Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jako to vidíte "vy" uživatelé těchto stránek. Když píši nějaký dotaz, snažím se aby to bylo stručné a výtižné, ale né vždy se mi to povede...
Proto se chci se zeptat, jestli je lepší psát némě informací-jen ty důležité NEBO nebo problematiku opravdu podrobně rozepsat i za cenu toho, že to bude na 10-15 a více řádků ... (Myslím, že některým uživatelům se to ani nebudu chtít číst a radši se podívají na jiný dotaz.)
Co si o tom myslíte vy?
Děkuji Lukáš B.
Já si myslím, že to se liší podle tématu dotazu. Technické věci by ideálně měly být stručné a pokud možno s podstatnými fakty. Tady se na druhou stranu děje, že jsou jen stručné, to je taky na nic. No a společenské dotazy, tam zase obvykle neškodí podrobnější rozebrání. Kdo opravdu chce poradit, tak v takovém případě bude rád klidně i za podrobnější nástin situace, kdo poradit nechce, tak to může přeskočit tak či tak. Toť tedy můj názor, podle mě založený na logické úvaze.
Dobrý den, nejlepší je pokud možno stručně, ale asi ne vždy to jde, některé výlevy na A4 jsou zbytečné, ale také se tu najdou, ale to mne až tak nerozladí, horší jsou témata označená Pomoc...ale z otázky s názvem Pomoc prd poznáme o co jde a někdy to jsou fakt perly dotazy, jsem pro abychom hlasovali o nej nej dotaz, taková Darwinova cena, nebo Zlatá malina na Poraďte,cz!?
Dobrý den, zmíním jen dotazy technického charakteru. Tam je mnohdy uváděno tak málo informací, že odpovědět naprosto není možné. Je třeba si uvědomit, že rádce Váš problém nezná, nevidí a musí být tedy se všemi podrobnostmi seznámen písemnou formou v dotazu, nejlépe doplněném o fotky. Tedy pokud opravdu stojíte o kvalifikovanou odpověď nebo vlastní zkušenosti rádců, popište problém srozumitelně. Myslím, že je jednodušší přečíst o pár řádků víc, než se několikrát dotazovat na další a další podrobnosti. Úplně na zabití jsou ale tazatelé, kteří položí dotaz, dostanou řadu kvalitních odpovědí, ale už se je ani nesnaží přečíst. Taky doporučuji si dotaz před odesláním několikrát přečíst, často stačí překlep a je to hned o něčem jiném. Patronka
Problém není s délkou dotazů...Problém je v tom, že se lidé neumí správně vyjadřovat a formulovat dotaz tak, aby dostatečně popsal problém, bylo v něm vše potřebné...a zároveň nepřebývalo spousta nepodstatného "balastu".
Zejména u technických dotazů chybí velká část podstatných informací, které jsou z tazatele dodatečně "páčeny" v několika dalších otázkách...a často se tazatel ještě rozčiluje co se po něm vlastně všechno chce...
Jenže ono zodpovědět dotaz typu "mám zimu v pokoji, co s tím?" je při nejlepší vůli bez dalších informací nemožné i pro Davida Copperfielda..
Obecně si myslím že každý text nad 30 řádků na takové stránce jako je tato a nad 3/4 stránky papírové odrazuje spoustu lidí od čtení.
Hlavní problém by měl být napsán v prvních pěti až deseti řádcích a to včetně případných odkazů na místa v dalším upřesňujícím textu.
Další informace umožňuje diskuse a je to tak vhodnější.
doplněno 24.06.11 17:28:To že citová angažovanost na problému způsobí ochotu přečíst román je očekávatelné. To že technické dotazy se zdají moc stručné patrně bývá tím, že tyto záležitosti tazatel podceňuje a navíc aniž to tuší bývá zcela mimo - chybí mu zcela základní znalosti. Kdo už tuší odpověď a řešení umí daleko lépe zformulovat dotaz. Odpovědi mu dávají především jistotu. Kdo je v dané věci naprostým analfabetem nezformuluje dotaz vůbec, nebo hodně špatně. Ale dialog a diskuze pomáhá za všech okolností.
Moje vlastní zkušenost je, že když se mi podaří dotaz srozumitelně zformulovat, velmi často mne při tom napadne i správná odpověď a tak to má být. Rozhodně se ale nebráním dalším rozumným názorům a radám, jen v některých případech nechápu proč dotyčný vlastně odpovídal, když je takzvaně "mimo mísu". Patronka
Nu já jsem hlavně na technické dotazy a u těch rozhodně stručnost není výhodou, většinou spíše naopak. A hlavně se pak páčí základní informace. Uživatel které dané problematice nerozumí tak přesto píše do dotazu jen to co považuje za podstatné a pak se páčí další informace, často zcela zásadní. To nechápu. Když něčemu nerozumim tak napíšu všechno možné a ten kdo se dané problematice věnuje tak se zorientuje.
To je k zamyšlení
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.