Nejste přihlášen/a.
Dnes v noci jsme museli zabit kapra,začalo byt nejisté zda by přežil do rána.Po rozporcováni jsem ho dala na balkon, mám na vás dotaz jestli ho musím zamrazit a nebo v pohodě vydrži třeba jen v lednici do 24.prosince. Díky za radu
Já bych se asi bála, nechat ho v lednici, ikdyž by byl nasolený. Já bych ho naporcovala a šoupla na mražák. A přendala na Štědrý den ráno do lednice a úplně ven v poledne. Asi by v lednici vydržel, ale byla bych strašně nejistá a pořád bych na to musela myslet a čichala bych a zkazila si hezký den. To za to nestojí.
Na stránkách o zpracování kapra je uvedeno:
Vykuchaného případně již naporcovaného kapra můžete při dodržování určitých pravidel skladovat i několik dní. Sladkovodní ryby vydrží čerstvé při teplotě 0 °C až 4 °C zhruba čtyři dny.
Rozhodně není vhodné kvůli skladování v řádu dní kapří maso zmrazovat, protože neodborným zmražením dochází k zhoršení jeho kvality.
Pokud není dodržované teplotní rozmezí vhodné pro skladování chlazeného kapřího masa (0 až 4 °C), dochází k jeho znehodnocování. Při vyšších teplotách dochází k množení mikroorganismů a následnému kažení.
Nevhodné jsou i teploty nižší, při kterých dochází k pomalému zmrazování kapří svaloviny doprovázené tvorbou krystalů ledu v buňkách kapřího masa, které následně narušují strukturu svalových buněk. Po rozmrazení pak z kapřího masa vytéká buněčná šťáva a maso ztrácí svoji původní konzistenci. Z tohoto důvodu není vhodné kapří maso doma neodborně zmrazovat.
Těmito radami se řídím každý rok, kapra mívám v lednici nebo na balkóně (dle venkovní teploty) 3 dny a maso bylo vždy výborné.
doplněno 22.12.13 07:49:A ještě ten odkaz: trebonskykapr.cz/...
Moc děkuji...tato rada mne hodně potěšila,ted jsem musela vzbudit manžela at jde klepnout dalšího.Koupili jsme je včera dopoledne jako čilé rybky a do 24h takové nadělení a to byly ve vaně v prádelně v chladné mistnosti z vypnutým ústředním topením.Hezké svátky přejí.
A divíte se? Včera jsem šla okolo kádí a plavaly tam, jestli se to tak dá nazvat, samé polochcíplotiny. Kádě přeplněné, ryby se tam sotva vešly, hodně jich bylo už břichem vzhůru, žábrami hýbly jen občas. Taková ukázka týrání zvířat. Ještě že mám tátu rybáře, který mi každoročně těch pár porcí dá. Ano, sice kapr není vylačněný a je zmražený, ale vím, že si nekupuju přidušenou napůl chcíplou a domlácenou rybu. Klidně bych ho dala na mrazák a den předem vyndala a namočila do mléka nebo piva, kvůli odstranění pachu rybiny.
"mija", manžel včera také připravil a naporcoval kapra. Dobře prosolil a je v lednici, ne na mrazáku. V úterý ho dobře properu od soli a slizu a pak obalím a smažím a je moc dobrý. Potom, ale pokud zbydou porce, dávám již na mrazák. - pt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.