Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám trošku problém: do školy mám zadanou ročníkovku o Atlantidě, a nikde nemůžu najít žídné citace o popisu vzhledu Atlantidy. Poradíte mi někdo? Prosííím
Jediným zdrojem informací o Atlantidě jsou Platónovy písemné dialogy Timaios a Kritias, napsané v roce 360 př.n.l.. V těchto dialozích odkazuje Platón na vyprávění řeckého státníka Solóna který se prý vše o Atlantidě dozvěděl při své cestě do Egypta.
Podle Platóna existoval 9600 let před n.l., za Herkulovými sloupy (dnešní Gibraltarský průliv) kontinent Atlantida.Atlantida měla být velice úrodná a hustě zalidněná země. Hlavní město měřilo na obvodu 3000 krát 2000 stadií, okolo centrálního chrámového pahorku byly vystavěny tři soustředné kruhové vodní kanály spojené s mořem, které sloužily jako přístav. Duchovním centrem Atlantidy byl Poseidónův chrám uprostřed města.
Jako stavební materiál sloužil přírodní kámen, který se zde vyskytoval v bílé, černé a červené barvě. V Atlantidě byly dva prameny, jeden s horkou a druhý se studenou vodou. Díky tomu bylo možné zřídit pro všechny vrstvy obyvatelstva početné lázně. Vzkvétal také obchod s dalšími vyspělými civilizacemi v zahraničí. Platón se také zmiňuje o válce, která propukla mezi zeměmi před a za Héraklovými sloupy (tj. Atlantida bojovala proti Egyptu, pra-Athénám a ostatním státům ve Středomoří). Před začátkem této války si Atlanťané podmanili velkou část Středomoří až k Egyptu Mnohem menším ale počestnějším pra-Athénám se podařilo Atlanťany porazit a osvobodit země až k Herkulovým sloupům. Později, po mohutném zemětřesení, se celý atlantský kontinent potopil do moře. Atlantida se měla nacházet ve vnějším oceánu za Herkulovými sloupy (dnešní Gibraltarský průliv). Řekové Atlantský oceán považovali za světový oceán obepínající tři kontinenty -Evropu, Afriku a Asii. Podle této definice tedy Atlantida mohla ležet kdekoliv, od Švédska po Indii. Hypotéz o možné poloze Atlantidy je tedy nepřeberné množství.
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.