Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu co je na tomto obrázku. Je to na podstavci, který je u kříže, ale obrázek jsem to ted rychle nakreslil na počítači. Podle někoho se zajímám o hlouposti, ale miluji kříže, kapličky, boží muka a tak dále, ze všeho na mě vyzařuje tolik historie a kouzla.. Poradíte mi,prosím?
V řeckém jazyku byl od nejstarších dob náš Spasitel označován slovy
Iésús Christos, tzn. Ježíš Pomazaný, Mesiáš, Kristus. Toto jméno Božího Syna se už ve 2. století po Kr. zkracovalo v monogram, složený ze začátečních písmen IH a XP. Používání obou zkratek prodělalo bohatý vývoj, my si zde však všimneme pouze monogramu jména Ježíš. Nejstarší forma I.H.S. , použitá už v listě Barnabášově (1. pol. 2. stol.), zůstala pouze zřídkavým jevem, zatímco se od 4. stol. začala šířit řecká forma IHC,
doplněno 25.04.11 11:37:Rádo se stalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.