Nejste přihlášen/a.
Je toto nějaký hrob za války nebo jen nějaké značení? Poradí mi někdo oč se jedná? Na kameni je mimochodem vyryto písmeno S. Diky
doplněno 23.04.11 16:40:
Tohle nemusí být hrob, ale onačení místa. Smírčí kameny jsou kamenné kříže zhotovené z jednoho kusu kamene. Někdy je do kamene symbol kříže vysekán, jindy je kámen celý opracovaný do tvaru kříže. Jedná se o památníky, které upomínají na tragicky ukončený lidský osud, většinou prý vraždu, nebo nám připomínají věci, na které bychom neměli zapomínat. Chtěl-li se vrah vyhnout krevní mstě, musel svůj čin nějak odčinit. Proto se smírčí kámen stavěl. Stavěli se prý zhruba do počátku 17. století.
doplněno 23.04.11 16:55:Na vašem obrázku se zdřejmě jedná o hraniční kámen.
Omlouvám se, ale zapoměl jsem. Existuje nějaká mapa, kde jsou hraniční kameny znazorněne? Tady na diskuzi ( forum.opevneni.cz/...) jsem našel příspěvek, že jsu nejake mapy na mapy.opevneni.cz ale nic jsem nenasel.
Našla jsem úplně stejné kameny - pomníčky. Smírčí kameny jsou vytesané kříže a nebo jsou kříže vytesané přímo na kameni. Je to fakt zajímavé a zase jsem se dozvěděla něco nového.
doplněno 23.04.11 17:49:Díky @ alespoň vím, jak vypadají smírčí kameny. Kdyby se mne někdo do dneška zeptal, tak nevím, nevím?
Jestli se nemýlím, tak to poslední písmeno by mohlo být buď L a nebo C - 1845 a nebo 1895? Vypadá to nejspíš na letopočet, ne?
doplněno 23.04.11 20:45:Tak to se omlouvám. Já to špatně pochopila a myslela, že tam je ještě jedna nečitelná římská číslice. Proto jsem tipovala ještě L a nebo C. .
Na obrázku to není moc vidět, ale na horní ploše křížek? Vypadá to jako triangulační (zeměměřičská) značka. To S by v tom případě znamenalo světovou stranu. Nad takovými kameny se ještě poměrně nedávno stavěly dřevěné jehlany, jejichž špička byla přesně nad tím křížkem a měla být viditelná z jiného triangulačního bodu. Kreslily se pomocí toho mapy. Sice tyto patníky z krajiny mizí, ale žádná vzácnost to není.
Křížek tam není, ale na zadní straně je MDCCCV, tedy poslední písmeno je nerozponatelné ale vypadá to jako V nebo U. Ikdyž to není žádná vzácnost docela mě jen to jen zajímá co to vlastně je, protože kousek dál od toho jsem našel železný kříž v zemi, kolem něj několik kamenů a když jsem kameny odendal, našel jsem tam několik plechů. 50m odsud je 3m hluboká studánka, kam údajně chodil osel ze stovky metrů vzdáleného kostela a tak mě jentak napadlo, jestli to není nějaká součást, kterou mohl ztratit. Je to tu celé magické, je tu spoustu věcí, tak jsem se právě zajímal i o tento kámen, jestli to všechno nemá nějakou souvislost, ale asi se bude jednat jen o nějaké značení pozemku ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.