Nejste přihlášen/a.
Mám tady na stole postarší disk - a pří zatřesení jím vevnitř něco štěrchá (odhaduju, že se ramínko hlavy posouvá po osce) - potkal jste někdy někdo takvou ´ptákovinu´? - já se přiznám, že to je asi můj ´první´. Jo - je to 2,5" Hitachi TravelStar.
záchrana dat: jsou-li na něm ještě nějaká data, zkuste je přečíst a přenést na jiný disk
rozhodnutí: pokud disk funguje, ale přesto v něm něco rachtá a podle vašeho mínění je disk nespolehlivý, není dobré na něj ukládat nic důležitého, protože může kdykoliv selhat; pokud vám to nevadí a funguje, můžete ho používat, ale s vědomím nejasné spolehlivosti
ochrana dat: nejspolehlivější způsob jak zabránit úniku vašich dat z disku (například při darování klukům ze sousedství, odevzdání do sběrného dvora, vyhození do sběru, nebo odložení kamkoliv) není nějaké byť několikanásobné mazání nebo formátování, ale pořádná rána kladivem tak, aby se promáčknul vnější kryt a tím i prohnuly plotny - bude zcela nečitelný
záchrana něčeho užitečného: pokud potřebujete hooooodně silný magnet a máte trpělivost,, zkuste vydolovat placaté destičky magnetu, jsou opravdu silné magnety
Záchrana dat atd. - ale nééé - na tom disku je TrueCrypt (nebo něco podobného) a majitel nezná heslo - takže disk je na vyhození, zatím ho tu mám jako těžítko, časem se možná kouknu dovnitř - co to rachotí. Jinak - po připojení na řadič ´funguje´ - točí se tiše a vyžaduje heslo...
BTW - opravdu spolehlivé zrušení dat na disku je jedině žárem - vyžíhat (a nebo rovnou roztavit)...
harddisk ještě může posloužit pro poznávací demontáž k poučení co je vevnitř a jakým způsobem se asi dával dohromady (v obráceném pořadí než při demontáži). Je dobré vidět, jak to už někdo dělá a nehledat marně "kde to ještě drží?"- viz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.