Nejste přihlášen/a.
Chci upozornit na podvodnou SMS zprávu, která obsahuje text: např. 14.4.vám končí platnost SIM karty. Prosím pošlete text zprávy GOb2b34u na č. 9030979 a aktivujte. SMS je bezplatná.
OMYL - po zaslání SMS se znovu vrátí, že nebyl opsán správně kod. Za tuto SMS, která je podvodná se Vám z účtu nebo kreditu odepíše 79,- Kč! Ověřovala jsem si to u operátora. Navíc to nebude psát operátor, ale bude tam odesílatel internet.
Já jsem naletěla a přišla o 2x 79,- Kč, protože jsem si to ani neuvědomila, že jde o podvod. Jsem amatér přes telefony. Navíc mi koncem měsíce končí smluvní paušál, tak jsem na to bezhlavě skočila, že to má spojení s mým prodloužením smlouvy.
No, ale jestliže oni odněkud nevykutili správný údaj, že Vám končí platnost SIM, tak jde o jasný podvod. Já bych podala TO. (trestní oznámení). U podvodu neplatí částka 5 tisíc.
Tak jsem se pořádně naštvala a ještě jednou jsem si zjistila, zda mi částky byly odečteny. A byly. Operátorka mě vyslechla a zjistila komu toto telefonní číslo patří. Je to firma AGMO Praha, poskykující mimo jiné i audiotex - hlasování v televizi nebo zábavu u televize.Tak jsem se rozhodla o podání TO ve věci podvodu, abych zabránila dalšímu krádání lidí. Jela jsem na služebnu v místě kde pracuji. Nikdo nikde. Zamčená mříž. Na příslušné poště jsem zjistili jejich telefonní číslo.
Přes oběd nebudu volat, stejně tam nebudou, říkala jsem si. Tak jsem to nechala na odpoledne. Zavolala jsem tam v 15.00 hodin. Ano, můžete podat TO, ale čeho se to týká, ptal se policista. Já jsem říkala, že to nebudu po telefonu, že stejně to asi musím sepsat, ne? Můžu přijet? No - můžete, ale budete tady dost dlouho čekat, protože řešíme odcizené auto a to bude trvat dlouho. Můžu tedy přijet v 17.00? To nevím, říkal policista, to asi nebudeme hotoví, přijedte po 19.hodině, bude tady druhá služba a ta bude začínat s čistým štítem, ale nemyslete si, že to bude na pět minut! Musíme všechno sepsat, budete poučena o trestním řádu. Bude to dlouho trvat než to sepíšeme. Já mu dala návrh, že mu to tam sepíšu sama, že píšu rychle, že mám státní zkoušku ze psaní na stroji. Ale - to nejde jen o psaní, já píšu taky rychle, ale všechno se zanést správně do protokolu. Jinak ale můžete navštívit vaše oddělení v místě bydliště (což mi nevyhovuje, protože když tam v tom větším městě bude jedno odcizené auto a ještě odcizená kabelka, tak je to tak na 12hodin čekání a nestihnu jít ráno do práce) A jaká je tam škoda, ptal se hlasitě do telefonu. A podvod se stal dřív?
A tak tedy nevím, zda místo na policajty nelehnu v sedm večer do vany. Nevím. Pokud budu obětovat čas, tak se s vámi o zážitky podělím.
Omlouvám za nečeštinsky pojaté vyprávění Nechtělo se mi označovat přímou řeč.
Marenko, mýlíte se, u trestného činu podvod musí být způsobena škoda min. 5.000,- Kč (§ 209 trestního zákoníku). Ty šmejdi to věděj a využívají toho .
Fakt, já myslela že to je jenom u krádeže. Tak to je pěkný, to by Jarm musela sehnat fůru dalších stejně napálených a to by se nechtělo ani mě. To je stejný bordel, jako když mi bývalý zaměstnavatel dlužil 5500 z poslední výplaty. Když mi ze soudu napsaly, co všechno musím prokázat a doložit, viděla jsem na kolik by to bylo stání a dokazování a prostě jsem se na to vykašlala.
V té souvislosti bych připomněl, že u čísel typu 90... poslední dvojčíslí (zde 79) informuje o ceně zaslané SMS. Ovšem pozor! nově u linek 905 (zatím snad nejsou v provozu, ale budou) to jsou poslední tři cifry, takže můžete přijít nejen o desetikoruny, ale až o stokoruny! Informace na mobil.idnes.cz/... a na
Jinak, ve světle tohoto, zpráva, která obsahuje text "na č. 9030979 a aktivujte. SMS je bezplatná"je zjevně podvod. Pokud si to uvědomíte včas, neodpovíte, ale myslím, že pokud odpovíde a budete žalovat, je naplněna skutková podstata trestného činu podvodu. Ovšem koho žalovat? Řekl bych, že ta firma AGMO nebude ten, kdo podvádí, ta totiž poskytuje své služby dalším účastníkům a podvodník zde bude ten její klient. Možná byste mohla začít tím, že byste kontaktovala přímo tuto firmu, nějaké kontaktní údaje jsou na agmo.eu/...
Jak dlouho bude jeste trvat, nez se lide prestanou na tyto jasne podvody chytat? Proboha, je to porad dokola, a stejne se najde vzdycky nejaky osel, ktery naleti. Pokud mi prijde podobna sms, hned mazu, protoze abych neco potvrdila nebo zaplatila, tak to chci mit jedine pisemne, cerne na bilem. Pokud se to tyka tarifu a podobne, chci mluvit s operatorem.
Lidi, uz se probudte
Ano, jsem osel. Jsme však lidé a lidé jsou občas omylní. Když je ještě souhra náhod, tak člověk chybu udělá. Když budete třeba stát za pultem sama a platí někdo pětitisícovkou menší částku, tak mu vrátíte a on chce ještě tu dvoutisícovku proměnit a přijde kamarád, který si od něj půjčuje a rychle chce zaplatit a tak kolem se točí peníze a do toho mu zvoní telefon a peníze se vrací a berou a nakonec zjistíte, že až odejdou, že vám chybí 1000Kč. Taky jenom osel nebo proti sobě osel a profík? To jsem zvědavá jak by jste to zvládla když ještě máte strach, že na vás někdo zamíří pistolí? A toto je něco podobného. Já byla v nouzi, že potřeboji za chvíli telefonovat a byla si vědoma, že za pár dní mi končí smlouva.
Popisujete situaci, pri ktere Vas dva zlodeji zamerne matou, tudiz nez si to mozek spoji, je pozde. Naproti tomu sms muzete v klidu precist, rozhodnout se - treba klidne i za dva dny, popremyslet. V tom je velky rozdil tudiz situace nemuzete srovnavat. A proc do toho tahate pistoli? Nemam rada, kdyz nekdo pouzije jakykoli, i kdyz blby argument jen proto, aby neco placl.
Ze Vam za par dni konci smlouva, jste si byla vedoma. Tedy muselo Vam prijit nejake posledni vyuctovani, T-mobile rozesila pred vyprsenim doby dopis, operator se ozve s vyhodnou nabidkou. Pokud by prisla z ciziho cisla nejaka sms - dekuji, nechci. Nikdy jsem na podobne sms neodpovidala a delat to nehodlam.
Samozrejme nejsem neomylna, ale kdo naleti na toto, pripadne na sms typu RWE - zaplatte nedoplatek, jeste kdyz nas media denne bombarduji, ze se toto rozmaha, to pro me neni omyl, ale nepozornost a vlastni hloupost.
Notabene, kdyz byl odesilatel internet.
To je prave ten zarhel - ja to nechapu. Co dva dny je tu podobny dotaz nebo podobny vzkaz, jak se zase kdo nachytal. A tak to bude i nadale... Takze k cemu toto varovani? K nicemu.
Krkovičko a Martino, to, že Jarm udělala chybu, no udělala. Určitě nečeká, jak jí tu všichni řeknou, jak je blbá. To ví sama. Čekala radu, jak z toho ven. Nenapadejte, neházejte kameny, jste dobré, že vás nikdo nenapálí, ale stát se to může každému. PROSÍM
Právě proto si poradny vážím, že se tu člověk může zeptat i na totální blbinu, protože v tu chvíli se s tím trápí. A nikdo neřekne, ty jsi ale blb, vždyť to je jednoduché jako facka. Ne, všichni poradí, že za chvíli tomu tazateli dojde samo, že šlo o maličkost, s kterou se zbytečně lopotil. Zachovejte to, prosím prosím prosím.
Marenko, v podstate s Vami i souhlasim, nicmene kdyz je dotaz donebevolajici (zenu tyra manzel, kluk je podvadeny holkou atd...), vsude najdete minimalne jednoho cloveka, ktery se podivi nad tim, jaky je tazatel magor, kdyz s tim doted nic neudelal a podobne.
No - tak konec diskuzí. Šlo jen o upozornění a ne o posuzování činu. Tak jsem jela udělat trestní oznámení, už je toho prý v registru víc, nejvíc na jihu Čech. Už to bude jako trestný čin, který se bude prošetřovat. Oznámení jsem měla pěkně napsané, jen jsem to policajtovi diktovala včetně: napište velké G jako Gusta, velké O jako Otto, apod. Měli jsme to zmáklé za 25minut. Byl rád, že nemusí nic vymýšlet. Jen jak jsme to psali, tak druhý vyletěl úsměvně z křesla a radoval se - já to pochopil, já to pochopil - to vrácení zpět je automat, automat... Nebyla jsem vůbec při jednání naštvaná, spíš jsem to brala všechno na pobavení.
Marenko, děkuji za podporu a za vlídná slova.
Přeji všem hezký sluníčkový víkend.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.