Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můj přítel leží v komatu

Od: zdendisek* odpovědí: 19 změna:

ahoj můj přítel se vyboural v autě skončil v nemocnici všechna vyšetření byla v pořádku a přesto upadl do komatu už jsou to 4 dny a já nevím co mám dělat myslíte že člověk v komatu vnímá osobu která u něho sedí a mluví na něho?a po jak dlouhé době ho mouhou doktoři odpojit?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

borax*
hodnocení

0x

To je mi líto. Ano říká se, že člověk v komatu vnímá co mu kdo říká. Jinak odpojení od přístrojů je u nás nelegální. Takže ho neodpojí, doufejte, že se brzy probere, moc vám to přeju...

des*
hodnocení

0x

Je to tak,že se z komatu probere málokdo.A když tak postižený.Doktoři ho mohou odpojit,když se zjistí že základní funkce nefungují.Je to tvrdá realita.

martinaa*

S tim uplne nesouhlasim, praveze vetsina lidi se probere. "Jen" polovina ma trvale postizeni, takze je tu velka sance.

lidus*
hodnocení

0x

Je mi moc líto přítele. Pokud byla vyšetření v pořádku mohlo by se jednat i o koma ze šoku (spíš to ale tipnu na otok mozku), mluvte na něj, pouštějte hudbu co má rád, někdy pomůže i pes kterého má jako přítele. Čtyři dny nejsou zas tak moc, naděje, že se vzbudí a vše bude v pořádku je velká! Odpojuje se když nastala tzv. mozková nsmrt a díky, že to tak je. Asi by ste nechtěl ležet na přístrojích a být méně než zvířátko. Jistě, je to hrozné ale kecy, že na vozíku nebo na posteli napojený na 100 hadiček, žijete plnohodnotný život jsou fakt jen kecy. Držím palce(modlit se neumím) aby to dopadlo dobře!

krkovicka*
hodnocení

0x
Odpojí ho až budou apelovat na rodinu o mizerné šanci na uzdravení a ta dá souhlas nebo taky ne,je to těžká situace.Tohle jsme zažily v rodině a doktoři byli tak sprostí že naprosto zdrcené matce dítěte v komatu mleli něco o tom,že to stojí peníze a o darování orgánů.Mějte sílu,budete jí oba ještě potřebovat.Držte se!
martinaa*

Na jednu stranu to pro rodice musi byt silene, an druhou stranu vite, co lidi (a deti!), ceka na pitomou rohovku z oka? Pokud je mozek 100% mrtvy, neni co resit a Vase milovana osoba muze zit dal tim, ze zachrani zivot treba ctyrem lidem...

krkovicka*
Fakticky je to těžký v té chvíli poslouchat,že nějaký pacient čeká na játra,srdce apod.Nechcete poslouchat jak ho budou pytvat,ale chcete slyšet o uzdravení a naději.My jí nechali do poslední chvíle.ŘÍCT Odpojte a vemte si co potřebujete,to je hyenismus.Zvlašť když jde o náhlou tragédii... ZDENISKO budem zde rádi když se sem vrátite a sdělíte nám něco víc radostnýho.Pevně tomu věřím.
martinaa*

Vim, ze je to tezke a lide o tom nechteji slyset. Nicmene ja jsem rozhodnuta uz ted, co se se mnou ma udelat, kdybych se nekdy neprobrala. Nikdo nerika - odpojte a vemte si, to je hnus. Ale kdyz neni ani nepatrna sance na zachranu, proc to utrpeni prodluzovat? Proc byt tak nekonecne sobecky?

Pred nekolika lety jsem cetla pribeh o zene, ktere srazilo auto dvanactiletou dcerku. Oba rodice se zhroutili, ale manzel byl ten, kdo rekl, ze musi byt silni a nesobecti, ze na jeji organy ceka plno lidi. Na to mu zena rekla, ze ho nechape, a utekla pryc. Pri uteku ovsem zabloudila do detskeho oddeleni, kde videla male deti, napojene na pristrojich a cekajici treba na ledvinu. Videla, jak jedno dite zkolabovalo a jen silou bozi ho lekari zase privedli zpet... vratila se k doktorovi a okamzite podepsala souhlas s odebranim organu. To si myslim neni hyenismus.

Ale jr to velmi predcasne, zabehli jsem se od tematu uplne nekam jinam:) Drzim palce, verim, ze to dobre dopadne!

lidus*

krkovicko ano je to jistě hrozné ale na druhou stranu se já na to snažím dívat tak, že darované orgány zachrání někomu život a člověk "bez života" za kterého žijí přístroje a jeho mozek už nefunguje (jinak by si to lékař jistě nedovolil říci) stojí šílenou spoustu peněz a je to v podstatě jen oddalování jisté smrti. Na druhou stranu pokud mozek vykazuje funkce jsou případy kdy se z komatu člověk probudil i za několik let. Každá mince má dvě strany a je to šílené dilema odpojit-neodpojit. Jako člověk si to umím přebrat a vysvětlit, ovšem jako matka dítěte bych patrně měla poled jiný a dělala vše pro to aby žilo i na přístrojích, pak třeba s postižením mozku a nebo ochrnuté. Ovšem nevím zda by mi za takový život pozděj děkovalo. Měla jsem kamaráda co měl havárku na rogalu a byl v komatu 11 dní, zůstal ochrnutý-hýbal jen krkem a každou návštěvu prosil "udělejte něco abych už nebyl". Já věřím, že to není tento případ a že vše dobře dopadne.

pt®
hodnocení

0x

" zdendisek", našla jsem na netu, že se člověk probral z komatu po 19 letech. napsal-zivot.doktorka.cz/...

Probuzen z kómatu po 19 letech

Po 19 letech se probudil z kómatu muž z Mountain View v Arkansasu, který po automobilové nehodě ztratil vědomí. Jeho mozkové funkce jsou podle lékařů přes dlouhé kóma poměrně dobře zachované. Informovala o tom agentura AP.

napsal-zivot.doktorka.cz/...

hodnocení

0x

Zdeni, vůbec nepochybujte, že by se neprobral! O úspěších lékařů skoro nikdo nemluví, každý jen probírá neúspěchy a zvráceně vzpomíná na všechny tragedie v rodině a u známých.*bzum* Ví o vás, jeho podvědomí ví a taky ví, že se musí pro vás vrátit. Nepochybujte. Mluvte na něho, ikdybyste mu měla vyprávět, všecko, co vám příjde na jazyk. Vím, jak jsem spěchala probudit se z narkozy, když jsem slyšela milovaný hlas. *palec*Držím vašemu příteli palec, bude potřebovat kapku štěstí a takové pindy, jakože někdo lituje, ale ne, vůbec neposlouchejte!

Je lepší smát se než plakat, zvláště pak, když ani jedno nepomůže. *slunce*

doplněno 09.06.11 18:08:

borax a des- povězte, jste úplně na hlavu nebo pitomí?

zdendisek*
hodnocení

moc ti dekuji snad to zabere ale psal mi jeho kamarad ze pry uz vnima teda neprobral se ale kdyz na neho nekdo promluvi tak pohne rukou nebo mrkne pry to zacina byt na dobry ceste z nejhorsiho je pry venku ale nikdo nevi kdy se pry probere do uplneho vedomi coz me moc trapi ale musim byt silna ja vim a vsem moc dekuji

marenka*

*modla* Babkazov, díky za tazatelku. Oni to chlapci pobrali tak, že se tazatelka ptá, kdy ho odpojí. No, to slovo tam padlo, je ale víc než pravděpodobné, že se ptá, kdy se probere. (pak ho logicky odpojí, že?) Mluvit hned o smrti.. *zed*

Člověk v komatu vnímá. Můžete na přístrojích i pozorovat tep. Jukněte, jestli se tep nezrychlí, když vezmete přítele za ruku. ;) A děvče zlatý... Dum spiro spero

Držím moc moc palce. *pusa*

pt®

Maruško a babkazov, umíte vidět věci z té lepší stránky, a to tazetelku potěší. *palec*- stařenka

zdendisek*
hodnocení

dekuji za podporu dnes sem za nim byla drzela ho za ruku plakala a on se pohnul byl to takovy zvlastni pohyb ale citila sem ze vi kdo u neho sedi a ze me slysi potesilo me to snad uz je to na dobre cestge

martinaa*

Nemam slov*plac* on to vi moc dobre:)

hodnocení

0x

Vážení, jedná se o "přítelkyni", takže o nějakých jejích souhlasech k něčemu je zbytečné hovořit!

zdendisek*
hodnocení

o jakych souhlasecgh je rec

sebod*

zdenísku. Je Tvůj přítel v komatu nebo v umělém spánku? Víš, to jsou dvě naprosto rozdílné věci.

Jinak Ti píši z vlastní zkušenosti, Ano, člověk v komatu vnímá své blízké kolem sebe. Není pravda, že většina pacientů se z koma neprobere. Není pravda, že když se probere, musí mít nutně poškozený mozek.

Nebudu Tě utěšovat řečmi typu : Neboj, to bude dobré... TY A VŠICHNI KOLEM TVÉHO PŘÍTELE TOMU MUSÍ (!) VĚŘIT. Tuto víru musíte přenášet i na Tvého přítele. Věř, že jsou lidé, které medicína odepsala a oni se uzdravili. Záleží na mnoha okolnostech.

Moc Ti přeji, aby vše dobře dopadlo. Posílám Ti aspoň pohlazení... Drž se... Lenka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]