Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lékárna - Vydání jiného léku

Od: ripper* odpovědí: 4 změna:

Zdravím.

Vím , že moje otázka bude znít trochu blbě , ale jde mi o to , jestli se s tím už někdo setkal a jak to řešil.Včera mi na chirurgii předepsali antibiotika Augmentin.Hned ten den jsem nechala tetu , aby mi je vyzvedla a jaké bylo moje překvapení , když mi přinesla antibiotika Curam.V lékárně jí totiž řekli , že Curam a Augmentin jsou jedno a to samé a proto nevidí důvod , proč by měli vydávat předepsaný Augmentin.Nemusíte mít nějaké speciální vzdělání na to , aby jste si přečetli příbalový leták a dočetli se , že Curam je na záněty horních a dolních cest dýchacích a Augmentin (včetně dýchacích cest) na infekci kůže a měkkých tkání.Vzhledem k tomu , že mám skrz palec na noze centimetr hlubokou díru , byl by mi Curam asi tak na dvě věci.Proto moje otázka zní : Je možný , aby si lékárníci dělali co chtěli , tzn. aby vydávali léky které oni uznají za vhodné a ne ty , které jsou jasně předepsané od lékaře?Nic proti , ale to mi přijde jako dost velká blbost a v některých případech by to mohlo být nebezpečné.Co vy na to?

Ripper

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

0x

Podle návodů jde o lék se stejnou léčivou látkou,takže nejde o žádnou tragédii a lékárník rozhodl správně.

doplněno 12.06.11 01:28:

mzcr.cz/...

Přesně tak, Curam i Augmentin jsou složeny z amoxicilinu a kyseliny klavulanové ve stejném poměru. Takže lékárník tyto léky může volně zaměnit. Lékárník léky zaměnil zřejmě proto, že buď Augmentin neměl a musel byste čekat na objednání, nebo proto, že Curam by měl být levnější v doplatku pro pacienta.

Jinak osobně mám s lékárníky dobrou zkušenost, hlavně ve volném prodeji mi vždycky dokázali poradit. Co se záměn předepsaných léků týká, tak je zaměňovat mohou, pokud se jedná o léky se stejnou léčebnou látkou ve stejné síle - výjimkou je, pokud si lékař záměnu nepřeje. Potom to ovšem musí napsat přímo na recept. Mně osobně se tedy lékárníci vždycky ptali, jestli mi záměna nevadí a vždycky mi řekli, proč ho chtějí zaměnit ("nemáme" - "měla byste to levnější").

jabraka*
hodnocení

0x

Musím přitakat.Augumentin jsem dostal na doléčení po zápalu plic,v lékárně dávají lék,který má stejnou účinnou látku a pojišťovna jej proplácí,je jen od jiného dodavatele.Myslím,že jsi i dost ušetřil.

JABRAKA

hodnocení

0x

Dobrý den, když jde o lék se stejnými účinky a na stejnou nemoc, není problém jej zaměnit, ovšem po konzultaci se zákazníkem. Stalo se mi horší: šla jsem si do lékárny pro Betaxu /tlak/ a roztržitá lékárnice mi podala lék s úplně jiným názvem. Ohradila jsem se, že pan doktor se mnou změny v lécích nekonzultoval, a že by mi měla dát tu Betaxu. Chvíli na mě koukala jako myš a pak se začala velice omlouvat, že prý sáhla omylem o regálek vedle. Tak vidíte, kdoví, co bych místo Betaxy byla užívala, třeba bych si vyléčila prostatu.*smich* Jsme jen lidi, ale taková záměna by se nikdy stávat neměla. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]