Zdravím všechny. Jsem tu po delší době (staro) nová a tak se ptám, jestli se tu stále ještě vyká, nebo už tyká jako jinde na netu. Já všem nabízím tykání.
Dobrý den. Za sebe se musím přiznat, že všude vykám. Mě to tak naučili. Pak si nejsem jistá, co si o tom myslí ostatní a vykání mi přijde "na jistotu". Nechci urazit. Tykám pouze mladistvím tazatelům... doplněno 21.11.13 13:33: Příspěvek který napsal Jezevectykavy je důkazem, že důležitější je obsah a na oslovení zas tak moc nezáleží... doplněno 21.11.13 13:35: Jéé... Našla jsem si hrubku! - Oprava "mladistvým"
Pozor, toto jsou zákony etiky. Na internetu najdete díly etiky, kde vysvětluje vykání tykání + kdo nabízí tykání! Vykání je slušnost a naopak by jste měli ocenit, že mladší vám začne vykat. A vy jej vyzvete že si budete tykat. Ono takové vyzvání: "Ty k**va když s někým jednám tak se chci bavit normálně tak si tykejme, já jsem Franta" ono takhle si potykat je asi nejlepší, ono snáze opadne takový ten ostych.
Jinak ženy jako první vždy nabízí tykání žena! A je smůla/smutné že to ženy ani slečny neví. A ani se to neučí, nebo respektive neposlouchají.
Jinak tykní/vykání na poradě, berte tak jak se s kým bavíte. Pokud s jednatelem si tykáte, tak mu klidně můžete tykat. Je ale otázka, zda se nezeptat (vy víte co je zač, jakou má náturu) zda nechce aby jste při řešení věcí na poradě mu vykala. Ale vesměs toto je jen u některých firem. Normálně se řekne: ty Juro, zajdi a zajisti tam to" odpověď ano zařídím, nebo ano zařídím Milane...
Záleží o kultuře společnosti a taky o lidech. Takže tak.
Na internetových diskusích je tradiční tykání. Má to své důvody historické i praktické. Vykám jen těm, kteří si o to buď sami řeknou nebo kde podle jiných reakcí poznám, že jim na tom záleží.
Odkazy jsem prostudovala ( chybičku opravila ), nic moc se nezměnilo. Jsem žena a jedna z nejstarších tady a stejně mám v úmyslu se hlavně spíš ptát, než radit. Budu se snažit nikoho neurazit. Přeji hezký zbytek dne.
Slušnost je opravdu zachovávat to, co je v daném prostření obvyklou normou. Pokud je pro vás třeba slušnost při vstupu do místnosti smeknout pokrývku hlavy, nedělejte to v synagoze
Ahoj Věro, já jsem se k otázce tykání či vykání na této poradně již několikrát vyjádřil a můj názor se zatím nezměnil. Vím, že na jiných poradnách je tykání daleko běžnější, někde jsem byl dokonce za vykání jednou zasloužilejší kolegyní pokárán. Ale oslovování na této poradně mi vyhovuje, myslím že není nutné ho měnit, natožpak nějak násilně, povelem...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.