Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
poradil byste mi prosím někdo česká slovíčka, která bychom v angličtině těžko hledali? Přemýšlím nad tím ale nic mě nenapadá, možná jen výrazy jako "ponorka" - ponorková nemoc, jinak vůbec nic, ikdyž ponorková nemoc by možná mohla být zase "submarine illness"..
Znáte nějaká taková? Děkuji.
Ne, to není "pravá" zdrobnělina. Tu prostě Angličan (nejspíš) nedokáže. Když ti v hospodě řeknou "ták, tady je to pivečko, gulášek bude za chviličku", tak tím rozhodně nikdo nemyslí decku piva a dětskou porci guláše.
Což je možná dobře, protože z těchto zhůvěřilostí (pivečko, gulášek) rostu... Zní to strašně. Navíc i v angličtině existují přípony, kterými se vytváří zdrobněliny (dog - doggie, pig - piglet, thing - thingy...). "Pivečko" se řekne beertjie (ale to jsem si musela vyhledat).
Ale jo. Taky anglicane pouzivaji zdrobneliny.
girl - girlie
dog - doggie
mom - mommy
duck - duckling
book - booklet
a tak dale.
Je pravda, ze asi nedokazou udelat zdrobnelinu ze vseho jako cesi a ty zdrobneliny spise pouzivaji v ustalenych pripadech.
No ono přesný ekvivalent by se těžko hledal u mnohých slov, ale co třeba "voprsklý/ nebo "cmunda". Nebo třeba oracharanda, ale já samozřejmě nevím, třeba zrovna pro taková slova ekvivalent existuje.
Potato pancake existuje urcite. Je pravda, ze cmunda nebo vosouch zni lip.
Ale co to znamena orachandra nemam vubec tuseni ani v cestine.
-
Jde o to, ze nebude v AJ existovat spousta slov, mimo jine take ty, ktere se vztahuji k nasim zvykum, kulture a pod., zkratka neco, s cim anglicane bezne neprichazi do styku, ale prakticky vzdy se najde opis. Konec koncu to je i ta bramborova palacinka.
-
A voprskly je drzy, ne? Coz tak tezke prelozit neni. Mnohdy pujde pouze o to najit spravne synonymum.
-
Pro co podle mne anglicane nemaji slovo je napriklad rudá barva. To bude podle mne typ slova, ktere skutecne nijak nevyjadri. Ani opisem. Pouze ho muzou vice slovama vysvetlit.
doplněno 30.11.13 02:23: Ten mindy cousin je dobry priklad
Z tech zavislych na kulturnich rozdilech bych uvedl treba pomlazku. Muzou rict treba proutek, bic, nebo ja nevim co, ale pomlazka je proste pomlazka. A duvod, proc takove slovo neznaji je jasny.
Věci jsou holt složité. Ale omlouvám se, o za p zaměňuji časti, nemělo být oracharanda (byť to zní hezky), ale pracharanda, a to jsou sušené nastrohané (či jinak zpráškované) hrušky (většinou) a používají se jako přísada do pokrmů.
Ještě mi napadlo, jak by se asi přeložilo kyselo (no, zelnou polévku by asi přeložit šlo) nebo kulajda. A taky mne napadlo:mám pocit, že angličani všem houbám říkají mushroom a nevím, jak by nazvali třeba ryzce nebo penízovku sametonohoou, nebo i ty slavné lysohlávky. Ale to je možná jen problém běžného Angličana (a můj), odborník by věděl.
Mimochodem, uměli byste třeba přeložit do češtiny slovenský název "prívarok" (například tekvicový)? Moc dobré jídlo.
doplněno 30.11.13 09:47:Tedy aby nedošlo k nedorozumění, kyselo samozžejmě není zelná polívka, ale jeden druh zelňačky se jmenuje kyselica, tak jsem to takhle zamotal dohromady.
To není ono. Příloha jsou třeba knedlíky či brambory. Prívarok (tekvicový) je spíš něco jako zadělávaná rykev se smetanou, nebo možná tykvové zelí? Ve vaření nejsem expert, počtěte si třeba v varecha.pravda.sk/...
např. nerozlišují bratranec a sestřenice - obojí je u nic "cousin"... ponorkovou nemoc mají - "cabin fever"... ale co třeba naložený hermelín apod. české speciality, ty se musí obvykle vysvětlil, protože to neznají...
Ted mě napadá, že třeba slovo puding angl. pudding nebo jak, v češtině to je kukuřičný cosi, a v anglii je to tohle greatbritishpuddings.com/...
Thou - you - you all
Jinak samozrejme existuji opisne zpusoby, tak vyjadrit respekt k druhemu nebo formalni sdeleni.
Ten muj predchozi prispevek melo byt spise jen takove popichnuti. "Thou" je zastarale a dnes se uz nepouziva a "you all" se povazuje za nespisovne ([pouziva se v nekterych jiznich statech USA).
Puvodne anglictina mela "ty" (thou) i "vy" (you). Casem se ale "thou" prestalo pouzivat a misto toho "you" zacalo zastavat roli obou "ty" i "vy".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.