Nejste přihlášen/a.
Zdravim vsechny do poradny.Dnes byl nadherny slunecny den,tak uz to brzy vypukne,nebudeme stihat na źahradach,ale jiśte se mnozi zaroven tesite,jak si zase dobijete baterky tou nadherou venku.Take se moc tesim,jelikoz zahradu zakladam a vzdy s napeti cekam jak co pokvete,co jsem sazela na podzim.V loni a predloni jsem davala hlavne ruze,ale nikdy predtim jsem nemela moznost pestovat.proto budu velmi rada,kdyz se semnou podelite zkusenosti jakekoliv,treba i jake mate a ktere se vam osvedcily,jelikoz kousek mistecka tu jeste mam.Nemame tu uplne podminky na ruze,ale vlastne pak na nic,jelikoz jsme v mrazive kotline,blizko vody 369m.n.v.nezbyva nic jineho,nez dobre zazimovat.Problem ale nastava na jare a s nim bych se chtela na vas obratit.Lide kteri bydli nejaky ten km dal od vody a vys,tak maji davno vse odhrabane,ostrihane,ale my nemuzeme,protoze tady u vody jsou rana prusvih a vse omrzne.chtela jsem se zeptat jestli ma nekdo zkusenosti s netkanou textilii,jak moc chrani proti mrazikum.Napadlo me,ze bych odkryla ruze i hortenzie a na noc jeste prikryvala.take ostrihat ruze je treba vcas,protoze jsem cetla ze pozdejsi strih naopak zpozdi a oslabi rust.Zkousel nekdo i prez zimu,myslite ze to nahradi,zasypani,zeminou,chvojim atd.?Bylo by to bezva,protoze my se hrozne navozime na zimu listi,na hortenzie hrabanku a pod.Hortenzie jsem take sazela vloni a tak jsem se bala,ze budou jeste nachylne na zmrznuti,kdyz nemaji takovy korenovy system.Zahrnuli jsme je cele,ale to bylo kolecek hrabanky,uz se mi pro dalsi rok moc nechce,chtela bych najit jiny zpusob.nakonec se ty haldy-kryty slehnou a kdo vi jak chudaci rostliny pod ti vypadaji,presto,ze je hrabanka lehka.Jeste k ruzim,jelikoz si nedam rict a nekdy dam prednost i choulostivejsim druhum,protoze se libily.,tak jsem koupila odrudy Tequila sunris,trpi na cernou svrnitost a to je fakt vloni museli jako jedine strikat a pak dobry.ale hlavne je take spis sklenikova.mame je 2. rokem,takze jsme je dokazali dobre zazimovat.Mate take nekdo na sve zahradce tuto odrudu?Pak jsme sazeli hodne pudokryvne,napriklad-Palmengarten Frankfurt-ruzove,Swany-bile,Scarlet meidilland-cervena,Sonenschrim-zlute a dalsi.Budu rada,kdyz napisete jake mate vy a jak si je chvalite,pripadne naopak a jak se tesite na zahradu.
máte pravdu - mám odhrabáno a ostříháno... (růže) - je to taky moje oblíbená květina, mám ráda odrůdy které voní - mám třetím rokem Damascénskou růži (Bulhaři z ní vyrábí růžový olej) fakt nádherně voní... Pak mám několik popínavých - American Pillar - krásná jednoduchá růžová a voňavá... a několik koupených v Bauhausu (měla být růžová- - je bílá...) tam už nenakupuji. Ještě mám spoustu bezejmenných polyantek...
Na zimu je zahrabu kompostem a hortenzie přikrývám smrkovým chvojím. Jsme 500m nad mořem a je u nás fakt zima...Ale zatím nic z toho nezmrzlo...
Rada mrknu jak vypada Damascenska.Vzpominam na jednu moc vonavou ruzi z detstvi,chodila jsem ji doslova,co by dite, fetovat,ale dodnes nevim bohuzel jaka to byla.Hledala jsem to ve starsich odrudach,snad me ji pripomela vzhledem trochu-Kasanova,ale mozna jen podle vune bych si byla jista.Byla to nejaka cajovka,veliky kvet,smetanove barvy,ktera prechazela do zlute,ale ta vune..Jezdim do ruzove skolky do Sobotky,taky tam maji vonavych,nadherne.skolka se nachazi pod hradem Humprecht,tak si nekdy udelejte vylet.Koukam,ze jste dost v.n.m,unas to neni s timto tak hrozne,ale ta voda.Nejhorsi je vlhko a mraz.Sa zela jsem o neco bliz k vode mirobalan a ten to nezvladl,je po nem.hrozne jsem zvedava,letos na Catalpu,sazeli jsme ji na opravdu chranenem miste a jeste dali kupku na koreny.zatim jeste nevim,tady vse rasi a kvete dyl,stromy kolem nas brani slunicku,jsme v doliku.Vsude kdyz odkveta,tak u nas zacina,ale to asi znate.
doplněno 01.04.11 11:00:jee,neposunula jsem stranku a ona je tady..nadherna,mate vkus.To je pnouci a vydrzi u vas?to si tadyneumim predstavit.Jedinou odolnou sadovku,mam geswindovu polarni a jak uz sam nazev napovida,opravdu ji neprikryvam,je obyc.ruzova a ma take vonet,tak se necham letos prekvapit.poprve jeste nekvetla.
nakupuji růže od nich - garantují odrůdu a to se mi líbí. Na té pergole jsou jiné růže - American Pillar + Dortmund - najdete na výše uvedených stránkách...
Růže u nás krásně vydrží, i když je zima a hodně větrno... Tu damascénskou jsem na zimu nějak zapomněla přikrýt...ale už raší! přikládám fotku květu
aha,trochu me ta damascenska pripomina geswindovu.Dortmud,vim..,ale zrak asi slabne..ted koukam,je tam okata,mela by byt trochu do cervena,jednou mi ho doporucovali ze je docela odolna.jsou to vsechno moc pekne ruze,opravdu jsem se pokochala pohledem.Koukala jsem ze tech damascen je vice druhu,ale nenasla o nich moc cteni,jeste podivam a ted na vas odkaz.
Mám dobré zkušenosti s netkanou textilií. Používám jí ale jen na zeleninu, jako ochranu při nočních mrazících. Není jí potřeba ve dne odstraňovat, propustí světlo i závláhu a odstraním , až pominou noční mrazíky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.