Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám vystudovaný magisterský obor sociální práce. V současnosti pracuji na plný úvazek jako asistentka pedagoga v mateřské školce. Beru 10 500 čistého. Neustále od svého okolí slyším, že je to málo, když mám vystudovanou VŠ. V budoucnu bych chtěla pracovat v sociální sféře, ale když čtu nabídky práce např. na místo sociálního pracovníka, nebo referenta nějakého úřadu většinou je tam uveden plat v průměru 12 tisíc hrubého, takže by to bylo zhruba zase těch 10 čistého.
Vím, že ne každý je ochoten se svěřit s tím kolik pobírá plat, ale pokud se tu najde někdo odvážný a svěří se s tím na jaké pozici pracuje (nemusí to být jen sociální sféra) a jaký je jeho hrubý a čistý plat a dosažené vzdělání, budu ráda. Abych si udělala alespoň trochu přehled, jak je to skutečně s platy v ČR.
Dělník - ale spíše práce s lidmi /žádné opravy, stejnokroj/ SŠ bez maturity /čili učební obor/ 25 000 čistého. No spíš o něco málo víc.
Otázka zněla "platy v ČR", ne v Německu Co je to za obor? Podle mých zkušeností dnes dělnící berou tak kolem 10 čistého. Je to prostě dané nabídkou, poptávkou a skutečností, že výrobní záležitosti se dávno přesunuly do Číny.
Btw. všechny tyhle "sociální" vysoké školy jsou jednoduché okecávačky, dají se udělat s minimálním nasazením a tomu potom zákonitě odpovídá plat. Co vlastně konkrétně takový absolvent s titulem Mgr. umí? Co může dělat? Je schopný po absolvování takové školy něco konkrétního tvořit? Nebo může dělat maximálně tak asistenta jednomu dementnímu dítěti což zvládne i jakýkoliv jiný, průměrně empatický jedinec po 14-ti denním školení? Nějakého sociálního "poradce", kterých je všude 3 pr*ele a stejně nedokážou nic vyřešit, jen berou prachy za nic?
Třeba strojárna, stavebka, zdravka, práva i ta informatika jsou poměrně těžké školy které se bez soustavného učení nedají zvládnout, ale člověk díky tomu získá praktické znalosti a schopnosti které nabídne na trhu práce. Nástupní platy tomu potom odpovídají.
Otázka nezněla na konkrétní zaměstnání. Proto ho neuvádím. Přidám ještě manželku. Účetní pro daňovou poradkyni SŠ ekonomická, plat 10 000 čistého.
@megacruiser: ve škole NIKDY nezískáte PRAKTICKÉ znalosti, natrožpak zkušenosti !
Získáte pouze teoretické (a morální) předpoklady ty praktické záležitosti po absolvování školy úspěšně a bez větších problémů zvládnout...
Tohle spise piste zamestnavatelum. Odjakziva chteji absolventy s 5 lety praxe, kteri budou delat za minimalni plat.
Tech par absolventu, kteri maji stesti a skonci ve firme, ktera jim da sanci naskocit do jejich oboru a behem kratke doby se tam dopracovat nejake slusne pozice a penez, nemuzou zmenit tu tragikomickou situaci, ve ktere se ocita tech dalsich 95% jejich byvalych spoluzaku.
Na rovinu, a? Navic priserna produkce podobnych "odborniku" na ruznych soukromych parodii na VS ve velkem? Vzdyt ten nas socialni system dle toho vypada! 99 procent tluchubu a zmeny zadny. Naopak neusraleteni mensinam, nemakacenkum kamsi a vymysleni xy chujovin, jak je podporit, nez resit komplexne Vzdyt tazatelce jiste jikdo nezakazal jit na VSCHT, matfyz, ekonomku atd . Ano, myslim statni, fascinuje me, kolik lidi lidi je presvedcena, ze salat ze soukrom skoly bude mit stejny efekt, jako te statni!
Uz tady nekdy tak pred rokem nejake vlakno s platy bylo.
Obecne bych rekl, ze 10500 cisteho je docela podprumer. Na VS urcite, ale zase mas nekomercni, netechnicky, "humanitni" obor a navic pracujes ve statni sfere (tabulkovy plat), takze tezko to porovnavat s techniky, pravniky, doktory, zamestnanci uspesnych soukromych firem apod.
Prumerny plat v CR je 25 tisic hrubeho, median je asi 80% tohoto platu (tedy asi 20 tisic). Median znamena, ze polovina pracujicich vydelava mene nez tech 20 tisic hrubeho (tedy jejich plat je nekde mezi minimalni mzdou a 20 tisici) a druha polovina pracujicich vydelava vice nez tech 20 tisic.
Na druhou stranu prumerny plat ve skolstvi je snad take tech 25 tisic, ale to zahrnuje asi i VS ucitele, reditele skol, pracovniky skolskych uradu apod. Zacinajici ucitel nebo dokonce jen asistent budou na opacnem konci platoveho rozpeti.
Je potřeba odlišit platy, jimiž jsou odměňováni zaměstnanci ve státní a neziskové sféře, od mezd (mzdou se odměňuje v soukromé sféře).
Zaměstnavatel rozdělí do platových tříd práce podle jejich obtížnosti (vychází z katalogu prací). Zaměstnanec musí splnit kvalifikaci předepsanou pro tu kterou platovou třídu a k jeho další (vyšší) kvalifikaci se nepřihlíží.
Takže pokud jste přijala práci asistenta pedagoga, jste zařazena ve třídě, kterou pro pro asistenta pedagoga stanovil zaměstnavatel (pravděpodobně 4).
Asistent pedagoga bývá zařazen do 4. (někdy i 5.) platové třídy, přičemž až do 9. platové třídy stačí středoškolské nebo vyšší střední vzdělání. Vysokoškolské vzdělání je předepsáno teprve pro zařazení do 10. platové třídy.
--- Ve funkci asistenta pedagoga jste podle mne ohodnocena tak, jak této profesi běžně odpovídá.
Nejde však o plat, kterého byste se svým vzděláním mohla dosáhnout při jiné práci (např. učitele), která by byla zařazena do vyšší platové třídy.
Chcete-li plat vyšší, budete se muset poohlédnout po práci, která je zařazena do vyšší platové třídy, nebo po jiném zaměstnavateli.
doplněno 08.12.13 02:31: doplněno 09.12.13 01:43:Kato, nechápu, proč byste se v poledne nemohla normálně najíst. Zaměstnavatel Vám musí nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce poskytnout přestávku na oddech a jídlo.
Takže bych doporučila se dohodnout s vedením, s kolegyněmi a s kuchyní. Najíst se můžete buď v době poledního klidu nebo naopak před podáváním obědů dětem. (Zaměstnavatel Vám musí umožnit se najíst!)
ano, zamestnavatel musi umoznit prestavku, bohuzel praxe je jina. Pracovala jsem dva roky v nejmenovane firmy a meli jsme malo zamestnancu a ja jsem pro priklad jedla behem 5 minut a nekdy ani to ne. A navic ve stoje. Pokud by se Ti to nelibilo, dvere byly otevrene a dalsich 10 lidi cekalo na praci...takova je praxe...Takze kazdy radsi mel tech svych 25 tisic a ozelel jidlo nez byt bez prace a bydlet pod mostem...
Zaměstnavatel nemusí umožnit přestávku (pokud to např. nedovoluje provoz). Musí ale zaměstnancům umožnit se najíst.
Musí-li zaměstnanci jíst na pracovišti (nemohou-li čerpat přestávku), započte se přestávka do pracovní doby. Je chyba nechat si od zaměstnavatele všechno líbit.
Žádný zaměstnanec nedokáže pracovat stejně kvalitně bez přestávky 8 nebo 12 hodin, takže v důsledku je zaměstnavatel sám proti sobě.
Ten, kdo se snaží takto zaměstnavateli vyhovět, přestože jde o provoz, kde by přestávku čerpat šlo, škodí jak sám sobě (+ kolegům), tak zaměstnavateli.
Je třeba oddělit soukromou sféru a pak kdo je pod státem. Tam jsou kvalifikační tabulky s platy. Do nějaké třídy jsi zařazena a máš to písemně.
doplněno 09.12.13 09:40:Práskni s tím a podnikej, pokud na to máš. Tam si můžeš vydělat neomezeně a nejsi odkázána na to, co ti zaměstnavatel jako pracovní síle dá. Zjisti ti, co vydělávají někteří lektoři, najdi si zájmovou oblast.
Nad podnikáním uvažuju skoro každý den, ale obávám se, že v těchto humanitních oborech bych měla minimální zisk. Původně jsem uvažovala nad školkou, nebo spíše nějakým dětským koutkem. Ale to je náročné na zřízení a v okolí jsou jak školky, tak volnočasové středisko i mateřské centrum. Na zkoušku jsem si dala inzerát, že pohlídám děti a bez odezvy. A to lektorství by mě zřejmě taky nepřineslo zisk. Co se týče zájmových kroužků, nabízí je tu právě to volnočas. centrum, mateřské centrum a školy, které mají své učitele. Externě jsem chvíli učila kroužek právě v jednom středisku a nabízela jsem pak své služby i mateřským školkám. Bohužel si ty kroužky zajišťují samotné učitelky, takže o někoho zvenčí neměly zájem. Už jsem přemýšlela i o podnikání v úplně jiné oblasti. Takže mi nezbývá než přemýšlet s čím udělat díru do světa Možna se mi to do důchodu podaří vymyslet
Podívejse, zvolila jsi si svéru sociální pracovnice. Tudíž nepočítej s tím že budeš mít plat 15 či 20 čistého. To fakt ne. Za prvé, tyhlety školy jsou úplně k ničemu, každý študent si myslí že pak budou dělat za velké prachy ale praxr je jiná. Tvoje zaměření bohužel které jsi si vybrala sama je na státní sféru. Tedy školství, úřednictví s patřičným zaměřením na sociální sféru a různe organizace podporující sociální sféru. Tady tedy nejlépe radím, dostat se na ministerstvo, nebo do školství nebo na úřad, kde za odsloužené roky bude růst i tvůj plat dle jejich tabulek.
Nepočítej s tím, že budeš za 5 let brát nějaký enormní plat.
Hodnotím odpověď Ivzez. Velmi dobře napsáno. Pedagog speciální mateřské školky /VŠ/ má nástupní plat podle požadovaných schopností 20 000 korun. Vy jste pouze pomocník, byť s VŠ. Příklad - tiskař má 25 000, jeho pomocník má 15000, Praha. Známá pracuje na Kladensku, na téže pozici, co Vy. Nemá vysokou školu, ale stále chodí na kurzy, doškolování. Nepracuje plných 8 hodin, mají zkrácenou pracovní dobu, v létě je doma celý měsíc, vánoce, velikonoce, svátky, soboty, neděle nepracují. V pátek končí mezi 13 - 14 hodinou. Nemůžete porovnávat plat s dělníkem, prodavačem, kteří pracují o víkendu, v noci, na směnu apod. Po obědě se v MŠ většinou odpočívá, tudíž i Vy máte chvilku klidu, pokud všechny děti odpočívají. Máte denně možnost se v poledne najíst teplého hlavního jídla, včetně polévky, salátu, případně moučníku + nápoj. Nemyslete, každý nemá tuto možnost. Nenabízí se u Vás i jiné benefity? Lístky do divadla, koncerty, zájezdy apod? I to jsou benefity, které můžete přičíst k platu. Každá práce má svoje pro a proti. Vy máte náročnou práci na psychiku - syndrom vyhoření -, někomu odejdou z těžké práce záda, nohy, ruce. Já mám SŠ, pracuji od 5.30 do té doby, dokud není práce hotova. To je málokdy nejdříve v 15.hod, ale spíše v 16,17,18, i 19 hodin. Pracuji jako doručovatelka /noviny + pošta/ v Praze. Za 18 000 Kč, v zimě, v létě přes poledne v horku, několikrát při pochůzce naplněná pošťácká taška na kolečkách, někdy jenom o rohlíku. Práce mě ale baví, nestěžuji si.
Ano, ano, naprosto rozumím, A nestěžuji si. Chápu, že vykonávám práci na kterou tam stačí kurz a že mi nedají plat učitelky. Negativní narážky na ten plat přichází od okolí. Proto sem jen pro zajímavost chtěla zjistit, jak je to s platy třeba i v jiných profesích a jestli v našem státě, lze aspoň na některých pozicích vydělat slušné peníze. Samozřejmě neporovnávám plat učitele s jinou profesí. Je pravda, že dělám jen 7. hodin denně u dětí a zbytek pracovní doby se chystají různé aktivity pro děti. Často si tu práci nosím domů, protože je potřeba pro něco spoustu věcí předchystat, takže někdy nad tím strávím i půlku víkendu. A obědy nemám, protože je u oběda potřeba krmit děti, takže obědvají jen učitelky Takže snídám ráno v šest a pak mám až oběd doma. Fyzicky náročné je především tahání se s některýma dětma, která jsou imobilní, ale v té školce se to dá ještě zvládnout. Benefity také nemáme, ale aspoň ty prázdniny, když se poštěstí a nemusíme jet na nějaký kurz jsou dobré pozitivum.
Jinak osobně si vážím lidí od dělníků, techniků, prodavačů až po doručovatele a další profese, které často mají fyzicky náročnou práci. A jsem celkem překvapená, že je i hodně lidí, kteří vydělají víc než těch 15 tisíc, protože věčně si někdo stěžuje na malý plat. Pošťačka co roznáší poštu u nás tvrdila, že má 14tisíc, takže aspoň někde máte zase víc. Věřím, že v mrazech a vedrech to roznášení musí být velmi náročné.
...a další profese, které často mají fyzicky náročnou práci...
No práce s dětma a to ještě postiženýma asi také nebude žádný med. A přitom je to práce nanejvýš záslužná. Popravdě Vás obdivuji, že jste to za takto mizerný plat ochotná dělat a navíc ještě zřejmě s nadhledem a nestěžujete si.
To je šílený, takhle mizerný ohodnocení. Doslova sprostý.
Bez mučení přiznávam, že bych s takovým příjmem nebyl schopen vyjít. Popravdě si to neumim ani představit.
To za měsíc propálim jenom za benzín.
doplněno 09.12.13 00:00:A to navíc dělam práci, která nemá pro lidstvo žádný užitek. Ani ten sebemenší.
Pouze existují lidé, kteří jsou ochotni za ni dobře zaplatit.
A Vy, která pomáháte, staráte se, vychováváte naší budoucnost...
Svět je postavenej na hlavu.
axus:
a nemáš z toho deprese? Dělat něco z čeho není pro lidstvo žádný užitek. Já bych něco takového teda dělat nemohl i kdyby mi patili 7 cifernou částkou
Deprese vubec ne.
Jednak me ta prace velmi bavi, jednak sem za ni vyborne placeny - respektive mi plati, co si nauctuju (nejsem zamestnanec), nepredru se a navic nejsem tak sentimentalni, aby me tohle nejak vyrazne trapilo.
Nemenil bych.
To mi ale nebrani si priznat, ze je to prace prakticky k nicemu.
Samozrejme, ze se vzdycky nejaka ta obhajoba dane cinnosti necha nalezt, vetsina lidi by ji i ocenilo jako hodnotnou, prakticke vysledky za mnou sou videt (nejsem zadny pojistovak), ale zkratka, kdyz jde clovek do fylozoficke hloubky, tak je to prace naprosto zbytna, oproti treba zemedelcum, ucitelum, doktorum, hornikum...
Tak to jsem rád že mezi ně nepatřím, práce mne baví protože je to vlastně mé hobby a rozhodně není zbytečná a placená je taky dost dobře, mohu zcela zodpovědně říci, že se do práce těším a doma provozuju jako koníčka něco částečně podobného
Jééé, čím já se vlastně odreaguji?
axus:
to jsem z tvého příspěvku pochopil, já reagoval na laika...
doplněno 09.12.13 10:54:Jen bych dodal, že i to co provozuji doma jako koníčka je zase z velké části užitečné pro okolí a já z toho mám radost...
někdy jenom o rohlíku
Jestli mi vadi, ze mam jen rohlik pres den, tak si od pristiho dne s sebou budu nosit velky oblozeny chleba.
Sam rano tech 5 minut na pripravu "svaciny" venuji a cely den z toho muzu uzdibovat, kdykoliv mam hlad. Co mi na konci dne zbyde, snim pred veceri nebo cestou domu.
Není to o tom, že si nemůže člověk přinést jídlo z domova, nebo nekoupit. Jedná se o čas, který můžete během práce věnovat jídlu. V Praze je na každém rohu obchod, restaurace, jídelna. Ale práce je v rychlosti, ve stresu, nehygieně. Máte plný stůl materiálu, i na zemi. Ve stresu se ani nemá jíst, není to zdravé. Žaludek není na připraven, a ani po psycické stránce to není dobře. Tento problém není standartní, tedy ne každý den, ale mnohdy jen párkrát za celý měsíc. Pak je lepší kousnout přes den pouze do suchého rohlíku a na večeři jít přímo z práce do restaurace. Tak to řeším já. Nečeká na mě rodina, které bych musela uvařit jídlo. Tyto rady, které jste napsal znám, a i já bych je mohla napsat jiným pracujícím, kteří nemají čas během práce se najíst. Praxe a realita je jiná. Jídlo si též nosím domova, ale také je jím až třeba až večer. Jsou tady prostě určité časové termíny, které Vás nutí dodržet čas pochůzky. Také jsme vytížení na 120 až 130 procent, takže i ta půlhodina daná zákonem se zkrátka vynechá. Jak jsem psala, nestěžuji si. Proč hned mlátit hlavou do zdi? Je mi 57, takže systém přípravy svačin a obědů do práce a škol mám již vychytaný. To jenom na doplnění.
Ja take treba nemam dost casto pulhodinovou prestavku. Proste jedeme bez prestavky (chceme dokoncit urcite mnozstvi prace ten den) a tak mam vedle sebe tasku se svacinou. Vytahnu pytlik, kousnu do chleba, zasunu zpatky do tasky (tohle mi trva tak 10 sekund), pak to minutu nebo jak dlouho kousu, mezitim neco udelam a takhle si treba kousnu 3-5x a na hodinu az dve mam klid a nemam hlad. Po tech 2 hodinach zase tech pet desetisekundovych kousnuti zopakuji
Myslim, ze treba takovy postovni dorucovatel ma mezi dvema schrankami vice nez 10 sekund na to, aby si mohl kousnout do oblozeneho chleba.
Chapu, ze jsou profese, kde clovek nechce jist u prace (napr. nejaka prace v chemickem nebo prasnem prostredi, dale nekde, kde neustale komunikuje se zakazniky, apod.), ale i tak je spousta profesi, ve kterym si lide stezuji, ze nemaji cas na jidlo a pritom nevidi ty drobne "mezery" v jejich praci, ktere by mohli vyplnit prave kousnutim do nejake te svaciny.
Tim nechci nijak popirat pravo na pulhodinovou prestavku na jidlo.
Mila zlata Platy jsou ruzne. Neboj za par let praxe se presunes jinam a dostanes vetsi plat. Muzes zustat kolem sveho oboru a nebo zacit uplne neco jineho. Nikdo sem nechce psat sve platy. Napisu ti tedy co vim. Asistentky klientskeho servisu maji kolem 17-20 cisteho. Zalezi jaka firma a zna umis jeden ci dva jazyky atd. Recepcni v hotelu co znam berou v lepsich hotelech 20-22 cisteho. Ranni servirky na snidane maji 16-17 cisteho. Barmanky maji bez dyska cca 12 tisic plus dyska nekdy i 30 cisteho. Co znam pc programatory maji 30 cisteho a znam i jednoho co ma 70 cisteho. Tady zalezi na praxi a firme. Ucitele berou na zakladni skole 15-17 cisteho. Prodavacka v DM nebo Tescu ma 65 na hodinu nebo 12 cisteho za mesic. Vim dokonce ze pred 5 ti lety moje znama mela v Globusu na cernem moste 9 tisic cisteho jako pokladni. Kamaradka ma v butiku 20 cisteho a dalsi 17 cisteho. Nikdo o kom jsem psala nema vysokou skolu. Jeste me napadla jedna kamaradka na ministestvu skolstvi brala myslim 8-9 cisteho, maturita. No a co vim uklizecka ukrajinka pracuju 8h denne jako uklizeka a ma 150 na hodinu cisteho...A pomocna kucharka 1000 na den. Jinak v restauracich se bere 8000 cisteho zaklad a dalsich 10-12 tisic delaji dyska. Tady pak zalezi na lokalite.
Hernajs, úplně jste mě zviklala. Kde dělá ta uklízečka? Nemají ještě nějaké místo volné? Školu zatajím, pár slov rusky dohromady dám (jen pro vyvolání dojmu), budu se tvářit jako ukrajinec a dostanu pak čistého víc, než mám teď hrubého. Docela se mi vnucuje myšlenka, že bych si vzal nějaké neplacené volno a šel chvíli uklízet.
Nezlob se, ale musím se opakovat. Kdejaký blb dodělá VS. Kdybyses ve škole učila, zjistila bys, že TY jsi studovaná dle zákona 108/2006 a píšeš nám tady , že děláš podřadnou funkci asistenta dle zákona a ted si nejsem jist, který zde spadá zákon o pedagogických pracovnících, ale TY bys snad měla vědět, že pokud máš sociální práci nejsi pedagog. Tys nechodila na Praxe během školy a nevíš, že praxi jsi v podstatě neměla vykonávat ve školských zařízeních? Bože, kde se ti studenti berou? Logicky, když vystuduji doktorát třeba v Té Tvé sociální práci, opravdu si myslíš, že budeš kvalifikovaná na ředitelku geodezie? Maximálně tam budeš dělat sekretářku, pokud na to más vzhled. Jinak NIC.
A ted ke Tvé otázce: Ano na podřadné práci na které stačí střední škola a kurz nedostaneš větší plat.
K otazce jaké platy jsou v sociální sféře, tak to je bohužel velmi špatné. Pokud se dostaneš na pozici magisterskou ( tedy třeba sociální pracovnice nebo ředitelka třeba domova pro seniory, můžeš si přijít na 20.000) Pokud budeš dělat na podřadné pozici, obdobné te Tvé, tedy na pozici pracovníka v sociálních službách, tedy kdybys už zapoměla ze školy, tak je to § 116 odstavec 5, tak se budeš pohybovat kolem 12.000
doplněno 10.12.13 18:49:Jinak pro zajímavost z mého okolí:
...
vystudovaný podlarář s vyučním listem. 35.000 mimo obor
s maturitou na flétnu mimo obor 28.000, distributor nahradních dílu
s maturitou na housle 25.000 dispečer DPO
s maturiou ( tedy snad ) bez vyššího vzdělání, vedoucí trolejbusů Ostrava 45.000 ( bez odměn)
...
VS, socpracovnice Charita 16.000
VS, spacovnice v soc.službach 11.000
Aneb nemá cenu studovat humanitní obory, které absolventa neuživí. To je vážně jen na ohromování nevědoucích titulem před jménem a tvářením se, že je někdo vzdělaný. Ale užitek žádný.
Jak už jsem psala, já si nestěžuji a zase jen opakuji, že mě ten plat vůbec nepřekvapuje, protože až do téhle diskuze jsem žila v domění, že většina společnosti pracuje spíš za minimální mzdu, nebo jen o něco vyšší než je minimální. Práci jsem vzala, protože se mi zkrátka nenaskytla žádná lepší nabídka v oboru. A myslím, že lepší než zůstávat na ÚP je mít aspoň nějakou práci. Samozřejmě vím jaké jsou zákony a co mi umožňují dělat. A jak už tady bylo napsáno asistenta pedagoga může zkrátka dělat člověk i bez VŠ, jelikož na to stačí kurz.
A platy v sociální oblasti, ať už na pracovníka v soc. službách, tak i soc. pracovníka si umím představit. Šlo mi jen o to si ověřit, zda jsou skutečně takové, jak se tvrdí. Už na škole nám říkali, pokud chcete vydělávat jste na špatné fakultě, takže mi je jasné, že nikdy v tomhle oboru nebudu brát žádné závratné částky.
Tuhle diskusi nemuzes brat za bernou minci.
Zde diskutuji pouze Ti, co na to maji cas. Tedy Ti, co maji dobry prijem a prilis se nepredrou.
Ostatni makaji a nemaji na podobne kraviny a kecani cas ani naladu.
Vetsina lidi nemuze delat za skoro minimalni mzdu, kdyz kazdy druhy vydelava vice nez 20 tisic hrubeho (median je 20 tisic/mesic, jak pisi vyse).
Z grafu take vyplyva, ze jen 10% lidi vydelava mene 12 500,-/mesic (tedy mene nez polovinu prumerneho platu, ktery je asi 25 tisic hrubeho za mesic) a 90% vsech lidi vydelava pod 1,55 nasobek prumerne mzdy (= 1,55 x 25 = 39 tisic/mesic).
Tak jen takový vzorek od nás z baráku, bez pohlaví a bez věku,
třikrát příjem nad průměrem, jeden průměrný(prdůch), dva hluboko pod průměrem, tři nezamestnaní všichni dlouhodobě.
Zkus se podívat tady: strukturalni-fondy.cz/... . Určitě to nebude za pár šupů. Ale asi se budeš muset přestěhovat.
To mate pravdu avsak ja minuly rok pracoval (jako technicko administrativni) v druhem nejvetsim meste CR a rozhodne jsem nemel motivaci se prestehovat a to ani za nadprumernou mzdu. Navic to ze sezene clovek praci za nadprumernou mzdu zdaleka neznamena ze tuto praci bude mit za treba rok ci jen par mesicu. Toto je treba si uvedomit pred vzitim hipoteky apod...
Spis ma vyznam se zaridit tak, abyste prezili rozumne bez jakychkoli financnich prijmu. V tomto je totiz budoucnost.
Ač nerada,tak uvedu sebe: 10 let jsem pracovala v potrav.firmě jako ved.OŘJ,mám SŠ,tehdy mi bylo 40 let a brala jsem 8 500,- čistého a z toho živila sebe a dceru.Pak jsem se z důvodu neshod s nadřízeným a i z fin. důvodů nechala přeřadit do výroby jako dělník,mám 16 000,-,sice si máknu,ale mám čistou hlavu,umyju si ruce a jdu domů.Oblast Svitav- Pard.kraj.Všechno má svoje plusy a mínusy.Dcera učí druhým rokemv MŠ v Pardubicích a 15 000,-čistého.
doplněno 01.01.14 09:44:Ještě můj názor: asi nastává doba,kdy SŠ má v dnešním systému školství každý blbeček,na soukromé škole si to prostě zaplatíte,to samé platí o VŠ.Za mě si každý to vzdělání musel mnohem víc zasloužit a něco umět.Tituly jako Bc.,DiS apod. jsou podle mě o ničem.
No, hlavně , že jste tolik brojila proti zvýšení důchodů o cca 39 kč a proti věčnému skuhrání a rozcapenosti důchodců. S tím, jak jaký jste chudák, že vyděláváte jen 11-12 tis, v životě jste nebyla u moře atd...
Nekecáte vy tady madam tak trochu, jak se vám to zrovna podlenálady hodí? Jinde jste pak totiž psala že jste fin. zajištěná a přesto vás žádný chlap nechce
,
Za svým názorem si stojím a pokud se nepletu, tak jsem psala o tom, že jsem vydělávala 8 500,-!Čtěte pozorně a dávejte si věci do souvislostí!A víte ,proč nemůžu najít správnýho chlapa?Protože nehodlám brát kde koho!Je spousta chlapů, kterým se nechce makat a moc by se jim hodila ženská jako já, aby je živila,víte? Běžte do háje s Vašimi kecy,víte o současných problémech lidí kulový...Důchodci jsou jediná skupina lidí v tomhle státě, která skuhrá.Matky, co jsou s dětma samotné, tak je nikde není ani slyšet...
doplněno 01.01.14 10:26:A mimochodem,proti nkomu NEBROJÍM,pouze vyjadřuju svůj názor!Psala jsem, že proti důchodcům nic nemám.
? Ok, ja souhlasim s tim, ze je mnoho SS i VS, nebudem si ale nalhavat, ze drive tiobylo vyrazne lepsi. Mnoho nastaveb k ucilistim rusili, ono vyucit se, pardon, ale za rok to co obsahovaka radna stredni skola v osnovach dohromady nebylo ani omylem (chemie, matematika, fyzika chybelo mnohdy uplne. VS? Myslite ty VUMLY, podobne ladene vzdelavani? Kdo nezvladal mic, sel na zemedelku, nebo pedag (takovych "nikam me nevzalu, jdu se zasit ba pedag bylo). Dnes jsou soukrome, drive se mavalo cervenou knizkou. Pisete, ze mate SS, jakou? Kdyz neni prace, je to svitel, cclivek, pokud nechce dojit system vezme vse. Nepovidejte tu ale o ciste hlave atd, to je na vas, jak jste se svym vzdelanim spokojena, jak hodne je kvalitni. Take si dovolim rici, ze i bez soukromych skol mate na vyber skoly opravdu tezke a skoly, kde staci byt ukecana. Prominte, ja jsem treba vyucena rukavickarka, pri praci jsem delala v Eko prumku - 5let. Na VSE, kam jsem sla, jsem prijimacky pak mela za lehci testik ze zakladu latky SS. Jste ale jedna z mala, kdo vlastne rovnez zabiji vzdelani, proc by vyucenym nabidli vic, kdyz ukazou na lidi se vzdelanim, jako vy? Jakou, ze to mate vy mate presne skolu?
Pro blbablondyna: Váš příspěvek se velmi špatně čte, omlouvám se, vůbec jsem mu neporozumněla.Píšete, že jste vyučená rukavičkářka a pak " v Eko prumku",prosím, co to je za školu?Vůbec to necháp,nikdy jsem o takové škole neslyšela..Byla pouze střední ekonomická škola,pokud se nepletu. Já mám SPŠ strojní,stačí na vysvětlení?Že zabíjím vzdělání?Znám abs.VŠE, který šel jezdit s kamionem,protože by jinak nedostal hypotéku...
doplněno 01.01.14 14:50:A s tou čistou hlavou jsem to nemyslela, že v ní zase až tak nic nemám,ale že si v práci udělám svoje, umyju si ruce a jdu domů a nemusím se tak nějak víc stresovat,má to svoje výhody...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.