Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SPARTAKIÁDA - vzpomínky

Od: miro® odpovědí: 26 změna:

Inspirován p. "patronka" zákládám v této rubrice novou otázku , SPARTAKIÁDA. . Zavzpomínejme. Já jsem na spartakiádu nacvíčoval 2x a z toho jedenkrát jsem se zúčastnil na Strahově. Mám jen vynikající vzpomínky.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Všichni tam jeli rádi, jak cvičenci, tak diváci. Atmosféra úžasná. Dnes je všesokolský slet to samé a nikdo to neodsuzuje a to musím říci, že spartakiáda byla daleko hezčí hudebně i cvičebně. Ale to budeme naší mladé generaci jen těžko vysvětlovat. I zde pracují dnes vymývači mozků.

hodnocení

1x

Taky jsem cvičil - 3x - od mladších žáků až po vojsko. Jak už tu zaznělo x-krát, s politikou jsem se v souvislosti se Spartakiádou nesetkal, spíše jsme to brali jako ,,ulejvku´´ z vyučování. A proč to nepřiznat - cvičit na Strahově byl docela príma pocit.

Co se týče srovnání s Všesokolským sletem - tam je jasné, že Spartakiáda byla daleko víc financovaná jakožto určitá výkladní skříň tehdejšího režimu, stejně tak bylo zaangažováno podstatně víc cvičenců. Takže před Sokoly docela smekám !

hodnocení

0x

miro, nacvičoval jsem někdy okolo roku 1965, jako malé dítě, bohužel jsem se při opalování tak spálil, že jsem byl v nemocnici.

Další nacvičování již bylo beze mne. Pak již nikdy. Bylo to krásné, hezké, jako každé masové vystupování lidí.

Prosím vzpomínat, ale netahat sem politiku...

Děkuji

hodnocení

0x

Jak už jsem se zmínil v jiném tématu, v roce 1960 jsem cvičil Radostná jar. Dodnes si pamatuji počáteční takty (hudbu i pohyby), o pět let později jsem cvičil s lavičkami, název si nepamatuji.

mil®
hodnocení

0x

Ani na jednu spartakiádu jsem nenacvičoval ani na jedné jsem nebyl. Nějak toho nelituju, takový velký akce nemusím.

hodnocení

0x

Nacvičovala jsem s vysokoškoláky na podzim 1979, ale spartakiáda se musela obejít beze mě. V červenci 2008 jsem se stala maminkou *houpy*, ale to opravdu nebylo tím nacvičováním *hi*

doplněno 20.03.11 20:46:

No to se tedy vloudila parádní chybička *smich* samozřejmě mělo být v červenci 1980*smich*

lidka*
hodnocení

0x

Doufám, že si nevymýšlím, ale já jsem začínala jako malá s krychlemi - to nás tady asi moc nebude, že? :D Je zde snad nějaký pamětník? No a potom jsem nacvičovala o obručemi - to už bylo tuším na ekonomce. *hej* Ale jinak se musím přiznat, že u mne vyhrávali vojáci - pěkná těla, povinně opálená . . . . . *palec*

Ty papundeklové krychle si pamatuju, to cvičily ročníky okolo 1947. Cvičení s obručemi bylo pěkné, náčiní se sestavovalo do hezkých kompozic. Každá cvičenka je pak měla dlouho doma.

lidka*

Díky bruno za upřesnění, tak ještě mi paměť slouží. *tanec* Ano, cvičení s obručemi bylo pěkné. Obruč jsem měla skutečně hodně dlouho doma. Byly bílé zasunovací a skoro nezničitelné. *tuc*

doplněno 20.03.11 13:33:

Bruno skutečně správně uvedl, že toto cvičení se týkalo ročníků okolo 1947. Patronko, já jsem svůj věk už dávno na sebe práskla *smich* a dokonce jsem se i chlubila tím, že jsem aktivní dvojnásobná prababička. *tanec*

patronka*

Tak jsme tu na sebe práskly jak jsme ještě mladé, s krychlemi cvičilo mladší žactvo v roce 1955, takže jste byla o jeden stupínek výš než já. V roce 1947, jak je uvedeno v další odpovědi, byl ještě Všesokolský slet. Patronka

patronko, taky jsem chtěů podobně reagoat, ale přečetl jsem si to znovu...ročníky 1947 nikoliv spartakiáda v roce 1947...

tak to bylo myšleno...

hezkou něděli přeji...

doplněno 20.03.11 18:09:

patronko, k Vám si to nedovolím, ale já bývám stále častěji dříve unavený. Dneska jsem vrtal díru do betonu 35mm délka 80 cm.

Kurňa jak já se nadřel... dříve bych to zvládl rychleji.

patronka*

Jo jo, já si to pak taky přečetla znovu, ale už se mi to nechtělo opravovat. Rok 1947 je rok mého narození, takže s krychlemi cvičily o něco starší děti. Milane, já jsem sedřená jak kobyla, právě jsem dokončila malování ( své první ) pokoje 25 m2, strop 3,2m. Už to mám skoro i uklizené, kočky mi vydatně pomáhají. Kam se hrabe spartakiáda nebo slet. Hlavně že se mi podařilo nespadnout ze štaflí, pravačku jsem už měla třikrát zlomenou v zápěstí. Utahaná patronka, možná jen nábojnice.

farao

Zdravím, čtu si o sletu i spartakiádách a nedalo mi po létech odpovědět. Ano také jsem nacvičovala s papírovými krychlemi, a v hlavě se mi objevuje i cvičení s lavičkami, ale to je vše. Jsem ročník 1944. Ovšem na strahově jsem byla až za ženy v roce 1965, pak v roce 1980 a pak až na prvním "novodobém" sletu ( ale již za Věrnou gardu). Nacvičovala jsem i Slovanské tance v roce 1985, ale na Prahu jsem nebyla vybrána-cvičitelka si vybrala jen své kamarádky! Stále jsem to za ta léta " nepřekousla".

Hodně sokolů se na mne bude zlobit, ale je to jen ošklivá politická záležitost. Já bych s klidem dala do řady za sebou jak původní slety, tak pak spartakiádu a pak novodobé slety.Byl zakázaný sokol, teď zase se nadává na spartakiády... Cvičila jsem ráda, proč bych to měla oddělovat?! Ale musím - a moc nerada říci, že ta spartakiáda byla podstatně lepší ve všech směrech ( tedy mimo politický). No ale dnes je vše jinak, dnes by v této moderní době také spartakiáda nebyla taková - myslím počtem cvičenců, kvalitou dresů, kvalitou cvičení atd atd. Vždyť ve skutečnosti spartakiádu - choreografii stejně vymýšleli a vedli - i když tajně - sokolové.Ta masovost by stejně už nebyla - (mně tehdy nikdo nikdy nenutil), ale jsou jiné zájmy - počítače,lenost ...špatná morálka.. Škoda. Ale teď na sletu jsem se samizřejmě byla v Praze podívat ( 2018) a moc mi bylo líto, že jsem přece jen i ve svém věku nezkusila cvičit. Jinak letošní slet měl pro mne nádherný závěr. A vůbec mi nevadidila přizahájení česko-slovenská hymna - naopak- docela mne to potěšilo.

patronka*
hodnocení

0x

Když jsem inspirovala, musím i odpovědět. Na 1.celostátní spartakiádě 1955 - nejmladší žactvo, tuším že se to jmenovalo Zlatá brána, 2. spartakiáda 1960 - starší žákyně - Červené míčky a 3. spartakiáda 1965 dorostenka. Mohla jsem si to vyzkoušet ještě jednou a to ženy s kužely - tuším v roce 1975, ale nikdo mi nebyl ochoten hlídat. Když jsme dcerušce udělaly ohrádku ze švédské bedny tak řvala a bylo po nácviku. Jsem z Prahy, takže jsem se pokaždé dostala až na ten Strahov, dokonce v roce 1960 jsme tvořily svými tělíčky lipové lístky po stranách stadionu při zahájení. Měly jsme zelené šátečky, trenky a sukničky, ty jsme si přehodily přes záda a byly jsme celé zelené. Maminka mne v té spoustě cvičenek z tribuny našla. V posledních letech jsem o spartakiádě slyšela většinou jen nepěkné názory (nejspíš od těch, kteří to nepamatují), ale já mám jen krásné vzpomínky. Červenat se při tom nemusím, byla jsem hodně mladá, ale pořádání tak obrovské masové sportovní akce přinutilo lidi všech generací i z těch nejmenších vesniček, aby se zvedli a šli něco dělat pro sebe. Na 2. spartakádu jsem nacvičovala zrova v době, kdy jsem hodně rostla a soustavným cvičení jsem se přenesla přes neohrabanost dospívání. Nemám nic proti Všesokolským sletům, ale tak ohromné množství populace žádný z nich neoslovil. Velice bych uvítala, kdyby televize nebo film vyhrabaly materály z archívů, určitě by se to mnoha lidem líbilo. Patronka

hodnocení

0x

V roce 1970 se měla konat IV.spartakiáda. Vojáci měli cvičit na nafukovacích trampolínách. Ty byly přivezeny do vojenských prostorů, ale než došlo k nácviku, byla spartakiáda v důsledku známých událostí zrušena. Trampolíny však zůstaly na místě a vojáci na nich vyváděli. Joj, to bylo úrazů.*hej*

lidus*
hodnocení

0x

Jako Sokol jsem nacvičovala mnohokrát a nikdo mě nemusel nutit, cvičilo se ve Vyškově, pak výběr v Brně a v Praze, Strahov byl zážitek, vstávat brzy ráno za každého počasí ale vzpomínám ráda. Maminka stará Sokolka i dnes vede cvičení žen na Slet, je to spousta papírů co musí nastudovat a pak vysvětlovat a vysvětlovat ale ani v 70ti letech si to nenechá vzít a ještě zvládne secvičit starší žákyně. Zájem je dnes velmi malý a ošacení pro spoustu rodin velmi drahé. Nejraděj vzpomínám na Spartakiádu kdy jsem měla modrou sukýnku a šátek asi bílé tričko, jarmilky a kruh. Jé a těch dobrot co vždy bylo skoro jako na 1.máj, limo sáčky, ruská zmrzlina, eskymo,gumoví hadi...

doplněno 20.03.11 15:23:

Ještě jsem si vzpoměla na jeden rok co byla skladba Smetanova Vltava a cvičilo se s kužely.

hodnocení

Přeji všem bývalým cvičencům do dalších let , hodně zdraví , spokojenost a ještě mnoho obdobných zážitků .

Moje účast ve skladbě na Strahově zde:

hodnocení

Přeji všem bývalým cvičencům, cvičitelům i organizátorům do dalších let , hodně zdraví , spokojenost a ještě mnoho obdobných zážitků .

Moje účast ve skladbě na Strahově zde:

doplněno 20.03.11 18:21:

To je ono!

SPARTAKIÁDA - vzpomínky
zdenasmida

Nevíte prosím jak se jmenuje ta skladba, co nacvičují v úvodu spartakiády v tom seriálu Chlapci a chlapi. Sháním ji již dlouho.

necvicenec
hodnocení

0x

Spartakiáda (Ch. Soukup)

Kutálí se míč běž radši pryč
nebo tě snad nohy nebolí
Víš co je míč víš snad i víc
máš to asi v hlavě skórový

Fotbalový kluci zdravý
sloužej vlasti to je hotový
Obětavý nohy mladý
takovýhle syny chceme mít
Komu se to nelíbí ať na hřiště nechodí

Na žíněnce kokotrmelce
krásný pocit býti sportovec
Sportem ku zdraví to je to pravý
to ví skoro každý pitomec

V kouzle pohybu spocenejch davů
najde každý vlastní zálibu
Hned se chce žít do práce jít
svižně vstávat jen tak po ránu
Komu se to nelíbí ať neničí nářadí

Spartakiáda to je estráda
je nás tady jako kobylek
Tři tisíce žen nechoď čerte sem
tohle bys už dneska neunes

Spartakiáda to já mám ráda
zmocní se mi divná nálada
v jednom nadšení všichni tleskají
celý národ strana i vláda
komu se to nelíbí ať tu s námi nesedí

pt®

Já jsem nikdy na žádné spartakiádě necvičila, ale cvičil můj mladší brácha, kterému bylo 19 let a měl před maturitou. Bylo to v roce 1975 na Strahově za Svazarm. - stařenka

Ukázkou obratnosti i tanečně lehkých pohybů byla skladba pracující mládeže a vrcholem fyzické vyspělosti bylo vystoupení příslušníků Svazarmu a Čs. lidové armády. Jejich rychlý, tvarově bohatý a překvapivý nástup sledovali diváci za napjatého ticha, přerušovaného výbuchy mohutného potlesku, který při závěru nebral konce.

hodnocení

0x

Cvičila jsem 2x, byla jsem na to hrdá a po sametové revoluci se to odsoudilo jako komunistická záležitost, což je blbost, protože první spartakiáda byla už za první republiky.

Za první republiky to byly všedokolské slety a ne spartakiáda.;)

fram
hodnocení

0x

Co mne na sletu 2018 fascinovalo - vás také?:

Do Sokola chodím od 6 let, spartakiáda byla pro cvičence hlavně výlet do Prahy. A myslím, že to tak je pořát. Pražáci jsme se spíš nácvikům vyhýbali, protože to slet nebyl. Jen pamatuji, že byly modré trenýrky dívek, červené chlapců - a bílá trika, žádná rozmařilost. A teď při pozorování z VIP místa 5-tá řada na přední tribuně mne fascinovalo oblečení cvičenců: princesový střih maximální slušivosti oranžových šatů s bílými vsazenými rukávky a výstřihem žen, sedlo zeštíhlující zvonové sukně a halenka s vyšívanými rukávy u senorek a červenomodrobílý pásek seniorů. Dětské dvojdílné dresy měly kapucku a bíle lemované kapsičky a nápaditou oranžově svítivou medvídkovou pomůcku. Trička můžů při obrátce červená - bílá, vsadky na ramenou - no kdo to vymýšlel, i detaily? To musela být schopná švadlena, takové oblečení se běžně normálně nepotkává... google.com/...

fram

Sletu 2018 se zúčastnilo 15 000 cvičenců. Spartakiády byly gigantické akce. Například druhé v pořadí se v roce 1960 přímo na Strahově zúčastnilo přes 750 tisíc cvičenců a zhlédly ji více než dva miliony diváků.
Zdroj: prazsky.denik.cz/...

hodnocení

0x

Já jsem se zúčastnil okresního hopsání školkových dětí na stadionu Slovanu v Liberci. Pamatuji a mám i někde fotky, že jsme měli v rukách dvě papírové plechovky po nějakém sušeném mlíku. Z roku 1985 mám v autě pletené lano, se kterým cvičili asi mladší nebo starší žáci.To jsem dostal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]