Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kuchařky neumí vařit

Od: stok* odpovědí: 33 změna:

Kuchařky ve školních jídelnách mají jednu chybu. Neumí vařit. Navíc jsou tyto kuchařky velmi drzé. Jak mám tyto kuchařky převychovat?

PS: Poznejte jídlo:

Kuchařky neumí vařit

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

1x

Sekaná nebo prejt a brambory. Kolik platíte za oběd? Myslíte, že za takovu cenu se dá kvalitně, podle norem, uvařit aby se to rentovalo? Nemluvě o tom, že v patách mají stále normy EU a hygienu se svým požadavkem vyvážené stravy. Nereptejte, máte možnost stravovat se u maminky.

stok*

Školní jídelna není do toho, aby se rentovala. Podle norem se uvařit kvlitně dá, dělal jsem o tom semestrální práci. Normy EU do toho vůbec nezasahují a cena jídla je na nejvyšší možné hranice, kterou jen vyhláška povoluje.

Jistě, školní jídelna má mít finance na 0. Nicméně - za tu cenu, byť je na nejvyšší možné hranici, nemůžete čekat zázraky.

hablina*
hodnocení

1x

Sekaná s bramborem, podle množství pro dítě mladší 10ti let. Kuchařky mají na vaření normy, těžko vyčarují něco lepšího.

remember

jj, vždyť i konzerva pro psy stojí víc než se platí za oběd v jídelně ;)

slonbonjohn*

Ale vsaď se, že si na ní pochutnáš víc, než na některých specialitách.

PS. Vlastní zkušenost, ale to nám baby řekly, až když jsme vylízali talíře.*smich*

stok*

Bohužel, porce pro 2. stupeň. Je to fotka stará 3 roky, dnes je jídlo ještě menší.

eulalie*
hodnocení

1x

Proč by neuměly vařit, vždyť to jídlo na obrázku vypadá docela poživatelně. A co si jako představujete pod pojmem jídlo ve školní jídelně? Restauraci v pětihvězdičkovém hotelu? Za cenu stravenky? Schválně, kolik za jidlo platíte? No? Tak zkuste vy uvařit dobré jídlo za pár šupů. Být vámi, tak se moc neofrňuju, ale jsem ráda, že se najím. Řekla bych, že mládež je dost rozmazlená, co se jídla týká. Jak to není hamburger nebo hranolky s bůhvíčím, tak je to fuj...

cocinkamichalka*
hodnocení

1x

Tak to já mám naprosto opačnou zkušenost. Na střední škole nám ve školní jídelně vařili samé dobrotky, často byly i ryby, na různé způsoby... Často jsme si chodili přidávat a paní kuchařky z toho měly radost, že nám chutná. Fakt super - ráda na to vzpomínám.

pecenkav*
hodnocení

0x

sekana s bramborama

pu®
hodnocení

0x

Vy je těžko převychováte, to by museli zasáhnout rodiče, ale to jídlo mi připomíná dobu mé zš - roky jsem chodila domů a na otázku Mámy a Táty "co bylo k obědu" jsem odpovídala: "Brambory a maso." Protože to nebylo vlastně jídlo, to byly prostě jakési brambory a k tomu blíže neurčené maso. Dnes, žila jsem v domnění, snad mají děti na výběr, ne? Nadto není snadné uvařit nutričně dobrá jídla, mám za to, že příprava jídelníčku pro děti je docela kumšt...

A jestli jsou drzé...no víte, to je těžko říct. Je fakt, že i za dospěla potkávám dnes a denně zaměstnankyně služeb (uklízečky, kuchařky ap.), které se apriorně chovají tak, jako bychom jim my ostatní dávali najevo nevímco - přitom já osobně si práce těchto lidí nesmírně vážím, vždycky je pozdravím, kdekoliv je vidím (metro, zastávky...), ani by mě nenapadlo se nad nimi ofrňovat. A přesto i ke mně jsou protivné, když už dojde na nějakou interakci. Asi mají hluboce zakořeněný komplex, ostatně není to tak dávno, co kdejaká uklízečka byla víc než VŠ, že... Ale taky to může být tak, že vy jste drzí na ně... Tak zkuste hezky zdravit a usmát se, ono se to zlepší..

pt®
hodnocení

0x

V které školní jídelně servírují na tak drahých talířích? - stařenka

hodnocení

0x

Otázka zněla : Jak mám tyto kuchařky převychovat?
Jste si jistý, že jste schopný tuto Sizyfovskou úlohu splnit? Neuvádíte, jaké jsou vaše vědomosti z oblasti stravování a kulinářské výchovy, zda je dokážete naučit lépe vařit... potom i rada tímto směrem bude dost těžká a zřejmě i dost všeobecná...
Odnaučit ženy drzosti? Co je to drzost? Dá se tak kvalifikovat odpověď kolektivu žen v kuchyni, kterým jste možná dost necitlivě ohodnotil jejich výkon? Dá se za drzost kvalifikovat Vaše hodnocení výkonu kuchařek z jejich pohledu? Těžko říci...
Jinak hodnotíte Vy kuchařky, jinak ony Vás... možná, že pro ně jste drzý Vy... byl jste sám, baby v přesile, nenechají si skákat po hlavě...
Jídlo se mi jeví nevalné... podobně jako fotografie...
těžko hodnotit stravu, kterou jste tu nabídl na poznání... úprava brambor na talíři možná odpovídá výkonu kuchařky, která od brzkého rána maká v kuchyni a po šesti-sedmi hodinách při výdeji třeba i dvousté naběračky brambor už nemá ani sílu, ani trpělivost ty brambory naaranžovat k spokojenosti strávníka...
ne zcela podařená fotografie nedává možnost zkontrolovat přítomnost nějaké šťávy nebo omáčky, nebo co se takovýchto případech dává k příloze...
už vůbec není možné ohodnotit jiné senzorické vlastnosti připraveného pokrmu, možná, že jsou ty brambory rozvařené, možná, že je to špatně rozmíchaná bramborová kaše... možná, že se z toho line libá vůně, možná, že jsou studené... čert ví... i to "maso" je dost těžko identifikovatelné... bohužel, nepopsal jste, co to vlastně mělo být...
možná, že u Vás takto stravu připravují... máte možnost jejich práci i nadále sledovat a případně se obrátit se stížností na jejich zřizovatele, případně před tím zkusit si vyměnit názory na vaření s kuchařkami, nebo vedoucí školské jídelny, příp. statutárním zástupcem školy...
u nás na poradně Vám můžeme nabídnout jen to, co už jste si přečetl...

a nebo si zkuste něco navařit Vy, jakou budete mít procentuální úspěšnost...

stok*

U nás už kuchařkám někdo řekl, že jídlo za nic nestojí a ta kuchařka ho začala pronásledovat se stohem 40 nožů.

jita*
hodnocení

0x

btambory a to druhý?A co to je?sekaná?

zajixxx*

to maso vypadá jak uzené bez kosti z marketu :), navíc jakoby okousané od něčeho :)

krkovicka*
Okousané nebudou.Dělala jsem na praxi v restauraci a jídelně a když mi kuchař řekl při likvidování zbytků z talířů ať přebírám brambory a to maso jen okrájí zvedl se mi žaludek...Tohle jídlo z Šj se vozí prasatům.ihned se ty zbytky likvidují.
stok*

Ty zbytky se používají na páteční rizoto.

ar*
hodnocení

0x

Po prodělání 2 leté vojenské služby, mi to jídlo připadá vzhledově v pohodě a věřím, že i chuťově. Je pravda prvním rokem na vojně jsme si "žrali" jako lordi, zato druhý rok to byl očistec. Od 84 roku nejím "atom kaši" , mám vyčerpáno na 2-3 lidské životy. I když jak se říká "hlad je nejlepší kuchař" *jasne*

krkovicka*
hodnocení

0x
Milej zlatej.Ve ŠJ se vaří v kotlích,ženský slévají kotle s bramborama.Tak je snad jasné,že porce budou semtam vysušené,nedosolené,rozvařené.Pokuď se vám to nelíbí,poproste rodiče aby vám vždy navařily,že až příjdete domu tak abyste měl teplý jídlo.Ohledně drzosti,na jakém základu?Že paní tam plácne naběračkou kaši a nadává?Nebo co?Že jí něco vytknete?U nás ve školní jídelně vařily i pro padesátku důchodců,kteří chodily s rendlíkama.Zkuste si nezávazně hodit hodinku ve ŠJ,navařte 300porcí,včetně čaje,svačin a salátů.Pak možná se přestanete ve školní jídelně stravovat,nebo mlčky a s pokorou jídlo ať je jakýkoliv zblajznete.
kacalo

No co znamená,že neumí vařit?Že nevaří chutně nebo nevaří zdravě?Po zkušenostech ve školách si myslím,že opravdu kuchařky ve školních jídelnách je kapitola sama pro sebe.Omáčky kupované v Makru v prášku,vše přesolené,do všeho patlají uzeniny a slaninu přestože je známé,že podruhé ohřívaná slanina je silně rakovinotvorná.Ty expertky vůbec ve škole neučili,co je zdravá výživa,jsou v tomhle hrozně zaostalé a bude trvat dlouho,než se to změní.Včetně učitelek a učitelů,kteří sní každý přesolený poblijon z prášku,hlavně když se nají a nemusí vařit.Přitom ty by práve oni měli kontrolovat,co jí děti,ale jsou v tom také hrozně zaostalé.Ale bohužel drtivá většina lidí kouká,co je chutné a ne co je zdravé.Podle toho bohužel hodnotí.Nejhorší ale je,že to odnesou děti až budou starší

tomason*

To je hodně přehnané a zřejmě nereálné.

krkovicka*
Kacalo kde jste to byla na škole?Nevím zda je to ještě v normách ale školní jídelny musí uchovávat vzorky jídel pro hygienu.Riskovali by vysokou pokutu?
kacalo

Mezi lidma je bohužel tolik hloupých lidí,co snědí i omáčku z prášku nebo ze zahuštěné Vitany,co se prodává v Makru a bylo to tam v regálu celý rok,kuchařky to pak uklohní a hlupáci si ještě libují,jak to bylo dobré.Chudáci děti.Taková je praxe v jídelnách,které vaří pro děti.Pohlreit má pravdu,český národ ve stravování hodně pokles.Samé instantní humusy.Hlupákům to ale nedojde.

lidus*

Jasně 20 let po Sametové a holt za to můžou komunisti alespoň tak to vyznívá od vás. Kecalo doporučuji vám vařit si doma sám a nezapomínejte dělat dětem zdravou svačinu.

kacalo

Bohužel za komunistů se vařilo ve školách daleko zdravěji než dnes.Žádné instantní jídla,omáčky nebo prášky.Ne jako dnes.Ale to Vy nedokážete pochopit,protože koukáte jen na to,co Vám chutná a ne,co je zdravé.V tomhle jste zaostalá,když máte takové názory.Nejste vůbec schopná chápat,z čeho se vařilo za komunistů-vše z čerstvých potravin,a jak se vaří dnes ve školách.

Jistě, dodnes si vzpomínám na naprosto nechutnou instantní (údajně) bramborovou kaši. A bylo toho mnohem víc. Lidé velice rychle zapomínají. Tím ovšem nechci tvrdit, že se dnes vaří bůhvíjak zdravě. On je totiž zázrak, že to za tu cenu vypadá alespoň takto...

gp*
hodnocení

0x

No to je čtvrteční/páteční jídlo. Protože to se pomelou předchozí obědy a vytvoří se tohle "maso" :D To neznáte. Myslím, že kdyby tam to jídlo takovýhle nebylo, neměli bysme všichni na co vzpomínat:D

lui*
hodnocení

0x

Můj tip je jakési zapečené mleté s červeným zelím, a lepenice nebo škubánky, nebo něco takového. Řekl bych, že to obyčejné brambory nejsou.

A co se týče kvality vaření? Je velmi rozdílná, kuchyně od kuchyně. My třeba chodili z práce dlouho do školní jídelny na obědy radši než do hospody. Pak jim zakázali prodávat obědy mimoškolním, prý jsme tím způsobem nezákoně čerpali státní dotace. A to jsme platili stejné peníze jako v hospodě, stejně jako učitelé z té školy.Ale jídlo měli dobrý a bylo ho dost. Asi je to opravdu jen v lidech a ne v penězích.

luccy*
hodnocení

0x

Vždyť to jsou normální ,,školní´´ brambory s uzeným,tuším? A to máte ještě docela pěkné brambory. Já jsem ve ŠJ na talíř dostávala brambory v podobném stavu, avšak některé byly jinak barevné a flekté. Co se týče konzistence, že je to taková jako hrouda, tak si myslím, že je to tím, jak se vaří ve velkém hrnci a nerovnoměrně..Některé jsou pak tvrdé jiné rozvařené a ve finále to vypadá jako šťouchačky..:)

Co byste chtěl za 30Kč? Když do toho ještě máte započítat polívku a salát nebo dezert..

limetka*
hodnocení

0x

Myslím, že se vaření ve školních jídelnách oproti dřívějším dobám hodně zlepšilo. Naše rodina má v posledních 10 letech zkušenost dohromady s pěti školními jídelnami a až na vyjímky je to dobré, vzhledově pestré a nechybí ani zelenina a ovoce. Jasně že se to někdy nepodaří, ale to doma občas také ne... A co se týče poznámky, že jsou kuchařky drzé - víte jak se někdy žáci v jídelnách k nim chovají? To si ty ženské mají nechat všechno líbit?

asminkam*
hodnocení

0x

Musím souhlasit, že co jsem zatím na zš a sš narazila na kuchařky, tak vždy se tam nějaká nepříjemná a protivná fůrie najde, ale tak to je i mezi lidma všeobecně..A co se týče kvality jídel, někdy se divim, co to je za blivajs, ale sem tam mi to chutná - sama na obědy nechodím, jsem jen doprovod kamarádky :)

hodnocení

0x

Na střední bylo jídlo v jídelně za trest (je to 2 roky zpátky). Měli jsme výuku dlouho do odpoledne, takže buď budeme mít oběd v jídelně nebo budem o hladu (nebo eventuelně si koupíme předraženou svačinu v bufetě, kde prodávali včerejší rohlíky za 5 Kč). Nebudu moc mluvit o chuti jídel (někdy to bylo dobré, někdy se holt nezadařilo), ale co mě vždycky štvalo, tak byly porce. Chodili jsme (naše třída) na oběd jako poslední, po nás už nikdo nechodil, takže vlastně mohli rozdělit všechno jídlo, co tam měli, mezi nás (a že jim tam toho vždycky zbylo). Bohužel, nedělo se tak. Někteří (kluci) dostali (když třeba byly knedle s mákem) i 8 velkých knedlí (a mohli si jít i 3x přidat). Ne tak děvčata. My dostávaly třeba jen 2 knedle (o velikosti malé mandarinky). Když jsme si šly přidat, dostaly jsme JEDNU knedlu (už bez máku i cukru, jen politou máslem). Když jsme si šly přidat znovu, tak už nám řekli, že už není (i když bylo). Tak to dělali se vším. Dokonce i PŮLILI řízky! A přesto jim vždycky zbylo. To, co je na té fotce, tak to je porce, kterou byste dostali, kdybyste dali dohromady všechny porce (i přidání), které jste vyškemrali. Pak nebylo výjimkou, když jsme odcházeli, že ty kuchařky seděly nad plechem s buchtama jak nad korytem a ládovaly se. Jo a měli jsme dokonce výběr ze dvou jídel, ale vždy to bylo jedno jídlo, které se lišilo v detailu (např. filé s bramborem x filé s plátkem sýru a s bramborem). Bylo to hrozné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]