Nejste přihlášen/a.
Musím svůj problém popsat, co nejpodrobněji, protože je to věc, která mě opravdu trápí a záleží na souvislostech. Budu ráda za každou radu či názor.
Babi a děda z tátovi strany pro mě byly vždycky vším. Prarodiče u kterých jsem trávila dětství, byla jsem u nich více jak doma. Každý víkend i ve všední dny, všechny prázdniny. Děda zemřel v mých 18 letech a půl roku na to i fenka, kterou měli 16 let, babi osaměla, i přes můj věk jsem za ní jezdila (my všichni i ségra s našima) minimálně 2x týdně na kafe a pak jsme se já a ségra střídali ve spaní u ní, aby nebyla tak sama. Pořídili jsme jí koťátko, psa už mít nemohla, kvůli špatnému kolenu. Bydlela 10km od nás.
Naši se rozhodli pro stavbu rodinného domu, který byl asi 12km dál, nabídli babičce zda by nechtěla jít s námi. Jelikož bydlela ve 2. patře paneláku bez výtahu a měla před operací kolene, usnadnil by se jí život. Babča s námi do domu jít chtěla, takže se barák vybíral na míru těmto požadavkům. Přízemí bylo bezbariérové, měla pokoj 20m2 s koupelnou, nábytek, koberec, výmalbu, vše si vybrala podle sebe, jak si přála a naši jí to koupili. V přízemí byla sama, nahoře mám pokoj já, ségra a naši. Zahrada 800m2 se slaným bazénem, pejsek, chtěla záhonky, měla je, na blízký hřbitov se nechal dědovi udělat pomníček, aby za ním mohla, kadý týden jsme jí vozili do knihovny, k doktorovi, všude kam potřebovala, pokud si přála něco koupit, co jsme třeba mi nekupovali a ona na to měla chuť, od domu jsou dva krámy nebo jsme jí vzali do města popřípadě napsala mámě lísteček co chce. Povinnosti neměla žádné pokud sama nechtěla. Dala jsem jí svůj starý notebook a na její přání jí začala učit na počítači a internetu. Do domu si vodila návštěvy, vše jak chtěla. Byla mezi lidma a já si stále myslím, že vše se dělalo v dobrém úmyslu.
Půl roku vše fungovalo, rozhodla se proto prodat byt, který držela. Po úspěšné operaci kolene, se situace změnila. Přála si jet do lázní na tři týdny, tak jí je naši zaplatili a jela. Po návratu začala být situace neúnosná. U příbuzných si stěžovala, že jí trápíme hladem (plný špajz, komora i lednička, vše měla k dispozici), že se u nás cítí jak v koncentráku. Jídlo si začala brát k sobě do pokoje, prý se nemůže při obědě na ty naše ksichty. Údajně by pro ní bylo lepší se oběsit v lese za domem. Začala nás nenávidět, konzultovala jsem tuto situaci s psychologem, zda to není forma seniorské demence, tuto domněnku mi však nepotvrdil. Situace vyústila tak ostře, že na nás hystericky křičela, že s námi nechce mít nic společného. Pokud jsme jí nabídli nevím třeba buchty ke kávu, odpovídala ironicky, že si dá pouze pokud na ní zbyde.Přestala vycházet ze svého pokoje. Táta i my ostatní jsme to s ní snažili několikrát probírat, co se děje. Uváděla problémy typu: 20.3 si rodiče otevřeli láhev vína a mě nenabídli nebo včera jste si vařili 3x kávu a jen 2x jste se zeptali a udělali ji i mně. Táta se ptal, proč s námi teda šla bydlet, odpověď byla, že jen kvůli té operaci. Doma byl takový stres a dusno, že mamka několikrát omdlela a já měla jiné zdravotní problémy. Tátův brácha, který nedokáže udržet peníz a byly časy kdy se půl roku neozval, byl bez práce, peněz a jen díky našim žije jako skoro normální člověk, v tom babičku podporoval, babičin brácha taky, podobné kvítko, který ji pro změnu připravil o dědictví. Zřejmě kvůli milionu a půl, který dostala za prodej bytu a nyní je rozdělila mezi tyto dvě individua. Oba to s tátou odmítli řešit a spolupracovat, aby se situace vyřešila. Vytvořila si novou rodinu, Vánoce trávila se svým bráchou a jeho rodinou a vnoučaty, které bohatě obdarovala dárky. To se nám doneslo, od její kolegyně z práce, která jí potkala a tohle jí pověděla, mimo jiné jí babi i řekla, že moje máma jí zabavila veškerý prachy z prodeje bytu.
Nakonec jsme jednoho dne přišli domů a babi byla pryč. Na stole byly klíče a lístek s její novou adresou, tím naše kontakty skončili.Táta jí poslal dopis, bez odezvy. Přesně 14 dní před Vánoci. Jelikož na Vánoce a Štědrý večer jsme byly vždy pohromadě, byla to má první večeře bez babičky a dědy jen s rodiči. Na přání k Vánocům neodpověděla. Nepopřála mi k 21 a ségře k 18 narozeninám. Sestra jí minulý týden potkala prvně od doby, co se odstěhovala, ani neodpověděla na pozdrav.
Táta přišel o bratra a mámu. Já se ségrou o skvělou babičku. Do teď se s tím nemohu smířit, nevím, zda se situace dá ještě zachránit, myslím, že se nikdy nevrátíme do starých kolejí, často, několikrát do týdne se mi o ní zdá, ale nevím jak situaci řešit. Ani nevím, co jsme udělali špatně a proč zklabovala naše snaha zajistit jí důstojné stáří.
Ahoj,
no po tvé zpovědi taky nevidím, kde jste udělali chybu. Třeba jste neudělali žádnou. Naopak kéž by bylo více lidí, kteří se starají o své starší rodinné příslušníky.
Ale všechno má svoje důvody, i chování tvojí babičky. Velice by mě zajímalo, co přesně se podělalo, že ji to odehnalo od rodiny, která ji dle tvých slov milovala a starala se o ni. Bohužel radu nemám než přijít na to sama, kde je jádro pudla
Nechci si (nám) nějak fandit, ale myslím, že jsme se opravdu snažili. Měli jsme sousedku, která strašně toužila po vnoučatech, paní v babičině věku a máme s tou paní sousedkou skvělý vztah, hlídala nás a vyrostli jsme s ní, bere nás jako svou jedinou rodinu a vím, že by dala vše za to, kdyby se její syn o ní postaral. Plakala když jsem jí povídala, co se stalo s babičkou a o to víc mě to mrzí...
Milá slečno,budou lidé,co Vám tento příběh ze života věřit,ale já vím,že to tak bývá.Já měl podobný problém se svou matkou a když jsem si přečetl Váš příspěvek nabyl jsem dojmu,že Vaše babička a moje matka byly snad sestry Já jsem to později překousl,ale v srdci mi zůstala jizva,kterou žádný lékař nevyléčí a příroda neuzdraví.
PS.Přeji Vám hodně štěstí ,aby se babička vrátila k vám ,ale nevěřím v to!
I Vás mi je líto.Nepíšete kolik je babičce let.Mé matce v tu dobu bylo 81 let. Prostě ji (promiňte ten výraz) ruplo v bedně a otočila o 180°.
nešťastná vnučko, určitě jste udělali pro babičku, co jste si všichni v rodině mysleli, že je pro ni nejlepší. Někdy není dobré svou pomoc vnucovat a přesvědčovat o svých dobrých úmyslech pro druhého člověka. Měli jste počkat, až si babička o pomoc řekne sama, pak by zani byla vděčná a s díky by pomoc přijala. Vy v rodině máte svědomí čisté, konali jste v zájmu babičky, ale ona to tak nevnímá, zřejmě má pocit, že byla přemluvena, a že nejednala ze svého rozhodnutí. Je to jen můj pohled na věc. - stařenka
nestastnavnucka, ty jsi nefra co má toho psa stájníka že? Proč měníš nicky nevyvolává to příliš důvěry - alespoň u mě ne. Karina
nestastnavnucka, tak jak to popisjete není důvod Vám nevěřit. Ale ta změna se s babičkou se musela stát za jejího pobytu v lázních. Vypadá to, že byla někým nebo něčím silně ovlivněna. Francozské přísloví praví "za vším hledej ženu" , po česku k tomu můžem jen dodat "nebo prachy".
Jen bych si dovolila upřesňující otázky: Kam se babička odstěhovala? Do podnájmu nebo ji ještě zbyly peníze na koupi nového bydlení, či je má na kontě? Karina
Nemáme žádné přesné informace, vše jen z druhé ruky ...víme, že se odstěhovala na kraj města bez dostupnosti (nejezdí autobusy) nedaleko jednoho ghetta, má byt 2+1, ale jelikož je o ty byty velký zájem, musela dát 100.000 sponzorský dar..platí z 11 000 důchodu 6 000 měsíčně nájem..zda jí zbylo něco z prodeje bytu nevím...údajně (jedna bába povídala) jí od peněz odpomohli příbuzní a mělo jí zůstat 200 000 za které pořídila nábytek a spotřebiče do bytu, kupovala to nejdražší protože jí to poradil brácha..kupříkladu my jí do pokoje koupili televizi plouchou 81 uhlopříčku..brácha jí řekl, že jsme na ní šetřili a že by si měla pořídit minimálně 106...jen ukázka toho, jak jí ovládají..
Babička má chatu, kde je vesměs od jara do podzimu...a dnes jak bylo hezky jsem si vzpomněla na zahradu, jak jsme spolu pracovali...jahody budou potřeba vyplet, začít sázet a dávat to dohromady, sama to jistě nezvládne..první jaro za mých 21 let života bez zahrady, bez chaty, bez babičky...v létě jsme tam se ségrou byli furt...a letos nic, jsem jak bez života...chybí to ...kousek byla řeka, krásné kousky dětsví a mého života, která ona jen tak zahodila...dozvěděli jsme se, že chatu přepsala na druhého syna...
nestastnavncka, nejde o spamy, klidně vypiš problémy jak potřebuješ , ale jeden nick je lepší. Vidíš sama, že se to pak nakonec stejně neuhlídá. Ty si neodporuješ, ale jsou jiní, kteří si tady dělají pak pouze z lidí legraci pod různýma přezdívkama.
Ale k dotazu.Myslím si, že opravdu bude problém v penězích a chamtivosti příbuzných. Ti si babičku raději stáhli k sobě , pod kontrolu, je asi lehce ovlivnitelná. Asi bych předpokládala, že za ní do lázní vykonávali časté návštěvy ..
Chatu asi brzy na někoho přepíše , později možná i ten byt na ně přepíše a pin k účtu prozradí. Jenže to vy už nemůžete ovlivnit. Každý je strůjcem svého osudu. Je to smutné, ale i to je život. A ty se s tím prostě asi budeš muset vyrovnat sama. Snad ještě zkusit zajet na tu chatu a promlivit s ní o samotě. Alespoň si vysvětlit jak by ona chtěla žít a jak v dobrém jste to mysleli vy. Auto máš, tak to není problém. Karina
Bohužel to nedokážete změnit, jak tu někdo napsal "ruplo jí v bedně". Mám kamaráda jehož matka chodila 2x týdně na obecní úřad nahlásit co vše jí vlastní syn a jeho rodina ukradli, vnuci měli zakázané vzít si od ní i lízátko jelikož to by jistě běžela udat. Pošťačka po té co na ni volala policii, že jí okradla o důchod odmítla důchod vyplácet beze svědka a když jednou vařila slepičí polévku-hrnec vody, živá slepice a zapnutý, nezapálený plyn byla to poslední kapka. Je v domově a konečně všichni věří, že kamarádova rodina se nechovala tak jak babička popisovala. Příjdou za ní, donesou jí sladkosti, o nic jiného nestojí vše si ukryje a pak nadává sestřičkám, že jí kradou a jí tatranky a proto jsou tak při těle. A podle lékaře se ona jen předvádí aby byla středem pozornosti a nemocná není, je jí 75 let.
Milá slečno, nebuďte nešťastná. Babička potřebuje svůj klid a je svéprávná, tak ji respektujte. Nebojte se za ní zajet na chatu. Možná to bude trošku ze začátku drhnout, ale přesto si s ní povídejte, něco jí přivezte, nevnucujte se, ale dejte najevo, že s Vámi může počítat. Jste dospělá a babička je také dospělá. Nezbývá než se chovat se vzájemným respektem. Možná babička chtěla jen víc soukromí. Každý jsme jiný. Nebojte se o ní, ona už má leccos za sebou, má zkušenosti, které Vy nemáte. Zajímejte se o ni a respektujte její hranice.
I to se stává. Ptáte se kde jste udělali chybu. Třeba jste chybu neudělali. Vypadá to že jste se chtěli postarat o babičku a "špatně to dopadlo". Vypadá to že teď jsou na řadě strejda a bratr babičky. ... Jestliže vám dala adresu nebude asi nemožné si o ní udržovat informace, nebo i minimální kontakt pro případ že by potřebovala pomoc a nikdo nebyl kmání. Jinak je potřeba se s tím smířit. Někdo v těchto letech již žádné prarodiče nemá a také musí žít. Zřejmě se na své potřeby nemáte špatně a tak je potřeba spíš myslet na další pokračování rodiny, na další generaci.
Bohužel z naší části rodiny jí už nikdo nepomůže... obávám se toho, že skončí sama v domově důchodců či na LDNce..naši jí platili léky na zrak, jistě na ně teď nemá (cca 6000 měsíčně) a pokud je nebude brát oslepne...skončí sama a opuštěná...
Co jsem napsal platí. Navíc jí můžete (snad) projevovat lásku alespoň přáními-pohledy - vánoce, velikonoce, narozeniny, jmeniny. Napsat krátké přací dopisy. Vzkázat po někom pozdrav. Nevtírat se, nehrát hrátky, ale projevovat zájem a nepřehnanou lásku. A nežít v nepřátelství s druhou částí rodiny i když si od ní musíte držet odstup.
Z toho všeho smutného jde jasně vidět příčinu..
Relativně bohatá babi, bohužel asi snadno anebo dobře a dlouho ovlivňována bratrem a spol..
Už jsem slyšel nejeden případ kdy někdo z rodiny něoho jiného naočkoval tak že to až nebšlo pochopit..
Bratr má ted asi dost peněz možná i nějaké přilepšení z důchodu kdo ví...
Tady je bud řešení v tom že babi v hlavě přepne a lecos ji dojde anebo jste o ni prostě přišli..to se bohužel stává..
Jeden známý stále říká "až budu starý a pak umřu, doufám že po mě zůstanou jen a pouze dluhy, protože když zůstanou peníze rozhádá se celá rodina, tahle bude klid"
Smutné, ale zdaleka ne ojedinelé...Kazdy jest strujcem sveho stesti, takze si nelamte hlavu a vesele pokracujte v zivote podle sebe a ne podle babicky...Ono ji to jednou dojde a pokud nahodou ne, tak mate o starost min...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.