Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zajímám se o auta teda učím se sám a zajímalo by mě zda naftové motory mají svíčku. Děkuji
Ano,mají svíčku.Ale ta se jmenuje svíčka žhavicí a slouží především v zimě na předehřátí spalovacího prostoru a usnadnění startu.
JABRAKA
Jabrako, zase nemáte pravdu! Zdaleka ne každý vznětový motor ji musí mít. Opravdu rád si od vás nechám předvést kde má žhavící svíčku třeba Zetor, Praga V3S a mnoho dalších naftových motorů.
svíček má tolik, kolik má válců (v každém jednu). Ovšem jsou zcela jiné, než u motoru benzínového (v podstatě je to odporové topné tělísko). Uplatní se pouze těsně před startováním. Ohřejí spalovací prostor, než se do něj poprvé vstříkne nafta. Během chodu motoru už žádný smysl nemají.
Ne. Naftove motory nasavaji cisty vzduch a teprve pri kompresi je primo do valce vstriknuta nafta, ktera se diky vhodnemu vstrikovacimu tlaku, trisce a tvarovani pistu rozprasi a smisi se vzduchem.
No Axus, nedámi to, ale naběhl sis sám, " je primo do valce vstriknuta nafta" a co staší komůrkové diesely. :D
Ha. Ja vedel, ze nezmineni se o komurkovych motorech nezustane bez odezvy.
Zvazoval sem, zda se o tom zminit, ale jednak se mi o tom nechtelo prilis rozepisovat, jednak mi slo hlavne o princip, ze vzduch a nafta se dostavaji do spalovaciho prostotu oddelene a asi nejdulezitejsi fakt, ze komurkove motory jsou jiz jaksi vybehove a o historii vyvoje vznetovych pisotvych spalovacich motoru se vsude da nalezt informaci vic nez dost.
Ale samozrejme mas pravdu. Takze opravuji. Palivo se vstrikuje BUD primo do pracovniho prostoru nad pistem, kde dojde ke smiseni se vzduchem a NEBO do predkomurky, kde dojde k vzniceni urcite casti paliva, narustu tlaku a vytlaceni zbyleho paliva do hlavniho pracovniho prostoru, kde opet dojde ke smiseni se vzduchem, coz je podporeno vzniklymi viry a tlakem puvodniho pocatecniho horeni.
Napsano zjednodusene, aby mi zase nekdo nechytal za slovo
Absence karburatoru je ale stale stejna
Axus , nic ve zlém,ale když vím že motorům rozumíš a víš o čem píšeš, tak jsem si jednoduše musel malinko rejpnout. Ono těch komůrkáčů jezdí pořád stále dost. Svojí jednoduchostí měly taky něco dosebe a vyloženě v extrémních podmínkách bych já osobně záhnul po starém komurkáči. Stejně tak u benzinové verze, takový dvojitý Weber to taky byla nádhera a opravitelné třeba i na poušti.
Dejvide
Teorie říká,že spalovací motory se dělí na zážehové a vznětové.Právě zážehové připraví pohonnou směs předem v karburátoru a spalují ji během čtyř dob ve válci motoru.Zážeh zajistí svíčka a její jiskra.
Vznětové motory nasávají v první době jen vzduch,který kompresí zahřejí na vysokou teplotu.V okamžiku optima tlaku a teploty vstřikne čerpadlem do válce palivo a dojde k expanzi a pracovní době.
JABRAKA
A co takhle dvoutaktní vznětový motor?
A takhle to vypadá, když ženská odběhne z kuchyně a chytá rozumy, kterým nerozumí.
Dvoutaktní vznětové motory se používaly a používají - počínaje půdními frézami řady PF, přes malotraktory TK, pokračujíc lokomotivami (mj i sovětský Sergej) a konče záoceánskými loďmi. Takže to není až taková kuriozita
Sovětský Sergej je německý motor použíívaný za 2 světové války Německem k pohonu jejich pnorek. V Ruských lokomotivách byl zkrácen o dva válce.
1.. doba je spojená se čtvrtou (zážeh a výfuk) a třetí s druhou ,(komprese a výplach s nasáváním) takže ušetříme otáčky a využijeme motor na 200% oproti čtyřtaktu (v teoretickém ideálním případě). Čtyřtakt zabírá jednou za dvě otáčky klikovky, dvojtakt každou otáčku. . Blbý je, že dvojtakt nesežere veškeré dodané palivo, takže ta účinnost se snižuje o benzín, který nám teče z vejfuku...Anebo kecám?
Hope. To takhle je leda u nejakych malych motoru v motorkach, kde se k vyplachu pouziva rovnou nova smes a i tam se toto da omezit na minimum diky spravne navrzenemu vyfukovemu traktu. Nehlede na moznost pouziti sacich i vyfukovych ventilu.
U velkych dvoudobych motoru, kde se pouzivaji pro vyplach vnejsi dmychadla, valec se plni pouze cistym vzduchem, palivo se vstrikuje az behem komprese a motory jsou ventily vybaveny zcela bezne k tomuto nedochazi.
Když už se tu hovořilo o Sergejích, tak by se mělo doříci, že ten dvoudobý motor má sání kanály ve válci, a všechny čtyři ventily pro každý válec jsou výfukové.
tak takhle ne, Ty samouku. Srandiček bylo už dost. Je smutné, když někdo zneužívá něčí ochoty v dobré víře poradit. To se nesluší.
Ještě to tak ládine, tomu už zůstala věrná snad jen Mazda v RX - . Jen jsem zvědavý kdy napadne šíleného Jeana Todta tyto motory nasadit v F1 s tím že mají jeden na celou sezonu.
Kolem Wankelu koluje spousta mytu a mnoho lidi se mnou nebude proto souhlasit, ale Wankel je strasnej podvod.
Napr. Mazda RX-8. Udavany vykon 170kW a dvourotorovy objem motoru 2 x 654ccm = 1.3L. (Mimochodem realna spotreba 15L/100km)
Ve skutecnosti ma objem 2 x 3 x 654 = 3.9L.
Je to stejne, jako by se u ctyrvalcoveho motoru udaval objem pouze jednoho valce.
Na skoro 4 litrovy a k tomu jeste velmi vysokootackovy motor pak ten vykon neni nijak oslnujici. Spise naopak. Ale o tom se musi taktne mlcet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.