Nejste přihlášen/a.
Mám nemocenskou od 16.10. po pracovním urazu. Bylo navrženo abych ukončil nemovenskou k 3.12. a že v ní mužu pokračovat v lednu 2014 se všemi výhodami jako pracovní uraz. Je to možné?
A to vám navrhl kdo? Zaměstnavatel? Každopádně mi to nepříjde jako moc seriózní, ale záleží na tom jaké máte vztahy se zaměstnavatelem. Když teĎ nemocenskou ukončíte, tak v lednu i kdyby jste nastoupil na novou nemocenskou, tak už jen těžko za podmínek pracovního úrazu... Já bych na to asi nepřistoupil.
Já vím, že něco takového existuje. Vedoucí nedostanou odměny. Jenže naskýtá se spousta otázek. Jaké jsou záruky, jak je to domluveno s lékařem, jak sfalšujete oznámení o prac. úraze atd. Taky bych do toho nešel. Ono totiž až se něco po... tak vás v tom nechají vymáchat samotného. Nikdo vám nepomůže.
Nedoporučuji podílet se na podvodu zaměstnavatele: tedy ukončit nyní neschopenku a po Novém roce si nechat vystavit další.
Rozumím, že chcete vyjít zaměstnavateli vstříc, ale zaměstnavatel Vám nemůže zaručit, že ošetřující lékař v nové neschopence opět vyznačí pracovní úraz.
Na dorovnání rozdílu mezi nemocenskou a průměrným výdělkem je nárok pouze v případě, že by i další neschopnost byla kvůli pracovnímu úrazu.
Další problém by mohl být u dovolené. Jako odpracovaná doba se pro účel nároku posuzuje pouze pracovní neschopnost pro pracovní úraz. Tzn., že by v příštím roce mohlo dojít ke krácení dovolené.
---
Kromě toho by měl o vystavení, trvání a ukončení neschopenky rozhodovat výhradně lékař na základě zdravotního stavu pacienta.
Já bych do toho nešla.
doplněno 30.11.13 01:39:Totak se mýlí ohledně podpůrčí doby:
Podpůrčí doba činí 380 kalendářních dnů a odečítají se od ní všechny neschopnosti z posledních 380 dnů. Doba neschopnosti se počítá od jejího začátku, včetně prvních 3 neplacených směn a včetně doby, za niž zaměstnavatel vyplácel náhradu mzdy.
Tzn., že by se Vám doba letošní neschopenky odečetla, podpůrčí doba by se o ni zkrátila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.