo solí - dosolit a promíchat se surovinama.

Je to naprosto úžasný lehký salát. Dala jsem si se pstruhem, kterého jsem lehce pokapala olejem a upekla na pečícím papíře.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.