Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. Bude mi 14 let a všichni co znám mají FB. Jenom já ne. Mamka říká, že FB je blbost a že když tam někomu napíšu takže si to může kdokoli přečíst (je to pravda?).Přitom ho sama má. Moc na něj nechodí, ale má ho. Například, když mám volno a nemám co dělat (venku je škaredě, nebo -teď v zimě- už tma), ráda bych si popovídala s kamarádkou,jenomže přes SMS to vyjde draho.. Nebo, když potřebuju poradit něco do školy. Jindy jsou třeba zase nějaké změny v kroužcích. Všichni si je řeknou na FB, jenom já o ničem nevím. Mám si ho teda založit?
Děkuji za radu
Co se informací týče, je to dobrá věc, ale všichni uvidí tvé fotky, které si tam dáš, budeš tam možná trávit hodně času...
V první řadě je fb od patnácti (pokud se to teda nezměnilo), ale to hodně lidí obchází. Jinak i na fb si může člověk udržet soukromí. Já ho používám hlavně jako chat, takže to, co napíšu, vidí jen ten dotyčný. Pokud píšeš na zeď, tak je jasné, že to uvidí i ostatní (záleží ještě na nastavení soukromí, dá se to omezit třeba jen na přátele). A pro ten přehle, jak píšeš o těch kroužcích, je to taky dobré. Takže fb ano, ale používat s rozumem
Ještě bych doplnila, že se tam často řeší věci kolem školy (když si někdo neví rady s úkolem a podobně). Takže v tom je to taky dobré. Prostě člověk má větší přehled, co se děje a sám nemusí nikde nic psát.
rozum určitě člověk nedostává od 15 let. já ho nemám dodnes
také jsem chodil na kroužky, do školy a nebyl FB. je mi jasné, že když někdo přijde na kroužek, který se nekoná, zbytečně, tak musí být naštvanej, když ten čas mohl strávit na FB
mám tušení že je facebook od 12 nebo 13 let. takže to že je od 15 let pravda není - to že to většina obchází pravda je.
Facebook je součástí jistého moderního socialního života (nechci říct že kdo jej nemá není správně socializován). Ale maji jej všichni a facebook není škodlivý ... jak může být škodlivý? Je to pouze nějaký zdrojový kod z pár grafickými prvky, jak může být něco takové škodlivé ... i v tomto případě se dá upravit jedno staré lidské rčení "facebook je dobrý sluha-ale špatný pán". Facebook si založ.
Kdysi se to samé co o facebooku říkalo o telefonech "zbytečné,obejdu se bez toho, apod." no a dnes?
Zdravím, klíďo si ho založ. Argumenty typu "všichni uvidí tvé fotky, přijdeš o soukromí apod" používají většinou ti, co o FB vědí kulový.
Pokud tam nebudeš vkládat nahé fotky či podobně, tak ti snad nevadí, že nějakou tu fotku kamarádi a jejich kamarádi uvidí, vše jde nastavit tak, aby bylo relativní soukromí chráněno. Rozhodně je to výhodnější, než sms po večerech, potkáš lidi, kteří se odstěhovali, žijí jinde, může posílat soubory do školy a různě.Já pomocí něj komunikuji s kolegyněmi, abychom si nemusely večer volat nebo s maminkami od dětí.
Pokud sama nejste přesvědčená, že Facebook je pro Vás nepostradatelný, tak si myslím, že je nesmysl si zakládat profil. Ano, i já jsem kdysi měl profil na FB, a to proto, že náš syn se mnou chtěl přes něj komunikovat, bývám často služebně mimo republiku. Jenže FB je neuvěřitelně protivný tím, že z uživatele neustále páčí další a další info. Nemám potřebu o sobě všechno vykvákat, svého soukromí si cením. Další věc je myšlenkový level uživatelů limitně se blížící naprostému suterénu - přiznám se, že na mě působilo silně depresivně když jsem z nudy zabrousil na nějaké fotky a komenty k nim. Jednak je neuvěřitelné, jak paskvilózní fotky někteří uživatelé dokáží spáchat i navzdory technickému prokoku 21.století - typicky fotka xichtu s našpulenou hubou v protisvětle z natažené ruky a ještě shora. Pod tím x komentů ,,mocinky slušinkáááá´´ Do toho různé statusy typu ,, dnes jsem celý den zdutá´´ ,,Nespali jsme celinkou noc, lezly nám zoubečky ´´ To tedy sorry, bez toho fakt můžu existovat. Je s podivem, že se dnes spousta lidí prudí třeba kvůli kameře umístěné na náměstí, ale pak na sebe veřejně napráská naprosto vše konče konzistencí stolice. A nevěřím tomu, že by ještě dnes byl někdo tak naivní, že by si někdo myslel, že ,,Cukrovej Kopeček´´ zbohatl jen tak ze vzduchu, a tudíž že neprodává data uživatelů patřičným cílovým skupinám. Ostatně sám jsem byl svědkem toho, že zaměstnavatelé při výběru potencionálního zaměstnance ,,projedou´´ FB a hned vědí, na čem jsou.
Prostě a jasně - co nejdál od FB !
dost dobrý +++ promon
je to věc názoru, někdo bez nej nemůže být a diví se, že na něm nejsou ostatní, já na něm jsem jen z důvodu, že moji kolegové kaktusáři mi nechtěli posílat fotky na meil, když je maj na facebooku. Také jsem se díky fcb seznámil s pár lidičkami ze světa, ale je to jen na psaní, praktické využití v tom nenacházím a při čtení některých příspěvků se dost rozčiluji, zejména, když jsem přidán do jakýchsi skupin, které nejsou zrovna mými skupinami.
Ahoj, tak podle mě se nic nestane, když si ho založíš, ale počítej s tím, že se může stát, že postupně se toho chytneš a budeš na něm ztrácet zbytečně moc času třeba mě to docela chytlo a přemýšlím o zrušení fb, ale na ty informace je to samozřejmě dobré. Určitě není pravda, že když někomu pošleš zprávu tak to uvidí všichni. Uvidí to jen dotyčný/á nikdo jiný. Pokud si tam budeš dávat fotky, psát na ze´d atd. tak to taky nemusí vidět všichni, můžeš si tam nastavit soukromí. Jinak facebook je od 13. Myslím, že tím nic nezkazíš když si ho založíš, při nejhorším si ho zrušíš, nebo na něj nebudeš chodit, ale je pravda, že přece jenom nějaké nevýhody to má. Třeba pomluvy se na fb šíří rychlostí světla, to samé denně tisíc e-mailů na každou p**ovinu od fb, ztráta času ... atd...
Na FB si sama urcis kdo uvidi, kterou fotografii, video nebo zpravu, sdeleni, proste cokoli chces napsat. Tvoje matka ti vubec nerika pravdu. Bud to sama nevi, nebo z nejakeho jineho duvodu.
FB je myslim od 13 let, takze si ho zridit muzes, Kdyby byl od 14 {ted presne nevim] Tak si hold rok pridej nic se nedeje. Pises, ze potrebujes info o zmenach v krouzcich nebo si psat z kamaradkou, tak necekej a FB si zrid hned. Usetris za SMS a na FB chatu muzes klabosit i posilat foto o stosest a zadarmo. Pratele si prijmes jenom ty ktere sama uznas za vhodne a muzou byt z celeho sveta. Je tam i spousta zajimavych stranek z vedy, umeni nebo vyuky. Je to moc uzitecna sit. Jen si poradne prostuduj nastaveni soukromi a nemusis mit obavy, ze by nekdo videl, nebo cetl co nechces.
Preju prijemne chvile u FB. Zdravim Daramak.
Daramak - mohu se zeptat, poprosit o jaké ty zajímavé stránky jde? já se pokoušel najít něco z okruhu mých zájmů a bylo to více než žalostné, uvedu pro příklad Jára Cimrman - úplné minimum, ale občas si napíši s jeho divadlem, ale nějaké jiné stránky, to je bolest, historie, zejména vztahující se k českému území, 2.odboj - velice slabé, no nechám se rád poučit, moc děkuji...
ukulele@ - myslel jsem zahranicni stranky a tech je tam opravdu velke mnozstvi. Bral jsem v potaz to, ze doticna divka se uci anglicky ve skole a prave toto je vyborna vec, jak se v anglictine zlepsovat.
Dramak - tak to jste měl napsat hned, dával jste mi zbytečnou naději, co se týče češtiny na fcb je to prostě o ničem. Občas mi tam zahraniční kolegové něco nabídnou, ale jejich hláška velmi levné a ještě poštovné, je pro mě téměř vražedné a mimo EU si platit při dovozu fytocertifikát na rostliny, tak mi zůstává jen obdivovat fotky...
Myslím, že dnes je FB u mladých lidí spíš nutnost, jako rodič bych ho dítěti nezakázala ale vysvětlila bych mu rizika a občas provedla kontrolu. Co nechceš aby viděl někdo druhý, tam nepiš, to se tu pak čte o tom jak pomlouvali učitele, ten si to přečetl a vyvodil důsledky. Dobře zvažuj koho si dáš mezi přátele a jaké fotky vystavíš. Uvědom si, že internet a sociální sítě nejsou anonymní a dej si dobrý pozor na to s kým se na FB bavíš, ne vždy je to ten co vidíš jeho fotku. Jsem už "stará babka" FB nemám a netoužím po něm ale chápu, že mladí ho potřebují.
Je mi 17 a účet na FB jsem měl všehovšudy dva týdny. Pak mě začaly otravovat neustálé emaily a žádosti o přidání do přátel od všech možných lidí, tak jsem ho zase smazal a nechybí mi. Pokud potřebuji někomu něco napsat nebo říct, používám Skype, fotky ukládám na Dropbox nebo Flickr a víc nepotřebuji. Jsem sice už několik let jediný ze třídy, kdo Facebook nechce, ale ani trochu mi to nevadí.
To jsou zase ... řeči. On člověk žijící opravdově nemůže mít FB? Nebo chcete říct, že člověk mající FB žije cizí život a má cizí názory?
Ale notak. Vše je o lidech. Každý není slepičí mozeček, co se fotí se zmalovanou našpulenou pusou ve spodním prádle.
Co je to fejsbúk? Funkcionalitě Skype rozumím, ale facebook je k čemu? Já svým kamarádům poskytuji mailovou adresu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.