Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je? Hrob?

Od: hahahehe* odpovědí: 13 změna:

Je toto nějaký hrob za války nebo jen nějaké značení? Poradí mi někdo oč se jedná? Na kameni je mimochodem vyryto písmeno S. Diky

doplněno 23.04.11 16:40:

nd04.jxs.cz/...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

3x

Podle mě nějaký hraniční kámen, takových je všude spousta.

1jara*
hodnocení

3x

Tohle nemusí být hrob, ale onačení místa. Smírčí kameny jsou kamenné kříže zhotovené z jednoho kusu kamene. Někdy je do kamene symbol kříže vysekán, jindy je kámen celý opracovaný do tvaru kříže. Jedná se o památníky, které upomínají na tragicky ukončený lidský osud, většinou prý vraždu, nebo nám připomínají věci, na které bychom neměli zapomínat. Chtěl-li se vrah vyhnout krevní mstě, musel svůj čin nějak odčinit. Proto se smírčí kámen stavěl. Stavěli se prý zhruba do počátku 17. století.

doplněno 23.04.11 16:55:

Na vašem obrázku se zdřejmě jedná o hraniční kámen.

hahahehe*
hodnocení

Diky moc za odpovědi!

hahahehe*
hodnocení

Omlouvám se, ale zapoměl jsem. Existuje nějaká mapa, kde jsou hraniční kameny znazorněne? Tady na diskuzi ( forum.opevneni.cz/...) jsem našel příspěvek, že jsu nejake mapy na mapy.opevneni.cz ale nic jsem nenasel.

ladinpraha*

Pochybuji, že nějaká mapa existuje. Hraniční neznamená státní hranice, ale hranice mezi pozemky.

lidka*
hodnocení

3x

Našla jsem úplně stejné kameny - pomníčky. Smírčí kameny jsou vytesané kříže a nebo jsou kříže vytesané přímo na kameni. Je to fakt zajímavé a zase jsem se dozvěděla něco nového.

stovi.info/...

doplněno 23.04.11 17:49:

Díky @ alespoň vím, jak vypadají smírčí kameny. Kdyby se mne někdo do dneška zeptal, tak nevím, nevím? *hi*

doplněno 23.04.11 17:58:

Jestli se nemýlím, tak to poslední písmeno by mohlo být buď L a nebo C - 1845 a nebo 1895? Vypadá to nejspíš na letopočet, ne?

doplněno 23.04.11 20:45:

Tak to se omlouvám. Já to špatně pochopila a myslela, že tam je ještě jedna nečitelná římská číslice. Proto jsem tipovala ještě L a nebo C. ;).

MDCCCV je 1805.

M - 1000

D - 500

C - 100

V - 5

hahahehe*
hodnocení

Je tam letopočet 1805, jak napsala inzenyrka, ale na druhou stranu, zdá se mi zajímavé, že jestli je to tedy rok 1805 tak proč je vepředu písmeno S, které se údajně psalo/rylo na kámeny za Československa .. :)

hodnocení

1x

Na obrázku to není moc vidět, ale na horní ploše křížek? Vypadá to jako triangulační (zeměměřičská) značka. To S by v tom případě znamenalo světovou stranu. Nad takovými kameny se ještě poměrně nedávno stavěly dřevěné jehlany, jejichž špička byla přesně nad tím křížkem a měla být viditelná z jiného triangulačního bodu. Kreslily se pomocí toho mapy. Sice tyto patníky z krajiny mizí, ale žádná vzácnost to není.

hahahehe*
hodnocení

Křížek tam není, ale na zadní straně je MDCCCV, tedy poslední písmeno je nerozponatelné ale vypadá to jako V nebo U. Ikdyž to není žádná vzácnost docela mě jen to jen zajímá co to vlastně je, protože kousek dál od toho jsem našel železný kříž v zemi, kolem něj několik kamenů a když jsem kameny odendal, našel jsem tam několik plechů. 50m odsud je 3m hluboká studánka, kam údajně chodil osel ze stovky metrů vzdáleného kostela a tak mě jentak napadlo, jestli to není nějaká součást, kterou mohl ztratit. Je to tu celé magické, je tu spoustu věcí, tak jsem se právě zajímal i o tento kámen, jestli to všechno nemá nějakou souvislost, ale asi se bude jednat jen o nějaké značení pozemku ...

Tak v tom případě to asi triangulační kámen nebude. Spíš ten hraniční kámen pozemku. To S by mohla být iniciála majitele pozemku. Jestli máte možnost, pokuste se nahlédnout do katastrální mapy z doby kolem 1805. Mohlo by tam být jméno.

1jara*

Smím se zeptat v které lokalitě ten hraniční kámen leží?

buss
hodnocení

0x

Může to být označení a asi bude ohraničení panství. Tady je to též, zkusit muzeum, katastr, projet int čí to kdysik bylo.

doplněno 23.04.11 20:19:

Dokonce tu jsou označením HH!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]