Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená "nešť"?

Od: morena* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

už dlouho mě zajímá co znamená české slovo ,,nešť,,? Znám to napříkald jako větu: Vem to nešť!

Díky za odpověď :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nešť je expresivní podoba částice nebo nechť . Tato se používá ve spojení nechť přijde, nechť vstoupí...Ve větě vem to nešť má význam jako přitakací částice buďsi, budiž, nechť se tak stane.

des*

Je docela možné,že vzniklo skomolením,nebo změnou písmena "ch" v "š" u slova "nechť".
Pak by to,podle mě znamenalo-nechť si to vezme-žádná škoda-vždyť neubude,no a co, apd.
Ale jde opravdu jenom o mou úvahu.
Možná,že jsem úplně vedle, v tom případě- vem to nešť!

Velice správně, Bruno, ale tázající se spletla, neboť ve větě, "vem to nešť", nemá toto slůvko co dělat. Nedává žádný smysl, neboť jak správně říkáš, používá se slengově, třeba ve větě: "ale nešť, tak to tedy udělám a bude to." Jinak by se dalo říci, "budiž, tak já to tedy udělám." Lidé mají tendenci slova a jejich významy komolit, a to je škoda. Dlouho jsem si nemohgla zvyknout, když jsem kolem sebe slýchávala- "nech to být, ono se to časem nějak VYSTŘÍBŘÍ, místo vytříbí, pokaždé jsem trpělivě vysvětlovala, že vystříbřit by se dala nádoba, ale zcela jistě ne, situace." Hádejte, jak to pokaždé dopadlo? Pomůžu Vám, v nejhorším případě se dotyčná osoba se mnou hádala do krve, že blbec jsem já, protože ona a lidé v jejím okolí to říkají stejně. A v tom lepším případě, se trochu zarazila, bylo vidět, jak jí moje informace šrotuje v mozku, a nakonec uraženě prohlásila, abych ze sebe nedělala chytrou. A to bych tady mohla psát a psát...*klik*

morena*
hodnocení

Já to slyšela v seriálu Přátele, přesně jak jsem psala, řekl Ross: vem to nešť. Tím pádem upadá i český dabing. Ale to vlastně není nic nového *nevi*

morena*
hodnocení

Děkuji velice, tohle je vyčerpávající odpověď *hej*

ladinpraha*
hodnocení

0x

"Vem to nešť" znamená v podstatě vem to čert, budiž, tak jo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]