Nejste přihlášen/a.
To je strašně dvojsečný. Spousta lidí ho glorifikuje jen kvůli tomu, že to byl první "porevoluční" prezident. Ale kdyby za něco stál, tak by dnes bývalí komunističtí funkcionáři neseděli v dozorčích radách podniků se státní spoluúčastí, neseděli by ve sněmovně, neseděli by na soudech, jak tomu bohužel je.
Takže z mého pohledu - chápu tehdejší nadšení lidí v době, kdy se Havel dostal na Hrad. Ale přesto jím nepřestanu pohrdat právě proto, že zločincům, kteří zavírali a vraždili své spoluobčany jen za to, že se jim nelíbila vláda jedné strany, umožnil bezstarostný život i po převratu.
Zneuctění Havla? Havel zneuctil český národ už dávno, ale lidi to v porevoluční euforii nechtěli vidět a vnímat. Co se děje v hlavách těch lidí? Prozřeli, pozdě, ale přece.
Riskuji BAN, ale neodpustím si to - Václav Havel spáchal jediný dobrý skutek a to v dopoledních hodinách dne 18. 12. 2011.
vis:
souhlas a kdo by to chtěl vyvrátit, ať vyjmenuje co udělal dobrého, mne by to opravdu zajímalo, já opravdu nevím...
kkozelik:
časem zjistíš (možná) kde je pravda, ale prosím, poděl se o to v čem byl Havel tak dobrý a co udělal pro tuto zemi prospěšného. Kdokoliv jiný na jeho místě, co by neudělal vůbec nic by byl prospěšnější - bohužel. Mohl bych vyjmenovat spoustu jeho průšvihů co se s toto zmí táhnou a potáhnou ještě dál, dobře můžež napast, že jsem zaujatý, tak mě přesvěč o opaku, možná změním názor, ale takto nemám důvod
Slovy Jana Wericha:
Myslim si, ze to, kam jsme se dostali maji podil vsichni nasi porevolucni prezidenti. At neprimo, tak i prezident ovlivnoval hospodarstvi. Mel ve vladach kamarady, kteri delali dle jeho prani (vyslovenych i nevyslovenych). nebylo to tak markantni jako ted, ale delo se to.
Nemcum nas nezaprodal. je dobre, ze nas nasmeroval na zapad a do NATO a EU. Ze jsme jenom montovna, na tom maji podil jini.
To, že jsme se dostali blíž k EU nám hodně ublížilo a skoro vůbec neprospělo. Podle mě jsme se neměli dostávat na západ, nebo být na východě... Měli jsme být neovlivněný a neutrální stát. Jeho srdce nám zničilo výdělek z průmyslu, protože byl až moc zaujatý západem. Měli jsme nejkvalitnější potraviny v Evropě, lepší než Německo dokud jsme nevstoupili do EU! Byl to dobrý člověk to jo a stejně tak bych si mohl stěžovat na dnešní vládu, ale království už tu asi nebude.
Lidi na Havla plivou, neboť on v sobě našel sílu postavit se bolševikovi a nám přizdisráčům ukázal jak jsme trapní. Proto ho má málokdo rád. Spoustu toho lidi nepochopili co udělal a až čas ukáže jaký to byl člověk. Mohl se chovat zrůdně jako Kléma, Husák a ostatní, mohl být sebestředný a podrazák jako Klaus a nabubřelý jako Zeman /i když tak nízké IQ neměl/, ale on byl nad věcí a dal nám tu volnost. Že se to tu posralo není jeho vina stejně jako vina matky že dítě upadne po prvních krůčcích. Musí si natlouct, aby se naučilo chodit.
Mě mrzely dvě věci:
1/ řekl, že nás dovede ke svobodným volbám, že nechce a nebude kandidovat, že chce jen svobodu. Pak jsme se ho nemohli 15 let zbavit.
2/ jak tak strašně bojoval za svobodu, za rovnoprávnost, tak nějak se do toho zamotal a hlavně bojoval, aby získal Barandov a desítky budov a kilometry ploch, které jistě jeho předci získali dřinou a poctivou prací. HA HA.
Kázal vodu - chlastal víno.
Na druhé straně vyšlo zákonem, že se zasloužil o demokracii, takže o tom nebudu polemizovat.
O poctivé práci moc mluvit nemohl, žil celý život jako elita, i když v komunismu byl za to postihovám.
Byl hamyžný stejně jako jeho "nová" žena.
Svůj názor píšu s úctou, ale tak jak ho cítím. A jako poslušný občan stím zákony a tedy jeho zásluho o demokracii.
Dle mého Havel doplácí na to, že se nechal obklopit bezcharaketními kariéristy, jak už to bývá u těch, co se dostali do vysokých pater ve vedení státu. Když začínal s politikou, tak se bránil pompéznosti a " vlezdoprdoprdelkování". Pak ovšem zapracovala hopsanda Dáša a vše co do té doby prosazoval a z čeho si dělal srandu přijal za své. Lidé se mění a během svého působení v politice se změnil i Havel. Je také pravdou, že ke konci to byl hlavně unavený člověk, ale je i tak jeho chybou, že za sebe nechal mluvit, jednat jiné. Nelíbilo se mu jak za komunistů jsme tu měli samé památníky VŘSR, SSSR, Gottwaldov atd. a ejhle jeho pohřeb byl čiré divadlo, máme tu letiště VÁCLAVA HAVLA, občas i nějakou tu ulici by jsme taky našli ...
Ono záleží, každý ho bude vnimat jinak. Jedni na něho budou plivat, druzí ho budou glorifikovat. Osobně to nijak neprožívám že zemřel. Co nesnáším a co mu velice škodí jsou takzvaní Havlovci, co hned po něm chtěli pojmenovat ulice, náměstí, dodnes neberu a nevezmu změnu názvu letiště na Ruzyni. Co se týče pádu v roce 89 mám na toto období svůj názor a stotožnuji se s lidma kteří mi už kdysi říkali, že došlo jen k předání moci při zachování funkcí a beztrestnosti. Nic více se nestalo. Nevěřte tomu, že kdyby se komunismus nehroutil že by ty demonstrace nebyly potlačeny.
Co se týče Havla, byl to dramatik a divadelník. Měl na svět svůj názor a pohled, jak to myslel, ví jen jeho nejbližší a on, asi chtěl vydobýt světový mír, ale byl asi i najivní.
Co se zbrojovek týče, nemám slov, to byla zrada za kterou dostal nobelovu cenu a frantíci s amíkama mu jen poplácali po ramenou jak je to velký tvůrce míru a zabrali trh po nás. Nezmiňuji už to, co se dělo když jste jeli na návštěvu podniku na Slovensko kdy vás označili za české svině a podobně (toto se stalo mému řediteli) za to, že Havel zrušil zbrojní průmysl a tím plno lidí šlo na dlažbu.
Mnoho lidí si skoro nevšimlo, že byl především skvělý spisovatel a člověk širšího rozhledu, který se nebál říci názor tak nahlas, jakto šlo. Jinak by se za pouhé názory do vězení nedostal.
Prezidentem se stal jaksi navíc, o to nestál. Jenže byl "vykopnut vejš", a tam už do moc vědcí zasahovat nemohl. Pamatuji se, jak byl nešťastný, když ho na houby doprovázela ochranka složená z těch "původních"...Vlastně byl znova hlídaný.
Resituovaný majetek mu přeji. Z hradu odjížděl v takovém světlejším kombi, natočenou poslední cestu mám. Žádná pompa, já nevím, co mu pořát lid musí přišívat za ptákoviny. To pojmenované letště by ho asi trochu štvalo.
Tak řekne mi prosím někdo, co udělal Václav Havel jako president, pro tento stát pozitivního?
Myslím,že po smrti už je zbytečné na někoho cokoliv kydat.Ze všech rozbíječů a likvidátorů bývalého státu bych řekl,že nadělal nejmíň škod.Teprve Klaus rozdal fungující hospodářství do nezodpovědných a zlodějských rukou.
Že by byl dramatik a spisovatel?To,co jsem od něj četl,nebylo nic moc.Audienci jsem měl na deskách možnost likvidovat,dá se lehce spočítat,kolik si toho obyčejní lidé koupili.
JABRAKA
Havla neuznávám, neurážím ho, ale nesouhlasím s přejménováním RUZYŇSKÉHO letiště na letiště V.Havla. Nedokázal nic tak dle mého názoru excelentně bravurního že by tím změnil svět. Více uznávám např. Edisona (s jeho první žárovkou a mnoha dalšími věcmi..) Steva Jobse (technologický guru) atd. Upřímně nepříjde mi že jeho smrtí se něco změnilo a kdyby to media nenafoukli mnoho lidí by to ani nijak moc nevnímalo. Nechci říct že Havel v životě nic nedokázal to by nebyla pravda jen mi příjde že smutnění a "oslavy" kolem něj jsou spíše nafouknuté okolo než realita. Smutek jsem nedržel a doma ani nebrečel ...
doplněno 18.12.13 17:53:Přesto zastávám názor že v Havlově životě bylo více špatného než dobrého.. ( o takových věcech se ale media nezmiňují vyzvednou je to dobré)
doplněno 18.12.13 17:58:jedno popíchnutí si neodpustím stejně... Byl to zrádce tehdejší doby (toho si většina lidí nevšimla)- krom toho byl jako většina dnešních politiků "hodně dobrého slíbil, málo dobrého splnil, hodně zlého ale učinil". Lidé z tehdejších vysokých vrstev ("papálaši") by ho rádi mít mohli těm pomohl, normálním občanům,ale příliš nepřinesl. Proto se dívím že se ho až na tolik zastáváte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.