Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odchod do důchodu v 70 letech, kdo to vydrží?

Od: pt® odpovědí: 150 změna:

Jsem nemile překvapena, že se rozhoduje o odchodu do důchodu v 70 letech. Vždyť to se nedá přece vydržet. Já jsem v důchodu a neumím si představit, že bych měla ještě deset let chodit do práce. - stařenka

novinky.cz/...

150 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krkovicka*
hodnocení

0x
Božinku,to jako v 68letech? To dřív umřu radši!Ne,nebudu se rozčilovat,chci se hezky vyspinkat,zítra jdu poptavat práci...Pt.Trochu odbočím,dnešní zhyčkaná mládež se toho ani nedožije.Není jaksi pohybově nadaná.Všude jen pc a drogy.Koukám zrovna na spící dcerku a je mi jí líto,ta bude muset v životě dřít jak mezek aby se měla dobře :-/

hodnocení

0x

pt, Milá V. to se hypoteticky týká dětí, kterým je teď 10 let. Nikdo neví, jaká bude péče za 60 let, věk dožití. Když lidé umírali jako starci ve 40 letech, tak by se taky divili... Věk dožití stoupá. Navíc jsou profese, které budou chodit i dříve do důchodů, dále, jistě za 60 let se vystřídá spoustu vlád... kteří to jistě upraví změní...

toto je hlavně levicový a odborářský argument

to bude zase debata...

doplněno 21.06.11 22:18:
Dnešní třicátníci půjdou do penze, až jim bude 66 let a více.

Zdroj: ekonomika.idnes.cz/...

pt®
hodnocení

p. Milane, možné je i to, že se věk odchodu ještě během několika desítek let změní, i když tomu moc nevěřím. Ale mrzí mně, že hned ironicky posuzujete debatu na moji otázku. Nemyslím si, že se posune lidský věk, díky péči o lidské zdraví, zatím si myslím, že tomu nic nenasvědčuje. Já prostě od 53 let mám zdravotní problémy, které mi snižují kvalitu života a nedá se s tím po zdravotní stránce nic dělat. Ráda bych dělala spoustu věcí, ale nemůžu, bolesti mně omezují natolik, že nemůžu. Kdo má zdraví, má poklad. A určitě v tom nejsem sama, kdo nějak zdravotně trpí. Já jsem opravdu šťastna, že jsem v důchodu a nemusím již do práce, přesto že by mně v práci nechali a rádi. Snad mně již chápete, i moji otázku. - stařenka

pt, mrzí mě, že vás to mrzí, ale,

"i když tomu moc nevěřím." jako že se najde vláda, které upraví odchody do důchodu?

"Nemyslím si, že se posune lidský věk" já tomu věřím, stačí se podívat ho historie jak stoupá věk.

"A určitě v tom nejsem sama, kdo nějak zdravotně trpí." mám i já okolo sebe spoustu přátel a rodinu nemocnou, tělesně postižené atd...

Určitě Vás chápu, a přeji aby se situace zlepšila...

Pane Milane od té doby kdy lidé umírali jako starci ve 40 letech a kdy umírali v 60 letech ale neuplynulo 50 let, tenhle skok trval několik století!.!.! *zed*

luisi, ano, to máte pravdu, já snad někde píšu opak? Zkuste nalézt, pokud máte zájem, jak se prodlužuje dožití ve 20 století, zjištěné při sčítání lidu...

Nemlaťte tak se smajlíkem o zeď.

:)

hodnocení

0x

Mě je 40 a nemam z toho dobrej pocit. Jsem už 20 let OSVČ a kde mužu tak dělám bez faktur, přiznám jen to nutný. Kupuju kradenou naftu za levno,ted si budu každej rok pozastavovat na 4 měsíce živnost , budu brát podporu a přitom budu dělat na černo.A to není vše. Využiju každý možnosti jak těm vandrákům ve vládě nepřispět na jejich doživotní výsluhy a jejich blahobyt.

Jinak to nejde přežít!

Vy na každém kroku podvádíte a ještě se tím chlubíte?

bruno, jak píše tak ano, již 20 let krade, neplatí to co má, a pak si stěžuje, že se chová vláda...

Jasně že od 18 poslušně platim a na podpoře jsem nikdy nebyl ale jen si všímám ,že tak se začínaj chovat spousty lidí , kteří strácej chut pořád jen platit a nemít jistotu že se jim to jednou vrátí .

Já jen využívám výhod systému který jsou dostupný nám lidem kteří léta platěj daně z příjmu,nemovitosti,ze psa,silniční dan a dan z daní :) a nemalé částky na soc. a důchodový pojištění který zřejmě ani nevyužiju proto že se ho nedožiju a když jo tak z toho nic nezbude ,protože ty nahoře si to všechno nadělujou každej měsíc k vejplatě.Neřikejte mi že podvádim :-O

chroustíku, já Vas nesoudím, jen opakuji co jste sám napsal...

Víte o tom, že jako OSVČ platíte státu daleko méně, nežli zaměstnanci?

Pokud budem dloubat až k jádru toho jestli v konečném součtu platí státu víc osvč nebo zaměstanec tak to nebude tak dojdem stejně k záveru , že platí oba a dost.

krkovicka*
Taky berem naftu.Ono když nám jí někdo nabízí za 20kč,tak samozřejmě neřeknu díky a pojedu natankovat za 32kč.To pozastavení živnosti využívá spousta živnostníků.Takový zedníci přes zimu.Jemu stačí si něco malo udělat,neplatit si zdrav/soc a ještě pobírat podporu v nezaměstnanosti.To by byl blázen.Ne?Není to krádež,je to výhoda.

marenka*
hodnocení

0x

Já mám tohle vyřešeno. Prababička zemřela v 53 letech, praděda v 56. Mamka 18, její sestra 19, děda 33, tatínek 59.

Nikdo mě nedonutí abych si spořila na důchod. *bum*

raadek*
Tady nejde vůbec o věk. Už teď lidi před důchodem špatně hledají práci. Prostě budou místo důchodu do smrti pobírat životní minimum, které utratí za léky. R.
marenka*

Já tím chtěla říct, že se nějakých 70 let nedožiju. A jsem si téměř jistá, že peníze, které bych teď začala spořit nevyužiju, ale zase je promrhá nějaká vláda. Je jedno jaká. Nevyužiju, protože to budou tak dlouho odkládat, že se důchodu nedožiju. A o to si myslím vládě jde.

Mařenko já bych si třeba aj spořil ... Kdybych měl z čeho!.!.! *zed* Už teď se moje návštěvy u doktorů smrskly na to když si jdu pro léky na bolest a kromě toho se modlím aby se mi něco nestalo abych nemusel jít ležet do špitálu protože už těch 60korun denně bylo pro mě moc.*plac*

marenka*

Jo, Luisi, já už fakt nevím kudy kam a co bude za x let mě nemůže trápit. Musela bych se z toho zbláznit. Zrovna dneska mi zablokovali kreditní účet. Hned jsem tam běžela, prý exekuce od dopravního podniku. Jo, v r. 1998 jsem jela na černo, vykašlala jsem se na to, ale v roce 2003, kdy jsem už žila slušně, jsem tohle uhradila. I s náklady, bylo to kolem 4 000,- Kč. Jenže teď jsem se dozvěděla, že o platbě nikdo nic neví, já lístek o zaplacení asi nemám (dnes obrátím byt vzhůru nohama), ale já to tenkrát vložila přímo na účet a lístky jsem si v té době neschovávala. Takže po mě chtějí 17400,- Kč s tím, že jestli pošlu splátku na kreditní účet, což musím, ta splátka nepůjde GE, ale exekutorovi. Takže co? Budu to dlužit bance. Bludný kruh tak akorát na provaz. A mám se trápit s tím, co bude za 30 let? Mě trápí, co je dneska.

doctor

...docela vás chápu. Mě z 350,- Kč nedoplatku na pojistce udělali během čtyř let krásných 22 700,- Kč. Ono vymáhat dluhy je poměrně slušný busines ale musí se to umět :)

Teš si představte že O exekucích mají rozhodovat jen sami exekutoři!.!.!.!*zed*

marenka*

Doktore, díky za pochopení. Největší sranda je, že jsem to už jednou platila a já blbá si neschovala asi lístek. Je to fůra let. *zed* A je hrozné, že mi nedali šanci na splátkový kalendář, nenapsali ani řádku, nic. Přitom nejsem z těch, co se vyhýbají placení. Ano, udělala jsem tenkrát blbost, ale tu už jsem splatila. Koukám že ne. To abych se modlila, co ještě přijde. Vždyť jsem tím ztratila jedinou jistotu, že zaplacený dluh je zaplacený. *sok*

luisi, už to nebude 60, včera už schválili 100 Kč/den. A kdo chce, může si připlatit nadstandard. To se nás ale netýká, my budeme nejspíš ležet po chodbách a ve sprchách.:( Jaga.

tesyk*
hodnocení

0x

Připadá mi to na hlavu postavený. Starci budou brát práci mladým lidem, aby se z jejich daní vyplácely dávky v nezaměstnaným, namísto toho, aby pracovali mladí a staří užívali důchodu...

pt®
hodnocení

"tesyk", to je také další věc k zamyšlení, co píšete. - stařenka

paaja*

Tesyku, věk odchodu do důchodu se zvedá mimo jiné kvůli hrozícímu demografickému problému. V případě, že by zůstal zachovaný současný systém, za 30 let připadne na 1 pracujícího 1 důchodce, protože důchodců bude přibývat a lidí v produktivním věku naopak. Mladých prostě nebude dost a poptávka po pracovní síle zredukuje i nazaměstnanost.

Tento scénář může samozřejmě narušit příval pracovní síly z rozvojových zemí, ale to radši nedomýšlejme *smich*. Na druhou stranu by to byl důvod věk odchodu do důchodu znovu snížit, nebo vyplácet štědřejší důchody.

tesyk*

No, já si myslím, že nebude tolik pracovních příležitostí, aby se dostalo na všechny. Kdyby ano, tak by to mělo smysl, ale sami vidíte, jak nám nezaměstnanost pomalu stoupá a bude-li na jedno pracovní místo deset uchazečů, pět mladých a pět starých a budou-li ti staří MUSEt pracovat, tak logicky nezůstanou volná místa pro ty mladé, kterým to nic nebude přikazovat. Oni nebudou mít POVINNOST pracovat, protože práce jednoduše nebude, kdežto staří budou MÍT POVINNOST PRACOVAT AŽ DO TĚCH CCA 70. ROKŮ.

paaja*

tesyku, trochu nižší matematiky: dnes pracuje na jednoho důchodce skoro 2,5 člověka. Kdyby se změnil poměr na 1:1 při zhruba stejném počtu obyvatel, pracovních příležitostí přibude, nebo ubude? Nehleďte na to všichni přes začerněné zleva podstrčené brýle. Trh práce si s tím poradí jako vždycky, pokud ho nebudou deformovat necitlivé rádobysociálněcitlivé zásahy.

ar*
hodnocení

0x

PT "stařenko" ono taky záleží co člověk bude dělat (dělá). Když se občan podívá na "vyčerpávající práci" třeba "Káji Trauntenberka" tak to může dělat každý až do smrti. :) Spát za peníze není až tak velká dřina.

Bude ovšem zajímavý pohled na člověka, který dělá celý život horníka. Ten se bude v 70 rozhodovat jestli udrží sbíječku a nebo moč.

Jinak souhlasím s Tesýkem, mám na to stejný názor.

Are, je ale přeci známo, že určité profese, jako horník, URČITĚ nebude chodit až v 70 letech. Je třeba doplnit informace.

Vždyť si každý spočítá sám na kalkulačce kdy půjde do důchodu.

Kdo z Vás půjde v 65 letech?

Myslím, že vaše námaha je zbytečná - kdo nechce, nepochopí.

Právě sem si přečetl a vypočtl že pudu do důchodu v 65 letech a 4 měsících . *plac*

doplněno 22.06.11 13:04:

Vono je to jedno, protože se toho na 95% stejně nedožiju.

pt®
hodnocení

"are", já jsem sice spoustu let seděla v kanceláři, ale v mladším věku jsem měla i dvě zaměstnání, předělávali jsme sami domek, nikdo mně nepodporoval finančně a teď se dozvím od lékařů, že jsou klouby opotřebované, jako když je mi snad 80. Manžel je o pět let starší, a je na tom zdravotně líp než já. Prostě každý jsme jiný. Tak dlouho nevydrží všichni lidé pracovat. - stařenka

ar*

Stařenko je jasné , ža každý má určité zdravotní předpoklady. Některá práce se nechá dělat i v 70 letech, ale kolik takových prací je a kolik bude volných "míst".

Těh zaměstnní, které budou v 70 letech fyzicky náročné pro většinu pracovníků bude spousta. Ten hornik byl extrém, když bych měl jmenovat další tak svářet v 70 letech CD sváry, řidič kamionu (autobusu) atd. atd. Kdo to nedělal a nebo nebude chtít, nepochopí. Určitě ,ale budou profese, kde se bude chodit dříve i s doživotní rentou. Takový generál ten bude taky určitě sedřený*smich*

pt®
hodnocení

"are", jen takový postřeh. V Holandsku teď uzákonili odchod do důchodu v 67 letech. Jen podotknu, že jsem byla na exkurzi od zaměstnavatele v Holandské firmě, s kterou jsme obchodovali, když porovnám jejich technologie a vymoženosti pro zaměstnance, tak se nestačím divit. U nás na rozdíl od té NL firmy, se vše dělá, jako ve středověku ručně a lidi jsou zbytečně udření. Jenže když musí být na poplatky a odvody a na výplaty, tak nezbývá na nové stroje, zařízení a technologie. Tady stačí jít do důchodu v 60 letech pro lidi, kteří manuelně pracují. A kdo se cítí dost vitální, tak ať pracuje déle a je třeba i finančně zvýhodněn, ale jako povinnost pro všechny to není asi myslitelné. - stařenka

paaja*

Hmm a to chcete podle jedné ukázkové firmy hodnotit celé Holandsko? U nás jsou také firmy, které se o zaměstnance dobře starají a jsou takové, které je dřou z kůže. Věřím, že podobně to funguje kdekoliv na světě.

Mimochodem, s těmi "poplatky a odvody" jste to trefila. Naše pracovní síla je díky daňovému a pojistnému zatížení jednou z nejdražších v civilizovaném světe

pt®
hodnocení

"paaja", posuzovala jsem poměry v NL a naši firmě. Zde bych předpokládala alespoň podobné podmínky. - stařenka

Stařenko to je přesně ono ale kdo nechce nebo nezažije ten prostě nepochopí.

doplněno 22.06.11 13:09:

Todle ale paří k vašemu příspěvku z 22:51hod.

doplněno 22.06.11 13:11:

K Holandsku opět naprostej souhlas.

hodnocení

0x

hmm, 13 let svařuji

mě je 36 let

uvidíme, no máme to pěkné vyhlídky

ale co, nějak bude, no né? *frajer*

naihonn*
hodnocení

0x

Bez obav, podobné věci už netřeba řešit, stejně v té době už to bude odchod do důchodu v 80 až 90 letech. Ale tak třeba se už brzy dočkáme nějakého elixíru nesmrtelnosti a pak už se slovo důchod vymaže ze slovníků a hotovo.

hodnocení

0x

Já se funkčně i myšlením připojuji k chroustíkovi.. k tomu všemu ještě můžu dopsat prodej chlastu bez kolků či ukrajina mallborek..

A co se tyče myslím příspěvku od "milancukrar" ..tak je zcestný... chroustík se chová tak jak se poslední cca 20 let chová vláda..to je celé není o nic horší.on možná tajně obirá pár lidí..vláda jich denně před očima všech obírá několik milionů..když už tak at si jsou všichni rovni..

eulalie*
hodnocení

0x

Jako kdo to vydrží? No přece ti, co si to sami navrhli - to jest vláda - a dále ti, co si to odhlasovali - poslanci, senátoři. Na těch svých seslích mohou sedět a nic nedělat, no maximálně tak zvednout ruku pro nějaký zákon klidně i v osmdesáti. Tam není potřeba nějakého velikého výkonu.

hodnocení

0x

Lidko, končím,

lidus*
hodnocení

0x

Manželův 81 letý otec! Stále dělá něco na zahradě a poslední úvaha o víkendu byla kolik asi berou hlídači v obchodě, že on by šel. Jeho otec ve 82 letech hlídal v JZD. Pro peníze to dělat nemusí.

eulalie*

Lidus, a to je právě ten propastný rozdíl. Manžel vašeho otce by do práce i eventuálně šel, ale doma už pobírá důchod. Takže z psychologického hlediska je to tak, že to není povinnost, ale pro něho taková jakoby radost. Kdežto pro devětašedesátiletého muže bez důchodu ta práce do 70 let věku bude dost hrozná, ubíjející a jen se bude modlit, aby si toho důchodu vůbec dožil a ještě si ho užil.

lidus*

eulálie jasně, já tomu rozumím a s dědou do auta zásadně nesedám, zrovna tak si neumím představit, že mě Brno-Praha veze 70ti letý řidič nebo, že učitel v 70ti učí puberťáky a td. Je to celé postavené na hlavu, práce pro mladé ,není, chlapa v 50 letech už nechtějí, že nestačí mladému kolektivu a to, že by v 60 letech dřel u zedníků si představit neumím taky-mladej popadne pytel cementu a starej to nosí po půl kyblíku. Hlásí se nemoci...Ti nahoře jsou idioti!

poslední,

proč stále berete jen to nejhorší... řidič v MHD, stále se trefujete do (třeba) úředníků. co nic nedělají...

Ti by nemohli pracovat do 67?

70 let nepište ,to tak není a nebude... (to je novinářsko levicový názor, stejně jako o zrušení osoby blízké!)

ar*

"novinářsko levicový názor"*ee*

Tak to mi něco silně připomíná, ale raději No coment. *modla*

Liduš ale takovejch je minimum. Dnešní 70níci skoro všichni chodí o nějaké hůlce.

1jara*

Lujsi máte pravdu, všichni nemáme sedavé zaměstnání a o hůlce chodí stále více lidí. Kolik kloubních náhrad se dělá lidem od padesáti let. Zastánci odchodu do důchodu v 70 jsou už důchodci, nebo ti co se jich to netýká. Někteří rádcové jsou mimo mísu. Dožíváme se vyššího věku ale kolik z těchto lidí je soběstačná! Někteří leží na přístrojích jiní se belhají s chodítky. Pokud chce vláda dělat reformy má začít u sebe, ale to ne stále mají málo, banda nenasytná.*ee*

hodnocení

0x

Nedá se to posuzovat z dnešního pohledu. V době, kdy se stanovily ještě nedávno platné limity pro odchod do důchodu se průměrný muž důchodu vůbec nedožil a průměrná žena si jej užívala 2-3 roky. Za těch 50 let bude zase jiná situace - délka života, úroveň zdravotní péče apod.

doplněno 22.06.11 12:37:

Jinak můj otec i tchán mají 65 let a stále aktivně pracují. Pochopitelně to nelze paušalizovat a nelze to ani ve všech profesích. I v dnešní době ale například letoví dispečeři také nekonční v běžném důchodovém věku.

krkovicka*
hodnocení

0x
Mému tchánovi je 66 a je to aktivní člověk,třeba včera sestříhal vzrostlý buxus na štaflích.Pobírá důchod 3roky?a stále nezrušil živnost.Takže pracuje,platí socialní,pobírá nadprůměrný důchod a platí si stále penzijní pojíštění.Jezdí autem.Když se ale ozvou jeho kolena,hodí si na měsíc klid s rehabilitacemi.Můj táta 56 je zatím ok.Jeho neduh je chlast a je nervák.Můj děda 90let tam už od 60 ti let nastoupily nemoci kloubů,kýly a všeho možnýho.Ženy v mém rodě se dožívají 70ti let.Prabábu jsem nepoznala-nemocný srdce,babička stale naživu ale je jí 65 a je prolezlá nemocemi-revma(to víte,když dávno sloužila v JZD a kolikrát i v zimě v 5h ráno se z vesnice brodila neprohrabaným sněhem),dále má cukrovku-zatím na práškách,bercový vředy.Teď se k tomu dostavil nádor v prsu,takže se řeší co stím.Moje druhá babička od táty 10let před smrtí mrtvičku,Nemocné srdce.Bylo jí 64let.

rewq
hodnocení

0x

Tak a teď trochu racionálně.

Pokud by se za 30 let nezvýšil věk odchodu do důchodu, tak by každý pracující musel živit 2 důcodce. To jde udělat jen tak, že by důchody byly extrémně nízké. Teď je důchod cca polovina průměrné mzdy - takto vysoké důchody už být prostě nemůžou. Není na to, kde brát.

Nikdo není a nebude nucen pracovat do 70 let. Práce není zaplaťpánbuh povinná. Takže, v určitém okamžiku si řeknete, že už pracovat nebudete a je potřeba mít z čeho žít. Stát vám začne dávat peníze až v 68 letech, to je fakt, a fakt je i to, že pokud se nenajde na Moravě ropa, tak se tohle nezmění. Je dobře, že to víme dlouho dopředu a je tedy správné si začít na stáři něco šetřit. Jasně, že to není jen tak, sám mám hypotéku a tu budu ještě 25 let splácet, ale za ten život si každý zodpovědný člověk musí nahromadit nějaký majetek a z něj potom může překlenout dobu, než mu stát něco začne dávat. Před dvěm lety jsme se ženou žili za 4000 měsíčně + splátka bytu. Nic moc. Teď utratíme aspoň 10 000, ale vím, že to jde i za 4k a to mě uklidňuje.

Hlavu vzhůru! :) Před sto lety žádné důchody nebyly a taky se žilo... Spoléhejte se sami na sebe. Je potřeba přestat skuhrat a brát to jako výzvu. Nemyslím to zle, ale přijde mi, dost lidí si jen stěžuje jak je draho a přitom chodí v předraženém oblečení, na které si půjčuje peníze. Kolik z nich má na nohou Crocs za 1200, když výrobní cena jednoho páru je určitě kolem desetikoruny? Proč pijete balenou vodu, když ve vodovodu teče tisíckrát levnější a zdravější? Proč teď píšeme do diskuse, když bychom měli pracovat? ;) Takže končím a jdu zas makat... :)

hodnocení

0x

Jistě jste zaregistroval, že jsem skončil ... Nemám už sílu reagovat na takové příspěvky, jako je například diskuze o odchodu do důchodu v 70 letech a o zneužívání všeho možného i nemožného. U mnoha i vysocepostavených přispěvovatelů jde skoro o poruchy osobnosti. Z většiny vyzařuje závist, hraničící s nenávistí na sto honů. Takoví malí, čeští blbečci. Jejich heslo a motlitba je : Otče náš, jenž jsi na Nebesích ... Chléb náš vezdejší dej nám HNED! Ti nás bezpečně vedou do Řecka. O to víc Vás uznávám jako chladnokrevného, inteligentního chlapa, který má neuvěřitelný přehled ve všech sférách života. A skoro Vám závidím Váš silný žaludek, že to všechno umíte strávit. To já neumím, tak jsem to v hodnosti ... uťal a skončil jsem ... Hodně štěstí v osobním životě a pevné zdraví Vám přeje...

pt®
hodnocení

p. Milane, jste jediný, který diskuzi označuje, jako levicovou a odborářskou, mimo to nadáváte přispěvovatelům do blbečků, to je konstatování vašich slov. Žádám Vás slušně, abyste zvažoval své výrazy. Každý má nárok vyjádřit svůj pohled na odchod věku do důchodu, i když není totožný s tím Vaším, sám toto uvádíte v diskuzích, tak se toho držte. Co si mám myslet? Mám si myslet, že kde končí intelekt, začíná hrubost? To snad ne? - stařenka

pt, stařenko, jejda, toto jsem nechtěl...

dostal jsem přispěvek, odstranil jsem identifikátory přispěvovatele (ky) a zároveň i větu:

Toto mi poslal(a) kolegyně, abyste věděli i o jiných.

omlouvám se, že jsem smazal omylem větu, text nebyl můj. Nikdy jsem nenadával nikomu do blbečků, nikomu neupírám názor, vždy uvádím, že respektuji názor každého.

Milá stařenko, sama dobře víte, že jsem nikdy nenapsal nikomu neslušně a urážlivě.

že je tento názor levicový a odborářský, na tom si trvám. Proč se stále chytáte 70 let do důchodu u horníků a řidičů autobusů. když to tak není. To opravdu křičí levicové strany, odboráři na náměstí, (ve studiu již tolik ne, páč tam mají oponetturu). I ČSSD je zastáncem pozdějšího odchodu do důchodu, nežli je teď. proč nekřičíte, konečně budou důchody spravedlivěji rozdělovány, jak nařídil ústavní soud?

Udělal jsem velkou chybu, že jsem neuvedl že jde o citaci z vnitřní pošty a nikoliv o moje slova.

Omlouvám se.

pt®
hodnocení

p. Milane, Vy jste byl první, kdo jmenoval profese, jako horník, či řidič apd., já to nebyla. Píšu o sobě, o svém zdraví, o tom, že pro mně by bylo nemyslitelné pracovat do 70 let. Otázka byla o tom, kdo to vydrží? Mohl jste napsat, jestli si o sobě myslíte, že to vydržíte, nebo ne. Z toho nemusí nikdo zvracet. - stařenka

pt, mýlíte se, koukněte na to, kdo psal přede mnou slovo horník, Na to jsem reagoval.
Proč útočíte na můj jiný názor, proč neobhajujete ten svůj, že je napsáno tam a tam, že vy jdete do důchodu až v 70 letech. Když položím otázku, kdo z Vás půjde po 67 roku do důchodu, nikdo se neozve. Dáváte do souvislosti jinak slova, neřli jsem je napsal já:
"
toto je hlavně levicový a odborářský argument" a vy uvedete " který diskuzi označuje, jako levicovou a odborářskou" připouštíte "možné je i to, že se věk odchodu ještě během několika desítek let změní"
ale stále se zde objevuje že nemůžete pracovat do 70 let.
Opravdu nebudete pracovat do 70 let, opravdu si můžete stěžovat a nadávat, je to Vaše právo!
to bude zase debata..."
pt®
hodnocení

p. Milane, jestli zde někdo na někoho útočí, tak já to nejsem. Znáte to, jak se říká podle sebe soudím tebe. Já píšu o sobě, že bych nezvládla chodit do práce do 70 let, a také si myslím, že nejsem jediná, kdo by to vydržel. Pokud toto tvrdí levice, nebo odboráři, o to se nestarám, já tvrdím, o sobě, že to bych nezvládla. Nevím kolikrát se mám opakovat abyste mně pochopil. Nenapsala jsem jedinou nadávku, narozdíl od někoho, kdo Vám to napsal ve vnitřní poště, jak jste tvrdil. Nevím proč stále diskuzi politizujete. A pokud se Vám osobně debata nelíbí, tak ji klidně ignorujte. Stále si myslím, že odchod do důchodu v 70 letech je asi nemyslitelný a je jedno jestli nyní, nebo za padesát let. - stařenka

martinaa*

Dovolim se pridat svuj nazor - nejen ze to v 70 nezvladnu, ale ani nechci!*zed*Proboha... stari, to dustojne a krasne stari, ma byt casem odpocinku, cestovani, dohaneni zameskaneho ci casu s rodinou a predavani zkusenosti a moudrosti. Nikoli deset hodin u pasu ci v tovarne. Hnus, hnus, hnus.

třeba zde: nejen ze to v 70 nezvladnu... deset hodin u pasu ci v tovarne..

jak jednodůché toto napsat, ale opravdu se Vás týká odcho v 70 do důchodu, nebo jen tak povzdech?

"deset hodin u pasu ci v tovarne. Hnus, hnus, hnus." souhlas je to hnus hnus v každém věku... 10 hodin práce ...

ale pokud nekoho baví taková práce, proč by tam nemohl být!

martinaa*

Povzdech, zatim. Rekla bych, ze nas ceka jeste horsi situace, nez dnes. Je sice krasne byt urednik ci ucitel a chodit ve ctyri z prace domu, ale pak by nemel kdo pect rohliky, sit obleceni, stavet domy a pokladat strechy...

Bohuzel ne kazdy si muze vybrat praci, ktera ho bavi...

pt®
hodnocení

Martino, jsem ráda za to, co jste napsala o stáří. Jak jsem šťastná, že se můžu potěšit s vnoučátky. *houpy* - stařenka

martinaa*

Ja bych prave jednou takovou babicku chtela mit, co bude svoje vnoucata milovat, rozmazlovat, tajne je cpat sladkym:) Udela si na ne cas a nebude se tvarit, ze je otravuji. Ovsem s mou mamou to bude tezke, v 50 chyta treti mizu a chova se hur nez ve 20:( Na jednu stranu ji to preju, na druhou se nad temi excesy pozastavuji. A to verejne rika, ze jeste babicka v zadnem pripade byt nechce, ze chce chodit tancovat, na party, s kamaradkami. Obavam se, ze z ni nikdy ta prava milujici babicka nebude:(

doplněno 22.06.11 20:54:

Ted to vyznelo trosku, jako kdyby mama mela sedet doma a cekt, az privedu vnoucata:D To nee, ale mama je jedinacek a takovy ten ukazkovy.

pt®
hodnocení

Martino, víte, že mám z této debaty alespoň jeden poznatek. Docházím k závěru, že na odchod do důchodu je dvojí pohled, a to ženský a mužský. Mužský má za cíl starat se, a to jak nejlépe umí o rodinu, a vydělávat, tím si dokazovat, že je chlap a možná mu tolik nepřijde, že bude chodit do práce, dokud to půjde a dokud to vydrží. Ale z pohledu ženy je to jinak, sice také chodit do práce, ale ne tam vypustit duši. Žena se chce věnovat rodině jinak, být více času s dětmi, nebo s vnoučaty. A myslím si, že i Vaši maminku to za 10 let chytne a bude Vaše děti milovat a trávit s nimi čas. *houpy* - stařenka

martinaa*

Taky doufam:) Mama ma prave ten pocit, ze ji ujel vlak a musi ho dohonit. Prvni dite bych chtela do peti let, tak snad se za tu dobu vybouri:)

v 50 chyta treti mizu a chova se hur nez ve 20

Martinoo. Ty jsi znala svoji mamku uz kdyz ji bylo dvacet?*smich*;)

martinaa*

Vim, jak se chovala:):D

...stari, to dustojne a krasne stari, ma byt casem odpocinku, cestovani, dohaneni zameskaneho ci casu s rodinou a predavani zkusenosti a moudrosti...

A na co s tim vsim cekat az na stari?

Mlady clovek odpocinek nepotrebuje a stary podle mych zkusenosti s prarodici taky ne, pac akorat pak rikaji, ze je to nuda a ze musi udelat tohleto a tamhleto.

Cestovat se da taky za mlada a je to - z meho soucasneho pohledu - rozhodne vyhodnejsi nez ve stari.

Dohaneni zameskaneho casu a casu s rodinou. Jaky si to kdo udela, takovy to ma. Kdyz ma nekdo potrebu drit v praci 16h denne, je to jeho volba.

A nakonec. Zkusenosti a moudrosti tady predavame vsichni jak sme tu (nebo si to alespon o sobe obcas myslime). Nehlede na to, ze zkusenost a moudrost nutne s vekem ruku v ruce nejd

ps. Z meho pohledu relativne mladeho cloveka na stari nic krasneho neni a dustojneho mnohdy take ne.

Proto se pokousim toho co nejvic stihnout jako mlady a kdyz my bude ve vysokem veku prano, budu jedine rad, ze toho stihnu o kousek vic.

pps. Na vek odchodu do duchodu nazor nemam a nechce se mi o tom v mem veku ani premyslet.

ppps. Pro Starenku. Na Tvoji puvodni otazku nemuzou lide mladsi duchodoveho veku odpovedet. Jak mohou vedet, jestli to vydrzi nebo ne?*nevi* Mohou akorat hadat. A to je k nicemu.

pt®
hodnocení

"axus", ať zde napíše svůj pohled na věc ten mladý, který to může předpokládat. Vím, že zde mezi rádci i mladými jsou takoví, kteří zápasí se zdravím ale nereprezentují to zde veřejně. Buď rád, že ty osobně by jsi jen hádal, nebo vycházíš ze zdraví svých příbůzných. Ale selským rozumem a životní zkušeností a z osobní zkušenosti si myslím, že je to nemožné pro většinu lidí, vydržet pracovat do 70 let. A stáří by mělo být důstojné. Jenže není už teď, ale souvisí to s něčím jiným než s odchodem do důchodu v 70 letech. Je to mnohdy výchovou, či nevýchovou. Starší člověk, který s bolestí chodí a pohybuje se pomalu, je těm mladým na obtíž a pro posměch. Ale myslím si, že tomu sám neunikneš, až budeš starý, a pak stáří uvidíš jinak. Přeji Ti, aby to bylo co nejpozději. - stařenka

PT. Samozrejme jsem rad, ze bych mohl pouze hadat.

Sama to ale pises. ...selským rozumem a životní zkušeností a z osobní zkušenosti...

Prave. ze uz tu zivotni a hlavne osobni zkusenost mas, tak muzes usuzovat, to Ti predduchodovi nemuzou.

Ja skutecne nevim, zda budu schopny pracovat az do duchodu (at uz to bude kdykoliv). Nemam tu zkusenost a nebudu ji mit, dokud se toho nedoziju - pokud se toho vubec doziju.

Jak pises, muzu jedine vychazet ze zkusenosti sveho okoli. Znam lidi, kteri v osmdesati lezou po stromech a zaroven sem sel na funus lidem, kterym nebylo ani sedesat.

Ale samozrejme, nekdo starsi nebo chorejsi nez ja se muze svoji situaci pokusit odhadnout. To ovsem nemel vubec byt stredobod me reakce na Martinuu.

Starší člověk, který s bolestí chodí a pohybuje se pomalu, je těm mladým na obtíž a pro posměch. Ale myslím si, že tomu sám neunikneš, až budeš starý, a pak stáří uvidíš jinak

Doufam, ze jsem nikde nepsal nic posmesneho o starych lidech a pokud to tak nekde vyznelo, tak to tak rozhodne nebylo mysleno (alespon to tak z teto tve vety vypada, ze na to narazis). Stare lidi mam v ucte a samozrejme znam problemy stari - i kdyz jenom zprostredkovane - a nikdy bych nedopustil, aby odemne stari lide pocitili, ze jsou na obtiz.

Ale prave proto, ze znam stare lidi a alespon tusim jejich problemy, jsem psal to co jsem psal. Zivota si je potreba uzivat dokud je clovek mlady. Ne si to nechavat na stari. To byla pointa meho predchoziho prispevku.

ps. Pokud mohu byt tak smely a zeptat se, proc si rikas Starenka? Citis se v Tvem veku stara?

Doufam, ze Ti (vzhledem k zrejmemu rozdilu naseho veku) nevadi tykani, ale na internetove diskusi je to snad vhodnejsi...

pt®
hodnocení

"axus", to tě jen ctí, pokud máš starší lidi v úctě i přes své mládí. Je tady předávám životní a osobní zkušenost, ale stejně si tím asi musí každý projít sám. Jelikož mám zdravotní problémy, tak se dokážu vcítit do lidí, kteří by měli pracovat do 70 let a považuji to za nemožné pro všechny, jako povinnost. A k tomu, proč si říkám stařenka? Na Moravě se říká babičce stařenka a já jsem původem z Moravy, tak je mi to blišší, kromě toho jsem konečně babička A také si tím omlouvám svoji neohrabanost, mám na sebe vztek, že mi už ledaco nejde, jako dřív. A opravdu, někdy se cítím tím, co jsem si prožila, hodně stará, ale také jsem na to hrdá.Tykat si mi začal ty, nebo ne, já totiž i špatně vidím, ale nevadí mi to. - stařenka

Jo. Tykat sem zacal asi ja. Ja totiz nad tim v takovychhle diskuzich tak moc nepremyslim.

Konec koncu, na tykani jeste nikdo neumrel (alespon ja o nikom nevim) :)

martinaa*

Mohu akorat zopakovat to, co jsem psala vyse. Kazdy by chtel byt vysokoskolak, chodit do prace od deviti do tri a mit plno penez. Ne kazdy na to ma a vetsine se to stejne nepodari. I kdyz maji peknou praci, tak mizerne placenou. Ja jako student mam praci, ale kvuli krizi ji notne ubylo, platim skolu a veci okolo. Na dovolenou nezbyvaji penize.

Vite, dneska se rika, ze je vse jen o penezich, ale vzdy se najde nejaky oponent, co bude tvrdit opak. Jenze - kdyz mate dve deti, s nuznym platem cestovani temer nehrozi, nekdy ani po tech Cechach ne. A dnes vzit deti na piknik na louku je krasne, ony to oceni az pozdeji, ale nyni se jim ve skolce busou posmivat deti zbohatliku, ze byly u more tam a tam a ty ses chuda, mas neznackovy obleceni atd. A vite, jak se pak dite citi? Jasne, dorostenec uz je schopny nad tim mavnout rukou, ne tak osmi-devitilete dite, ktere nechape, proc by melo byt horsi, kdyz jede na dovcu do vedlejsiho vesnickeho kempu.

Zivot Evropana je z velke casti o penezich. Tak to je a naprosto s tim souhlasim.

Ale o cem zivot rozhodne neni je cestovani k mori.

Ja v uzivani si zivota spatruju byt s lidmi, na kterych mi zalezi, bavit se s nimi, smat se s nimi, delat s nimi veci, ktere me bavi, zit s nima jejich zivoty, sdilet s nima jejich strosti. Je to zjednodusene receno, ale verim, ze ty to tak vidis taky a vis co mam na mysli. To vsechno kolem, jako kam se cestuje, za co se utrati kolik penez atd. to uz je neco navic, u ceho kazdy muze mit ruzne priority a co se bude v mnohem lisit.

Nekomu staci zahradka za humny, jiny potrebuje ke spokojenemu zivotu jachtu.

A nekomu samozrejme MUSI stacit min, nez kolik by chtel a nez kolik by si pral. Takovy je holt zivot.

-

Jen sem chtel rict, ze zivota si lze uzivat i s malem. Zivot mame jeden a nemuzem ho odlozit na pozdejs, az bude lepe a stejne tak nema smysl odkladat na pozdejs vsechny zazitky a dohaneni davno ztraceneho...neb pak uz take nemusime dohnat vubec nic.

ps. Detem bude vadit absence dovolene u more par let. Nepritomnost rodicu kvuli praci jim ale poznamena cele mladi a dovolena u more, za takhle vydelane penize to nespravi. A nebudou ochuzeny pouze deti o rodice, ale tez rodice o sve deti, ktere neuvidi vyrustat. Kvuli dovolene u more...

pt®
hodnocení

"axus", napsal jsi to moc hezky, líbí se mi to. Myslím, že by mohla tímto diskuze skončit. Já mám svůj poznatek, nahlédla jsem názory, nenázory i druhých. Tímto, všem děkuji. - stařenka

martinaa*

More bylo samozrejme jen prikladem:) Samozrejme si deti mohou uzivat v krouzcich, na taborech, na vyletech s rodici... ovsem opet - na vsechno potrebujete penize. Znam celkem dost lidi, co maji dve prace, aby se rodina mela lepe, dneska si uz nemohou moc vybirat. Ovsm dan za to je, ze jsou doma mene.

To , co se diteti dostane a deje se mu v detstvi, natrvalo poznamena jeho cely zivot. Taky znam dost lidi, co nemeli jako deti zadne penize, ackoli se rodice snazili. Opovrzeni a vysmech okoli v dobe skolky, skoly a studia v nich zanechaly hluboke stopy.

krkovicka*
Axusi,zkrátím to.Mladej člověk se musí honit za pěnězi.Řekněte mi kdo z mladých dosáhne na vlastní bydlení?

krkovičko, z mého pohledu jsou moje děti stále mladí, nejstaršímu je 32 let. Má vlastní byt, vybavení i auto. Ve stavebninách je spoustu zákazníku mladých co chtějí stavět...

Všichni se musíme honit za penězi. Páč bez nich by nebylo...

Timto uz se velmi oddalujeme od puvodni Starencino otazky, ale snad nam to odpusti ;)

Asi to tolik jako Ty nezkratim, ale pokusim se.

Mlady clovek se nemusi honit za penezi. Pouze ho takovy hon, pokud je hon uspesny, posune vyse na pomyslnem socialnim zebricku a prinese jiste osobni uspokojeni.

Vic nic.

Pokud se ovsem tento hon dokaze vhodnym pomerem vyvazit s casem pro sebe a sve blizke, pak to dale prinasi vetsi volnost, spokojenost, moznost uzivat si zaslouzeneho ovoce sveho honeni se za penezi. Dulezite je ale prave najit onu miru.

Pouhy hon za penezi je naprosto k nicemu, pac pak se clovek ohlidne a zjisti, ze to vsechno bylo zbytecne ze to vsechno delal pro nic.

Kdo ma vlastni bydleni.

Tohle je velmi osemetna otazka, na kterou mi napada odpoved dvema moznymi zpusoby.

1. Jednoducha odpoved zni, ze spousta lidi v CR ma vlastni bydleni. A stejne tak spousta lidi v CR vlastni bydleni nema.

Druha, komplikovanejsi odpoved snad osvetli Salamounovatost me prvni odpovedi.

tedy za 2.

Vlastni bydleni je zde predkladan jako jakysi standard, podle ktereho se urcuje movitost jedince. Ale podle mne to neni tak uplne spravne srovnavani.

Samozrejme, ze jsou lide - a jiste jich neni malo - kteri by vlastni bydleni meli a nedosahnou na nej. To je ovsem v kazde spolecnosti. Vzdy jsou Ti, kteri se maji lepe a Ti, kteri se maji hure.

Pak ale existuji lide, kteri se rozhodnou dobrovolne nebrat si hypoteku, nezadluzovat se a usetrene penize (a starosti) investuji do svych blizkych a do moznosti byt s nimi. To jsou treba Ti, kteri nemaji onu potrebu honit se za penezmi a v tomto pripade obecne za majetkem.

Take vratim otazku:

K cemu mlady clovek - tyka se i rodiny - potrebuje vlastni bydleni?

Jediny duvod, ktery mi napada, je pochybne uspokojeni z vlastniho bydleni. Pro pouhy pocit uspokojeni se zadluzit na XY let?

No. Moc sem to nezkratil a puvodni otazky se to netyka uz vubec. Tak snad to ukoncime...

paaja*

Axusi původní otázky se to sice netýká ale klidně se pod to podepíšu. Bohužel, těchto pravd se většinou my "mladí" dobereme až už je vlak rozjetý (když se jich vůbec dobereme) a moc dobře vím o čem mluvím *nevi*

pt, bohužel musím opět nesouhlasit, útočíte na mě
"p. Milane, Vy jste byl první, kdo jmenoval profese, jako horník, či řidič apd., já to nebyla." já se obhájím a doložím že to nejsem já kdo byl první a vy to nekomentujete a opět utočíte jinak "Znáte to, jak se říká podle sebe soudím tebe."
píšete stále že si nedovedete představit v 70 letech do důchodu, a já stále píšu, že do důchodu se v 70 letech nepůjde...
jsou lidé, kteří (ne)vydrží pracovat do většího věku.
Stále opakuji, kdo z Vám )nás) půjde do důchodu po 67 roku věku?
jen se bráním útokům na sebe, a nevedeme polemiku o jádru věci. Ti co mají jít po 67 letech do důchou nepíšou nic, a ti ostatní tvrdí že se toho nedožijí...
pt®
hodnocení

p. Milane, napsal jste, že tato debata je Vám nelibá, tak se zdržte komentářů. Jinak si budu myslet, že je to Vaše hobby, a že se Vám to vlastně líbí, záměrně psát l, nebo la, příspěvky z vnitřní pošty omylem vydávat za své. Vás to asi baví, ale neodpověděl jste na otázku, kdo to vydrží, pracovat do 70 let? Píšete všechno možné kolem dokola, jen ne konkrétní odpověď. Vy ani nemáte odpověď, to je to. - stařenka

pt, ale vy opět píšete že jsem napsal:"že tato debata je Vám nelibá", marně hledám kde jsem to napsal...

vybral jsem si jeden příspěvek z vnitřní pošty, které mi došly. Pohrál jsem si, aby nikdo nepoznal kdo to byl, dali muž či žena. Místo toho abyste argimentovali něčím verohodným útočíte že horník řidič atd...

já říkám že nebudou chodit v 70 letech, nikdo nevíme dožití za 50-60 let, nevíme jakéá bude lékařské péče, a vy jen píšete všechno možné kolem dokola, jen ne konkrétní odpověď

pak dáte otázku "kdo to vydrží, pracovat do 70 let" ale myslíte tom kome je dnes 10 nebo 65 let?

Vy ani nemáte odpověď, to je to. - Milan

pt®
hodnocení

p. Milane, v tom případě už nevíte, co píšete. Prostě s Vámi je to stále dokola, i ten příspěvek jste opsal z vnitřní pošty, protože zřejmě nemáte vlastní odpověď. Je to, jako o červené punčošce. - stařenka

pt, ale já Vám odpovídám, na otázky, vy ne...

z vnitřní pošty, emailu i ICQ jsem vybraj JEDEN příspěvek a vy zaútočíte "protože zřejmě nemáte vlastní odpověď."

pak opět dokola že neodpovídám a že...

neudržíte téma o odchodu v 70 letech

Kdo má jít v 70letech?

nikdo...

pt®
hodnocení

p. Milane, Vy neznáte jiné slovo, než "útočit", chybí Vám slovní zásoba? Vy se evidentně nudíte a hovor s Vámi mně opravdu neobohacuje, myslím, že je to o ničem. - stařenka

asi se neshodneme, ale vy neustále píšete, že jsem něco napsal, já se bránim že jsem to nenapsal, vy zase napíšete že se mi debata nelíbí, já to nikde nepsap atd, stále dokola zase že mi chybáí slovní zásoba? tím na Vás útočím?

Opět se zkusím zeptat, znáte někoho kdo má jít do důchodu v 70 letech?

pt®
hodnocení

p. Milane, asi jste těch káviček vypil dnes opravdu hodně. Vy jste nic nepochopil. Dobrou noc. - stařenka

ar*

Je jasné kam míříš a na koho. Né ,já se nebude snižovat k tomu abych někoho, kdo má jiný názor nazýval malým blbečkem a přemýšlel kvůli tomu o jeho poruše osobnosti. O potřebě názorové jednotnosti jsem životě slyšel už dost.

Přeji krásný modrý den.

are, omlouvám se, umazal jsem řádek s uvedením že jde o citaci z vnitřní pošty... nejsou to moje slova, jen citace jiné(ho), který to zde zabalila.

doplněno 22.06.11 17:47:

který to zde zabalil(a).

ar*

Dobrá, v tom případě můj příspěvek nepatří tobě ale, té z vnitřní pošty. Asi tuším o koho jde a mám spíš pocit , že nejde o sílu přispívat, ale být stále hezká. Já jsem vždy řekl co jsm si myslel a to jak za komančů tak i teď. Pokud jsou pro ni mé názory levicové tak jsem rád, páč bývalý kolega z práce je přesvědčen, že jsem jak říká "modrá straka". Tak asi stojím na té správné "straně".

Né nebudu vracet žádné "údery", protože ona ani netušila , že to sem "přepošleš", proto se nebudu dohadovat o tom že Řecko není nejzadluženější , že jsou země ještě daleko zadluženější a je to bašta pravice. Né nebudu se dohadovat proč není tak zadlužená řecká část Kypru atd atd. Pro mě prostě není svět jen červeno-modrý a dokonce lituji každého kdo má toto vidění.

Když už jsem v jejích očích blbeček s porucou osobnosti tak ji přepošlu odkazy, které jsem dnes dostal v mailu.

nfpk.cz/...

denik.cz/...

are, jsem mizera, schválně jsem napsal klamavě

...la a pak po chvilce opravil na ...l(a)

skočil jsi na to, když píšeš že to byla žena...

v kolikati letech jdeš do důchodu?

ar*

Milane upřímně, nevím, v kolika letech mám jít, jsem 63 ročník.To že já osobně nejedu v 70 sesouvisí stím, že nesouhlasím s odchodem do důchodu nad 65 let a je mě osobně jedno jestli by to navrhovala ta či ona strana. Prostě si myslím, že člověk v tomto věku nedokáže podávat takové výkony jako mladší člověk.Jsou profese kde nemá absolutní šanci konkurovat mladým a práci zvládnout.Kdo tomu nevěří ( a abych nejmenoval žádnou profesi) ať si jde s maldýma třaba zasportovat a uvidí sám.Ať už si to chceme nebo nechceme příznat síly prostě s věkem odchází a nic a nkdo tomu nezabrání. V eliksír mládí nevěřím. Posunovat důchod a na druhé straně platit mladé nezaměstnané , je podle mě špatné. Ono okolo důchodu se mi toho nelíbí víc, ale to by byla debata na hodně dlouho.

hodnocení

0x

Ale však to politici s námi myslí dobře. Zrovna jsem na iHNed četla, že britští psychiatři žádají plošné testy seniorů na alkoholismus. Prý se z mnohých na stará kolena stávají alkoholoci, neb špatně nesou lelkování v důchodu ;)

rewq
hodnocení

0x

Hlavně se nehádejme. Každý má právo na to vyjádřit názor. Chci vás jen povzbudit. Souhlasím s konstatováním o levicových oborářských proklamacích. Bohužel u nás nejsou odbory nezávislé, ale jsou de facto součástí jedné politické doktríny, reprezentované jednou velkou stranou. Odbory se nemají míchat do politiky. Důchodová reforma je nutná, a bude bolestivá. Reforma nemůže být bezbolestná.

Mě nevadí práce do 70 let, pokud to zdraví dovolí. Co vadí mě, je, že nemáme ani jednu babičku v důchodu, a s vnoučaty nám nemůže nikdo pomoct, do státní školky se dostat nedá, soukromá školka stojí měsíčně víc než je průměrný důchod. Čili racionální by bylo řict "Babi, přestaň hodit do práce, pomoz nám s dětmi, dáme ti 12k měsíčně" Ale to jaksi není únosné společensky :(

hodnocení

0x

finance.cz/...

kdo se najde že jde v 70 letech?

Tak jak znělo zadání?

marenka*

Můj syn a manželova dcera.

doplněno 22.06.11 21:02:

*sok* Tý jo a manžel půjde o rok dřív. *vtip*

mařenko jak to vyšlo na té kalkulačce, jaký je to ročník?

marenka*

Já nejdřív koukla do té zprávy, jenom. Teď to zkusím na kalkulačce. ;) A nechápu. Manžel půjde v 65 letech a 10 měsících a já v 66. Jakpak to? *smich*

doplněno 22.06.11 21:07:

Jo a na kalkulačce je to míň, takže jsou tu dva odkazy a každý říká něco jiného. Každopádně já se této debaty nechci zúčastnit, protože tento měsíc je tak hrozný, že kdybych mohla, tak umřu zítra. A mám svatý klid.

asi to bude rokem narození...

nevím zdali se dozvím za 50 let, kdo jde v 70 letech do důchodu, ale teď jsem přesvědčen že to tak nebude. Za 50 let se vystřídá tolik vlád, které to můžou změnit.

Je třeba aby šli hlavně volit ti, co nesouhlasí se součastných stavem a zvolili si lepší vedoucí státu. (ale koho)

asi to bude rokem narození...

nevím zdali se dozvím za 50 let, kdo jde v 70 letech do důchodu, ale teď jsem přesvědčen že to tak nebude. Za 50 let se vystřídá tolik vlád, které to můžou změnit.

Je třeba aby šli hlavně volit ti, co nesouhlasí se součastných stavem a zvolili si lepší vedoucí státu. (ale koho)

bouřka či co?

pt®
hodnocení

Možná by bylo lepší, kdyby nešel volit nikdo nikoho. - stařenka

Milá pt stařenko, ale kdy by pak vládnul?

martinaa*

Nikdo:) A bylo byl by to stejny chaos, jako ted:)

pt®
hodnocení

p. Milane, přece víte, že jsou i jiné státy bez vlády a funguje to. V Belgii dokonce velmi dobře. - stařenka

paaja*

V Belgii že to funguje? *smich**haha* To asi není zrovna dobrý příklad

pt®
hodnocení

"paaja", představte si, že ano. Vy tam snad žijete několik desítek let? Belgie má nejlepší sociální systém v Evropě, lepší než ve Švédsku. To jste nevěděl? Ale to už je na jinou iskuzi. - stařenka

paaja*

A vy tam žijete? Pokud ano pouštím se na hodně tenký led. Ale po zběžném prolétnutí základních údajů mám dojem, že oproti našim sociálním požitkům to není nic zvláštního s tím, že je tam mírně vyšší daňové zatížení. Tak nevim ...

Smál jsem se hlavně kontextu vaší připomínky. To že se nejsou momentálně v Belgii schopni domluvit na sestavení vlády a přitom tam život jede dál není asi v přímé souvislosti, ono to fungovalo i když vládu měli *smich*

krkovicka*
Milane pro informaci,mě to vychazí na 67 a 5měsíců.
doplněno 22.06.11 21:27: No,pane jo,prvorozená dcera bude mít 39,určitě matka neboli bába(i to může být)a mít prababičku,která teprv pujde do důchodu nebo už tam rok je,je fakt na palici ;)
cocinkamichalka*

Také 67 let (za předpokladu, že budu mít 2 děti) - dnes je mi 22.

Michalko, za 45 let? to je hezký, přeji Vám, abyste se ve zdraví dočkala

krkovičko, asi to s tou tabulkou neumím, páč mě to vychází v obou tabulkách max 67. víc to nedá..asi to dělám blbě...

ar*

A podle této kalkulačky v kolika? penize.cz/...

Ja podle obou v 67.

Tez je zajimave, ze podle obou je to az za hodne dlouho*frajer*

hodnocení

0x

Pročetl jsem si diskuzi a zjistil, že je zde dost lidí ovlivněných státní a ODS propagandou, která straší nedostatkem peněz na důchody vlivem úbytku pracujících a podobně. Nikdo se nezmínil o tom, že ještě nedávno byl důchodový účet v přebytku a že Topolánkova vláda tento přebytek rozpustila ve státním rozpočtu na jiné výdaje.

Průběžný důchodový systém je v provozu již několik destiletí a je sociálně nejspravedlivější. Ti, co jsou schopni pracovat a platit daně, vytvářejí současně důchodový fond v potřebné velikosti. Velikost důchodu by se však měla odvíjet od tzv. zásluhovosti, v tom má Ústavní soud pravdu, ale měl by být také stanoven důchodový strop např. ve výši1,5násobku oficiálně stanovené průměrné mzdy ( např. 23 x 1,5 = 34500 Kč maximálně měsíčně i pro prezidenta nebo Karla Gotta!). Nikdo se také nezmínil o tom, že na co se podíváme, to je zdaněno. Do státního rozpočtu plynou obrovské finanční prostředky, z kterých by se v případě potřeby měl prvořadě sanovat důchodový účet. Až pak by měly přijít na řadu ostatní výdaje státního rozpočtu ( rozpočty jednotlivých rezortů, zvyšování platů lékařů a jiných státních zaměstnanců, půjčky jiným zemím, zahraniční cesty poslanců a senátorů, tunel Blanka, Opencard, Praha Olympijská atd, atd.) Peněz na důchody je prostě vždycky dost, jen nesmí parlament a vláda penězi plýtvat nebo dokonce peníze krást pomocí předražených a někdy i zcela nesmyslných a zbytečných státních zakázek! Takové pokusy typu Drobil nebo Bém by měly být exemplárně potrestány!

Stokrát nic umořilo i osla, natož veřejné mínění!

paaja*

lojzo, ta invektiva je zbytečná, zrovna tak bych mohl napsat, že je tu spoustá diskutujících ovlivněná krákoráním samozvaných ochránců práv "obyčejných" lidí.

V čem souhlasím je to, že průběžný systém bude vždycky a za všech podmínek hlavním pilířem důchodů. Odkládání peněz v dlouhodobém horizontu je v dnešním světě hooodně riskantní záležitost. Tím spíš je ale aktuální zvyšování věku odchodu do důchodu, protože demografická křivka je prostě neúprosná.

A vytahovat znovu rozfofrování přebytku peněz na důchodovém účtu je už trapné, ty peníze v dlouhodobém horizontu stejně nic neřeší, jenom problém odsunou.

Co je sociálně spravedlivé je věcí úhlu pohledu. Jinak se na to dívá božský Kája, jinak dělník u pásu a asi jinak mladý a perspektivní nezaměstnaný.

Toníku, odborníci (ekonomové), jak z levého tak pravého politického spektra se schodují, že současný důchodový systém nemůže fungovat dlouho. Již v této debatě někdo zmínil, změna počtu pracujících na počet osob pobírajících dávky a důchody. Takže je třeba důchodová reforma. To se schodnou všichni. Jen mají každý jinou představu jak to nejlépe udělat aby to bylo správné. Samozřejmě ti druzí nesouhlasí s tímto postupem a hledají argumenty. Správné i nesprávné. Nelze míchat rozpočet státu a tunel Blanka a Opencard, Praha olympijská...

plýtvat s veřejnými prostředky se nemá, ale dělá to každá vláda, v každé zemi, Jak hodně plýtvá se zjistí podle toho kdo to počítá.

"stanoven důchodový strop např. ve výši1,5násobku " je to Tvůj názor, klidně, ale jestliže někdo vydělává 5x více nežli průměr, odvádí daleko více, tak mu dáme jen 1,5násobku?. proč ne 1,65 atd...

Vše je o názoru ale domnívám se čím více bohatších lidí tím lépe. (určitě lepší nežli chudých)

Milane, vydělává.li někdo 5 x více než je průměr, tak má ideální možnost naspořit si na důchod, nakoupit nájemní nemovitosti - byty nebo uzavřít pojištění a tak si větší důchod zajistit. Jinak ten průběžný důchodový systém je především solidární a tak si myslím, že být solidární při výši důchodu 1,5 x průměrná mzda není žádnou obětí :))

rewq

Takže, pokud má být duchod 12k a na jednoho pracujícího bude jeden důchodce, musí ten pracující odvádět 12k na důchodové pojištění. To je prostá matematika, a té by měli věřit i to co tvrdí, že zdroje jsou :)

Lidé ale nechtějí odvádět víc peněz státu. Stačí, když se ma zvýšit DPH, tak hned všíchni křičí.

Kdybych byl já vládou, tak bych na základě analýz došel k závěru, že důchod bude dostávat ten, kdo patří řekněme k 25% nejstarších v populaci. Každý rok by ČSU řekl, kdo to je a hotovo.

Je to prosté, je to předvídatelné, je to spravedlivé a dá se to zkousnout bez emocí.

Nevím, proč máme vládu neschopnou příjít s něčím takovým.

r
hodnocení

0x

Takže stručně, pokud má být duchod 12k a na jednoho pracujícího bude jeden důchodce, musí ten pracující odvádět 12k na důchodové pojištění. To je prostá matematika, a té by měli věřit i to co tvrdí, že zdroje jsou :)

Lidé ale nechtějí odvádět víc peněz státu. Stačí, když se ma zvýšit DPH, tak hned všíchni křičí.

Kdybych byl já vládou, tak bych na základě analýz došel k závěru, že důchod bude dostávat ten, kdo patří řekněme k 25% nejstarších v populaci. Každý rok by ČSU řekl, kdo to je a hotovo.

Je to prosté, je to předvídatelné, je to spravedlivé a dá se to zkousnout bez emocí.

Nevím, proč máme vládu neschopnou příjít s něčím takovým.

ondranoel*

Ta prostá matematika není tak prostá. Důchodové pojištění, daně, zdravotní pojištění a další věci jsou spojité nádoby. Uvažovat jednotlivé oblasti izolovaně je zásadní omyl. Začněte příspěvkem v nouzi. Kdo ho bere, jak je vysoký a z čeho jdou tyto peníze. A jaký bude když ... (jednotlivě a také sumárně za stát) . Totéž nemocenská a pak teprve můžete uvažovat totéž o důchodech, ale současně v pozadí sledovat předchozí úvahy.

Na straně plátce to také není také triviální matematika. Zásadní je produktivita, tím myslím kolik jeden člověk za jednotku času vytvoří a prodá. Z utržených peněz teprve může něco odvádět. Utrží-li hodně, nemusí pro něj být problém odvádět "12k"

Co se týká nějakých plovoucích limitů "podle ČSÚ", to neznáte úředníky. Ti by nikdy na to nepřistoupili. Řekli by že to nezvládnou.

A navíc nemáme (zatím jsme nikdy neměli) vládu která by chtěla úředníky zkrotit. Je to namáhavé, nemožné bez značné prohnanosti a je to běh na dlouhou trať.

Ale možné je všechno i vynucená změna ústavy; pouze se na chtěné věci musí shodnout velká část obyvatelstva. Nemusí to být ani většina. Stačí když ostatní zůstanou názorově rordrobeni a na ničem se neshodnou (jsko proudy komunistů koncem roku 89).

vladislav*
hodnocení

0x

Toto téma mě úplně nadzvedává ze židle! Přemýšlím totiž, jestli je naše vláda tak blbá, nebo tak vy..chcaná. Myslím, že spíše to druhé. Ono je totiž potřeba okrádat pracujícího člověka na každém kroku, aby se naši mocipáni měli dobře. A toto je jeden ze způsobů. Jen lidičky pěkně plaťte, důchodu se sppousta z vás nedožije a my se o vaše penízky pěkně postaráme!

Dále mě na tom zaráží to, že pro mládež po ukončení studií není práce, ale stařenky a staříci budou pěkně makat. Co na tom, že jejich výkonnost už za moc stát nebude, hlavně že se ušetří. Student po škole = žádné náklady, na podporu nemá nárok, ale sedřenému důchodci musíme platit důchod. Takže nejlepší důchodce je mrtvý důchodce!

Dále už to raději komentovat nebudu, protože mi stoupá tlak!

Nejsme ve středověku, nemáme tady šlechtu ani krále - ti mocipání nahoře jsou tam jen proto, že to takto chtěla většina národa. Spousta lidí nadává na představitele naší státní moci, ale neuvědomují si to, že každý z nich k tomuto přispěl.

paaja*

Současnou vládní garnituru většina národa nechtěla, dostali se tam díky většině hlasů ve volbách. A to je dost zásadní věc pro politickou situaci u nás. Kdyby všichni ti, co nechodí k volbám a jenom kafrají na netu a v hospodách, ten lístek jednou za 4 roky strčili do obálky, mohlo rozložení parlamentu vypadat jinak. Podle mého osobního názoru ne lépe, ale rozhodně by to víc odráželo názory a zájmy veřejnosti.

paaja, ale jak přinutit, aby šli ostatní k volbám? Souhlasím s Vámi, že v hospodě je spousta politiků (a trenérů), kteří vědí vše nejlépe.

To ekononmvé z vysokých škol jsou úplně vedle...

paaja*

Já nikoho nutit nechci, jen využívám příležitosti a šířím osvětu ... a nepřestanu, i když je to marné

paaja, osobně jsem stejného názoru, a své známé přesvědčuji by šli volit, a zvolii si to co jim nejlépe vyhovuje. Pak klidně můžou nadávat, že sice vyhráli, ale nevládnou, páč jich bylo málo. Kdyby jich bylo více, mohli prosadit svoji pravdu.

Nejít k volbám je také volba a projev svobodné vůle. I toto dotváří výsledek voleb. Souhlasím ale s tím, že při vyšší účasti by možná vše bylo jinak. Přišlo by mi to zároveň jako férovější přístup vůči ostatním než blokovat dopravu a podobné opičárny.

hodnocení

0x

Jen tak na okraj včera jsme s kolegama dělali drhanou probarvenou omítku na velkém RD jsme tři v partě do práce jsme jeli na pátou ráno než bude teplo a i se skládáním lešení jsme skončili o půl sedmé večer a teď se budu léčit celý víkend a to je mi 36 let! nedovedu si představit co tam budu na tom lešení za 30 let předvádět *sok**uspech*Věřím že až se dostane někdo rozumný k moci tak to poupraví *modla*

pt®
hodnocení

"luigi", za 30 let se Vám z výšky zamotá hlava a je pravděpodobné, že z lešení spadnete a pak už Vás důchod nemusí zajímat. Je to samozřejmě černý humor zatím, ale za těyh 30 let to nebude mít ke skutečnosti daleko. Jen podotknu, že v Belgii smějí pracovat denně jen 6 hodin. - stařenka

doplněno 25.06.11 21:28:

doplnění:

V Belgii mohou zedníci pracovat jen 6 hodin denně.

doplněno 25.06.11 21:38:

Kovis, z praxe.

Nevím, odkud čerpáte informace, ale pokud se od loňska nic nezměnilo, je délka pracovního týdne v Belgii 38 hodin a max. 8 hodin denně. Výjimečně lze i déle. Kratší pracovní dobu mají akorát ve Francii (35 hodin). To je ovšem kompenzováno tím, že produktivita tamějšího běžného pracovníka je vyšší než je tomu u našince.

buss
hodnocení

0x

Kdysik se do důchodu nechodilo, dělali pokud mohli. Ostatně hodně důchodců dělá dobrovolně dále i dnes. A někde dodnes důchdy nemají. Takže co s tím?

pt®
hodnocení

"buss", proč bychom se měli vracet do doby "kdysik", přece se nechcete vracet ke středověku. - stařenka

buss

Není nutné se vracet, je to vývoj, svobodný člověk by se přece o sebe měl umět postarat, ne? Jinak je závislý, bohužel na svých služebnících.

Navrhuji - kdo je pojištěný a pojistku nevyužije, ať je to předmětem dědictví, to samé zdravotní pojištění, důchodové, povinné za auto a pod.

pt®
hodnocení

"bussi", Vy jste ale srandista. - stařenka

lui*
hodnocení

0x

Nemám sílu tu diskuzi číst celou. Tak jen malou poznámku k zamyšlení. Kde berete vy všichni zastánci pozdějších odchodů do důchodu jistotu, že ten trend prodlužování lidského života je trvalý. Vždyť je evidentní, že dochází k postupnému omezování lékařské péče, ruku v ruce s vyšší pracovní zátěží. Ne jen u nás, na celém světě. Že se to promítne negativně do věku dožití je PODLE MNĚ zřejmé a neoddiskutovatelné. Takže nás jen někdo oblbuje. Někdo záměrně, někdo tomu i věří.

lui,

... samozřejmě, že jde ... o holé ( a úplně nesmyslné ) "žvásty",

které ( stále častěji ) vypouštějí ti naši ( velmi rozumově "zdatní" *smich* ), bohužel, námi "vyvolení"!

Dívám-li se ale na ten "výkvět", který tady řídí ten náš "bimbo-stát", tak žasnu ... nad tou ukrutnou drzostí všech těch, kteří ... našemu národu očividně lžou ... a k tomu všemu, ještě navíc, plácají takové nesmysly, že je mi těch lidí až líto, že se nedovedou živit jinak, než tady veřejnosti denně - velmi trapně - ukazují. ( ... a přitom se tváří tak vážně, jako by ani jiného řešení nebylo! )

V jiném státě by ( už hodně dávno a velmi rychle ) "sebrali těch svých pár švestek", ... a zmizeli daleko z dohledu ... a další desítky let by se nikde ani neukazovali. - U nás ty "kreatury" budou ale strašit snad do nekonečna, ... přesněji, jen do té doby, dokud je celý národ nechá páchat ... ta nekonečná "zvěrstva".

A jaký by mohl být návod na "vyléčení" - a to jednou pro vždy?

Líbí se mi: "Jak se do lesa volá, tak se i z lesa ozývá." ( ... no a když oni trvale, ... tak je potřeba se také přizpůsobit! )

( ... nic není nemožné, zejména, když už je to opravdu nezbytně potřeba! )

hodnocení

0x

pt,

... popřát Vám velmi příjemný den ... a dát odkaz na tento ( vše vypovídající ) článek

aktualne.centrum.cz/...

... by ode mne asi bylo hodně troufalé.

No ale, když to píšou v "novinách", tak to "musí"být ( asi ) pravda. *sok*

Jinak je článek velmi pěknou ukázkou o těch, co ( ve vládních a v parlamentních lavicích ) rozhodují o celém našem národu.

Za "omrknutí"( včetně zhlédnutí i jiných "perel") stojí:

1) ... hlavně ta tabulka ( ... s plánovaným odchodem do důchodů ... třeba i v 71 letech ) *zed*

2) ... nebo i velmi strohé konstatování: "Letos narozené děti by tedy měly jít do důchodu až v 73 letech."*zed**zed*

3) ... kdy - cituji: " Postupné zvyšování podle schválené reformy přitom neobsahuje horní hranici."*zed**zed**zed*

Uvedenými kroky, námi zvolení "zástupci"lidu, pouze ( všem svým voličům ) ukazují, jak si svoji práci ... hodně zjednodušují ... tím, že ( pro ty chybějící "grošíky") nesáhnou tam, kde ty stovky miliard zmizely ( kdy by bylo i po těch největších starostech ... a získal by se tak i móóóóc potřebný čas na ty skutečné reformy ), ... ale podstatně jednodušší je raději vytvořit "humbuk", že je nezbytně nutné:

... snižovat příspěvky tělesně postiženým ( ... a jiným opravdu potřebným ),

... "vhodně zregulovat"( rozuměj, co nejvíc, snížit ) příspěvky pro ty, kteří se rozhodnout "rozšiřovat"řady našeho národa

... nebo ( úplně zmateně ) "manipulovat"s daněmi ... na "fšecko"

... či ( zcela nesmyslně ) oddalovat odchod na zasloužený odpočinek

... a nebo prosazovat další ... úplné směšné "fantaz-magorie"

... ale hlavně ... DRŽET HUBU!

Po tom všem, co se v tomto státě děje, už patrně nelze přijít k jinému názoru, než k tomu,

že našemu státu vládně velmi úzká skupinka... patrně úplných bláznů! ( ... když se zdržím úvah, zda nejde o podvodníky? )

Mám takový dojem, že zdravý rozum ... v těch nejvíce potřebných sférách ... prostě úúúúúplně chybí!

pt®
hodnocení

Já Vás zdravím "zvědavec777", děkuji za Vaši odpověď a jsem ráda, že nejsem sama, kdo si myslí, že do 70 roků nevdrží většina lidí pracovat. *plac* - stařenka

pt®
hodnocení

p. Milane, odkaz na Váš článek jsem přečetla. A Vy jste si četl diskuzi pod Vaším odkazem? Co tam lidé píší a co si myslí o odchodu do důchodu v 70 letech? Většině lidem se to nelíbí, protože tak dlouho pracovat všichni nevydrží. Vidím, že se mi moje doměnka potvrzuje. -stařenka

marenka*

Pt, já na ty dohady tady, jestli ano nebo ne, jestli to může člověk vydržet a tak mám jednu jedinou odpověď.

"Sytý hladovému nevěří."

Od toho se dle mého odvíjejí různé názory na věc. ;)

pt®
hodnocení

Maruško, to je velká pravda, ale díky nevěřícím sytým, "chcípne" moc hladových. *zed*- stařenka

marenka*

No právě. A kdo dělá politiku? Sytí. Když tam nastoupí hladoví, zvolení z lidu, za chvíli se nažerou. A jsou zase sytí. To nemá řešení.

pt®
hodnocení

Maruško, to přece nejde, to bychom se vrátili do před středověk. Někdo snad musí mít rozum a srdce. V odkazu od Zvědavce není žádná konečná hranice odchodu do důchodu. To by se mohlo dělat do smrti a slovo důchod se může zrušit. Přece jsme civilizovaná společnost. - stařenka

každý má právo věřit čemu chce, tvrdit co chce, zdůvoďnńovat jak se komu líbí...

mít nízor jiný nežli ostatní...

pt®
hodnocení

p. Milane, můžu věřit, že mi sluší červená nebo zelená a odůvodnit to, že mi to jde k barvě očí. Druhému se budu líbit v třeba ve fialové, ale odchod do důchodu v 70 letech a později není věc názoru, to se týká lidí a z lidského hlediska, to nevydrží všichni lidé tak dlouho pracovat, dovolím si odhadnout, že převážná většina a také většina lidí na různých diskuzích mou doměnku potvrzuje. Takže hlas lidí by měl být vyslyšen. A pokud někdo chce a může, ať je třeba finančně zvýhodněn a pracuje třeba do sta let, ale jeví se mi to nelidské rozhodnout tak šmahem o všech lidech - stařenka

pt, "Takže hlas lidí by měl být vyslyšen." to ale nemyslíte vážně...jako že lidi řeknou nebudeme paltit daně, tak je stát zruší...
koho z Vás se týký odchod do důchodu v 70 letech... je třeba opět přečíst článek uvedený v odkazu...
pt®
hodnocení

p. Milane, co to povídáte? Já píšu, že lidé nevydrží pracovat, tak dlouho, to se z lidského hlediska nedá vydržet. Čtěte, co píšu, ať pracuje, kdo se na to cítí a je i třeba finančně zvýhodněn, ale nemyslím si, že je to má být pro všechny, protože to nevydrží. Jinak si myslím, že to bude hodně lidí, cítit jako rozsudek k smrti. A myslím, že většina lidí to tak vnímá a také s tak pozdním odchodem do důchodu nesouhlasí. Jde o lidské zdraví a o lidský život a ne o daně, to sem nepleťte. Jak můžete srovnávat lidské zdraví a daně. - stařenka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]