Zdravím všechny... Chystám se do nové práce jako servírka, ale vzhledem k tomu, že nejsem vyučená v oboru ani nemám žádnou praxi, tak budu moc ráda, když se najde někdo, kdo poradí, co a jak, abych se vyhla začátečnickým chybám... Uvítám každou radu... Díkec
Rad je plno,od objednání k natočení piva po kasírování.Budeš dělat v klasické hospůdce,baru,nebo v restauraci,vinárně?Míchaní nápojů,kafe,prezentace vína,atd.Neboj zvládneš to.
shine*
Budu dělat v restauraci... Nejvíc se zatím děsím asi podávání jídla, představa vyskládaných velkých talířů na rukách v kombinaci se svižnou chůzí mě nahání hrůzu... To bude jiný kafčo než když doma servíruju oběd po dvou talířích... Zatím studuju jídelní a nápojovej lístek, abych popřípadě o tom jídle něco věděla a mohla kvalitně poradit s výběrem... Budu ráda fakt za každou radu, i za maličkosti...Aneb každá práce se má dělat naplno a bezchybně, tak ať jsem připravená
krkovicka*
Pokuď na lístku je napsáno!Bašta pana kuchaře! Měla bys vědět z čeho se skládá.Já jsem například jednou dostala otázku od hosta zda ty řízky jsou obalovaný v domácím vajíčku :-q Pokuď si nebudeš vědět rady tak doběhni do kuchyně pro odpověď.A stím nošením talířů si nelam hlavu,nosila jsem je po dvou neboť byly hliněné-750g+váha jídla.Sice jsem se naběhala jak kůň ale šlo to.pohodlné botky s měkou vložkou,nejlépe zdravotní.semtam když projdeš okolo stolků se poptej zda jim chutná,jsou spokojeni,nenechavej nikde saharu a ihned likviduj prázdné skleničky,talíře apod.Taky nerada chodíš do restaurace kde je supr jídlo,ale ta servírka je napohled protivná?
shine*
Na to se právě těším nejvíc - na tu komunikaci s lidma, ikdyž počítám s tím, že ne všichni budou příjemní a že si nekteří dokonce budou chtít užít ten pocit, že je nkdo obsluhuje a skáče kolem nich tím způsobem, že budou třeba ponižovat... Jen doufám, že nějak rozumně poznám, kdy jít za zákazníkem, kdy naopak nechat zákazníka na pokoji, abych třeba nerušila (sama nemám ráda, když číšník neustále pokukuje, jestli už jsem to poslední sousto dojedla nebo ne nebo když stihne třikrát přijít než si stihnu vůbec vybrat, co si objednám...) Ale to už je asi otázka citu a zdravýho rozumu...
Zrovna nedávno jsem byla ve Tvé situaci Vůbec se toho neboj Není na to žádná finta, ale věř si, zvládneš to Hlavně se usmívej a buď milá A s tácem se nesnaž dělat frajerku, ale drž ho tak, ať něco nevyleješ. Radši ať to vypadá "blbě" než házet půlitry na zem :D Jestli máš nějaké konkrétní otázky, ptej se
Tak ve zkratce:nikdy nebalancuj s tácem nad hlavou sedícího hosta,vždy se natoč bokem,při podávání.Při prezentaci vína se zeptej kdo bude ochutnávat.Jednu ruku si nech za zády,když nalíváš,hlavně nebuď zbrklá,nervozní.Ato i v případě když nestíháš,když doběhneš ke stolu uřícená něco jim tam hodíš a ihned mizíš(pak mají pocit že už obtěžuji)Podnapilým nenalívej a ptej se na občanku i kdyby se třicátník chechtal,že mu už osmnáct bylo.Někdy se potkáš s opravdu nemilími hosty.obrňse nebuď prudká,nezvyšuj hlas.Většinou jseš první na ráně,když je třeba játra krvavá zvykneš si.
shine*
Tak si říkám, co když bude zákazník nespokojenej s jídlem...Jestli jít za kuchařem nebo to nějak odškodnit...to asi bude chtět se poradit v té restauraci, co v takové situaci dělat, že?
krkovicka*
Omluv se a odnes talíř,zeptej se ho zda bude chtít novou porci jídla.Většinou vylížou talíř neboť mají hlad a pak si postěžují.Nikdy nepomlouvej kuchaře,že je tam sám,je tu první den apod.Novou porci zaplatí kuchař.Ty hostovi ji neučtuj.Jednou se mi stalo že jsem kravaťákovi odnesla šunkofleky a pak si mě zavolal,co to má znamenat že pod tím sýrem ať se kouknu.No já koukla šunkofleky zelený jak rákosniček.Omluvila jsem se za kuchyň-ale ten pohled na ten teda nezapomenu...Pokuď třeba steak nebude pořádně propečený jak si host přál dá se to napravit že ho kuchař dopeče.
shine*
tak to rozhodně není záviděníhodná situace... To je asi úděl servírek, že slíznou i ty chyby, za který vůbec nemůžou... Ale naštěstí se všechno dá napravit (pokud se teda host neotráví zkaženýma šunkoflekama, to se pak asi napravuje špatně) a když se přidá úsměv a pár milých slov, tak snad zákazník nakonec odejde se spokojeným žaludkem a úsměvem na tváři
shine*
Ještě taková hloupost, když nalívám jednou rukou, jak to udělat, aby z hrdla nestekla po flašce kapka, až to "donaliju"... jestli jsem to odkoukala dobře, tak se flaška přitom, jak se dolívá a zvedá, zároveň pootočí...
jsem*
Přesně tak, o 180°, ona ta kapka steče dovnitř. Nezapomeňte popřát dobrou chuť. Myslím, že budete dobrá servírka, protože o práci přemýšlíte. Hodně úspěchů a málo trapasů přeji.
krkovicka*
Ano kroutí,jen to nepřeháněj s kroutivostí.nikdy jim nedávej-nelij skotskou na led,jen když o to sami požádaji.vždy se dáva led zvlášť,do sklenice se lžičkou ať si davkujou sami.když si objednají bavoráka tak jim fernet nalij do vyší sklenice a láhev dej zvlášť ať si michají sami...Teda pokuď to není závodní jídelna na nádraží kdy to těm lidem je jedno.
Stalo se mi před mnoha lety, že mi lékař zakázal dočasně duševní práci, protože jsem se sesypala a doporučil pracovat manuálně. Protože nic neumím, tak mne napadlo jít pracovat jako servírka a zašla jsem do známé hospůdky za kamarády. Počkali jsme až skončí nápor obědů, přinesli půllitry, talíře, příbory a další náležitosti a začal výcvik. Vyučila jsem se za jedno odpoledne a vážně to pak při práci nikdo nepoznal. To se nedá vypsat, musíte si to vyzkoušet - jak Vám třeba tady popíšu jak vzít najednou 4 a více talířů? Doma se můžete aspoň podívat do knížek ( nebo na net ), jak se správně a z které strany co servíruje. Pokud takové známé nemáte, aspoň se zajděte do nějaké hospůdky podívat a všechno sledujte ostřížím zrakem. Jen si ale vyberte dobře, v poslední době etiketa číšníků a servírek je poněkud pokleslá. Patronka
krkovicka*
Patronko,taky jsem zjistila že škola mi byla k ničemu a to už na praxi.Nějaká etiketa?snad jen obsluha z prava,odnos talíře z leva.Stolničení-umístění příborů,sklenic.To snad až tam bude mít akci.Třeba svatbu.Jinak by každý musel jen co dokončí školu jít dělat do 5ti hvězdičkového hotelu.Jinak v běžný restauraci vše nevyužije.
patronka*
Krkovičko, to by Vás nejspíš ani nenapadlo co jsem měla na mysli etiketou. Číšník si sedí mezi hosty, vesele popíjí a jen občas se líně zvedne, aby zanesl hospodu. To si nedovolí ani v zaplivandě, ale tohle bývala velice slušná restaurace. Pak se diví, že tam má málo hostů, někdy jen ty co s nimi sedává. Špinavé oblečení, cigáro v hubě...Scházívali jsme se tam občas s přáteli, teď bych tam nevzala ani nepřítele. Patronka
Ale přiznávám bez mučení, že když přijdu do restaurace, chci si objednat víno a pak od servírky slyším "červené nebo bílé?" (rozumějte tomu tak, že rozlišují víno jen podle barvy, takže nabízí JEN DVA druhy vína), pak zabíjím pohledem...to mi opravdu vadí.
Stejně tak mi vadí, když si objednám Irsai Oliver...a servírka se mne zeptá zda bílé, nebo červené..., to bych vraždil...
A to prosím nemluvím o hospodách IV. cenové skupiny...ani o nádražních restauracích..
shine*
Leccos se dá odpustit, ale ve většině případů platí, že neznalost neomlouvá... To je bezpochyb povinnost servírky, že by měla vědět, co restaurace nabízí a určitě mít alespoň povědomí o tom, "co to je" ... No nevím, aspoň já bych si připadala trochu hloupě, když bych měla nabízet něco, co neznám
krkovicka*
Když k nám přijel vinař doplnit vinoteku(naštěstí tam jezdil opravdu vinař,ne kdovíjaký závozník)tak jsem si ho odchytila a sama jsem se vyptávala na určité značky vína,z etikety na vínu se dozvíš jen základní informace...Taky se připrav na otázku:Co byste nám slečno doporučila?
shine*
Jj, vzhledem k tomu, že touhle otázkou se většinou baví nejspíš odborníci a znalci, aby si otestovali servírku, bude určitě dobrý se těmahle "vodama" trošku probrouzdat, abych pak jen bezradně nestála, navíc červená jak rajče
krkovicka*
Musíš vychvalovat že místní žebírka jsou opravdu výborné ale kdyby chtěli zkusit i jinou specialitu tak vás to potěší.Pak jsou takovy ty ukecánkové,který furt se ptají i na blbosti,jako mě na ty vajíčka,ohledně vína,sama uvidíš co rychle mizí u nás to byl Modrý portugal a Ryzlink.
shine*
Na ukecánky jsem naštěstí připravená, protože jsem odjakživa sama hroznej kecal... Myslím, že takový situace, kdy se ukecánci vyptávaj a třeba se i dotěrnýma otázkama snaží vyprovokovat, můžou být dobrým základem pro kvalitní rozhovor nebo minimálně intelektuální přestřelku(v dobrým slova smyslu, určitě ne sprostou)... nakonec z jakýho jinýho důvodu by taky takovej ukecánek rýpal než že si chce trochu popovídat, "zalaškovat" nebo prostě jenom vzbudit trochu více pozornosti...na tohle se upřímně těším
A proč se nezepetáš někoho, kdo to dělá? A kopírovat a hodnotit jednání jiných
shine*
Tak tenhle příspěvek jsem tak trochu nepochopila... To tady přece dělám, ne? Samozřejmě že půjdu ještě něco málo odkoukat, poradím se s kamarády, ale rad snad není nikdy dost a tady mi pár dobrých duší očividně taky pomůže a předá pár zkušeností, ne?
krkovicka*
Obsluž nejdřív ženu pak muže,dva muže-nejdřív toho staršího totež u dvou žen.za dýško poděkuj,popřej dobré chutnání,rozluč se-žádné přijďte zas,brzy naschle.Prostě naschledanou.Přeji krasný zbytek dne.I těm protivným. doplněno 18.03.11 19:19: Taky pokuď budeš mít poloprázdnou restauraci.buď furt vidět,lešti si skleničky,omyj kavovar,doplň kořenky...neseď tam nekoukej do blba,nekuř lidem do vstupu.když někam příjdu a servírka drze vyfoukne dým,pak znechuceně,že cígo musela tipnout příjde.No není to vůbec pěkné.Když budeš dělat v herně,v místní hospodě,beru to ale takhle ne.
buss
Zkušenosti jiných jsou nepřenositelné, jsem zvědavý, jak si na ně ve chvatu vzpomeneš. Pozoruj kolegy(ně). A požadavky šééfa, to je zákon.
krkovicka*
Semnou byl šéf naprosto spokojeny.Vždy milá,úsměvavá,upravená.a taky jednou jsem si řekla že si hodím brigádičku došla jsem do restaurace a pan majitel po prvním dni,který byl zatím zkušební,se mě snažil dostat k němu domů.vzala jsem si 500kč z tržby,vynadala jsem mu do chudáků,odevzdala jsem kasírku a hrdě odkráčela.Dotyčná by se taky šefa měla zeptat jaký oblečení má mít na obsluze.Někomu to je jedno,někomu ne.
shine*
Nemyslím, že jsou nepřenositelné. Když někdo udělá chybu(nebo naopak ví, jak něco udělat dobře), tak může jinýho varovat (nebo poučit), ne? Aneb chybama se člověk učí a nemusí být vždycky jenom jeho! Já od téhle diskuze nečekám, že mě spasí, podle mě je to všechno o praxi, ale co je špatný na tom, že se zeptám, abych aspoň trochu věděla, do čeho jdu... Něco jako požadavky šéfa jsou samozřejmostí myslím v každé práci
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.