Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Holení nohou - od kolika let?

Od: limetka* odpovědí: 39 změna:

Přijde vám v pořádku, když si chce 13 letá holka holit nohy, protože si je údajně holí všechny spolužačky? Přitom na nich má jen světlé skoro neviditelné chmýříčko, takže si myslím, že je problém jen v její hlavě a že je to úplně zbytečné. Co si o tom myslíte? Od kolika byste ji nechali, ať si holí co chce?

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

0x

Limetko, já jsem naší křepelce koupila první holící strojek cca v 15ti letech na nohy. To už je měla dost porostlé, je tmavší typ. Asi rok poté jsem jí sama doporučila, ať si holí podpaží, byla občas nepříjemně cítit. No a zbytek těla nechávám na ní. To je už její věc.

Ale pokud to chcete 13ti leté holčině parádně vysvětlit a odradit jí ještě na pár let, kupte jí voskové proužky. ;)

hodnocení

0x

Z jejího pohledu ano, z pohledu ženy o patnáct let starší nikoliv - ale vysvětlete to tomu děcku... *nevi*

krkovicka*
hodnocení

0x
Ano,limetko je to zbytečné,pokuď chloupky nejdou vidět.Jak jste již uvedla,je to v její hlavě a tudíž nemá cenu jí to zakazovat.Chce to mít tak ať to má.Nechoďte na ní se zákazem,jen jí uvědomte,že má ještě spousta času a jakmile si je sjede žiletkou,chloupky sesílí,stmavnou a porostou rychleji.Je to stejné jako s barv.vlásků nebo líčení-taky to neovlivníte,kdy nastane ten čas...
doplněno 08.06.11 14:45: A navíc,v tomhle věku chce mít vše co mají vrtevnící a považuje to za správné.Kupte jí nějaký tý depilátory,až se stím smířite,aby Vám nebo tatínkovi potají nebrala Vaše holítka.
claire*

Ach jo, ty pověry... krkovičko, vždyť se to tu nedávno řešilo! Po oholení chloupky nezesílí ani neztmavnou ani nerostou rychleji! Proč by to asi dělaly? Síla a barva chloupku závisí na vlasové cibulce pod kůží, které se žiletka nedotkne ani zdaleka. Zdají se být hrubší, protože jsou všechny seříznuté na jednu délku a jsou ostré. Tmavší ale nejsou, můžou ztmavnout v pubertě, ale holením to není. A rychleji taky nerostou, to se člověku jen zdá, protože na oholené noze cítíte hned každý milimetr navíc, ale na neoholené to nepoznáte.

doplněno 08.06.11 14:53:

Limetko, já bych jí to dovolila, ať si třeba koupí žiletku z kapesného a postaví se na hlavu. Až přijde na to, co je s tím práce, holit se co dva dny, tak jí to možná na chvíli ještě přejde ;)

krkovicka*
Nezdá se mi to jako pověra,mě opravdu stmavli a jakoby ztvrdly.Teď trochu odbočím.Muj ex měl vousy že by jej na jedný ruce mohla spočítat,jakmile se začal na vojně holit tak mu hojně rostli a testosteron za to opravdu nemoh.

Krkovičko, to tmavnutí a hrubnutí chloupků a vousů není holením, ale věkem. Když jsme s manželem spolu začali chodit, měl pod nosem hebounký, hedvábný blond kníreček. Tenkrát měl 23 let. Dnes (po 27 letech) tam má něco, co tvrdostí a barvou připomíná drátěný kartáč... To právě jenom tak vypadá, že se začátkem holení začnou chloupky sílit. Je to opravdu tím, že holit se začne 15leté holátko a najednou, ve 30, má srst jako medvěd a každý chlup trčí jako drát. No on by trčel stejně, i kdyby se nikdy neoholi, protože příčina je v hormonech, ne v žiletkách...

krkovicka*
Mě se ale zdá,že jakmile vjedete do vousů,chlupů žiletkou tak opravdu houstnou a tvrdnou.Me se třeba po holení tam dole mírně rozlezlo ochlupení do třísel.Ne jeden chlap mi to potvrdil,stěma vousama.Vlasy když zastřihnete tak taky vypadají zdravě,bohatě,květina a strom taky zhoustne když jí zastřineme.

Nevím jak u chlupů, ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že u vousů nemá holení vliv na jejich hustotu a tvrdost ani po letech.

martinaa*

Cleire, to neni povera:) Cim vic se holi, tim tmavsi dorustaji, to je znama vec. Muzu sama potvrdit, ackoli jsem prirodni blond, holenim mi podpazi (a nejen to:)), ztmavlo Ovsem nikoli tvrdsi chloupky, ale dorustaji cim dal rychleji.

pop*

přesně když si oholíte v podpaždí příště vám narostou tmavší

claire, byly časy, kdy jsem i já měl pod nosem takové jemné chloupky...potom jsem je sem tam musel dát dolů, na vojně už je holil pravidelně, a to už nebyly jemné, a po pár letech pravidelného holení někdy třeba i dvakrát denně to už dávno nebyly chloupky, ale pořádný fousy... dvoudenní strniště škrábalo jak... no strniště...

nerostly rychleji, to je pravda, ale ztvrdly... kdybych se posledních 35 let holil, byly by ještě tvrdší a silnější... plnovous upravuji podle potřeby, ale mohl bych ho používat místo drátěnky na nádobí...

furt mi bude milejší jemné sluncem prozářené vlásí, jaké pamatuji třeba na ruce mé vyvolené, než strniště zbytečně vyprodukované kvůli módě...

holky holky, co s vámi dělá ta móda?

martinaa*

Vy byste doma chtel (a bylo by Vam pritazlive), stvoreni s nozkama jako pavouk, pokrytymi cernymi hustymi chloupky?:D:D

marenka*

Martino, věřte tomu, že nohy si neholím a díky tomu nepoznáte, že si je neholím. Jemné chloupky nejsou téměř vidět. To se musíte podívat hodně zblízka.

martinaa*

Zavidim...:) sice ma take svetle chloupky, na nohach mi kupoduvi holenim neztmavly, ale ve slunci jsou prece jen videt, jeste kdyz se na to nekdo zameri...

cibuk*

marenko,já se rád podívám.*ua*

doplněno 08.06.11 18:48:

reaguji na příspěvek od marenky.Nějak to kleslo o políčko níž.

claire*

Ale ty fousy právě ztvrdly spíš tím, že vám minula puberta, kdybyste je neholil, tak by ztvrdly taky...

V podpaží a na tříslech i ženám od přírody rostou tmavší, hrubší a vlnitější chloupky (v porovnání s vlasy nebo chloupky na rukou třeba). To holení neovlivňuje.

martinaa*

Dovolim si opet nesouhlasit, do 22 let jsem mela trisla stejne jako vlasy zlata. Po dvouletem holeni chloupky ztmavly do stredne hnedeho odstinu. Takze pubertou to nebylo...

pb®

Jen jestli to nebude tim, ze v nasich zemepisnych sirkach se prakticky nevyskytuji blondyny, ktere by nemusely sve vlasy barvy po...ne slamy zesvetlovat. Treba to ochlupeni v podpazi odpovida barvou tomu, co mate na hlave ve skutecnosti. Je take dokazano, ze s vekem blond vlasy tmavnou.

martinaa*

Jsem od narozeni temer vymycena cista prirodni blond, nebarvim se, vlasy maji barvu zhruba psenice, kdyz je leto, o neco svetlejsi. Od mladi ztmavly (to byly takrka uplne bile), ale ne moc.Takze tudy cesta taky nevede:)

eulalie*
hodnocení

0x

Jak už tady zaznělo, jestliže si ty svoje neviditelné chloupky na nohách bude vaše dcera holit, může se dočkat časem opravdu nepříjemného tvrdého strniště (vyzkoušeno prakticky). Prosím, upozorněte ji na to. Dle mého názoru má cenu holit tehdy, když jsou chloupky viditelné, silné a tmavé. Ale to světlé chmýří? Zbytečná ztráta času. To by si taky mohla holit hruď a obličej, neboť i tam to chmýří leckterá žena má.

debora*
hodnocení

0x

nejhorší co může být je poblázněná pubertačka která chce všechno,protože to "všichni maj taky" a matka,která ji neusměrní! já bych já to holítko zarazila víte kam..tam at si holí barbíny!

doplněno 08.06.11 15:45:

* nicméně řevy bab MUSÍM SE OHOLIT JINAK MĚ NEBUDE CHTÍT / NEDÁ MI / NEBUDE MĚ CHTÍT / BUDU OUT...jsou taky problém v palici...proč musí každá nána dělat to co ostatn9? ještě v roce 2000 bylo ochlupení normální,kterej debil zas přišel s tím,že chlupy jsou out? nechcete si nakonec uřezat uši,protože jsou taky nemoderní? trapky,,,

martinaa*

Vy se neholite?

krkovicka*
Některé ženy,když na to příjde i knír si holí,nebo to vyřeší laserem.
martinaa*

To ja se klidne priznam, ze se holim a libi se mi to:) Kdyz nekde vidim slecny nebo pani, co zvednou ruce a maji tam zpocene cerne vresoviste, jsem asi zahackovana dobou, ale to je hnus. Drive chlupy plnily termoizolacni funkci, dnes jiz nejsou potreba... takze, proc ne? Narky na to, jak je jina doba, driv se zensky neholily a vsichni jsme zblbli dobou, maji hlavne ty, co se slechti, holi a upravuji nejvice!:D

claire*

*palec*Nebo je to "znouzectnost". Jak to říkala ta Závist v pohádce : "Co sama nemám, ani druhý nesmí mít!" Nesmrtelná teta se to jmenovalo.

martinaa*
08.06.11 16:23

*palec* Nebo tak!

hodnocení

0x

Jak někdo radil kupte ji voskové pásky...

Jinač hoítko na nohy je často chabá zámínka na to, aby se mohlo holit i jinde neb tam je bobr naprosto out...

Nakonec ony voskové capiny jsou mnohem výkonejší než holítko nicméně musí být co strhat, pokud člověk bude chtít vytrhat oholený nevytrrhá nic i kdyby se postavil na hlavu..

hodnocení

0x

Je to jen o tom, na co jsme byly zvyklé my. Dlouho nám to přišlo podivné, nepřirozené, na hlavu. Ale odchlupení patří k hygieně. Stejně jako mýdlo a sprcha. *jasne*A když má mladá pocit, že je to třeba, tak proč ne?

Jednou jsem byla svědkem podivé scénky. Na horách v restauraci, u vedlejšího stolu seděli Češi se svými hosty z Kanady. Nejspíš rodiče, rodilí Češi a jejich, již dospělé děti. Mladý pár se smíchem přišel zvenku a mladá hodila na stůl prezervativy v takovém jako pásu z průhledné hmoty. Všichni se zasmáli, prohlíželi a tvrdili, že takové ještě neviděli. Že prezervativy jsou skvělé. Měla jsem pocit, že mluví o mýdle. V jejich kultuře to patří k hygieně. ;) A proč to píšu, protože to všechno může být všelijak. To, že se nám něco nezdá, nemusí znamenat, že je to dobře nebo špatně.

08.06.11 17:56

+1 :)

hodnocení

0x

Čím víc holíš, tím více a silnější rostou! Pokud nemusíš, tak nehol!

maja123*
hodnocení

0x

Přijde mi to v pořádku- klidně ve třinácti.Vždyť takové věci k onomu věku patří. Zkusila bych s ní promluvit o šetrných alternativách,vzhledem k její mladé pleti. Třeba různé pěny na odstranění chloupků "bez žiletky" by mohly způsobit dříve nebo později alergické reakce atd. Mohla by klidně kamarádkám odpovědět,že si nechce ničit kůži.

Jinak bych se toho nebála.Jestli rostou tmavší a hrubší,to více méně považuji za mýtus. Jakýkoli zkrácený porost se nám zdá tmavší a hrubší...Délka,barva i síla vlasu -ochlupení chcete li,je geneticky dána...

Holení různých partií těla bylo známo a ba velice módní a hlavně nejvyšší hygienický požadavek jak ve starověkém Římě,Egyptě,Řecku...jak u mužů,tak u žen.A to nejen ve vyšších vrstvách obyvatel.

Slyšeli jste někdy,že holením by ve vyšším věku někomu vyrostly na nohou tvrdé dlouhé chlupovlasy?

Takže tak hrozné to nebude.

Já bych s dcerou rozhodně o tom mluvila otevřeně,dokonce bych to považovala za jednu z cest,jak neztratit,či naopak ZÍSKAT důvěru právě v tomto věku,kdy je vztah matky a dcery na rozcestí...

První holicí potřeby bych jí klidně koupila a dále by si je musela pořizovat z kapesného ..

limetka*
hodnocení

0x

Všem moc děkuju za vážně míněné i vtipné odpovědi, nakonec se ukazuje, že problém je trochu hlubší než jen ty zanedbatelné chloupky na nohou - zkrátka ve třídě se zásluhou několika jedinců rozmáhá nedobrá atmosféra posměšků, jednou že si někdo neholí nohy, pak zas další holku vysmívají, že má malá prsa, další je směšná, protože je "pražačka" a má divnej přízvuk, další děcko je prý "prase" a smrdí, takže jsem z toho dost rozhozená - na jednu stranu vím, že je to v kolektivech puberťáků běžné a děcka se musejí otrkat a naučit se nějaké duševní sebeobraně, na druhou stranu to ale zavání podle mne už trochu šikanou - a tak nevím, nechat to plavat nebo zajít za třídní profesorkou a upozornit ji na to? Jak byste to řešili?

maja123*

.. ano to je dobrý nápad,požádala bych profesorku o konzultaci- sdělila bych jí svoje obavy i svoji nejistotu a požádala ji jestli by na situaci ve třídě nedohlédla...

Tenhle věk je někdy "na palici"..;)

myse*

neřešila bych to. Děti a obzvlášť puberťáci jsou holt takoví. Posilovala bych sebevědomí dcery aby si z posměváčků nic nedělala. Jeden příklad za všechny: Syn v 8. nebo 9. třídě se odmítal holit v podpaždí - spíš z lenosti, pak z principu. Šamponci se mu smáli tak jim vysvětlil, že je chlap a ne "buzna" (omlouvám se za tvrdý výraz - je autentický) a vytrval si na svém. Pak mu dali přezdívku Bushman - a on byl na to hrdý. Předesílám- antiperspirant používá v hojné míře - opravdu nesmrdí... Ale má svaly i postavu jako chlap, tak si za svým stojí.

Dcera (12a půl) se holí, no. Co s tím nadělám - je to její věc... a nevadí mi to

slonbonjohn*

Vzkaz synovi : *palec*

naihonn*
hodnocení

0x

No, to už se spíš bát, co všechno jiného ještě dělají všechny spolužačky...

niklasse
hodnocení

0x

Nejprve by si měla uvědomit, že pokud jednou začne nemůže už skončit. S každým holením se chlupy posilují a rostou rychleji. v dnešní době se hranice posovají a čím dál tím víc holek se holí v nižším věku. Jde i o kouření, brání drog a požívání alkoholu. Podle mého názoru dnešní holky ve 13-ti letech provozují i horší věci než holení nohou. Na nohách není nic hrozného a je to jen na její uváženou. Časem si uvědomí, že mohla ješte chvílli počkat, ale v postatě jak se říká rok sem rok tam :) Ona s tím bude muset žít :)

dery*
hodnocení

0x

Já bych ji nechala... Nedělá tím nic špatného a pokud se takto bude cítit lépe a sebevědoměji, proč jí to zakazovat. Myslím, že zbytečně by jí mohlo ublížit, kdyby se cítila "nehezká" mezi ostatními a zbytečně by mohla mít mindráky. Což v tomhle věku není zrovna výhra...

hodnocení

0x

Limetko, já asi začnu v šedesáti, budu na to mít víc času! Doteď jsem se totiž nikdy neholila. Chloupky mi rostou velice málo, světlé a řídké, v podpaží dokonce vůbec žádné! Je to asi dědičné, mé mamce nerostly v podpaží taky. A to je veliká výhoda od matky přírody! Kéž bych měla tak dokonalé všechno! Jaga.

doplněno 27.08.11 17:24:

A věřte, v pubertě jsem zkusila od holek kvůli tomu hodně, třeba při převlékání při tělocviku, ony tam měly ne právě vonící drny a já byla HOLÁTKO. Tehdy mě to moc mrzelo, dneska jsem tomu ráda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]