Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rukavice, nohavice...slovní hříčka

Od: plechacek* odpovědí: 5 změna:

4 slova: rukavice, rukáv, nohavice, ponožka
Proč je nohavice od "těla" po kotník, ale rukavice je od zápěstí ke konečkům prstů? Proč není rukáv rukavice, nebo proč není nohavice noháv? Vím že je to hloupost ale tak nějak mě to napadlo a nenašel jsem vysvětlení. Tento dotaz jsem sem dal už včera ale konverzace pod ní vedla úplně jiným směrem než jsem očekával tak to zkouším znova. Díky P

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

2x

Nebude to mít spíš souvislost se stavbou slova než s tím, kde se příslušná věc na těle nachází? Nevím, jen mě to tak napadlo.

plechacek*
hodnocení

to jo, ale rukavice i nohavice končí na "vice" (zní podobně), ale jedno je "na konci končetiny, ruky", a druhé je "mezi tělem a kotníkem". Pokud by třeba to "vice" označovalo konec končetiny, musela by se ponožka nazývat nohavice a nohavice by byla noháv dle názvu rukáv...

eulalie*

Toto je spíš dotaz na ústav spisovné češtiny nebo něco podobného. Běžný občan totiž nepozná, jak slovo vznikalo. Ovšem vystudovaný bohemistik asi ano. My se tady o tom můžeme přít hodiny a stejně nic nevydumáme, protože nám chybí to základní. Nauka o tom,jak nám naše česká slova vznikala.

technikjirik*
hodnocení

0x

Stejně tak mě napadá, proč se botám říká kozačky, když jsou na nohy...

marenka*

*smich* no joo, ale tak když si vezmu porovnání s podprsenkou, tak třeba čepice by měla být nahlavenka. *frajer* V porovnání slova náušnice bych měla mít na krku nákrček. Jo a co taková nosoplenka? Ta je nejlepší. *ua*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]