Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vánoční cukroví - jak dlouho před svátky?

Od: ildika® odpovědí: 5 změna:

Pěkný večer, :)

právě jsem začala dělat vánoční cukroví. Vím ale, že někteří je dělají i dříve. Předloni jsem proto zkusila linecké upéct tak 3 týdny před Vánoci, na Štědrý den už ale nebylo vůbec dobré. Čímsi načichlo a bylo jaksi vyschlé (pokud se to dá o lineckém vůbec říci). Musela jsem je dělat znovu. Skladovala jsem je tehdy v čisté a poměrně chladné místnosti, kde normálně uchovávám potraviny.

Ráda bych věděla, jaké jsou "fígle", aby cukroví připravované delší dobu před Vánoci vydrželo chutné. :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rozara*
hodnocení

0x

Čistou krabici bez pachů vždy vyložím alobalem. Alobal dám křížem, třeba i dvakrát, aby pečivo po uzavření bylo zabaleno alobalem kolem dokola. Uložím v chladu. Marmeládou ho slepuji cca 5 dní před předpokládanou konzumací. Zvlhne od marmelády a chutě se prolnou a rozloží.

Máslovými krémy plním později, máslo se brzo kazí. Pro jistotu do něho přidám lžíci rumu, jako konzervantu.

doplněno 17.12.13 22:48:

Rum se musí přidávat po malých dávkách (zpočátku po pár kapkách), aky se krém nesrazil.

uska*
hodnocení

0x

Já jsem za tři dny - 2. 3. 4. 12. 2013 vypekla 10 kg másla. Vše na hotovo, včetně věnečků, rolád ... Rozdělila jsem cukroví do 2 l uzavíratelných krabic a šupla do mrazáku. Teď už jedna krabice snězená a tak postupně budu vytahovat další. Stačí na noc vytáhnout krabici z mrazáku a dát do lednice , druhý den je jak čerstvé, ale chce to velký mrazák.

doplněno 18.12.13 07:36:

pardon - ne 10 kg, ale 10 ks, takový borec nejsem

hodnocení

0x

Milá Ildiko, nic si z toho nedělejte. Nemá cenu péct moc dopředu. Proč?

1/ Cukroví se sice má rozležet, ale pokud je to opravdu dlouho, načichne jakoby "starobou." A už to není ono, jen slepice neprotestují.

2/ Stejně ho do Vánoc rodina najde a vybere,i když je schované v krabici na té nejvyšší skříni. A budete péct znovu.

Pekla jsem také včera. Dneska promažu marmeládou a co je s krémem, to až těsně před Štědrým dnem.

Rozleží se to, nebude to staré a nikdo to dopředu nesní. Pro jistotu jsem totiž dala do té největší kra bice novou pastičku na myši. NATAŽENOU! *tanec* Jaga.

hodnocení

No právě, já mám taky raději čerstvé. Lineckému, rohlíčkům, tlapkám apod. týden na změknutí obvykle stačí. Potíž je ale v tom, že právě ten týden před Vánoci mám většinou nejvíce povinností, nic nestíhám :D. Tak jsem si říkala, že bych si pečení odbyla napřed, a potom už měla klid. No nic.. :)

naihonn*
hodnocení

0x

V pohodě, linecké mi změklo do týdne od namazaní, ořechy mi naopak s delším odstupem ztvrdnou, tak je letos budu dělat jako poslední a myslím si, že snad až na vanilkové rohlíčky, kterým někdy to změknutí trochu trvá je to většinou v poho. A taky se připojuju s tím, že dělat brzo je rizikové, druhou várku kokosek budu muset před bráškou důkladně schovat, protože první v podstatě sežral sám skoro hned. :0D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]