Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Popsaná bankovka - polská

Od: lenickasvobo odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer, mám polskou bankovku v hodnotě 200 zlotých a je popsaná. Ve směnárně mi ji odmítli vyměnit s tím, že je to cizá měna a ještě znehodnocená. Co tedy s takovou bankovkou? Je ještě k něčemu?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

askmenow*
hodnocení

0x

Zkuste jí použít v Polsku/dát někomu, kdo do Polska jede. teoreticky znehodnocená je, v některých zemích se to ale neřeší (třeba v USA jsem platila i bankovkami, na kterých byla tel. čísla, případně nákupí seznamy :D). Banka v Polsku )otázka je jestli každá, nebo jen nějaká národní) by to asi vyměnit měla, tak pokud budete mít cestu...

hodnocení

0x

a) zkusil bych nějakou banku (ideálně takovou, co má pobočky i v Polsku, ale mě žádná taková nenapadá); je ale možné, že si banka bude účtovat nějaký poplatek
b) výměna v ČNB nejspíš nepřichází v úvahu (to by musela bejt česká bankovka), ale tak úplně jistý si tím nejsem...
c) bankovka by zřejmě minimálně ve Varšavě (když ne v celém Polsku) cenu nejspíš měla - tj. jsem přesvědčený, že by ji vyměnili (a asi bez poplatků) v obdobě naší ČNB (takhle to u nás funguje - jen to je dostupné jinak pro člověka pohybujícího se kolem centra Prahy, a jinak pro toho, kdo se vyskytuje o pár set km dál...), možná by ji ale přijala i jakákoliv polská banka (ta ale třeba zas po stržení nějakého poplatku)

doplněno 25.11.13 10:55:

ad b) kouknul jsem se na net - ČNB poškozené cizí měny opravdu nevyměňuje (ale některé komerční banky by to klidně -zvlášť s tak příbuznou měnou jako zlotý- dělat mohly - ovšem už za nějaký ten poplatek - takže to chce se podívat na nějaký weby bank, příp. poslat dotazy)
a jinak ještě můžu doplnit:
d) Polsko není tak daleko, a výměna bankovky u polských bank (byť s tím poplatkem) by neměla být problém, neboli není třeba hledat nějakého Varšavana, ale stačí např. Ostravák - ten už si do nějaký polský banky pro tu cca tisícovku rád dojde...
e) napadá mě i řešení přes Aukro - vyfotit, popsat, nabídnout ke koupi; nejjednodušší je dát to na české Aukro;
efektivnější by bylo umístit to na polské (Aukro je polský vynález, polské Aukro samozřejmě existuje; zjistit web adresu by neměl být problém (celá společnost se jmenuje snad Allegro, nebo Alegro)); trochu složitější by to ale asi bylo s registrací - česká by pro Polsko nemusela platit, a bez (ověřené?) domácí registrace se na polském Aukru třeba prodávat nedá (pokud by stačila neověřená registrace a měl bych taky ověřenou českou, dal bych i do polské nabídky odkaz na mou českou aukro uživatelskou stránku - s nějakými shodnými údaji - č. účtu ideálně pro posílení důvěry zájemců); jazyk by nebyl problém (stačilo by anglicky + česky), ale problém je trochu s placením - ideální by byla zas banka s pobočkami jak v Polsku, tak Česku (jestli se tím něco zlepší, co se posílání peněz týče, nejsem si úplně jistej; jinak ale zas takový drama poslat peníze přes hranice není - stačí místo běžného č. účtu uvést IBAN, a je to)

hodnocení

0x

To, že to směnárna odmítla se zdůvodněním že je to cizí měna považuju za docela absurdní - co jiného by měla směnárna měnit než cizí měny? :)

To, že je poškozená, je jiná pohádka. Poškozenou bankovku nemá za povinnost nikdo přijmout a je ji zpravidla možné vyměnit jen v domácí bance (v tomto případě polské).

lenickasvobo
hodnocení

0x

Takže opravdu není jiná možnost, nežjet do Polska?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]