Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Víte někdo, co to je?

Od: beruska* odpovědí: 15 změna:

Mám tuto věc. Je to něco pro lékaře a bude to asi dost staré (tipuju ze šedesátých let). Strašně by mě zajímalo, na co to je :). Předem děkuju.

Víte někdo, co to je?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lm®
hodnocení

0x

Ta fotka je tmavá.

Mne to připomíná ručičku na váze pro děti na dětském oddělení.Nahoře byla ručička,ta se vysunula ,na ní byl metr.používáno na našem středisku ještě cca před 10 lety určitě.Nemusí to být ono,ale připomíná mi to to.

beruska*
hodnocení

Jenže tohle je malý, je to v dřevěné krabičce a tam je štítek, kterému moc nerozumím. Váha to ale není. Ale něco pro děti to je, protože to je původem z fakulty dětského lékařství na UK.

Víte někdo, co to je? #2

palec*
hodnocení

0x

Taky bych řekl, že to bude z lékařské váhy. Tady je, ale asi to není stajný typ - google.cz/...

doplněno 09.06.11 12:40:

Odkaz nefunkční, zkusím vložit obrázek.

Víte někdo, co to je? #3
beruska*
hodnocení

Posílám další fota

Víte někdo, co to je? #4
beruska*
hodnocení

A další...

Víte někdo, co to je? #5
lm®

A není to z váhy na mimina?

beruska*
hodnocení

Těžko, moje matka dělá celý život v nemocnici na dětském oddělení a v životě to neviděla :). Musí to být něco zvláštního, co se běžně nepoužívá.

beruska*
hodnocení

A navíc, co ta tabulka? To není hmotnost. Záhada, co?

beruska*
hodnocení

Mimochodem, ta stupnice je přesná snad na miliontiny milimetru. Jo a celá ta věc je dlouhá cca 20cm, takže...? Jo a tady je poslední foto s nějakým číslem.

Víte někdo, co to je? #6

hodnocení

0x

Tento přístroj nemá s dětmi nic společného :)

Je ho jméno je PLANIMETR neboli PLOCHOMĚR. Používá se v zeměměřičství...

hodnocení

0x

Presne jak pise Strejc. Jeste upresnim, ze se jedna konkretne o Polarni planimetr.

Po sestaveni tvori zavazi s hrotem pevny bod a hrotem na druhem ramenku se objedou hranice pozadovane plochy a na planimetru se rovnou odecita velikost plochy, kterou v dany okamzik hrot opsal.

beruska*
hodnocení

Díky. Jenom nechápu, proč to bylo v nemocnici a proč je na tom štítek UK-FDL :). Neznamená to Univerzita Karlova - fakulta dětského lékařství? Ještě jedna otázka, používá se to ještě? Myslím tím, zda by se to někomu hodilo. Děkuji.

Samozrejme, ze se planimetry stale pouzivaji, nicmene tento patri v dnesnim digitalnim veku spise jiz k muzejnim kouskum.

Mozna do nejake prumyslove skoly pro vyuku principu prace s planimetrem...

...nebo si ho dat do vitrinky...

Ona ta zkratka může znamenat cokoliv jiného, nám nyní neznámého. Planimetry se samozřejmě používají i v současnosti, ale vypadají poněkud jinak...

Víte někdo, co to je? #7
beruska*
hodnocení

Velmi vám všem děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]