Nejste přihlášen/a.
Pěkný večer,
právě jsem začala dělat vánoční cukroví. Vím ale, že někteří je dělají i dříve. Předloni jsem proto zkusila linecké upéct tak 3 týdny před Vánoci, na Štědrý den už ale nebylo vůbec dobré. Čímsi načichlo a bylo jaksi vyschlé (pokud se to dá o lineckém vůbec říci). Musela jsem je dělat znovu. Skladovala jsem je tehdy v čisté a poměrně chladné místnosti, kde normálně uchovávám potraviny.
Ráda bych věděla, jaké jsou "fígle", aby cukroví připravované delší dobu před Vánoci vydrželo chutné.
Čistou krabici bez pachů vždy vyložím alobalem. Alobal dám křížem, třeba i dvakrát, aby pečivo po uzavření bylo zabaleno alobalem kolem dokola. Uložím v chladu. Marmeládou ho slepuji cca 5 dní před předpokládanou konzumací. Zvlhne od marmelády a chutě se prolnou a rozloží.
Máslovými krémy plním později, máslo se brzo kazí. Pro jistotu do něho přidám lžíci rumu, jako konzervantu.
doplněno 17.12.13 22:48:Rum se musí přidávat po malých dávkách (zpočátku po pár kapkách), aky se krém nesrazil.
Já jsem za tři dny - 2. 3. 4. 12. 2013 vypekla 10 kg másla. Vše na hotovo, včetně věnečků, rolád ... Rozdělila jsem cukroví do 2 l uzavíratelných krabic a šupla do mrazáku. Teď už jedna krabice snězená a tak postupně budu vytahovat další. Stačí na noc vytáhnout krabici z mrazáku a dát do lednice , druhý den je jak čerstvé, ale chce to velký mrazák.
doplněno 18.12.13 07:36:pardon - ne 10 kg, ale 10 ks, takový borec nejsem
Milá Ildiko, nic si z toho nedělejte. Nemá cenu péct moc dopředu. Proč?
1/ Cukroví se sice má rozležet, ale pokud je to opravdu dlouho, načichne jakoby "starobou." A už to není ono, jen slepice neprotestují.
2/ Stejně ho do Vánoc rodina najde a vybere,i když je schované v krabici na té nejvyšší skříni. A budete péct znovu.
Pekla jsem také včera. Dneska promažu marmeládou a co je s krémem, to až těsně před Štědrým dnem.
Rozleží se to, nebude to staré a nikdo to dopředu nesní. Pro jistotu jsem totiž dala do té největší kra bice novou pastičku na myši. NATAŽENOU! Jaga.
V pohodě, linecké mi změklo do týdne od namazaní, ořechy mi naopak s delším odstupem ztvrdnou, tak je letos budu dělat jako poslední a myslím si, že snad až na vanilkové rohlíčky, kterým někdy to změknutí trochu trvá je to většinou v poho. A taky se připojuju s tím, že dělat brzo je rizikové, druhou várku kokosek budu muset před bráškou důkladně schovat, protože první v podstatě sežral sám skoro hned. :0D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.