Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezapojitelná zásuvka

Od: hop® odpovědí: 55 změna:

Ahoj všichni kolegové (samozřejmě i kolegyňky), dnes jsem narazil na nepřekonatelný problém.

Elektrikářské pravidlo zní, že zásuvka se dává kolíkem nahoru a fáze má býti vlevo, asi víme o čem mluvíme. Ovšem s touto zásuvkou jsem si fakt nedokázal poradit, radši jsem ji zdarma vyměnil. (v krabičce pod zásuvkou jsem napojoval nový přívod na stávající rozvody).

Co vy na to? ;)

Nezapojitelná zásuvka

55 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stoffi*
hodnocení

0x

Já bych ustříhnul horní kolík aby to nevypadalo tak divně a tuto horní zásuvku používal pouze pro dvouvod. přístroje :)

des*
hodnocení

0x

Tuto zásuvku mám napojenou mnoho let a je mi šumafuk jak na to kdo pohlíží jak funguje.A to že musí být kolík nahoře,je taky nesmysl.Fáze může být vpravo i vlevo je to jedno.Jen sis udělal zbytečně problém.

Nezapojitelná zásuvka #2
yemenias

To že kolík musí být na hoře že je nesmysl? A že fáze může být i vlevo? Ahááá... Tak to jsem do dnešního dne dne dodržoval jakousi vyhlášku "50" úplně zbytečně...

Pan Des je zřejmě její nový autor.

Zajímavý příspěvek, nestačím se divit.

des*

Klidně se div ,asi tě nezajímají změny v té vyhlášce.Aty pochybnosti o mně si nech já ti to taky nedělám vemeniasi.A píše se "nahoře" tj.u vrchu,né na kopci.

pecenkav*

Spis sis ji asi poradne neprecetl, nerika se tam, ze kolik musi byt nahore, ale ze kdyz pri pohledu na zasuvku je kolik nahore, tak faze ma byt vlevo.

buss

A gde to v té vyhlášce o fázích je? Která norma, zákon přikazuje, kde má být fáze?

To není nesmysl, ale norma. Nemusí to být v tom smyslu, že to bude fungovat i jinak, dokonce to za jistých okolností může fungovat i tehdy, je-li na kolíku fáze. (Například když se chci zbavit tchýně.)

nenene

aktualizovná norma ČSN 33 2000-4-46 povoluje mít fázi i vpravo, ovšem v celém bytě (objektu) stejně... stejně tak od roku 2006 může být modrý vodič též fázový... ovšem je dobrým zvykem dodržovat fázi vlevo (s kolikem nahoře) a modrý N vodič :)

Fáze vlevo, nebo dnes kdekoliv, ale v celém objektu stejně má jeden jediný důvod, aby revizní technik při proměřování zásuvek fázi nehledal na každé zásuvce. Prostě všecny zásuvky si oťuká strkáním fázovky do levé, nebo všechny zásuvky si oťuká strkáním fázovky do pravé dutinky - JINÝ DŮVOD TO NEMÁ a žádná prasárna to není a není to nebezpečné pokud by to bylo na střídačku - jak tady někdo napsal *haha*

orffeus

Přesně tak, norma jen doporučuje na jakou stranu umístit fázi. Tady o tom vyšel pekný článek s názvem Světelné a zásuvkové obvody dle ČSN 33 2130 ed. 2 : www.elektrotrh.cz/...

Ono je to úplně jedno, stejně bude spousta "odborníků" ohánějících se vyhláškou 50, kteří se budou hroutit nad takovou zásuvkou a budou lidi strašit, že je to životu nebezpečné *uf*.

Jen v tomto vláknu se jich našlo víc než dost *zed*

Takový člověk ale dává jasně najevo, že elektrice vůbec, ale vůbec nerozumí *haha*

hop®
hodnocení

Jojo, "odborníků ti naseru pytel, ale člověka kterej to umí ti neseženu!", jak říkával jeden můj kamarád, který fakt dost uměl a znal...

A přitom jsem už v prvotním dotazu něco psal právě o tom pouhém doporučení... :)

P.S.: vzpomínám na naše "seznámení" s patronkou, když jsem se "trošku" upsal a umístil fázi vpravo a modrej drát vlevo a ona na to reagovala stylem "a víte, co by se mohlo stát, kdyby...?!" A já na to, že vlastně nic - nakonec jsme docela slušní virtuální kamarádi! :)

cepagis*
hodnocení

0x

Souhlasím s hopem - vyhodit.

Pro stoffiho: "Uštípnout zemnící kolíček a používat jen pro dvouvodič" - to si koledujete o problém. Za prvé tam vždy půjde strčit i spotřebič, který zemnící kolík potřebuje a za druhé - zástrčka tam půjde strčit oběma způsoby a u spotřebičů s jinou než dvojitou ochranou může dojít fáze na kostru*blee*

To des: Ano, vyhláška skutečně připouští fázi i vpravo. Ale je maximální "prasárna", toto udělat v jednom okruhu, potažmo v jedné zásuvce! Takže jestli má někdo důvod mít fázi vpravo, ať ji má, ale v celém bytě, domě... Ne mít každou zásuvku jinak, to se opět může vymstít.

Nicméně jak psali oba pánové, oboje "zapojení" bude fungovat*zed*

stoffi*

za prvé - když to budu dělat já a používat zásuvku já, tak si to budu pamatovat. A pokud si to nebudu pamatovat tak mi to přijde přinejmenším divné, že tam chybí kolík a pro svojí bezpečnost tam příslušný spotřebič nezapojím.

za druhé - to vaše za prvé a za druhé je jedna věc

cepagis*

Aha - a do auta taky nelijete brzdovou kapalinu, protože tím jezdíte jen vy a víte, že máte ještě ručku, co?:-D No nic proti, ale právě proto by se nejen návrhem elektronistalace, ale i "blbou" výměnou zásuvky měli zabývat lidé, kteří tomu rozumí. Alespoň tu pětku z padesátky mít. A pakliže tohle prohlásí někdo s padesátkou, je to na pováženou...

stoffi*

Teoreticky kdybych měl tři ruce, tak možná :-D ale problém je v tom, že brzdit pouze zadními koly je dost o hubu, víc než zásuvka bez kolíku ;). A pokud žiju sám a vim, že nikdo jinej zásuvku používat nebude, nevidim na tom nic špatnýho. Kdybych měl ženu nebo děti, tak je to o ničem jinym. A pokud do zásuvky zapojuju jenom notebook a lampičku, navíc je to tam zapojeno na trvalo, tka na tom nevidim vůůůbec nic špatnýho. A vyhlášku 50 mám a i přes mojí zásuvku v noci usínám klidně jak mimino ;)

cepagis*

Vždyť já Vám to neberu. Je pravda, že spotřebičů s dvojitou ochranou je dnes většina, a to především v domácnosti, takže riziko je menší než kdysi. Ale prasárna to je - prostě dle předpisů máme v Česku zásuvky se dvěma dutinkami a zemnícím kolíkem. Pak jsou samozřejmě rozbočky, které mají pouze dvě dutinky. Ale ty jsou právě jen pro "ploché" zástrčky s dvojitou ochranou. Ale to jsou rozbočky, do kterých nic jiného strčit nelze. Elektriku dělám s vědomím, abych si nemusel pamatovat, že tady na to nemám sahat, tady je fáze obráceně, že tady to nesmím přetěžovat, protože jsem místo pojistek dal hřebíky... atd... ano, ono to funguje, ale nikdy nevím, kdy přijede návštěva, kdy dům prodám, kdy se do pasti chytnu sám... a za těch pár ušetřených desetikorun do podle mě nestojí.

stoffi*

to jistě ano... :)

pro zajímavost jsem našel zajímavý přehled zasuvky.hw.cz/...

frantik*

Jen tak pro zajímavost: Všimli ste si někdy, že ty naše české zásuvky jsou nejlépe konstruované a nejbezpečnější z těch všech?

Když sme byli v Itálii, tam měli na zdi jen placku se 3 dírkama, a zásuvky měly 3 kolíky vedle sebe. Takže i když měly 3 kolíky tak šly zapojit 2 způsoby, a navíc zásuvka ve zdi nebyla vůbec uprostřed propadlá, takže stačilo šňůru o 2mm povytáhnout, a už tě to mohlo kopnout, třeba kdyby ti tam podél zdi spadla pletací jehlice. To se u nás stát nemůže.

olaf71*
hodnocení

0x

ano, dává se fáze vlevo, ale nemusí. pokud má spotřebič jen vidlici bez chrániče, tak se to stejně otáčí jak to padne do ruky, to samé i tzv. rozdvojky.

cepagis*

Chránič s tím nemá nic společného. Ale pokuď by si ho někdo chtěl zapojit do takto zapojené zásuvky, tak samozřejmě fungovat nebude, chránič ten zemnící kolík potřebuje. A právě "rozdvojky", které obraceli fázi, se už snad ani prodávat nesmějí...

hop®
hodnocení

CEPAGIS: tak procházím tuto již starší debatu, a jen mne tak napadla otázka: k čemu proudový chránič potřebuje zemnící kolík? Předem díky za vysvětlení!

cepagis*

Nevím - ale bez něj prostě nechodí. Ale Hope, mám na mysli samozřejmě FIčko zapojitelé do zásuvky, ne ten co máte na liště v rozdvaděči! Ten zásuvkový mi na prodlužovačce s nezapojeným GND nešel, taky mě zajímá proč a hlavně jak to pozná, že to tu zem nemá:) Až umře, tak ho rozeberu...

doplněno 24.07.11 22:46:

Pro rejpaly - PRCD chránič :-D

hop®
hodnocení

Cepagis: nevím přesně, co myslíte Fíčkem "do zásuvky", s podobnou prodlužkou jsem se zatím nesetkal. Ale třeba zásuvky s vestavěným fíčkem se dají použít i pro původní "dvoudrátový" rozvod, kdy přívodem je PEN a fáze... Ještě na tu Vaši prodlužku mrknu! ;)

hodnocení

0x

Tahle zásuvka se dá velice snadno upravit. Stačí odstranit ty propojovací plíšky (jsou jen přitažené pod šroubky společně s drátem a jdou snadno vyndat) a jednotlivé zíly propojit drátem křížem. Kolíky sice zůstanou proti sobě, ale fáze budou v pořádku.

Ta zásuvka je z druhé poloviny 60 let a osazovala se prakticky do všech paneláků v té době (spolu s kabely AGI*blee*). Jsou ošklivé, ale prakticky nezničitelné.

doplněno 19.07.11 06:59:

oprava: jednotlivé díly:)

jabraka*
hodnocení

0x

Líp jako Magdon bych to neřekl.Skutečně to není problém otočit.Ale do paneláků se už dávaly hranaté dvojzásuvkyTyto byly v tak zvaných "dvouletkových domech"

JABRAKA

Pražské sídliště "Na Chmelnici" dokončovali v roce 65 a tyhle zásuvky tam montovali běžně. A to byl už konec 3. pětiletky. Dvouletky zkončily v roce 48.

doplněno 20.07.11 07:46:

ajaj - chybička se vloudila.

ferda*
hodnocení

0x

Tahle zásuvka má ale tu výhodu, že do ní jdou bez problémů zasunout dvě úhlové zástrčky - je to takový "pokus o české schuko". Fáze vpravo skutečně není podle platných norem na závadu, co by ale na závadu bylo je odstranění spojek a napájení každé zásuvky z jiného obvodu.

A nejlíp z jiné fáze*smich*

cepagis*

"Odstranění spojek a napájení každé zásuvky z jiného obvodu"? To že bych k této dvojzásuvce vedl dva samostatné přívody? A horní i dolní zásuvka by byla každá na jiném jističi? To je zajímavý námět, kdo a proč by tohle dělal? A úplně teoreticky, čemu by to teda vadilo?

Čistě teoreticky: funkci by to nevadilo. Mělo by to dokonce výhodu, že při výpadku jedné zásuvky (bouchlá žárovka v lampičce) by druhá (třeba televize) byla stále v provozu a nenastala by tma jak v pytli. Horší by to bylo, kdybych spoléhal na to, že jsem si vypnul jistič a tudíž mám zásuvku bez napětí (mohl bych to i ověřit zkoušečkou) a spotřebič v druhé zásuvce by mě majznul přes prsty*ee*. Pokud bych měl navíc na každé zásuvce jinou fázi, měl bych tam 400V, na což tahle zásuvka není dělaná (i když by to určitě vydržela).

Kdysi jsem podobnou zásuvku používal pro připojení televize a olejového radiátoru. Klemu mezi fázovými dutinkami jsem vyhodil a místo ní připojil pokojový termostat. Takže jedna zásuvka pod napětím trvale, druhá řízená termostatem. (Páni revizáci prominou;)).

cepagis*

Souhlas, akorát to s těmi 400V je zavádějící, někdo by to mohl pochopit tak, že by měl mezi kolíky stejné zásuvky namíto 230V těch 400V, co je samozřejmě blbost:-D Ale i tak: zásuvka by to samozřejmě vydržela, je testována na mnohem vyšší zkušební napětí, navíc je to ještě poctivý porcelán.

Samozřejmě, že by mezi dutinkami patřícími k sobě bylo jen 230 V. Ale nedej Bože strčit prsty mezi fázové dutinky obou zásuvek*ee*. A to by se při takovém zapojení mohlo stát docela snadno.

janvorel
hodnocení

0x

Pokud je vše v instalaci v pořádku opravdu nezáleží na tom, zda je fáze vlevo anebo vpravo. Jiná situace nastane když se další odchýlky zřetězí. Např. si představme, že na takovou zásuvku (s fází napravo) se připojí prodlužka kde domácí výrobce neměl po ruce 3-žilový kabel a udělal prodlužku 2 žilovým (stává se). Ještě je zapotřeby dodat, že zásuvku na konci své prodlužky udělal správně, tedy zapojil zelenožlutý vodič jak na kolík, tak na pravou zdírku své nové zásuvky. Po zapojení této prodlužky do výše popsané zásuvky se dostává fáze na zelenožlutý vodič a na kolík. Dejme tomu, že do této zásuvky se zapojí spotřebič s kovovou kostrou a dobře izolovaný od země (anebo s velkou impedancí smyčky, která nedovolí přechod vypínacího proudu). V tom případě je fáze na kostře spotřebiče natrvalo (tedy pokud je spotřebič v zásuvce prodlužky). Proto je podle mně správné dělat instalace bez chyb a nespoléhat, že je všechno ostatné v pořádku.

Je pravda že v západné Evropě se běžne používají zásuvky, které se dají zasunout v obou pozicích (Schuko), ale požívají se s chrániči a v tom případě je opravdu jedno jak ji zastrčíme.

A ještě k problému ochranného kolíku dolu. Když je zásuvka namontovaná tak, že kolík je dolu, fáza vpravo, nulová zdírka vlevo, je vše v pořádku, pouze zásuvka je otočená o 180 st. Z bezpečnostního hlediska nelze mít výhrady. Já osobně bych ale v bytě nechtěl mít zásuvky jednou s kolíkem nahoru, jednou dolu. Většina zástrček je konstruována tak, že není symetrická a když ji člověk zastrkává a už to má "v ruce" cítí jak ji má zastrčit a dělá to napůl automaticky, když jsou kolíky ve stejné poloze.

hodnocení

0x

Ta dvojzasuvka je v poriadku. Su tam dva ochranne zemniace koliky a styri zdierky na ktorych su pripojene pracovne vodice. Sam mam v celom byte fazu v lavej zdierke, ak je kolik hore.Ak by tomu ale tak nebolo, nic sa nedeje, pretoze su to ako som napisal, vodice pracovne, spotrebicu je to jedno.

hop®
hodnocení

Zdravím všechny kolegy, přináším nové zprávy. Původně jsem chtěl zásuvku vyhodit, ovšem pak jsem pro ni vymyslel použití, z nedostatku místa. Musím napájet plynový kotel a oběhové čerpadlo, oboje jde z jednoho jištěného přívodu, ovšem čerpadlo navíc přes stykač. Odstraněné propojky, společná zem a nula, fáze jednou napřímo a podruhé přes stykač, ve spodní zásuvce vlevo, v horní zásuvce vpravo - je vzhůru nohama. Co vy na to? :)

ok, este to skresli, aby tam niekto druhy na tom nematuroval.

hodnocení

0x

Podle zveřejněného obrázku jsou sřejmě obě (keramické) zásuvky samostatné a tak by stačilo horní , případně dolní , zástrčku demontovat a otočit o 180° a opět propojit stávajícími propojkami . Je pravda že tím by se omezila možnost u obou zásuvek použít současně dvě úhlové zástrčky.Splňovalo by to ale u obou zásuvek zásadu , kolík nahoře a fáze vlevo. miro

doplněno 21.07.11 10:15:

Tato úprava by vyžadovala rovněž vyvrtat také nový otvar pro kolík , otočení zásuvky.

cepagis*

Je až neskutečné, co všechno lze vymyslet kvůli ušetřeným pár korunám:-D Samozřejmě že to lze, ale představa, že otáčím horní zásuvku (která tam mimochodem bude držet na dvou festovních šroubcích a po demontáži a otočení to už nikdy tak neutáhnete a horní část se bude dosmrti vyklat), vrtám díru do přestárlého bakelitu a po odstranení klem (které tam už v opačné poloze nedám) to propojuju dráty... já bych fakt asi zvažoval nákup nové...:D

doplněno 21.07.11 10:49:

A když na to tak koukám, ono by to otočit ani nešlo - nevyjdou Vám díry:-D

Ovšemže, bavíme se tu čistě teoreticky. Nepředpokládám, že by někdo tyhle úpravy opravdu dělal. Jsou to jen takové úvahy, co by se s tím dělat dalo. Nemáme totiž jiné starosti*smich*.

Což o to, vyvrtat dírku do bakelitu by problém nebyl. Jenže otvor v keramice, za který je keramika přišroubovaná k plechovému nosníku, není souměrně. Takže by při otočení nebylo možné ji přišroubovat. Samozřejmě by se dal vyvrtat do plechu nový otvor a vyříznout do něj závit, ale taková úprava už by myslím nestála za to.

doplněno 21.07.11 10:48:

Nehledě na to, že by Vám pak plechové propojky zakrývaly dutinky jedné ze zásuvek.

doplněno 21.07.11 10:52:

A když tak na to znova koukám, ono by to vůbec nešlo. Prohlédněte si pozorně tu keramiku. Původní propojky by použít nešly ("prolisy" v keramice) a dutinky otočené zásuvky by vycházely zcela mimo otvory v krytu. Navíc by se asi taková zásuvka nevešla do krabice.

Je mnoho názorů od úpravy až po investici do nové zásuvky.Připomínku s těmi propojkami beru , daly by se nahradit vhodným vodičem tak , aby nezakrýval zdířky jedné zásuvky. Předpokládám , ale že i v minulosti byli výrodci hospodáři a pro zásuvku tohoto typu , nevyvíjeli zásuvku horní a ropzdílnou zásuvku dolní , což by prodražilo výrobu.Takže předpokládám že jsou obě naprosto totožné a při jejich uchycení v pootočené pozici jedné s nich , by neměl být problém. Při troše zručnost by neměl být ani vyvrtat otvor pro kolík. Samozřejmě pohodlnější , ale i dražší je koupit novou zásuvku a třeba si jí nechat i nainstalovat.To ale i v ostatních případech , platí převážně pro toho , kdo nemá potřebné znalosti , nářadí , zručnost a disponuje nadbytkem financí.Toto neni můj přístup k problémům. miro

doplněno 21.07.11 16:50:

I vyrtání otvoru pro uchycení , na podkladový plech , pro novou pozici otočené zásuvky neni problém.

hodnocení

0x

ale pánové, přestaňte fantazírovat... která paní domu by Vám dnes dovolila namontovat takovouhle šerednou zásuvku do bytu? ještě tak někde do garáže... a to se neoplatí na ní něco předělávat... myslím na zásuvce, ne na paní domu... tu už nikdo nepředělá...*smich*

hop®
hodnocení

Pán i paní domácí byli velmi spokojeni, svoji kotelnu po úpravách prý málem nepoznali! *smich*

P.S.: nevěřil bych, jakou plodnou debatu může vyvolat jedna stará zásuvka... *tanec*

V této debatě a jí podobných , nevidím nic zbytečného , škodlivého , zcestného a závadnoho , spíše naopak . Minomálně rozvíjí , v obecné rovině , smysl pro pochopení detailu , což je předpokladem pro jeho dokonalost . Jen z dokonalých maličkostí (detailů) se muže skládat celek , který je rovněž vynikající - dokonalý.Já jsem si , jako neprofesionál , doplnil a upřesnil některé své znalosti. miro

honzajs
hodnocení

0x

zdravím, asi bych z ní (výměna byla logičtější) vyndal ty klemy mezi sebou a nechal bych tam jen šroubky pro upevnění vodiče, pokud to ty klemy drží pohromadě, tak zapojit 3x a pak je jedno,kde je fáze(doporučuje se vlevo, němci naopak vpravo), systémově stejné jako v roztrojkách, jedna strana f vpravo,obrácená vlevo, s pozdravem Honzajs

hop®
hodnocení

Honzajs, díky za reakci, ale asi jsi nečetl, co bylo napsáno před Tvoji odpovědí?!

frantik*
hodnocení

0x

Tohle je totiž asi vůbec první dvojzásuvka jaká u nás existovala. Doté doby byly jen jednoduché zásuvky myslím. Takže tenkrát to neřešili. Ale na druhou stranu, roztrojky taky v jedné zásuvce tu fázi přehazují na druhou stranu (aspoň ty starší). Takže do té zásuvky, kde to je přehozené, dejte roztrojku a je to.

Já tyhle zásuvky taky doma mám, a nebyl s tím problém. Zase sou mnouhem hezčí a kvalitnější než ty novější, ty byly hnusně hranaté a ještě úplně bílé.

No já nevím, kvalitnější určitě*palec*, ale hezčí?*sok*

technoman*
hodnocení

0x

Tuhle zásuvku jsem měl doma a skončilanakonec v popelnici. A je jen na 10A, dnešní jsou na 16A

Ona by těch 16 A určitě taky vydržela, možná spíš, než ty nové. Byla komplet keramická, mimo krytu ani kousek plastu.

magdon:

kryt není z plastu, ale z bakelitu, odborně zvaného TERMOSET

hop®
hodnocení

Magdon *palec*

A ty šroubky taky nebyly z porcelánu... *smich*

Komplet je prostě komplet...

Hergot chlapi, jste si na mě zasedli. Samozřejmě, že jsou šroubky kovové, stejně jako ostatní části, které musí být vodivé. Jinak by to pravděpodobně nefungovalo:D. A taky je tam kus železného plechu, který to drží pohromadě.

Nechytejte mě za slovo, když napíšu bakelit, spousta mladších lidí nebude vědět, co to je. Navíc bych i bakelit (termoset, tedy materiál tepelně vytvrzený) považoval za umělou hmotu, i když s jinými vlastnostmi, než dnes používaný termoplast (materiál, který teplem měkne).

Myslím, že zrovna na elektroinstalace byl vhodnější ten bakelit. Při případném ohřátí svorky se hned neroztékal. Na druhou stranu, když se to přehnalo, tak zuhelnatěl a stal se vodivým.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]