Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Názor na kritické předjíždění

Od: aloisb® odpovědí: 19 změna:

Předkládám k posouzení můj názor na způsob řešení kritické situace při předjíždění. Zákon říká, že předjížděné vozidlo nesmí zvyšovat rychlost, má uhnout ke kraji vozovky a umožnit rychlejšímu vozidlu bezpečné předjetí.

Jak se však zachovat, když řidič tzv. rychlejšího vozidla na dvouproudé vozovce špatně odhadl vzdálenost a rychlost protijedoucího vozidla a je zřejmé, že se bude velmi problematicky zařazovat před moje vozidlo, že to prostě nemůže bez srážky s protijedoucím stihnout. V takovém případě bych považoval za správné šlápnout na plyn a umožnit tak vozidlu vedle mne rychle se za mne zařadit. Logicky totiž, když budeme oba brzdit, tak pojedeme stále vedle sebe až do srážky! Při tom použití brzdy způsobí daleko rychlejší změnu rychlosti vozidla než akcelerace. Takže závěrem : V autoškolách by se mělo vyučovat, že když řidič při předjíždění přecení své schopnosti včas předjet a zařadit se před předjížděné vozidlo, tak by měl co nejdříve použít brzdu a zařadit se zase zpátky. Naopak předjížděný řidič by v takové kritické situaci neměl snižovat rychlost, ale spíše zrychlit. Možná, že by se při takovéto úmluvě podařilo zabránit mnoha nehodám při předjíždění.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fanus*
hodnocení

0x

když se mi stane Vámi popisovaná situace a jsem předjíždějící, vždycky brzdím. naučil mne to život na silnici :) žádná autoškola...

hodnocení

0x

Alloisi, fakt to myslíte vážně?

"Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy ani jinak bránit předjíždění" ( §17ods.4)

vždy se musí reagovat podle momentální situace, nikoliv poušálně...A zrychlit svoje vozidlo "za správné šlápnout na plyn a umožnit tak vozidlu vedle mne rychle se za mne zařadit." to snad nemyslíte vážně...

vy nesmíte zvyšovat rychlost..

toto není dobrá debata...

hop®

Milane, pokud se normálně rozjíždím a někdo mne při tom předjíždí, tak snad přece kvůli němu nebudu brzdit nebo zastavovat. *bzum*

Zákon zde uvažuje možnost, že jedu stálou rychlostí a pokud mne někdo předjíždí, tak začnu najust zrychlovat, a to je právě tímto zákonem zakázáno!

hope,

"pokud se normálně rozjíždím a někdo mne při tom předjíždí, tak snad přece kvůli němu nebudu brzdit nebo zastavovat."

ale to snad nepíšu, nebo ano? . Vy ale porušujete předpis když "normálně rozjíždím a někdo mne při tom předjížd" zrychlujete!

OK?

alf*

zákon je zákon, ovšem zrychlování za cedulí konec omezené rychlosti nebo konec obce, s tím snad kdo předjíždí musí krapet počítat. Protože obvykle předjíží protože nedodržel omezení.

alfe, souhlasím, ale opět vždy podle situace, když mě někdo za vesnicí začne předjíždět i když já mám na tachometru 58-60, tak ho nechám předjet tak, že 3 vteřiny nezrychluji a on už je pryč. Možná 4 vteřiny...

Je to hodně nebo málo... přeci se s ním nebudu spotřebovávat tolik benzinu!

hodnocení

Tak dobrá, Milane, abych tedy neporušil zákon, nebudu v žádném případě zrychlovat, i když bych tím umožnil tomu vedle sebe rychleji se za mne opět zařadit, ale v žádném případě nebudu brzdit a pojedu stále svojí rychlostí. To jsem chtěl říci, že kdybych začal v panice brzdit, tak bych vlastně tomu vedle mně znemožňoval se zpět za mne zařadit.

aloisi, ale já bych udělal něco jiného, ale vždy podle situace. Určitě bych se namáčkl co nejvíce vpravo a začal brdit, ať jede přede mě.

Již se někomu stalo, že začal brdit a ten druhý přesně taky?

snížit rychlost je rychlejší než ujet předjíždějícímu.

hodnocení

To dělám NORMÁLNĚ, když mě někdo předjíždí, ale já popisuji situaci kritickou, kdy už je jasné, že ten předjíždějící to nemůže stihnout zařadit se přede mě a musí se vrátit! Pak kdybys začal brzdit, tak on brzdí taky a jedete vedle sebe až do srážky!

hop®

Milane, citujete vyhlášku, takže píšete: "Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy... "

hm*
hodnocení

0x

Podobným situacím je nejlepší se snažit vyhnout, je těžké stanovit v tomto případě něco přesně. Řidiči mohou mít na situaci odlišné názory, nacházejí se v rozmanitých pozicích (sotva začal předjíždět / už skoro předjel), mají různě schopná auta, jiné zkušenosti, ... Někdy je lepší k předjetí napomoci, jindy napomoci k návratu dozadu.

Uf, takové situace nemám rád. :(

celp*
hodnocení

0x

S takovejma debilama se potkávám často a to když jedu po své a závodníci se valí proti mně.Hádejte kdo uhne?

hodnocení

0x

Kdyz zacnes zrychlovat, tak u prumerneho auto pri cca 90km/h stejne nebude zrychleni poznat driv, nez uz bude po vsem.

Navic. Co kdyz predjizdejici jeste taky zrychli, aby predjeti stihl.

Nakonec. Kdyz predjizdejici zacne brzdit, tak se za Tebe dostane behem okamziku, at uz zrychlujes nebo ne.

hodnocení

S tím nakonec bych souhlasil jen za předpokladu, že nebudu brzdit také"))

Tak to samozrejme.

Kdyz zacne brzdit, jedu dal, kdyz vidim, ze se snazi predjet za kazdou cenu, tak zpomalim. Ne kvuli nemu, ale kvuli tomu protijedoucimu.

Kazdopadne to uz tu bylo receno - reagovat vzdy podle konkretni situace.

buss
hodnocení

0x

Klidně si pojedu dál svou rychlostí, to musí řešit předjíždějící, odhadl špatně situaci. Jak mám vědět, co udělá, zazmatkuje, napřed přidá, pak brzdí, nebo opačně. Je to na něm, brzdit a vrátit se zpět (nebo úúžasně akcelerovat a nesmést mě).

hodnocení

Buss- souhlas. Svým příspěvkem jsem se jen chtěl ujistit, že v takovém kritickém případě by bylo chybné brzdit.

ondranoel*
hodnocení

0x

Radit někomu že má spíše zrychlit když je předjížděn bych docela rád zařadil mezi trestné činy navádění k vraždě.

Jinak každý řidič potřebuje co nejlépe znát úmysl ostatních řidičů, proto je ve většině případů nejlepší když předjížděný nemění rychlost. Smozřejmě když je předjíždějící již před předjížděným, ale nemá ještě odstup aby se zařadil, pak je namístě aby předjížděný přibrzdil.

Typická situace kdy při předjíždění dochází k nehodě je když předjížděný šlápne na plyn v okamžiku kdy uvidí předjíždějícího vedle sebe o půl délky auta pozadu. Dokázat pak předjížděnému že zrychoval je prakticky nemožné. Je dost řidičů, kteří mají tendenci toto dělat. I na to jako předjíždějící musím být připraven a počítat s tím. Být připraven se zařadit zpět, nebo mít podřazeno a rezervu ve výkonu a jiné. Nedá se to řešit paušálně.Rozum, cit, slušnost a využití zkušeností jsou namístě.

reni*
hodnocení

0x

myslím si že předjíždějící má v daném okamžiku větší rychlost než předjížděný a brždění z menší rychlosti je efektivnější, proto se přikláním k názoru že je bezpečnější když přibrzdí předjížděný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]