Nejste přihlášen/a.
Našel jsem to na půdě koupeného stavení. Už to asi nikdo nepotřebuje, protože co stálo za nějaké upotřebení, tak původní majitelé odvezli nebo sousedi rozkradli... Půoddní majitelé chobali snad i nějakou ovci, tak jestli to nesloužilo v nějaké fázi spřádání ovčí vlny.
Viz obrázek.
Z jakého to je materiálu? Pokud to je plast, mohl by to i být napínák na boty? Nebo by to mohla být jakási kverlačka na míchání sraženého ovčího mléka.? Zkuste se zeptat e-mailem v Muzeu lidových řemesel v Letohradu ( nebo ve skanzenu na Veslém Kopci )), v jiném větším muzeu. Nebo se zeptejte původních majitelů. Ale domnívám se, že to nejspíše bude něco do kuchyně. Také nějaký místní stařeček/stařenka (80 let a více) by to mohli vědět. Obejděte vesnici, ukažte jim to, a oni Vám možná řeknou, co to je a na co se to používalo.
Pro velikost jsempřiložil metr, takž e napínák na boty možná slečny Popelky. Je to železo, kde by se tu vzal před válkou plast? Mám nedaleko muzeum zapomenutých řemesel. Když jsem tam vytáhl svoje známé, tak jsem průvodkyni velmi často musel nejen doplňovat ale i opravovat její výklad. Delším pobytem v pohraničí jsem dospěl k závěru, že je možné, že si městský člověk na chalupě přes víkend odpočine, ale trvalé soužití s domorodci je utrpení. Takže obcházet vesnici... leda tak s odjištěným granátem, aby nepohazovali odpadky po vsi (ne, nejsou to cikáni, jsou bílí...).
Chce to lepší fotky z více stran a materiál, kov, dřevo. Na téhle fotce není nic vidět.
Ono toho není vidět víc, ani když to držím v ruce. Materiál železo, zarezlé, pouze okartáčovaná koroze. Síla asi tak 3mm Ale povalovalo se to u takové kozy, co se na ní sedělo a na pultíku jsou trny... Přes tyto trny se zřejmě protahoval asi len...?
Promiňte, vás netřeba zkoušet. Prostě nevím, co to je za nástroj a k čemu sloužil. Pokud ležel u něčeho, co vím k čemu sloužilo, ještě nic nezmamená. Cítíte-li se dotčena, tak neztrácejte čas odpověďmi. Děkuji vám.
Omlouvat se nemusíte, jen jsem si myslel že to víte. Zdřejmě se jedná o nástroj používaný při výrobě provazů. Nebo při kovářských pracech.
doplněno 15.05.11 08:51:Cyril napsal šrankovník, i to by bylomožné
Ty provazy mi připadají nejpravděpodobnější, mám představu, že v těch zářezech vedly jednotlivé prameny, celou tou věcí se točilo a tím se splétalo lano.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.