Nejste přihlášen/a.
Právě jsem viděla ve zprávách reportáž o nevyplacených sociálních dávkách, kde žena plakala, že nemá 3dny co jíst. Chápu, že je to bídná situace, ale proboha, proč když má málo peněz, tak upeče dětem bábovku? Vždyť je tolik levných potravin, z kterých se dá vyžít. Pravda, asi to nebude nijak chutné, ale hlad mít člověk nebude. Však mouka se dá v akci koupit do 10Kč kilo a palačinky v nouzi nejvyšší usmažím i bez mléka a vajíčka, jen mouka a voda. To samé kolik stojí kilo brambor? Uvařím a smíchám s moukou a usmažím buď bramborové placky nebo udělám škubánky. Ovesné vločky stačí povařit ve vodě, přidat nastrouhané jablko a vydatná snídaně je na světě. Nejlevnější čínské polívky stojí 4Kč. Kvalita nic moc, ale za 12Kč mám jídlo na celý den. Nejlevnější těstoviny stojí také pár korun a z 400g balení vyžiju celý den. Poměrně nedávno šla zas v televizi reportáž, že rodiče z nedostatku peněz dávali dětem k jídlu jen mouku rozmíchanou ve vodě, kde na to učitelé přišli tak, že dítě jim to ve škole vyzvracelo. No možná, že kdyby ti chudí rodiče trochu použili mozek a vzali mouku hrubou, kterou by uvařili ve vodě, získali by ošizenou krupicovou kaši a dítě by nemuselo zvracet. Zkrátka si myslím, že v našich končinách s troškou přemýšlení nikdo nemusí kvůli nedostatku financí 3dny hladovět.
Leccos se dá ošidit a i tak je teplé, relativně chutné jídlo. Jen ty šmejdové polévky zasytí za hodinu, je to jen ochucená voda. Ale s bramborami se dá vyžít poměrně dlouho, kaše, pečené, vařené, milion způsobů.
Mě by spíš zajímalo, kdy za to bude ten zas... zk... hajzl Drábek pohnán k nějaké odpovědnosti.
Pacourek, 1 bábovka a jídlo na celý den pro čtyři lidi?
doplněno 07.01.14 19:15:Myšleno na snídani, oběd, večeři? Standartní bábovka. Pro šest lidí? Tak to klobouk dolů.
Buď jste nic pořádně fyzicky nedělali (bez urážky), anebo jste prostě hladověli.
Jenomže tohle je přesně ono. Reportáž vyvolala emoce a nevoli vůči papalášům. O to tu jde. Kdyby si tam někdo postěžoval "nepřišly mi peníze" a přitom zapíjel čokoládu Lindt Coca colou, nikoho by nenapadlo o celé věci přemýšlet. Tohle bylo natočeno přesně tak, aby to zahrálo na tu správnou strunu. A povedlo se.
Nechci rozebírat co paní vařila a co by vařit mohla. Systém výplaty soc. dávek je šílenost a někdo je za toto zodpovědný a měl by nést odpovědnost. Složenky se platit musí v termínu a chápu, že někteří lidé opravdu nemají víc jak ty soc. dávky. Öd podání žádosti o příspěvek na péči, mobilitu a přiznání výhod ZP + doložení veškerých lékařských zpráv, uběhlo k dnešnímu dni 13 měsíců. Příjde vám normální, že tímto způsobem se u nás pracuje?
Proč by ty matky měly dětem vařit takové sr...čky ! . Mají jim chodit peníze v daný termín a ne že mají tento termín hledat v křišťálové kouli nebo kávové sedlině. A že reportáž měla vyvolat emoce? Ne, neměla vyvolat emoce. Měla lidi už konečně zvednout ze židlí a křesel a vyhnat je do ulic...
Denně se s takovými maminkami pracovně setkávám. Je to děs a běs a hanba tohoho státu, že toto dopustí. Že dopustí, aby ti nejslabší (děti, invalidé a staří lidé) leckdy nemohli důstojně žít. Stydím se za to, že jsem svým vnoučatům dala do vínku takový stát.
Urazila jste jídlo, na kterém já jsem vyrostla. Co je něm špatného? A kdyby matky toto vařily, naučily by se hospodařit. Dnešní matky, neumí bez masa a polotovarů uvařit. A ldi jsou rozmlsaný. Pro mě reportáž byla přehnaná. Kdyby tam bylo, že ji ustřihli elektřinu, pak uvěřím. Moje přání je , lidi co hází jídlo do popelnice, aby zažili bídu aspoň 2 roky.
Mary vy jste se narodila ve středověku? Dnes k obědu vaříte hrnec brambor na loupačku? Nelžete tak trošku?
Narodila jsem se v rodině sociálně slabých, jak je teď moderní to takto nazývat, a život mě naučil, vařím na co mám.
Reportáž jsem neviděl, na TV se nedívám. Podmínkou toho, co píšete je, že vám ještě neodpojili elektřinu či plyn. Dále lidé v této situaci prostě žijí z ruky do huby (a nejen lidé na dávkách, ale často i lidé s nižší mzdou). Dostane jedny dávky a pochopitelně dokud aspoň nějaké peníze má, tak poplatí co musí a nakoupí aspoň trochu normální jídlo, jako jogurt pro děcko, sýr a tak. A pak prostupně kupuje méně a méně až do dalšího příjmu. Reálně už prostě třeba pět dní před výplatou dávek nemá v peněžence vůbec nic. Pokud se pak další dávka zpozdí je v ...
Ano takhle z teploučka od počítače bez stresu s IQ nad 120 se to radí. Reálně ale málo kdo z těchto lidí dokáže vzít to málo co vydělá/dostane a už od počátku vařit děcku mouku s vodou (ta strouhaná jablka spíš nee, jsou pěkně drahá) a vytvářet si nějaké finanční rezervy. Kdyby tito lidé byli takto ideálně zodpovědní, tak by se pochopitelně nejspíše vůbec do situace ve které jsou nedostali. Také platí staré známé: Sytý hladovému nevěří.
Ano máte pravdu, sytý hladovýmu nevěří. Ale ti co ukazujou, jak žijou v bídě, zajímavé je, že je vidíte s cigárem, s telefonem na uchu, a to ještě pokud platí internet, jsou věci bez kteých se dá žít. a pokud ne, nemusím platit takovou částku pravidelně za internet, třeba když sháním zaměstnání po internetu , nemusím mít počítač, za malej poplatek zajdu do knihovny . Jeden příklad ze zkušenosi: maminka která brečí jak nemá, si něco vydělala a místo jogurtů pro malého si jde koupit kulmu na vlasy. :
plně souhlasím. každopádně to někdo podělal s nevyplacení dávek na které měla rodina nárok a to je prioritní problém.
Ono je to jen o tom, na co jsou lidé zvyklí. Tady jsou holt zvyklí na to si přecpávat břicha. Ale také existují země s hladomorem, kde by pro ně ta vločková kaše byla záchrana života a ani by někoho nenapdlo uvažovat nad tím, jesti to to dítě bude jíst víc než jednou, protože by to zkrátka jedlo. Víte mně už docela dost nebaví, že těch natahovačů rukou je čím dál tím víc. A nejsou to lidé nemocní, kterým dávky náleží, ale lidé zdraví (a vychcaní). Mám známou, která je nezaměstnaná a nezaměstnaná bude až do konce svého života. Bere dávky v hmotné nouti, stát jí dokonce přispěl i na novou ledničku. A proč je nezaměstnaná? Protože si bývalý manžel nadělal dluhy a kdyby ona práci našla, tak by jí šel exekutor po platu. Tak pracuje na černo a bere dávky. Že by třeba vyměnila byt 3+1 za menší a levnější, když v něm žuje sama, nebo bydlela společně s matkou, to ani omylem. Další, ta brala dávky proto, že nechtěla normálně pracovat. V Praze, ještě před lety, kdy se nám o krizi ani nesnilo, než aby si našla plnohodnotnou práci, chodila uklízet na pár hodin denně a zbytek dorovnávala sociálka. Tady zase dotazy od nedostudovaných nikdy nepracujících lidí, co už čekají rodinu. No kde to jsme? Já jsem si pořídila dítě až ve chvíli, kdy jsem měla stálou práci a dostatečnou finanční rezervu, abych z rodičáku vyžila na stejné úrovni, jako před ním. A taky jsem se vrátila z rodičáku do práce dřív. Ale ono je spíš zvykem když přijdu o práci, tak si nasekám hned druhé dítě, jako by se s více dětmi hledala práce líp, než s jedním. Co takoví rodiče ty děti naučí? Jen to, že je normální natahovat ruce. Cikáni v bílém provedení.
Hezky řečeno, vystiženo, jenom jste mi připoměla, že otravují český lid aby si adoptovali dítě v Africe, nebo aby přispěli na studnu, nemají to lehké, ale mi tady máme také dost různých problémů, nedřív pomoct vlastencům a pak jinde. Hezky jste to popsala, dítě až když vím , že ho uživím Jsem odbočila asi daleko, ale tam daleko , by měli propagovat antikoncepci. anéé mnohoženství. Hezký večer přeji všem.
J8 to vezmu z druhé strany, ve školce i vedlejší škole máme spoustu mamin, co si pořád jen stěžují a brečí, že nemají na divadlo pro děti (50,-kč), na svačiny, děti chodí v otrhaném, nespraveném nebo špinavém oblečení... ale hlavně, že mají milé maminky na cigára, na pivo v místní hospodě a na nový auto.
Většina maminek nebo tatínků má rodiče, prarodiče, případně kamarády, kteří by jistě na ten týden nějakou stovku půjčili. Je to trapné, ale když je nouze, tak je prostě nouze. Osobně by mě zajímalo, co udělala maminka v reportáži pro to, aby měla večer dát do děckám do huby. Protože sedět doma a litovat se umí každý...
doplněno 07.01.14 13:35:Jago, přesně tak...
V tom musím s Martinou souhlasit.
Nedávno byla vTV reportáž, jak rodině vyhořel dům. Před Vánoci, byly tam 4 děti a rodiče. Cikáni to nebyli. Přišli i o všechno zařízení a oblečení. Myslím, že to chytlo za srdce snad každého. A ať lidé pomohou, hned podsouvali číslo účtu.
Bylo mi těch dětí líto, jak stojí venku před troskami. Než přišla do záběru maminka. Byl to takový babochlap, ale o tom nic, každý jsme nějaký. Paní sáhla do kapsy, vytáhla krabičku cigaret a jednu si zapálila.
Manžel povídá: podívej na tu chudinku, oblečení pro děti nezachránila, ale cigára ano. Je to každého věc, co dělá, ale báňat před kamerou jako fabrika, když škemrám o pomoc, to mi připadá jako silné kafe. Myslím, že tady byla důležitější vydání, než cigára. Ale jak jsem psala, nemohu soudit a každý z nás má asi jinak nastavené priority. Já bych radši těm 4 dětem místo cigaret koupila šišku chleba a máslo. Jaga.
martina a jaguška
V období výplat soc. dávek se bavím u pokladny v supermarketu nákupy lidí na dávkách. Vozíky přetékají a nepochopím, že matka 3 dětí koupí hotovou jíšku za 25 Kč a to světlou i tmavou, to je 50,- Kč. Vždyť je to 3 minuty práce za minimální cenu. Ale to by se jim muselo chtít u plotny stát. Mají tam i takové výrobky, které neznám a jen očima se snažím uhádnout o co jde. Ještě ve frontě naříkají a naříkají, že nemají peníze.
V loni jsem učila čerstvě vdanou neteř zadělávat těsto v domácí pekárně a péci pečivo. Jsou sami dva, pracují a šetří na svůj domeček. Jen zhecu jsme spočítali spotřebu pečiva pro dva lidi za měsíc . Pro dva lidi je domácí pečivo za měsíc o 1040,- Kč levnější včetně elektřiny. Lidé na dávkách tohle nedělají a měli by ještě větší úsporu pokud dostávají příspěvky na bydlení. Ale - to by se jim muselo chtít !
doplněno 07.01.14 15:54:pb - asi se stravujete mimo domov. Půlku chleba pro 3 na týden? To má neteř zlikviduje půlku chleba každé ráno. K snídani ona 1 krajíc, manžel dva , sobě do práce 1x svačinu a maželovi dvě svačiny. A půka chleba je fuč. Kolem 17.00 hodiny doma obědvají a pak je ještě jedna večeře, někdy i druhá.
Je pravda, že v uspořené tisícovce jsou započteny i 2 x týdně buchty nebo koláče a 3x v měsíci houskový knedlík. Prostě vše, co vyrobí domácí pekárna.
Jak může někdo měsíčně ušetřit na domácím pečivu 1040Kč? Nevytratila se někde desetinná čárka? Jsme tři a týdně sníme půlku chleba a 10-20rohlíků. Za měsíc 2x chleba za 25,90Kč a max. 80rohlíků (je to moc, tolik vážně ne) za ať nežeru 2Kč. Takže měsíčně něco málo přes dvě stovky za pečivo. Jak na tom chcete ušetřit přes tisícovku?
Pb, to je zřejmě indiviuální, u přítele, kde s tátou oba makají fyzicky, a to včetně víkendů a svátků, snědí chleba a 20 rohlíků za dva, tři dny (3 osoby).
Martino MŠ je dnes už tak dost drahá a to, že paní učitelky (ředitelka) bere provize za to, že nacpe děti do divadla o ničem, pozve fotografa a nutí rodiče koupit šílené fotky (minimálně jednu společnou)...je bohužel v této zemi naprosto běžná věc. Osobně by mě zajímalo, co uděláte vy až budete doma s děckem čekat na výplatu soc. dávek. Jestli tu někdo bude tvrdit, že práce je, tak mám dost kamarádů co by šli i uklízet s VŠ ale bez známosti ani toto místo nedostanou. Že si tito lidé běží koupit cigára a půl litr rumu? Já se jim nedivím, možná, že si z příští soc. dávky půjdou koupit dva metry špagátu. Jo, jo lidičky jde opět o ten pověstný úhel pohledu. On ne každý má to štěstí, že má práci, že byl tak zodpovědný a měl děti až našetřil (ani to není přece pravda, jen to náhodou vyšlo), ne každému se vydařilo manželství...Opravdu nepobírám dávky v hmotné nouzi, co mám pro spokojený život stačí ale všímám si, dvou táborů, jedni co mají a druzí co nemají, vlastně ještě těch, co mají plnou pusu keců, že jim by se to nikdy nestalo, že oni práci najdou vždy, že oni přesně ví co by udělali...No, přátelé, ze srdce vám to přeji.
Divadlo není povinné, stejně jako focení. Na oboje máme dotazník, rodiče mohou a nemusí. Dokonce ani tu společnou.
A znám, co je nouze, naši kdysi ručili a dopadli dost špatně, jednu chvíli jsme žili "z ruky do huby", neměli ani na pořádné oblečení. A právě protože byla krize, tak rodiče odkládali každou korunu, každou volnou stovku.
Školka že je drahá? Obědy a dvě svačiny za 600-700Kč měsíčně a měsíční poplatek dle toho, co si určí školka. U nás v okolí to je tuším 300-500Kč. Takže mesíční celodenní docházka dítěte do státní školky stojí něco kolem tisícovky na měsíc. Zbytek hradí stát. A ten zbytek je opravdu velký, to co platí rodiče je jen plivnutím do oceánu. Proto také za státní školku dáme tisícovku a za soukromou 15 000Kč, tolik totiž ten provoz a platy učitelek stojí. Kolik byste si představovala, aby stála školka, aby nebyla podle Vás drahá?
zabu. Tak s tím nadzvednutím jsme na tom stejně.
Pracovně . do těchto rodin chodím. Je tu holčina 8let, hubená jak lunt. Ta když objeví, že mám v tašce housky, tak jich sní na posezení 8 . Kam se to do ní vejde, to nechápu. Na otázku, co měli k obědu slyším jenom brambory, brambory, brambory (pro rejpaly, co budou poukazovat na cenu brambor - jednou za čas si dá přivézt pytel brambor od soukromníka 4,-Kč/kg o jejich kvalitě snad netřeba psát) . O tom, že by si do školy donesla svačinu jsem nikdy neslyšela. A její rodiče? Táta utekl, když byla malá. Máma má ještě další dvě děti. Není to žádná šmudla, ráda by si práci našla (ale s malými dětmi to nejde). Vyběhat si pro ní nějaké dávky - to je nepředstavitelný problém. Nerozumí tomu. Ano, je HLOUPÁ. Ale proto snad nemusí její děti žít v hladu. Její děti nevědí, co to je banán, mandarinka. Tak co teď s takovou rodinou? Možná je všechny utopit, ne? Přitom věřte jedné věci. Když se někdo z jejího okolí dostane do problémů, když naprosto cizí dítě z jejího okolí bude mít hlad, tak mu i z toho mála dá. Tohle nejsou prvorepublikové příběhy. Tohle je současnost.
Zase jedna z nic neříkajících a neřešících nablblých televizních reportáží .
Prapůvod totohle bordelu je přeci někde úplně jide a to se jaksi neřeší, a pokud prosákne nějaká nenápadná zprávička že ano, vede to stejně nenápadně a neodvratně stejně do tunelu.
Celý sociální systém je postavený na hlavu. Vždycky budou ve společnosti lidé, kteří ne vlastní vinou jsou nezaměstnaní nebo jinak potřební. Ti jsou ale tak zavaleni vlastními starostmi , problémy a snahou se z toho sami vyhrabat, že nemají čas študovat svá lidská práva.
A vždycky se mezi ně přímíchá celá řada vyžírků, kteří soc. systém budou jen vysávat.
naoko, proč nejsi zaregistrovaný? Co komentář to správný názor. Rád bych uděloval body.
Jinak k sociálce: schválně jsem se nevyjadřoval, neboť vím, že je v tom sociálka nevinně. Dnes se už začínají rozesílat první dávky.
Takže je to snesitelné a neumřeli jsme.
doplněno 07.01.14 16:48:pane doktore pacourku: ( pode mnou )
Na brigádu nepotřebujete povolení. Ale protože jste na UP registrovaný stát za vás platí odvody. Jelikož jste schopen pracovat ( brigáta) je logické, že stát vám nebude platit i nadále vše. O tom, že máte brigátu stačí UP informovat po nástupu ne předem. Dokonce je stát tak hodný, že vám dává limit do kterého Vás nebude sankciovat. To že píšete, že vám něco strhává, tak tomu nerozumím. UP Vám nic nestrháva. A je logické, že musíte doložit UP, po kterém chcete peníze, doklad, kolik si vyděláte. Já být Vámi, tak jsem štastný, že mám brigádu a ještě plné dávky ( tedy ty , do kterých se vejdete).
Pokud si vyděláte víc něž je limit, tak Vám dávky zkrátí.
Fidonet, jste jeden z mála rozumných. On totiž každý nechápe, že obyčejní úředníci za přepážkou za to fakt nemůžou, ale nejlehčí je se zahojit na nich, že.
Máma dnes šla do práce na 7, přšla před chvílí a klepou se jí nohy nejen z únavy, ale také z lidí, kteří si dovolují čím dál víc, a hlavně taky z toho, že ani zaměstnanci UP netuší, jak to všechno bude a který cigán si na nich vyleje svoje ego..
Fidonet Doložit příjem ano ale proč na na více formulařích než jeden.Ano limit je stanoven na 1/2 měsíční hrubé mzdy(překročíte-li to o korunu jste vyloučen z evidence)ale já myslel menší částku a tu odečte 150%-200% z vydělané částky .Informovat to těžko pokud nepříjdete na uřad anenecháte sepsat zápis vystavujete se pokutě 100000Kč (a toho už jsem byl světkem) A vy odvadýte státu zhruba33% nechápu proč by aktivní nezaměstnaní měly odvádět 5 krát tolik
Takže všem škarohíkům řeknu svoji zkušenost se sociálkou .První řadě když registrovaní nezaměstnaní chce pracovat (byt jen brigádě ) musí požadat uřad práce.To musí mít již smlouvu v kapse .Kuli tomu musí vykonat 2 zbytečné jízdy mezi uřadem a zaměstnavatelem .pak mužete pracovat ,po skončení práce dostanete postupně 3 formulaře na potvrzení příjmu (další 3 zbyteční jízdy.)Pak vám odečtou ze následních dávek korunu padesát až dvě koruny z kažké vyděláné koruny Proto se nedivte že nezaměstnaní nepracuji.Dále že sociálka přispěla na ledničku je nesmysl(taková davka neexistuje.Domací pekarnu mít nezaměstaní mít nemohou protože při příští kontrole by byla označena za luxus
přispívají nejnom na ledničku, ale i na ostatní domácí běžné zařízení. Třeba i na postel. Byla jsem toho osobně svědkem. Nelžu. Vyposlechla jsem debatu dvou kamarádek, která se jedna druhé svěřovala, kdy bude mít nárok na ledničku, protože jí přidali na koupi něčeho jiného pro domácnost. Vezla jsem totiž své kamarádce, která je na tom úřadě zaměstnaná dýni a čekala jsem, protože měla v kanceláři klineta. Tak jsem poslouchala...
Že lidé pobírající sociální dávky většinou neumí hospodařit s penězi, to je pravda. Ale jak se mají tihle s penězi naučit hospodařit, když sám stát v tom dělá největší bordel...? Vzpomeňte si na rok 2012 a to samé se v blede modrém opakuje v menším i letos. Stát není sám schopen zajistit výkon vlastní státní správy, natož aby ještě učil lidi hospodařit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.