Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
tento rok bych chtěl sledovat souhvězdí na nebi (malý, velký vůz atd.) Kdy tato souhvězdí uvidím? V kterém období a jak je sledovat, jak je poznám. Poradí mi někdo více?
Děkuji
Neprotestuji a děkuji za osvětu.
doplněno 26.04.11 17:05:Dívám se na hvězdy z lodžie, která vede na západ, a velký vůz mi tam září od jara do podzimu, v zimě ho nevidím, tak proto
za 1) si stáhni virtuální oblohu například tu celestiu a nebo je myslím podle mne lepší STELLARIUM [celestia je spíše 3D prohlížní vesmíru než oblohy] ve stellariu nastavíš místo+čas pozorování a uvidíš dá se říct vše základní... za 2) potřebuješ znalosti. velký vůz je pouze součást souhvězdí velké medvědice a ta vypadá uplně jinak takže sežeň informace, znalosti, dobré počásí a pak to skus. jestli něco chceš vědět už se tý zabývám docela dlouho tak bych ti mohl poradit a nebo se obrať na specializované ASTRONOMICKÉ F&Oa/....
A to na obloze je tolik co se dá pozorovat. Pokud máš někde poblíž hvězdárnu, skus se tam taky zastavit. Něco ti poví, poradí a za dobrého počasí i ukážou . Některé hvězdárny jako je například hvězdárna v UH.Brodě provozuje i astronomický kroužek kde se hodně naučíš. Už tam chodím druhým rokem a musím říct, vím víc než když sem s kroužkem začínal :D. ale každopádně záleží, jestli občas koukneš jak ta obloha vypadá, nebo jestli se tím budeš zabývat pořádně, tudíš si koupit nějaký ten dalekohled atd. pokud budeš jen tak občas pozorovat oblohu pouhým okem, stačí něco nastudovat na internetu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.