Nejste přihlášen/a.
DOBRÝ DEN PROSÍM MÁTE NĚKDO ZKUŠENOST S PODNIKÁNÍM?POKUD BUDU VYDELAVAT DEJME TOMU25AZ30TISIC KOLIK ODVEDU NA DANICH A KOLIK MEBUDE STAT ZDRAVOTNI A SOCIALNI?DEKUJI,MŮŽETE NAPSAT I VAŠE ZKUŠENOSTI S PODNIKÁNÍM
Při dejme tomu "průměrném" podnikání (i když je to směšný pojem počítejte s:
Měsíční platbou VZP a ČSSZ cca 4600Kč (bez připojištění pro případ nemoci...to by bylo dalších min.300Kč a více).
Pak roční daně dle daňového přiznání...to se těžko odhaduje...dejme tomu 20-30tis Kč.
Nájem kanceláře, to nevím koik budete mít..
Platba za auto a náklady na něj.
Telefon...internet 1000Kč měsíčně by mělo stačit.
Další náklady na kancelářské "potřeby"...papír, poštovné, PC...software.
No a když nebudete mít práci, pak budete platit stejně..., takže nějaká rezerva se hodí.
Pro ilustraci...Od začátku roku mám každý měsíc jako OSVČ odpracovaných běžných 180h/měsíčně...plus minimálně 120h "přesčasů" (i když u OSVČ se tomuto pojmu usmívám).
Jednoduché to není...buď práci "navíc" odmítnu...a přijdu o ni, nebo vezmu..a pak je to i o práci o víkendu..(a to velmi často).
Záleží v čem budete podnikat. Pokud nákup prodej, tak rozhodně určitý kapitál na nákup zboží do začátku a velké rezervy, protože vše se neprodá hned. Já mám zkušenost jako OSVČ pracující pro agentury, měla jsem však domluvenou stálou práci a tudíž neměla výpadky v příjmu. Myslím si, že kvůli zisku 25 až 30 tisíc ty nervy a veškeré papírování okolo za to nestojí. Bereme-li je jako nezdaněné a před zaplacením zdravotního a sociálního pojištění. Nesmíš totiž opomenout fakt, že den volna = den bez výdělku.
Pokud si vyděláte 330 000 Kč za rok a budete uplatňovat paušální odpisy, tak podle online kalkulačky na internetu nezaplatíte žádnou daň a zaplatíte necelých 40 000 Kč celkem za zdravotní a sociální pojištění. Nepřepočítávala jsem to a doufám, že tu kalkualčku mají na iDnesu správnou
Souhlasím s radami starších, lepší je stát 8 hodin denně u pásu za 15 hrubého... Proč by jako nemohl mít 30 měsíčně před zdaněním? I kdyby měl dvacet čistého, běžný zaměstnanec to nemá. Nenechte se vůbec odradit! Hodně štestí
Být OSVČ je životní styl, který třeba mě naprosto vyhovuje. Chápu, že ne každý ho zvládne a velmi to prověří Vaše schopnosti se o sebe a svojí rodinu postarat se vším všudy. A ty nervy a nejistota? No, když tak koukám kolem sebe, tak ono být závislý na schopnostech a rozmaru jiných mi připadá jako daleko horší.
OSVČ jako životní styl...to si musím pamatovat
Ale jo jde to...ale člověk se musí ohánět.
Sám říkám, že být OSVČ má tu největší výhodu, že klidně můžu jít do práce o Vánocích...a o víkendu..., a ještě jedna věc je občas dobrá, klidně můžu někoho nepříjemného poslat do...nebo odmítnout zakázku, pokud se mi na ní něco nezdá. To jsem u firmy nemohl.
Co se mi ale vůbec nelíbí, je ten fakt, že jakousi almužnu za nemoc dostává OSVČ (i když je připojištěn) až po 3 týdnech nemoci..a když se na OSSZ zeptám kolik tedy za konkrétní částku pojistného dostanu peněz po těch 3 týdnech, tak mi to úředník není schopen říct..a padají slova jako "možná...přibližně...asi"..atd. A pokud se někdy dožiju důchodového věku, pak mi nezbude než se pověsit na nějaku blízkou větev, neb důchod nedostanu zřejmě žádný.
Ale neustále ze všech stran slyším, jak OSVČ okrádají stát...a šidí na daních..To mě tedy opravdu vytáčí.
Takhle řvou jenom zamestnani lide, kteři to nikdy nezkusili a mysli si, ze jsme vsichni tezce za vodou, ale jak uz jsem psal, oni ve 14:30 vypnou a do rana do 6:00 maj cisto v hlave, maj zaplacene svatky, prescasy, neschopenku a o dovolene ani nemluvim
Proto je dulezite si najit dobry obor podnikani - abych mohl taky ve 14.30 vypnout a mit do 6.00 rano cisto v hlave - jak Vy pisete.
OSVC, ale chodit do prace jako zamestnanec. Samozrejme nepocitat s temi proplacenymi svatkami, prescasy, neschopenkami atd., dovolenou pouze nez si po skonceni jedne prace sezenete druhou, coz se ale obcas necha i nejaky ten tyden odlozit, praci si nechat hledat pres agentury.
Obcas pocitat s tim, ze shaneni bude tezsi (viz roky 2008, 2009) ale to uz zase je na cloveku, co muze nabydnout, jaka skoleni a kurzy si zaplati a jak je samozrejme ve svem oboru zbehly.
Na druhou stranu dnes je prace vice, pac zamestnavatele jsou po nedavnych propoustenich opatrni na nabirani novych kmenovych zamestnancu a vice prijimaji tyto OSVC, s kterymi jsou flexibilnejsi.
Idealne vyrazit hledat takovouhle praci (podnikani) do zahranici. Jediny problem pak je s Ceskym financakem, ktery opakovane nedokaze pochopit, ze se dane z prijmu plati i jinde ve svete nez jen v CR. Na to se hodi dobry danovy poradce...
Bystrejsi uz jiste vi, o jakem druhu podnikani mluvim.
Připadá mi úsměvné, jak ten kdo by chtěl podnikat ví o tom zbla. Nepřečte si základní právní normy se toho týkající, začne s tím a pak se diví, jak dopadl. Neví, co je s tím vše spojeno a začne mu to přerůstat přes hlavu.. Je dost webů pro pomoc začínajícím, na odvody kalkulačky ..., třeba si vzít účetní. Někdy jsou pořádány různé kurzy. Podnikat a neznat základní věci kolem toho je sebevražda. Nebo si platit manažera, právníka, ekonomického poradce ...
Rady na podnikámí je bichle, a ještě obecně. Některé jsou nepřenosné pro svá specifika a na druhé straně jde o nou hau, ne?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.