Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zpracovat maliny?

Od: plastelina* odpovědí: 13 změna:

Na zahrade se nám letos urodilo milion malin, krásné zdravé čisté veliké...jako z nebes nasypané! uz je mame zmrazene i zavarene a i pulka vesnice je zasobena,,,a furt jich je na kilá..a tak mne napadlo jestli nekdo nemá nejaký tip co s nima dalo by se este vymyslet,.,,třeba nejaký mražená změs? pomixovat nebo nasušit...něco rychlé,a neé-moc- pracné? nemáte někdo dobré rady k nadelení? prípadne, nechce si nekdo přijet natrhat? :D :D Děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Výborná je šťáva malinovka. Není to tak pracné, ale ta vůně - vnoučata ji zbožňovala. :-P Važte si nadúrody, u nás není letos skoro nic. Když se rozhodnete pro šťávu, určitě recept najdete na netu. Jinak pohledám také. *klik* Vím, že jsem to nechávala zalité vodou v nádobě s kyselinou citronovou. Druhý den jsem to přes plátýnko přecedila a šoupla na sporák a na mírném plameni míchala, než se rozpustil cukr. :) Jo a první várku jsem moc neždímala a naložila jsem to znovu.
doplněno 05.07.11 22:35:Buchta s pudinkem:
30 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový pudink, 15 dkg cukru (stačí i 10-12), 1 vanilkový cukr zamíchat v míse. Můžeme nastrouhat trochu citr.kůry z dobře omytého citronu. V kastrolku rozpustíme 12 dkg másla(Hery apod.), vlijeme do něj ¼ l mléka a nalejeme do mísy. Přidáme 2 celá vejce a 2 lžíce oleje a pořádně vymícháme. Do bábovk.formy (vymazené tukem a vysypané hrubou moukou) nalejeme asi polovinu těsta. Do druhé poloviny vmícháme asi 2 lžíce kakaa a můžeme přidat trochu cukru. Nalejeme na světlé těsto. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C, po chvíli zmírníme asi na 160°C a pečeme zhruba asi 35 min. Zkusíme špejlí, jestli je bábovka upečená (nelepí se těsto na špejli) a necháme vychladnout. Vyklopíme na talíř a pocukrujeme.

Tento recept můžeme použít i na dort, koláč s ovocem a drobenkou a nebo na koláč s ovocem a želé.

Viděla bych to na koláč s malinami a želé. A jinak také nepečený: Na dno mísy nebo formy poskládat dětské piškoty, na to vrstvu zakysané smetany rozmíchané s vanilkovým cukrem (na 1 zakysanou 1 vanilkový), dále vrstvu malin, na to zbytek zakysané a navrch zase piškoty. Šoupnout přes noc do lednice a druhý den si už můžete mlsat. Do dortové formy asi 2-3 menší balíčky piškotů a 2-3 zakysané smetany se 3 vanilk.cukry. Nechte si chutnat!

ilonkaa*

souhlasim s lidkou domaci malinovka je supr uzasna ja jeste delam detem dren jako jahody rozmixuji s cukrem a dam zmrazit jenze u nas to ani nezmrzne deti to miluji hezky vecer

plastelina*
hodnocení

jééé malinovka, tak to mne nenapadlo. Jj dekuji nebesum za tak krásnu úrodu, už mam nahlašenou malinovou dovolenou v práci :D Tak pro dnešek jsem zbylých asi 5 litrů nechala v lednici, tak to este mrknu na web a zítra to zkusím naložit na štávu. *palec* Víte, já se o maliny letos vůůbec nestarala, na jaře jsem je zkrátila a potom nechala at se deje vule bozi... vubec jsem nenašla čas vyplít. ..Sousedé jen kroutili hlavou ze tam mám hotovou džungli :-D a nejradsi by to vysekali.. a ted kolem krouží jak mlsné supy ;)

no mražák se až potí jak nestíhá mrazit...a maliny dozrivaji ze dne na den silenym tempem. A nemáte nejaký dobrý recept na rychlou levnou buchtu? Mimochodem dekuji :)

hodnocení

0x

Jééé, natrhat bych si teda přijela. *smich* Ale udělejte si džem. Budete se oblizovat až za ušima. Ale trochu se "zlobím", i já mám maliny, ale kvůli suchu byly drobné. Tak Vám tiše závidím. *fn*;)

krkovicka*
hodnocení

0x
Jsme na tom stejně,ráno oberu 1kg k večeru to samé.Peču,házíme do pusy,to ještě mě čeká rybíz a borůvky.Nějak rychle to zraje.Ostružiny taky začínají červenat,je jich tam taky požehnaně...
plastelina*
hodnocení

Jj strašně rychle to zraje :/ když to neoberu hned tak druhý den to už z tezke vahy samo opadá.. :/

hodnocení

0x

Vypálit - malinovice je neuvěřitelně jemné a lahodné pití... *palec*

hodnocení

0x

přidám jiný způsob na malinovou šťávu... nevím, či ještě dnes, ale kdysi (dejme tomu 20-25 let nazad) prodávali sice hliníkový, ale prodávali trojdílnou sadu na extrahování šťávy z ovoce parou... do spodní nádoby naleji vodu, prostřední nádoba s komínkem v prostředku dna a s vypouštěcí hadičkou slouží na zachytávání šťávy, do vrchní nádoby také s děravým komínkem a děravým dnem nasypu maliny, nebo i ostružiny, rybíz, a další podle libosti, přidám kilo cukru, pokličkou zakryji a šup s tím na vařič... pára prostupuje oběma komínky, naruší obal ovoce a vyextrahuje šťávu, kterou potom z prostřední nádoby vařící napouštím rovnou do flašek...hotovo, zasterilizováno, jen flašku položím, aby šťáva zasáhla i špunt nebo šroubovací uzávěr...

rychlé, snadné, osvědčené, jen nesmí voda vyvřít, pak se pálí dno... jako v každém hrnci...

doplněno 07.07.11 08:24:

.

Jak zpracovat maliny?
plastelina*
hodnocení

:D no vskutku parádní vynález, já ho už ale nezažila :) no škoda, poptám se mamky jestli take neco nemá na půdě on ten hrnec vypadá fakt šikovně. *palec*

Ten hrnec se dá koupit i dnes a dokonce v nerezovém provedení například zde: potravinyvareka.cz/...
Jak zpracovat maliny? #2
plastelina*
hodnocení

Zrovna se chystám na menší nákupy ;) Tak omrknu i to ;) děkujiiiíííí :)

lidka*

Takový hrnec jsme si přivezli z NDR (kdo nepamatuje - východní Německo ;)). A to je určitě víc než 35 let. Já jsem ho později zavrhla proto, že byl hliníkový. Nebojím se hliníkové nádobí používat - dodnes mám pár kousků alusporu a ten je bezvadný. Na jiné pánvičce bych neudělala tak dobré palačinky, to je bez debat. Ale nevařím v něm kyselé věci, jak jednou doporučovali. A tak zůstal na komoře. Stejně jsem většinou dělala džem a nebo míchané kompoty - ty nemají chybu, když se pěkně ovoce namíchá. :-P Děvčata, máte kliku, že to u vás nepomrzlo. *plac*

doplněno 07.07.11 21:05:

Suzy, nebyla jsi u mne na komoře? :D Jestli máš zahrádku s dobrou sklizní, tak napiš Ježíškovi! *klik*

Já blbec, když jsem si koupila baráček, nalezla jsem tento podivný přístroj na půdě. Chvíli jsem ho převracela a pak vyhodila, protože jsem si říkala, že je to z hliníku, a tedy ať už to sloužilo k čemukoliv, dnes"víme", že je jídlo z hliníkového nádobí nezdravé. Ale kdybych já *bzum* věděla, že to takovýhle vynález, tak bych na nic nedbala, a určitě ho používala. Jinak jsem mrkla na ten moderní, od strejce a ten je úžasný, ale trošičku moc drahý. Momentálně pro mne. Ale určitě se to vyplatí, a přiznám se, že mám "brouka v hlavě".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]