Nejste přihlášen/a.
Předpokládám, že psychologové na to mají už i latinský název a číslo diagnózy.
Pro mě je to přinejmenším nezdvořilost (něco jako kdybych si během rozhovoru otevřel noviny). Umím si představit situaci která si nutně vyžaduje okamžitou odezvu, ale vždycky by měla předcházet omluva partnerovi a případně i následné stručné vysvětlení.
Vzal bych to od začátku - chceš říct, že kamarád ti něco zaujatě vypráví ale tobě to nestojí ani za to, aby ses na něj koukala? Prostě jen vyhlížíš někoho zajímavějšího kolem a na něj se podíváš až tehdy, když se odmlčí? :D
Ano, takové to je, s někým se bavíme, do hovoru se vloží další o něčem jiném, telefonování, smskování. Co si kdo myslí je nepodstatné, jak to řešit je důležité.
Připadá mi to krajně neslušné. Sama SMS používám velice málo - blahopřání k svátku či narozeninám, případně zprávu, že se sejdeme tam a tam. Zažila jsem v práci slečnu, která esemeskovala jako o život a přitom dělala hrubky jako 8 leté děcko.
Zdá se mi, že lidé ztrácejí stud před ostatními. SMS si sice nikdo nepovolaný nepřečte, ale zažívám občas něco jiného. Naposledy dneska v Penny - mladá paní, tlačila košík, přitom stihla nakupovat a řvát do mobilu přilepeného k uchu. Ne mluvit, opravdu řvát. Nechtění posluchači se dozvěděli, co je s dětmi, ten debil zase chytil pětku ze zeměpisu, ale za to může ten kripl učitel, co jim nic pořádně nevysvětlí, co se bude vařit a péct, jak dopadlo sobotní sezení - oslava, ten vůl se mnou už 2 dny nemluví, protože jsem dala pusu Pepovi. Pepa nemá pupek a proto ten můj blbec na něj žárlí. Atakdále...neměla jsem chuť se tímhle brodit, paní jsem předešla.
Stihla ale klafat skoro až ke kase, přitom naplnila do poloviny nákupní košík. Úctyhodný výkon.
Neříkám, člověk si se svými nejbližšími občas vymění různé informace, ale jsem pro to, aby bylo zachováno soukromí. Proč před x lidmi? Já sice toho vola té paní neznám, ale myslím si, že vůl je za této situace někdo úplně jiný.
O duchaplných rozhovorech ve veřejném dopravním prostředku či v čekárně u doktora už raději pomlčím. Jen tvrdím, že dříve lidé řešili své problémy /ty byly vždycky/ daleko diskrétněji, než dnes. Dneska kdo chce, má chuť, čas a náladu, může se dozvědět cokoliv. Od receptu na cmundu až po hodnocení výkonu manžela v posteli. Není to kapánek trapné? JE A MOC! Jaga.
No rozhodně na tom není nic k pochválení. Ale problém mobilů je daleko protivnější a jejich používání nevhodné při hovorech na veřejnosti - jak píše " babajaga". Je to nepříjemné, protože jsou to sáhodlouhé navíc většinou dosti hlasité rozhovory, před kterými třeba při cestě vlakem ani není úniku. Pro určité situace je mobil dobrý pomocník, ale to jak si někteří jeho uživatelé počínají a otravují svými hlasitými telefonáty nejbližší okolí není zrovna moc příjemné.
Nesnáším to a tak mobil vypínám nebo a to nejčastěji nechám doma (pak sice vysvětluji manželovi co bych dělala kdyby...) ale myslím, že by se našel někdo kdo by tu ERZETU zavolal. Netaktní, nezdvořilé, patrně bych to tomu člověku dost hlasitě vytkla a pokud by to udělal i příště tak se zvedla a beze slov odešla. Jedinou omluvou je, že čekám, že dcera rodí nebo, že babička zemřela.
Na druhou stranu - vztahy jsou i o vzájemné komunikaci. Máš pocit, že spolu lidé komunikují méně? Já myslím, že rozhodně ne, jen ty komunikační kanály jsou jiné. Dřív se třeba lidi celý den neviděli a večer si měli co povídat. Dnes si třeba smskují celý den, tak si už tak nepovídají, protože už všecko vědí. Ale objem komunikace je pořád stejný ne-li větší?
Každý vynález techniky může člověku něčím pomoci, může mu něčím uškodit, a nebo může být jeho přínos zcela neutrální. Vezměme třeba obyčejný kuchyňský nůž - pomáhá, ale lze s ním i zabít.
Televisor často nahrazuje vzájemnou komunikaci členů domácnosti, protože přece teďka tam běží zajímavý film, a pak už musí jít spát, protože ráno vstávají. Televisor však přináší i mnoho užitečných informací.
Mobilní telefon je dneska velmi levná záležitost (vždyť nejlevnější nový se dá bez problému pořídit pod pětistovku), ani komunikace přes něj není drahá. To způsobilo, že jej má téměř každý - průměrný Čech vlastní 1.3 ks mobilního telefonu.
A opět, jako každý vynález techniky, může sloužit svému majiteli k užitku, nebo k tíži.
Komunikace mobilním telefonem (ať již hovorem, nebo vzájemným přeposíláním zpráv) má spoustu negativních důsledků, které jsou psychology dobře rozebírány a vysvětlovány tak, aby se jich mohl každý vyvarovat.
V konkrétním případě bych doporučil toto: stejně, jako nebudu stolovat s člověkem, který se při jídle drbe nožem v rozkroku, chrochtá, prská, mlaská a srká, stejně se nebudu bavit s člověkem, který, pakliže již během našeho hovoru musí nezbytně někomu zatelefonovat / napsat, neuráčí se mi ani dopředu omluvit, a po té celou situaci vysvětlit a ještě jednou se případně omluvit.
Každý rozumný člověk pochopí, že třeba během našeho hovoru odmítnu příchozí hovor (protože není až tak bezodkladný), omluvím se, napíšu volajícímu zprávu, že nyní nemohu a ozvu se mu, jakmile budu mít čas (což zabere pár sekund), a až pak pokračuji v naší debatě.
Pokud někdo druhému toleruje, že bez dalšího jej začne ignorovat a něco klepat do telefonu, pak si sám může za následky takového jednání. Normální to určitě není, je to porušením obecně uznávané etikety mezilidských vztahů, a je to výrazem pohrdání druhým, nedostatkem taktu a ohleduplnosti k němu. Proč se s takovým člověkem stýkat?
Kéž by to bylo jen SMS Pozorujte někdy telefonující s mobilem -prozraďte mě prosím proč někteří u toho neustále přecházeji ba až skoro
Já ač už ročník z doby metuzáléma
si pamatuji teledonování z budky či jakési škeble a tak aby bylo pokud možno co nejvíce soukromí Dnes si mohu vyslechnout v MHD i to jak moc má která naloženo v Always
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.