Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může strojvedoucí poslouchat hudbu?

Od: filip13 odpovědí: 25 změna:

Ahoj chci se zeptat zda strojvedoucí může při výkonu práce poslouchat hudbu či rádio a zda, pokud může, se tato pravomoc mění při jízdě s nákladním vlakem, rychlíkem či regionálním vlakem. Rád bych jednou pracoval jako strojvedoucí a tento detail bych rád věděl pro zajímavost :) Děkuji moc za všechny odpovědi!

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patan86
hodnocení

0x

Nemuže, ale mnozí poslouchaji pokud zrovna nejedou, za jizdy v žadnem připadě.

laik*
hodnocení

0x
Jestli ti je 13, tak chapu, ze hudba znamena pro tebe v tomto veku dost a bude znamenat jeste vice za par let. Az budes ale starsi, tak zajem o hudbu prirozene opadne s tim, jak narazis na dalsi veci, ktere te zajimaji a casem pro tebe bude hudba v lepsim pripade jen zvukova kulisa v pozadi stejne jako to plati pro vsechny starsi lidi, ktere kdysi take hudba moc zajimala.

Tak to je nesmysl. Když neposlouchám nějakou hudbu tak dva dny, tak už mi začíná lidově řečeno "hrabat". Aspoň, že si člověk v takových případech může při nejhorším prozpěvovat.

laik*
Psal jsem, ze hudba se stane v lepsim pripade zvukovou kulisou. Chci videt nekoho, komu je vice nez 30 a kdo stale sledujes tydenni hitparadu, web svoji oblibene skupiny nebo vi, kdy vyjde nove album zpevaka XYZ. Proste cloveku se zmeni zivotni hodnoty a hudba a zpevaci uz nejsou na absolutni spicce.

hop®
hodnocení

0x
Ahoj, myslim ze nesmi, ridici podobnych dopravnich prostredku nesmeji za jizdy provadet zadnou cinnost, ktera by mohla rozptykovat jejich pozornost a snizovat soustredeni na vykonavanou cinnost.

zabu
hodnocení

0x

Tak zakázáno to přímo nemá. Ale dobrej strojvedoucí, stejně jako dobrej řidič, poslouchá, co mu mašina za zády dělá. Občas se tak dá předejít většímu průseru.

olaf71*
hodnocení

0x

já osobně se při hudbě nemohu stoprocentně soustředit na práci a to nejsem strojvedoucí. u nás v práci pár lidí při práci poslouchá hudbu ze sluchátek a podle toho také vypadá jejich odvedená práce včetně ohrožování okolí.

Mě to naopak při práci velmi vyhovuje a správně zvolená hudba působí na můj výkon pozitivně.

filip13
hodnocení

Taky si myslím že asi za jízdy nesmí a dá se neposloucháním předejít průserům navíc je otázka času až do mašin začnou dávat kamery aby tomuhle předešli.

For patan86 - je mi 13 :) a co se týče zájmu o hudbu, mě nejde o to mít místo řídícího pultu multimediální studio mě jde právě jak píšeš o nějakou menší zvukovou kulisu. Třeba svištět si to s Esem krajinou 160 km/h a přitom poslouchat (dle mého vkusu) Pet Shop Boys to by vůbec nemuselo být špatné :)

patan86

Za prvé eso má maximálku 140 a druhá věc je zvuk bzučících tyristorů, který přeřve kdejaké radio tak to nevidím moc reálně :-D s, i přesto za jizdy se člověk soustředí na jizdu a poslouchá co mašina dělá,jak už tady někdo psal a taky je dobré slyšet mob. telefon a vysílačku. zab. zařizení aj věci.

filip13
hodnocení

Oprava: for laik

hm*
hodnocení

0x

Doufám, že nesmí. Ono je potřeba, aby strojvedoucí slyšel, co se děje kolem. Třeba rozjíždějící se vlak se dá zastavit píšťalkou, ale musí ten dohodnutý signál strojvedoucí slyšet.

hodnocení

0x

Nesmí.Je to zodpovědné povolání a strojvedoucí musí zapojit zrak i sluch. Takže žádná sluchátka apod. Mám občas husí kůži, když mi na silnici před auto vylítne nějaký blázen na kole se sluchátky na uších a blaženě přiblblým výrazem. Co je zajímavé: od strojvedoucích jsem se dozvěděla, že občas jsou na trati kontroly, někde za keřem apod. a vyfotí si velice zblízka strojvůdce a kabinu vlaku. Nevím, zda je to i kvůli sluchátkům, to asi ne, ale prý proto, aby strojvedoucí nebral do kabiny nikoho, kdo tam nemá co dělat. Občas po tom touží hlavně menší kluci, potomek strojvedoucího apod. . Pokud je pak prý fotka jako důkaz, že tam někdo byl, strojvedoucí jde z mašiny dolů. Proto - ne že by byli nepříjemní a nevzali nikoho dovnitř, ale bojí se o práci. Ve stanici dovnitř ochotně vezmou a ukážou, za jízdy ne. Jaga.

Jenom aby nevyfotili, jak močí za jízdy z kabiny /když si zapomene kýbl/.

majsterjoe*

ja jezdim na kole se sluchatky a verte mi ze to nevadi ani mi, ani ridicum co me mijeji. Co teprve auta ktere maji hlasitejsi hudbu nez na diskotekach, pri ktere neslysi ani kdyz houka majak vozidla s prednosti jizdy, natoz aby slysel jak na neho troubi ostatni ridici.

Mimochodem, podle me by nevadilo (a mozna ani nevadi) kdyby strojvedouci poslouchal hudbu, ale je dulezite aby venoval pozornost zvukove signalizace tlacitka bdelosti, kterou po zazneni musi stisknout.

A jak víte, že to nevadí těm řidičům? Máte zpětné zrcátko, abyste viděl za sebe když neslyšíte? A co siréna sanitky? Atd. Je to blbost jezdit na kole se sluchátky. Ohrožujete tak sebe i druhé!

majsterjoe*

Ringo, ale ja nikde nepisu ze neslysim. Pokud sem v provozu, pak hudba ktera jde do mych usi, neprervava okolni zvuky. Tudis, slysim kdyz za mnou jede auto, slysim okoli, pokud jedu po silnici. Krom toho se snazim vyuzivat i ostatni smysly,

Nemuzeme skatulkovat, je to vsechno o lidech. Nikdy bych nemel pustenou hudbu tak hlasite, abych neslysel co se deje kolem me.

ani mi mně

Článek 260 dopravního předpisu říká jasně - Při výkonu dopravní služby se zaměstnanec smí zabývat jen činnostmi kterými plní pracovní úkony nebo které jsou v přímé souvislosti s plněním pracovních povinností. Zvukové rádiové nebo televizní přijímače popř. přístroje pro zpracování dat smí provozovat jen je li to pro výkon jeho činosti zapotřebí.
doplněno 29.09.13 13:14: To jaksi ukazuje že odpověď ZABU@ že zakázáno to přímo nemá je blbost. Takhle chytře napsaný paragraf samozřejmě dává nadřízeným právo považovat za činnost nesouvisející výkonem služby prakticky cokoli. Vím o stanicích kde vedoucí strhává lidem peníze i jen za to že mají na stole mobil.

jmhad*
hodnocení

0x

Dříve nesměl,a jeho profesionální est mu to ani nedovolila,dnes je "demokracie" a v té se může všechno.A běda tomu,kdo by to chtěl zakázat.yskočí odboráři a kárající osoba jde a jde

V dobách kdy nádražáci dbali na profesionální čest jezdili ještě na párách a radio vážilo 20kilo ;)
doplněno 29.09.13 13:18: Dneska funguje dráha na základě bossingu, buzerace a zákona padalícího exkrementu.

hodnocení

0x

V mnoha případech je strojvedoucí na stanovišti sám, takže kde není žalobce, není ani soudce. Na druhou stranu - představa práce strojvedoucího jake relax s hudbou, kávičkou a cigárkem, zatímco si rychlík sviští krajinou, je přinejmenším úsměvná :) no, ale možná že za šichtu se jedna - dvě takové chvilky najdou :)

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Strojvedoucí určitě nesmí /o tom, zda to dělá nebo ne nevím/. Signalisti poslouchat nesmí nicméně poslouchají, dokonce i přednosta na kontole je na to upozorní, ale jen tak z legrace a poslouchá se vesele dál. Ale může záležet jak kde.

ladinpraha*

Už jsem viděl i řidiče MHD, který za jízdy sledoval TV.

newman
hodnocení

0x

Nejsem strojvedoucí, ale dělám jinou práci a mohu říct, že mít puštěnou potichu hudbu typu rádio, kteroé zapnu, když přijdu do práce a vypnu jak odcházím, mi nepříjde nijak špatné. Vyloženě to zlepšuje náladu, pracuje se lépe a se soustředěním to nemá co dělat. Pokud je to vyloženě vyhláškou zakázané, tak prosím to je zákon, ale mě to na kritiku není. Poslouchám za jízdy i v autě a slyším motor, vše a jsem v klidu a registruji jak ten čas hezky utíká.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]