Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dobrovolníci na klinické studie léků

Od: bobulkaa odpovědí: 4 změna:

Ahoj, zajímalo by mě jestli jste někdy dělali dobrovolníka na klinické studie léků (nebo něčeho jiného), nebo někoho takového znáte. Jaké máte zkušenosti? Jak jste se k tomu dostali? Jaká byla finanční odměna?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

0x

Dobrovolně jsem se účastnila klinické studie na jeden lék, vybral si mě lékař, vyplnila jsem stoh papírů a každý měsíc šla na odběr krve a opět popsat svůj stav. Dodnes nevím zda jsem byla ve skupině která brala lék nebo ve skupině co užívala placebo. Lékař patrně peníze dostal, já nedostala nic. Kdyby to nebyla studie na lék který by mě nebo jiným mohl pomoci v boji s nemocí, nikdy bych svůj organismus dobrovolně a to i kdyby platili zlatem nehuntovala.

hodnocení

0x

Poté, co jsem byl nucen začít brát antitrombotika, požádal mě lékař ve Fakultní nemocnici, zda bych byl ochoten zúčastnit se klinické studie nového antitrombotika vyvinutého ve Francii a zkoušeného ve všech světadílech. Na otázku, zda to bude mít nějaký přínos i pro mě mi bylo odpovězeno, že budu pod neplacenou zvýšenou kontrolou a budu se podílet na pokroku v medicině. Čtvrtletně jsem se podroboval odběrům krve, měření TK a EKG, a absolvoval jsem testy pozornosti apod. (to aby zjistili, zda neblbnu). Po dvou letech byla studie ukončena s tím, že nový lék není úspěšnější, než dosavadní. Já sám, ani lékaři nevěděli, zda užívám lék zkoušený nebo původní (z důvodu vyloučení sugesce), ale placebo jsem určitě neužíval, to by si lékaři nemohli dovolit. Lékaři za práci navíc dostali nějakou odměnu, já jen poděkování. Ale klidně bych šel do toho znovu.

buss
hodnocení

0x

Svého času byl zájem o Viagru ...

hodnocení

0x

Mé nejstarší dítě bylo ve studii na očkovací látku. Byla jsem mladá, blbá, nadšená zdravotnice... později bych už do očkování u mimin navíc jen tak z hecu nešla. No, naštěstí vše dopadlo OK a holka problémy neměla, respl ne výraznější, než běžné. Znamenalo to po každém očkování vyplňovat papíry, kde se uváděly nežádoucí účinky, byť i jen zvýšená teplota nebo bolestivost v místě vpichu. Dítě navíc mělo odběr krve.

Finančí odměnu říkala lékařka, že se dávat nesmí - odměnou byla testovaná očkovací látka a kontrolní očkovací látka. Některé děti dostávaly jednu, některé druhou (ani doktorka nevěděla, kdo jakou), ale po ukončení studie byla dítěti napíchnutá ta druhá. Dále byl odměnou digitální teploměr (abychom měli čím měnit teplotu) a na konci studie jsme dostaly dárkové poukázky už ani nevím kam a nevzpomínám si za kolik... do pětistovky?

Jo, k testování jsem se dostala tak, že mě oslovila doktorka, ona spolupracovala s firmou, co testy provádí a moje dítě vyhovovalo kritériím, které potřebovala. A pokud vím, ve studii, na které se podílí moje spolupracovnice, tak tam jsou taky vhodní adepti vybírání lékařem, který studii vede.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]