Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se přes to přenést?

Od: lilka odpovědí: 9 změna:

Je jedna věc a strašně mě trápí, myslím a potýkám se s tím každý den. Cítím se jak mezi mlýnskými kameny,

Měla jsem kluka od 16 do 20 (rozešli jsme se před pár měsíci), nesměl u nás spát, pokud jsem šla já k němu spát, byly scény a musela jsem být druhý den do 10:00 doma. Ve všední den jsem směla být venku do 18:00. Jeden týden o prázdniny byly jeho rodiče celý týden pryč a já se musela každý den hlásit v 16:00 doma, týden v kuse, aby mi neviděli jsem tam být nemohla. Studovala jsem gymnázium a byla bezproblémová. Byla jsem furt za tu divnou, která má v takovýhle letech vážný vztah.

Nyní má ségra (16) přítele, spí u nás i ve všední den, ona u něj taky a chodí od něj do školy. O jarní prázdniny o ní naši týden neslyšeli, pak přišla domů, hodila špinavý věci a za den zas odfrčela. Nyní u nás proběhla scéna, od čtvrtka u něj spala, Měla přijít dnes odpoledne, vrátila se sotva před půlhodinou a máma jí vyčetla, že přišla pozdě, ségra si přišla ke mně stěžovat. Samozřejmě jsme se chytli, jelikož jsem jí řekla, jak jsem to měla a mám já.

Strašně mě tahle věc trápí, ona pokud dostuduje střední, tak jen za pomoci celý rodiny (já jí píšu slohy, referáty, seminárky apodob.). Pokud o tom chci mluvit s mámou řekne jen ,,no a co mám dělat nebo odběhne od tématu. Jsem fakt smutná, protože můj vztah zkrachoval i díky malému kontaktu, když jsme spolu chtěli být chodili jsme i na hotel a ségra to má takhle snadné...je mi to líto...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

0x

Lilko, vím, že vám váš problém přijde hrozný a trápí vás to. Ale věřte, že v tom nejste sama a čas vše zahojí, změníte názor a pohled na věc. Někdy mi přijde, že tohle zažili všichni nejstarší. Taky, pokud jsou v rodině 3 děti, hodně sleduji podobnost dětství, přístupu rodičů a následně povahových rysů dětí, jak jsou narozené. Někdy i odhadnu, jestli někdo byl nestarší a nejmladší.

Oni to rodiče myslí dobře. Mají představu o výchově dítěte, o tom čeho chtějí dosáhnout a co je pro něj nejlepší. První dítě, tedy to nejstarší, je vlastně někdo, na kom se vše učí. U druhého už vědí, jaký krok ve výchově byl úspěšný, jaký byl zbytečný. Ty nejmladší děti jsou většinou benjamínci. Píšu jen podle toho, co jsem zažila, co jsem probírala v dospělosti s tátou. Taky jsem cítila hodně křivd a takhle mi to táta vysvětlil. Já musela být do 18 ti let do 19 hod. doma, žádné spát u kamarádky, nikdo k nám nesměl domů na návštěvu, mít kluka? Nemyslitelné. Brácha už v 16 přivedl domů své první děvče. Ptala jsem se táty, jak je to možné a on mi právě řekl to, co píšu výše. Zjistili, že ačkoli mě drželi pod zámkem, stejně mě neuchránili pádům. Jen jsem si nenatloukla "ještě doma", ale jako dospělý člověk. Rozumíte mi? Možná to píšu kostrbatě, za což se omlouvám.

lilka
hodnocení

Děkuji za názor, já to chápu stejně jako vy nebo aspoň si to takto vysvětluji, snažím se to chápat, ale jelikož v tom žiju každý den, trápí mi to..navíc si tím přijdu divná, že ve svých letech jsem častěji doma než ségra a zejména po rozchodu jsem se do všeho položila, dělám na vyšší úrovni dva sporty, mám tři brigády, chodím na VŠ a další koníčky, takže najednou na zábavu není čas, přijdu padnu a jsem za tu chudinku co je "věčně dom"... asi řeším hlouposti, ale plácám se mezi nima

poseidon*
hodnocení

0x

Požádejte při vhodné příležitosti jednoho z Vašich rodičů (nejprve toho chápavějšího) o chvilku času, protože si potřebujete popovídat o svých problémech.

Trpělivě a podrobně vysvětlete, jaké všechny potíže vám způsobují uložená výchovná omezení, že je vnímáte jako neadekvátní svému věku a zmiňte se i o pocitu nespravedlnosti, který narušuje vaše vztahy k mladší sestře. Nežádejte nic, jenom vyslechnutí. Po nějaké době zkuste totéž s druhým rodičem. Nebudou-li potom vstřícnější, máte právo se vzbouřit.

eulalie*
hodnocení

0x

Buď vaši rodiče nad výchovou vaší sestry rezignovali, nebo je ona před vámi protežována, jelikož je mladší. Vaše máma je z toho možná unavená, vidí, že stejně nic s vaší sestrou nezmůže. Asi si dělá sama, co chce, z rodičů si nic nedělá. No, myslím si, že dříve nebo později vaše sestra narazí, a to dost tvrdě. Nemyslete si, že jí bude život pořád takto vycházet. Co kdybyste se tak trošku vykašlala na to dělat za ní ty úkoly? Ať se stará sama, když je dost chytrá na to, aby se místo školy tahala s klukem. Předpokládám totiž, že kvůli němu tu školu fláká, nebo ne? Rodičům to suše oznamte, že odmítáte nést břímě zodpovědnosti za svoji sestru, že máte svých starostí se svojí školou více než dost a ať si ty úkoly laskavě začne dělat sama.

lilka
hodnocení

To je právě to, "obávám se", že nenarazí..rodiče jí vyšlapávají cestičku a vždy to tak bylo a vždy bude...i když je úplně dutá, táta jí zařídí místo u sebe ve firmě, oni jí nepošlou se prokopávat životem, dál to bude mladší protěžovanej zmetek...nechci znít rozmazleně, ale mě k 18 zaplatili řidičák a dostala jsem prstýnek s briliantem (0,81g bril.) ségra má tento týden osmnáctky, dostane notebook, řidičák, prstýnek s briliantem (3,49g) a zaplacenou kérku...přijdu si jak odpad, neříkám, že se mám špatně, ale prostě chci, aby mezi námi bylo rovnítko...ségra toho velmi zneužívá, ví, že táta na ní hodně trpí, často, když se něco stane, vyhrožuje mi, že to bonzne tátovi a táta bude na její straně...fakt chování v našich letech

eulalie*

Věřte nebo ne, jednou vaše sestra narazí, nebude jít to celý život procházet. Nebo si myslíte, že rodiče jí budou cestičku umetat celý život? A i když až se třeba vdá, nebo odejde z domova za partnerem a nevdá se? To si vážně myslíte, že jí bude celý žovit všechno procházet? Když to tak na světě ale přeci nechodí. Zvláště tito lidi, kteří jsou od malička zvyklí, že jim rodiče tu cestičku životem umetají, narazí nejvíce. Ne že bych jim to přála, ale prostě to tak je. Vaše sestra se totiž nenaučí pravděpodobně hodnotě peněz a práci, zřejmě pocházíte z lépe situované rodiny, kde o finance až tak nouze není. Život většiny lidí není procházka růžovým sadem, spousta lidí musí řešit problémy typu nemoci v rodině, smrt v rodině, rodinné rozpory, partnerské rozpory, úbytek financí (např.) - a postihuje to bez výjimky jak bohaté, tak i chudé. Vaše sestra je protežována, tatínkův oblíbenec a zřejmě toho umně využívá. A bude mu to umět jednou stejnou měrou oplatit? Třeba na stáří? Víte, nemyslím si, že to štěstí vaši sestru bude provázet neustále. Od šestnácti chodí s chlapcem, on tak možná tuší z vaší rodiny peníze, může to být takový ten "vyčuránek", co vaši sestru využije. Netvrdím a neprorokuji, že tomu takto bude, nejsem věštkyně a nepřeji nikomu nic zlého. Jen ze mě hovoří už určitá životní zkušenost. Je-li vaše sestra tak dutá, jak tvrdíte, a otec jí najde teplé místečko ve své firmě - je-li to firma se zaměstnanci, myslíte si, že ji ti zaměstanci budou mít rádi? Ano, budou jí lézt do zadní části těla, jen aby se zavděčili, protože tak tomu často bývá, a za zády ji pomluví. Takže - nezáviďte, stejně to nezměníte. Druhorození bývají mnohdy oblíbenějšími dětmi, než ti prvorození.

almira*
hodnocení

0x

Buď ráda,že na tebe byli přísní, teď jsi rozumná a zodpovědná a to sestra nikdy nebude. Také jsem starší a nemohla jsem chodit na diskotéky , a srazy atd.. ale zpětně jsem za to ráda. Odnaučila jsem se to a teď nepiju, nekouřím,.. Prostě v "pubertě" jsem se neměla kde zkazit. Rodiče naštěstí přítele tolerují. 2 roky spolu bydlíme a rodiče vidí,že jsem šťastná a už mě neomezují (je mi 19) ale také mě moc štve,že je bratr zkažený a všechno mu dovolují. Rodiče ho pustí kam si zamane. Od 14ti může chodit kamkoli, od 15ti i na noc. Manipuluje s nimi a oni mají dojem,že je svatý a nikdy nic neudělá. Když řeknu proč se k němu nechovají jako k mě tak následuje maximálně "ale prosím tě"... Takže asi tak no - smiř se s tím a buď ráda,že u tebe rodiče byli zodpovědní i když moc. V životě dokážeš víc jak sestra!

lilka
hodnocení

Jsem velmi cílevědomí člověk, dřu od nevidím do nevidím, ale poslední dobou si říkám, jestli není důležitější si ten život užít než "dokázat velké věci" ...sestra bude mít teplé místečko, pracovní dobu, jak si zamane, prachů dost...užije si život..

almira*

Někdo vidí užívání si jen v hodpodách a podobně. Ty si ted uděláš školy, budeš mít praxi a budeš inteligentní a zodpovědná. Ovšem tvoje sestra nebude umět nic, nebude mít školu, nebude umět přemýšlet. Ne vždy tu budou rodiče a jejich firma a ona potom bude ta kdo prodělá :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]