Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych sepsat - do knižního vydání - ucelené informace o historii naší vesnice, jejích obyvatelích a samozřejmě k tomu přidat fotky k porovnání "staré a nové tváře". Mohl by mně někdo z Vás poradit nějaký program, který bych mohla použít?
Nejsem bohužel žádný "ajťák", takže aby byl v češtině, relativně jednoduchý, s diakritikou a i s lehkých vkládáním fotografií s příp. popisem. Sice už jsem hledala na internetu, ale nic moc.
Děkuji předem za každou radu
Určitě jsou specializované, zkuste to s yWriter. Já bych zkusil nakontaktovat nějakého spisovatele, spíše vydavatele, nakladatele
a poptat se v čem to vyžaduje, dnes asi PDF.
Pokud půjdete do tiskárny, domluvte se na úpravě tam, jaký formát, písmo, citace, okraje, foto, vazba, aut. práva...
Prodej není živnost, zda vlastní prodej (nikdo jiný netyje), či přes obchodníka (ISBN, čárový kód), malonákladová nakladatelství. Otázka je, zda jde i o zisk, nebo jen radost, pak i elektronicky, CD. Ať se daříí.
Zkusil bych se zeptat v par "nakladatelstvich", ktere pomahaji vydavat autorum knihy samonakladem, v jakem formatu to dodavat a co na to pouzit za program. (Google: samonákladem vydá/...).
Obecne by na to mel stacit libovolny program na "psani". Vetsina lidi asi zna Word, ale v tom se udajne neda napsat nic dlouheho na urovni knihy (nebo to naprosta vetsina lidi neumi. Rada: nevkladejte obrazky, ale jen odkazy/linky na ne!).
Dalsi programy: Writer (z LibreOffice), LyX, jiny libovolny DTP program.
Stejne si myslim, ze budete potrebovat pomoc maleho nakladatelstvi (pro pomoc autorum, kteri chteji publikovat skoro zcela "samopomoci") nebo toho musite vice nacist na Internetu o publikovani knih. Mam pocit, ze museji mit nejake nalezistosti, ktere vetsina lidi nezna. Podivejte se do libovolne knizky, kolik tajemneho textu je mezi obalkou a prvni strankou s vlatnim textem. Stejne tak je jeste spousta textu za koncem posledni kapitoly. Vytvareni obsahu, tabulek , ... je to nejmensi. Ale co napriklad takovy ISBN, jeho carovy kod atd.?
word umí spoustu věcí ale přece jen je nutné se s ním dobře seznámit, dobře ho zvládnout a tím předejít všem pozdějším trablům. Předem si nacvičte vkládání tvrdé mezery mezi předložku a následující slovo. Ušetříte si spoustu práce při korekcích, kdy je potřeba změnit velikost písma nebo font nebo šířku odstavců, aby se předložky neobjevovaly na konci řádku. Další věc, dobře se naučte používat styly. Chce to vytvořit si styl pro názvy kapitol, styl pro text, styl pro případné poznámky a styl pro doplňky. Důležité je i ukončování stránek, nová kapitola obvykle začíná na nové stránce a toto zalomení se dá ve wordu nastavit. A tak dále, na další podobné vychytávky časem přijdete sama. Přeji mnoho zdaru.
Jestli to mate jako nekomercni projekt, ktery delate jen pro blaho obyvatel obce, tak zvazte, jestli opravdu chcete mit ve vysledku knihu. Nestacily by webove stranky? Vydani nestoji nic, provoz nestoji nic, muze to cist kdokoliv na svete, kdokoliv to muze najit na Googlu, okamzite mate strasne sirokou ctenarskou obec (vetsi, nez se vam u jakekoliv knihy muze i jen zdat), muzete text libovolne menit, doplnovat, upresnovat, muzete tam mit diskuzi pro ctenare, kteri mohou dodavat dalsi informace a fotografie, ktere muzete zapracovat do textu atd. Bude to zivy projekt, ktery se bude stale rozvijet (pokud budete mit zajem) a ve vysledku bude obsahovat vice informaci, ktere budou presnejsi a aktualnejsi nez uzavreny nez jednou ukonceny text v knize napsane jednim clovek v omezenem casovem obdobi.
Jestli presto trvate na te knize, tak je udajne rozdil mezi tim, jestli kniha bude verejne sirena nebo jestli bude sirena jen v uzavrene spolecnosti zajemcu.
Google: vydání knihy vlas/...
Jestli jste jeste zadny projekt na desitky stran nepsala, tak bych vas chtel pripravit na to, ze to cele budete nekolikrat prepisovat. At uz kvuli tomu, ze s textem nebudete spokojena nebo se dozvite nove informace, nebo kvuli tomu, ze jste ve svem textovem programu neco "zkazila" (napriklad prave ty tvrde mezery, zmeny formatovani, naucite se nebo pochopite pouzivani stylu, referenci a poznamek (pro automaticke generovani obsahu, seznamu, kapitol, ...) apod.
Pri psani se zamerte na vlastni text. Nevsimejte si formatovani, fontu, stylu atd. To udelejte az budete mit cely text napsany. Uplne nakonec.
Posledni rada (a ta nejdulezitejsi): DELEJTE SI NEUSTALE ZALOHY TEXTU NA JINA MEDIA A POCITACE! Pouzitejte flash disky, ruzne adresare, ruzne disky v pocitaci, CD-R, uloziste zdarma na Internetu, ...
Píši pouze pohádky, říkanky pro vnučku a básně, nyní se snažím dát do kupy dědovi paměti. Píši ve wordu (dřív mi stačila T602) texty čte sestra učitelka ČJ a její kolega (nevěřila bych co se naseká překlepů které vaše necvičené oko nevidí a já i spoustu hrubek), pak si vyberete fotky, obrázky, ilustrace...Vložíte je kam chcete, nastupuje můj švagr tiskař který mě vždy seřve, že to je špatně umístěné, hlavně mluví o jakési světlosti stránky. Pak to převedu do Pdf podle jejich pokynů (dělá mi to soused, neumím to) manžel to na flešce zanese v Brně, Úvoz do knihovnicka.cz a je na vás které služby, ISBN si zaplatíte. Já si nechávám udělat 10-20 výtisků jen pro vlastní potřebu. Aby mohla být tvrdá vazba mají stanoveno min. 30 str., na jejich stránkách je i orientační kalkulačka, cena výjde cca 250-,Kč/1 výtisk, záleží na použitém papíru a spoustě dalších věcí. Ať se dílo podaří.
doplněno 10.01.14 13:14:Přesně tak Luke. První texty jsem psala tzv. na hotovo, bohužel to jsem si myslela jen já, přepisovala jsem to několikrát a moje tvrdé mezery, odskákané entrem, text průběžně dávaný do bloku, pospravovat to - děsná práce a když máte hotovo, vložíte obrázky a ejhle, můžete začít znovu.
Dobrý den,
mohu Vám poradit s programem pro psaní knih a nabídnout spolupráci. Pokud máte ještě zájem, napište mi na mail: harambee@seznam.cz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.