Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předjímat versus předvídat

Od: suzymon® odpovědí: 13 změna:

Prosím. Mohli byste mi každý, koho by to zajímalo říci, jak chápete smysl těhto dvou slov? V čem se pro vás liší? Jak chápete tyto dva významy. Jaký markantní rozdíl vidíte? Uměli byste to vysvětlit? Děkuji. S.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ria*
hodnocení

0x

:) předjímat - já bych chápala spíš fyzicky jako pocitově- předjímám, že ten svetr bude kousat, předvídat, - psychicky (předpokládat).. - není to dobrý nápad.. :D

ale možná také ne a jsou to opravdu jen synonyma.. :)... přiznám se, že "předjímat" není v mém aktivním slovníku :)..

Předjímat - bez reálného základu.

Předvídat - na základě něčeho.

zabu
hodnocení

0x

Já chápu slovo předjímat, jako něco ve věcné rovině, udělat si na něco, co už je nyní, jen o tom nemám informace. Takový názor dopředu, na něco existující. Zatímco slovo předvídat, chápu spíš po stránce dějové, budoucí. Něco co bude. Ve smyslu dějovém.

hodnocení

No, nebude to tak jednoduché. Dohadovala jsem se o tom se svou kamarádkou. Jí nějaký "guru", nevím, jak se to píše, doporučil, že když chce být šťastná, tak nesmí nic v životě předjímat. Mne život naučil, že musím předvídat, abych se vyhnula problémům. Netvrdím, že se mi to daří vždy, ale pomáhá to. Alespoň pak vím, že jsem měla poslechnout ten "předvídavý " hlas v hlavě. To předjímání neznám, tak jsem se zeptala. Měla jsem pocit, že to jenom nějaká moderní pokroucenina slova předvídání.

A to je legrace, najednou mi v hlavě vznikla věta. "A předjala jsem přesvědčení, že to musím udělat tak a tak.." Ano, vychází to ze slova vzít. Už jsem tomu myslím porozuměla. Ale ten Guru pravdu nemá. Heršoft a kurňa...

Slova o nepředjímání v životě bych si vyložila, že nic nesmím brát jako fakt, ničím si nesmím být jistá, protože skutečnost může být překvapivá.

hodnocení

0x

Předpovídá se počasí, výsledek sportovního zápasu...

Předjímání bych možná někdy nahradila slovem předpokládání. Jen mi předjímání připadá o něco akčnější. Takové přeskočení nějakého děje. Předpokládám, že koncert někoho se vydaří, tak předem napíšu pochvalnou recenzi. Předejdu konkrétní děj a něco učiním. Nebo něco dojednám ještě před nutným oficiálním schválením.

hodnocení

nejde o předpovídídání, ale o předvídání. Asi jste špatně, anebo rychle četla.

doplněno 20.11.13 00:20:

oprava- předpovídání.

doplněno 20.11.13 00:33:

Tedy abych se správně vyjádřila. Předpokládám, že jste asi špatně četla. Ale to jsem opravdu nepředvídala...

miklous*
hodnocení

0x
Osobně bych slovo PŘEDJÍMAT použila ve smyslu předpokládat, co kdo řekne a slovo PŘEDVÍDAT ve všech předpokladech obecně. Nevím, jestli mám pravdu, jen to tak cítím... ;)
hodnocení

No přesně miklous, i já to tak cítím. A kvůli tomu jsme se s kamarádkou dohadovaly.

hodnocení

0x

Já slovo předjímat chápu jako udělat si závěr předem, bez dostatečných informací. Už předem vím, ikdyž toho člověka vidím poprvé, že je to nepřátelský hňup. Je to jen pocit, který se o nic neopírá. Je většinou negativní a mě staví do opozice, negování, odmítání bez poznání. A jsem o tomto závěru pevně přesvědčená, těžko z něho ustupuji. Je to hňup a hňupem zůstane! :D Předvídat, si myslím, že při pohledu na situaci, člověka, se mi v hlavě spojí dřívější dílečky skládačky, které říkáme zkušenosti a to, čemu říkáme 6.smysl udělá závěr. :D Tak si myslím, že Zajda je nejblíž k pravdě.

No, podle mne a slovniku, to jsou dvě synonyma pro tetéž.:)

asdf*

Podle slovníku to na synonyma nevypadá:

• předjímati _ časově někoho, něco předstihovati, předbíhati, zvl. vyslovovati něco dříve než někdo jiný nebo předem zobrazovati něco budoucího.

• předvídati _ míti za to, že se něco stane, očekávati, tušiti, předpokládati něco.

ramf
hodnocení

0x

Předjímat: Promýšlet si něco (myšlenku) dopředu, bez jejího prozkoumání nebo bez nalostí podrobností. Př.: Politici nechtějí předjímat vývoj na ministersvu dopravy. Synonymum: anticipovat. Předvídat: předpokládat, tušit něco, co ještě nebylo dokázáno. Př.: Předvídat zemětřesení, průběh leukémie...Synonymum: Anticipovat. Synonyma jsou to víceméně i navzájem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]