Nejste přihlášen/a.
... peníze. Zajímají mě vaše rady a typy jak šetřit peníze. Mě toto dělalo a dělá problém peníze nedokážu udržt v kapsi. Tak mě zajívaše názory. děkuji předem za odpovědit.
Kapsy si zašijte a peníze dávejte do peněženky, to je jednoduché Nekouřit, nepít, nekupovat zbytečnosti. Já bych chtěl tolik věcí a peníze bych na to měl, ale jak bych dopadl... takže s rozumem, ujasnit si priority. Jednou za čas si pak udělam něčim radost a tim to zas končí. A druhá věc, i když šetřit umim, snažim se využít každé příležitosti přivydělat si
Jer, této odpovědi tleskám Je to přesně tak. Souhlasím v podstatě i s ostatními návrhy, vyjma "neplatit kartou". No, u Vás by to možná mohlo pomoci, ale jinak nevidím důvod kartou neplatit. Já v podstatě nevezmu do ruky hotovost, jak je rok dlouhý - jednak mi všechny platby chodí na účet, takže zbytečné sponzorovat banky poplatkem za výběr (vlastních!
) peněz, ale za druhé taky nikdo nevidí, jak vytahuju ze šrajtofle dvoutisíc, nechávám rozměnit a odcházím s 1800 - a za rohem už je nemám, že, protože někdo moc všímavej šel náhodou za mnou... Ale to je černý scénář. Prostě já nosívám tak 100-200 jako železnou rezervu, obvykle z toho utratím asi tak stovku, když jdu s kamarádem jednou dvakrát za měsíc na kafe, a zbytek řeším kartou - všude a vždy. A nemám problém, utratím stejně, jako bych platila papírovkama
- prostě si nedopřeju všechno a neutrácím za blbosti. Radost si dělám spíš jinak než nákupy
Tazateli ještě - omezte kouření, "malé radosti" (jo, ty se naskládají! kdyby to mělo být pitomé lízátko za 5,- denně, je to 150 za měsíc a to už poznáte) a zuste kupovat (paradoxně) dražší, ale kvalitnější, vydatnější jídlo - nakonec utratíe míň (vysledováno na pečivu, fakt to funguje).
Jednoduše. Zkusím malý návrh. Máte výplatu, zaplatíte to, co musíte. Něco zbylo, dejme tomu 10 tisíc. Měsíc má 4 týdny, takže si dáte těch 10 tisíc na účet v bance a každý pátek si vyberete 2000,- Kč. Nikdy víc a nesmíte jít vybrat dřív, než další pátek. (pořád je lepší být bez peněz od středy do pátku, než posledních 14 dní před výplatou. Ty dva tisíce, co máte navíc, máte jako rezervu, kdyby přišla nějaká nečekaná platba. Pokud se nic nestane, můžete si koupit třeba tričko a zajít do kina, zbytek nechte na té bance. (tohle mě naučila babička, to týdenní rozdělení peněz a funguje výborně)
Ja zase platbu doporučím, pokud má tedy člověk 4-5 nákupů měsíčně pomůže to udělát si teoreticky obrázek o tom za co ty kačky uvalí...
Nejl=pe si celý měsíc schovat každý účet a taky psát každé utracené drobné..člověk se pak podiví..
A ještě je dobré mrknout na ty pořady v tv kdy jde ekonom k totálně zadluženým lidem a ukazuje jim jejich největší finanční omyly a chyby...
týdení rozpočet je fajn, pokud opravdu neumíte šetřit...
já to řeším tak, že jsem si cca 3 měsíce psala do tabulky všechny nákupy (včetně svačin apod) a zjistila jsem, kolik asi rodina spotřebuje...
Ted vybíráme z účtu po výplatě určitou částku a parkujeme ji doma v hrníčku...a z toho žijeme až do další výplaty... Pochopitelně všechny platby jako elektrika atd...jdou z účtu.
Našetříme takto docela dost peněz...
Osobně si myslím , že je důležité vědět proč chcete šetřit. Pak si spočítat kolik měsíčně musíte zaplatit no a zbytek je to co můžete ušetřit každej měsíc
Já osobně mám dva účty. Na jeden mi chodí peníze a druhý je moje zásoba. Z toho druhého účtu můžu vybírat jen jednou za měsíc. Každý další výběr v daném měsíci by mě stál 150 Kč! Navíc se k tomuto účtu můžu dostat jen přes internetové bankovnictví.
A další věc kterou si pomáhám je právě mesíční rozpočet. Mám v excelu udělanou tabulku s příjmy a výdaji. Do každého měsíce mám vepsané jaké výdaje budu mít, takže i několik měsíců dopředu vím za co budu utrácet (poviné ručení, životko, festivaly, atd...). Jsem student takže výdaje za jídlo a bydlení ještě neřeším (naštěstí).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.