Nejste přihlášen/a.
Jaké má na vás účinky? Já žádnou nepiji, max. jsem asi tak 2x v životě vypila 3v1:D je pravda, že se po ni "probudíte"? Často slyším... "Kdybych si nedala kafe, tak ten den nepřežiju."... Já ji nepiji z důvodů:
- nechci mít žluté zuby
- nevím, zda je úplně zdravá
- nevím jakou
Ale kdybych věděla, že mě to trochu nabudí, což člověk často potřebuje, tak bych ji možná pít začala.
Děkuji za názory
Dám si ji občas, jelikož mám od přírody nízký tlak a to je někdy dost hrozné. Občas znamená, že jen někdy. Raději mám čaje. Jo a nejlepší káva je doma mletá Arabica. Takové ty samorozpustné jsou děsivé. Anebo mám ráda meltu, tu si dělám prakticky denně, ale tam není kofein, to mám jen na zahnání žízně.
Kávu si dám vážně jen občas. Jinak pokud vypijete i dostatečné množství vody, můžete si kávu dát klidně desetkrát denně. Mě chutná, ale ne až tolik, abych ji musela pít každý den a navíc jsem nikdy nepozorovala, že by na mě měla budící účinky. A jestli, tak jen velice krátkodobé. Ale na každého působí jinak
Jednou v zivote sem si cucnul a nechutnalo mi to. Takze nepiju.
Zizen to podle mne take nezazene a unaveny se bez ni taky necitim - tedy alespon o tom nevim dokud ji nezacnu pit, coz vlastne vyjde na stejno.
Piju kávu denně 1-2, rozpustnou s mlékem nebo vyjímečně turka, raději z džezvy (skutečně turecký způsob, ne ten hrozný český - ale když není čas... :D) Nezvyšuje mi tlak, nevzbudí mě - můžu si o půlnoci dát turka a usnu jak batole. Závislá ale nejsem, když si ji týden nedám, no tak co - nic, nejsem ospalejší ani nevrlá. Piju ji proto, že mi chutná a že k ní vždycky zakousnu nějakou dobrůtku Je-li zdravá... jak se to vezme. Je i není. Kofein může mít na člověka příznivý vliv, ale nesmí se to přehánět, pít by se měly max. 3 šálky denně. Ani v těhotenství nevadí jedno kafe denně. Ale kromě pravé kávy piju taky Caro a Meltu, s mlékem, ňam, to je taky dobrota.
Piju kávu, průměrně tak jednu za dvě hodiny, průměrně tak 10 denně. Nescafé, 250ml vody, jedna lžička kávy, dvě lžičky cukru a lžička sušené smetany. Nabuzená nejsem, jen mám asi místo krevního kávový oběh. Tohle praktikuju už tak 10 let.
Lzicka cukru cca 6g x 2 x 10 = 120g cukru denne jenom v kafi.
= vic nez litr coca-coly denne
= skoro 1 studentska pecet denne
120 x 365 = 44 baliku cukru za rok
1 kava = cca 120mg kofeinu x 10 = 1.2g kofeinu denne x 365 = skoro pul kila cisteho kofeinu za rok
Abys nam tady, Marenko, jeste chvili vydrzela...
Aha. Nescafe asi kofein neobsahuje. Tak to tu s nama snad jeste chvilku budes...
Teda Axusi, takhle sečtené to vypadá hrůzostrašně. To můžu být ráda, že nevážím metrák, po té hromadě cukru. K tomu dost cigaret denně, stresíků taky plný pytel. Říkejte mi zombie.
(jedno jídlo denně, pěkně první a poslední kolem 17 hod. časté menu je řízek, bůček, knedlíky) Uff nemám to lehké.
Jeden z mých "říchů" káva. Piju pravidelně( 4-5), vpodstatě ji ráno používám jako startér. Hořký "turek" bez cukru.
Jestli to pomáhá, já nevím, ale myslím si to . Proč ji piju, no protže mi chutná a když si takhle po práci v pergole sednu, dám si kávičku a k ní cigárko, hned je na světě krásneji
Tureckou kávu rád a s chutí, ostatní nemusím ale vypiji. Sladím 3/4 kávové lžičky. Ve všední den káva v 7:30 na pracovišti, (občas jí vyliji páč vystidla a to nechci pít), v 10:10 při svačince, v 16:30 při svačince, ve 20:30 po večeři. Pokud někdo přijde nečekaně, vložím kdykoliv kávu.
O víkendu v 8: u sousedů nebo u nás (na střídačku) v 10: se ségrou, po obědě před spánkem, v 16:15 při svačince, večer po večeři, někdy i mimi, když zavítá návštěva...
Klidně jsem vysadil na 14 dní, páč jsem se domníval, že mám zdravotní problémy... ale je to OK.
Piju 2-3 kávy denně, bez cukru a občas s mlékem. Nejradši mám Jacobs Krönung rozpustnou. Kdybych si ráno nedala kafe, asi bych nedokázala být příjemná. Po 17. hodině už kafe nepiju. Vsugerovala jsem si, že bych dlouho nemohla usnout.
Myslím si, že kávu vůbec lidstvo nepotřebuje. Kdybych ji dodnes nepila, už s tím nezačnu. Jakákoli závislost je nesvoboda, poznala jsem to s cigaretami a z toho jsem se vymanila. Ale kávu nepovažuji za moc velké zlo, dokážu se udržet v mezích max. 3 kávy denně (hrníček hranatý nescafáček, nikoli půllitr) a tak se tím nezabývám.
Do svých 40 let jsem kávu vůbec nepil, až 3. manželka mne jí naučila pít. Nyní však kávu zase nepiji, protože mě dráždí žaludeční sliznici a pálí mne po ní žáha. Káva je dobrá a řekl bych, že téměř nezbytná pro kuřáky. Kouřením totiž dostávají do krevního oběhu nikotin, který způsobuje smršťování cévních stěn a také jejich kornatění (tvrdnutí).. Dochází tak k nedokrvování svalů končetin a zejména nohy tzv. bolí i při úplné nečinnosti. Pokud si v tomto stádiu dá kuřák kávu, tak zase dostane do krevního oběhu kofein, který naopak cévní stěny uvolňuje a cévy roztahuje. Když to takto kuřák provozuje několik desetiletí, tak se materiál cévní stěny vystavený střídavému napětí a uvolnění unaví a praskne. Když se to stane na noze, tak je z toho bércový vřed. Když se to stane v mozku, tak je z toho parádní mozková mrtvice!
Toníku, s kouřením a cigárkem máš pravdu, páč taky jsem kdysi říkal, kafíčko, v klidu cigárko, alespoň na chvilku si odpočnu...
dlouho mě to lákalo na cígo, když jsem přestal kouřit, ale kafe jsem si dal s tvrzením, teď se ukáže kdo zvítězí, zdali já nebo cigareta...
To je dobře, Milane, že jsi přestal kouřit. Prodloužil sis život nejméně o 10 let!
doplněno 22.06.11 23:14:a také pobírání důchodu )
Ano, klasický turek bez cukru. První k snídani v práci nebo doma, s cigárkem, u toho se probouzím. Druhé po obědě, na "lepší trávení". Třetí odpoledne nebo večer, k prvnímu pivečku v hospůdce. A mezitím občas nějaké "náhradní". Ale netvrdím, že žiju zdravě!
V současnosti si uvařím mlíko a dám do něj lžičku rozpustnýho Jakobse a medu. Pohádka, a ta chuť. Když jsem študoval pil jsem kafe silný a bez cukru celej večer, abych se něco naučil, pak jsem přešel na silný a studený a pak jsem přestal s kafováním vůbec. No a dnes viz výše.
Dobrou chuť.
Kávu piji s chutí. Zamlada mi nic neříkala, ale v zaměstnání jsem se postupně přidal k ostatním. Kdysi jsem se připletl k diskusi odborníků kolik káv za den by člověk měl max. vypít. Vyplynulo z toho že do 5ti, 6ti káv by neměl být problém. Rozumí se středně silných. Dnes piji dva moka hrnečky silné kávy denně, vyjímečně tři či čtyři. Piji neslazenou, ale s čokoládovým bonbonem v puse.
Když pominu dražší druhy tak nejlépe mi chutná Dowe Egberts standard + čokoláda od 50 do 75%kakaa.
Účinnek kávy je znatelný, ale krátkodobý, klidně mohu jít po kávě spát.
Myslím, že na každého působí jinak. Můj přítel je po ní, jak nafetovaný a nemůže spát a oči mu svítí na dálku. Já si dám 1 každý den, ale jsem vybíravá, málokterá mi chutná. Myslím, že je na ni mé tělo závislé, protože když si ji po obědě nedám, tak trpím. Zkoušela jsem vynechat, ale nevydržela jsem to. Dříve jsem pila i 2 nebo 3 denně a neměla jsem problém po vypití šálku jít hned spát a usnout. Aspoň, že se mi daří se držet na uzdě s tou 1 denně jsem totiž těhotná a nechci to přehánět s kofeinem, prý určitá dávka denně vůbec nevadí. Zkusila jsem několik bezkofeinových variant a to mne neuspokojilo chuťově.
Co se týče žlutých zubů, tak já mám "díky bohu" krásné zdravé bílé zuby a nikdo mi nevěří, že nejsou bělené. A opravdu nejsou
Nechcete na to nabuzení zkusit kvalitní ovocný džus (třeba Granini), taková velká porce vitamínů v 1 dcl taky dokáže rozšířit zorničky a nabít organismus. Já mám doma odšťavňovač, takže si dělám čerstvou ovocnou šťávu z čeho mne napadne.
Moje 80 letá mamka je kafem posedlá a život bez něj si neumí představit. Když ji přivezeme na návštěvu, už ve dveřích se hlásí: Uvař mi, prosím Tě, rychle kafe.
Já kafe nerada, nikdy jsem mu nepřišla na chuť. Když jsem jezdila po prodejnách, měla jsem některé takové lidi, že hned stavěli na kafe a kdybych ho odmítla, asi by se cítili dotčeni. To byl prostě rituál: udělat objednávku a pak kávička. Nechutnala mi, pila jsem ji proto, že jsem si s těmi lidmi ráda popovídala a ta káva k tomu tak nějak nepsaně patřila. Někdy to byly třeba 4 kávy za den. Působily na mě silně močopudně, pořád jsem potom běhala a to za volantem není nic příjemného.
Když jsem v té práci skončila, skončila i káva. Nedám si ji ani s tou mamkou. Nechutná mi. Navíc mám vyšší tlak, tak proč to ještě pokoušet? Vypiji tak 2 za rok při návštěvách, když jsem to nestačila včas odmítnout a najednou stála přede mnou. Navíc nevezmu do pusy mléko /už od útlého dětství / a pivo. To prostě nezvládnu. Nejraději mám ovocné čaje Pickwik, poslední dobou mi nejvíc chutná hruškový a švestkový. Tak na zdraví. Jaga.
A navíc jsem nikdy nepozorovala, že by mě jakkoli nastartovala či nabudila. Kromě toho neustálého čurání mi nic pozitivního nedala.
Já jsem dlouhá léta pila turka, což není příliš dobré na žaludek - přece jen malá zrníčka kávy se vypijí a můžou dráždit žaludek. Před asi rokem nebo dvěma jsem přešla na "překapávanou" a s žaludkem už žádné problémy nemám a chutná mi mnohem víc... V práci poránu vypiju několik hrníčků, ale pak přes den pak už nemusím, leda s návštěvou... Ale když nejsem doma a nemám k dispozici překapávač, raději si žádnou kávu nedám a nepozoruju, že bych byla ospalá. Co jsem četla, tak účinky kávy klesají s tím, čím víc je na ni člověk navyklý - čili, já protože ji piju prvidelně a ve větším množství, téměř nepozoruju "nakopávací" účinky po ránu, ani že bych po ní nemohla usnout večer. Naopak člověka, který na ni není zvyklý, může probrat po ránu, zbavit bolesti hlavy a nebo zvýšit jeho výkon...
PS: zuby opravdu po kávě žloutnou, leda je vždy vyčistit... ale že by byla zdravotně škodlivá, to už vědci vyvrátili, naopak účinkuje proti depresím...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.