Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Vím , že moje otázka bude znít trochu blbě , ale jde mi o to , jestli se s tím už někdo setkal a jak to řešil.Včera mi na chirurgii předepsali antibiotika Augmentin.Hned ten den jsem nechala tetu , aby mi je vyzvedla a jaké bylo moje překvapení , když mi přinesla antibiotika Curam.V lékárně jí totiž řekli , že Curam a Augmentin jsou jedno a to samé a proto nevidí důvod , proč by měli vydávat předepsaný Augmentin.Nemusíte mít nějaké speciální vzdělání na to , aby jste si přečetli příbalový leták a dočetli se , že Curam je na záněty horních a dolních cest dýchacích a Augmentin (včetně dýchacích cest) na infekci kůže a měkkých tkání.Vzhledem k tomu , že mám skrz palec na noze centimetr hlubokou díru , byl by mi Curam asi tak na dvě věci.Proto moje otázka zní : Je možný , aby si lékárníci dělali co chtěli , tzn. aby vydávali léky které oni uznají za vhodné a ne ty , které jsou jasně předepsané od lékaře?Nic proti , ale to mi přijde jako dost velká blbost a v některých případech by to mohlo být nebezpečné.Co vy na to?
Ripper
Podle návodů jde o lék se stejnou léčivou látkou,takže nejde o žádnou tragédii a lékárník rozhodl správně.
doplněno 12.06.11 01:28:Přesně tak, Curam i Augmentin jsou složeny z amoxicilinu a kyseliny klavulanové ve stejném poměru. Takže lékárník tyto léky může volně zaměnit. Lékárník léky zaměnil zřejmě proto, že buď Augmentin neměl a musel byste čekat na objednání, nebo proto, že Curam by měl být levnější v doplatku pro pacienta.
Jinak osobně mám s lékárníky dobrou zkušenost, hlavně ve volném prodeji mi vždycky dokázali poradit. Co se záměn předepsaných léků týká, tak je zaměňovat mohou, pokud se jedná o léky se stejnou léčebnou látkou ve stejné síle - výjimkou je, pokud si lékař záměnu nepřeje. Potom to ovšem musí napsat přímo na recept. Mně osobně se tedy lékárníci vždycky ptali, jestli mi záměna nevadí a vždycky mi řekli, proč ho chtějí zaměnit ("nemáme" - "měla byste to levnější").
Dobrý den, když jde o lék se stejnými účinky a na stejnou nemoc, není problém jej zaměnit, ovšem po konzultaci se zákazníkem. Stalo se mi horší: šla jsem si do lékárny pro Betaxu /tlak/ a roztržitá lékárnice mi podala lék s úplně jiným názvem. Ohradila jsem se, že pan doktor se mnou změny v lécích nekonzultoval, a že by mi měla dát tu Betaxu. Chvíli na mě koukala jako myš a pak se začala velice omlouvat, že prý sáhla omylem o regálek vedle. Tak vidíte, kdoví, co bych místo Betaxy byla užívala, třeba bych si vyléčila prostatu. Jsme jen lidi, ale taková záměna by se nikdy stávat neměla. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.