Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zajímalo by mne, zdali jde změnit - zmenšit tuhost tlačné pružiny, ocel 0,6 mm, potřebuji, aby pružina pri zmáčknutí určitou silou, byla o něco méně stlačená než do posud. Je na to nějaký fígl? Odstřihnout závity?. děkuji za reakce...
Pokud chces pri stejne sile mensi stlaceni, potrebujes tuhost zvysit, nikoliv snizit.
Vymen pruzinu za jinou, nebo pridej paralelne dalsi.
To je ale blbost. Kam na to chodite.
1. cim vice pruzinu zkratis, tim bude naopak tuzsi. Nikoliv naopak.
2. Zihat pruzinu varicem. No, nejake minimalni rekristalizacni zihani na cca 600oC...takovy varic ma jiste kazdy doma ve skrini.
A jestli si navic nemyslel spise popusteni na nizkou teplotu. Trenba na nejakych 450oC? To uz zvadne kazda domaci mikrovlnka, no ne?
doplněno 11.12.13 01:16:Vubec by me zajimalo, proc firmy vyhazuji miliony za prumyslove pece, kdyz jde provadet tepelne zpracovani oceli doma nad varicem.
axus:
samozřejmě, že s takovou pružinou si hořák plynového sporáku poradí a člověk co o žíhání a kalení něco ví tak taky. Poznámka o průmyslových pecích za miliony je trochu mimo
V tomto případě jde o zvýšení tuhosti a ne snížení, odstřižením pár závitů se sice tuhost zvýší ale pružina se zkrátí.
doplněno 11.12.13 09:01:Možná by stálo za to zmínit k čemu ta úprava tuhosti pružiny má pomoci.
Bmbx. Zalezi, co si predstavujes pod pojmem poradi.
Ani nevis, jak je ta pruzina velka. Nejde o teplotu, co je plynovy sporak schopny dosahnout, ale aby take prohral material v celem objemu najednou, stejnomerne na stanovenou teplotu , na stanovenou dobu a pak aby regulovanou rychlosti tu teplotu take po urcitou dobu snizoval.
Kdo neco o tepelnem zpracovani vi, ten nenapise, ze si s tim domaci plynovy sporak bez dalsiho poradi.
axus:
- dle tazatele je pružina navinuta z 0.6mm struny takže nic velkého
- vzpomínám si jako malý kluk co dokázal můj děda coby kovář, kupodivu bez peci za milióny
- před lety jsem se účastnil výroby různých nástrojů (asi kvalitních když vydržely desítky let) kupodivu bez peci za milióny
Dnes už mnoho lidí nic nedokáže, co se dřív dělalo běžně a bez nějakého super vybavení, jsem rád že mezi ně nepatřím
Prosil bych číst pořádně, moje reakce byla především na tu pec za milióny...
jinak jsme zde od toho abychom se pokusili tazateli poradit a ne abychom řešili 3.14čoviny
Ať tazatel zmíní v čem je problém a oco se jedná, možná že nalezneme nějaké řešení, neboť tepelná úprava to rozhodně nevyřeší i kdyby to vybavení za milióny měl doma
A budeš se divit, můj děda takové drobnosti opravdu řešil na plynovém vařiči.
Mas pravdu. Pec za miliony (ta byla v danem kontextu take myslena s nadsazkou) ani zadny varic tohle vazne nevyresi.
Je potreba, aby tazatel upresnil, zda potrebuje tuhost zvysit nebo snizit. Pac si odporuje.
Mluvi o snizeni tuhosti a zaroven o mensim stlaceni. Tedy o pravem opaku.
Jestli teda spise nemel na mysli nizsi vyslednou vysku pruziny po stlaceni. Ale to je tezko vedet.
No ale důležité je jaká výška má být před stlačením, podle toho je možné pružinu zkrátit, nebo vyměnit za měkčí
věřte nevěřte, drát pružiny není namáhaný na tah nebo na tlak, ale na krut. Jestli chcete změnit pevnost pružiny, pak musíte změnit pevnost oceli v krutu. To se vám nepovede a žádný fígl není, protože pevnost materiálu je předem daná jeho složením a zpracováním. Jestli chcete zmenšit tuhost pružiny, pak jedině snad ji musíte opatrně obrousit pilníkem. Tím ji ale zároveň i poškodíte.
figrek:
to je pořád dokola - tazatel chce zmenšit tuhost, ale zároveň chce aby při stejné síle vbyla méně stlačená, to si odporuje. Nikdo neví proč to chce, třeba by se naskytlo jiné řešení pokud nám to zdělí. A to že je pružina namáhaná na krut je snad jasná, vinul si někdy ručně pružinu? U tažné pružiny to musí být jasné každému kdo se jí pokusil vyrobit. A pokud pružinu lehce lízneš plamenem tak jí hned změkčíš, stačí na tom plynovém sporáku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.