Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, napadla mě otázka. V naší obci žije hodně starý pán /sám/ a ten, pokud nevyužije nějaké léky, hází všechno po okolí. Jedni lidé, kteří bydlí poblíž, toho mají pořád plnou zahradu, už byli se stížností u starosty. My bydlíme naštěstí dál, nikdy k nám nic nehodil. Protože až k nám už nedojde. Ale: na lécích je psáno, že se mají vrátit do lékárny. Co se tam s nimi děje? Nějak odborně je zlikvidují? Také mě napadlo, co se děje s léky, které ještě nemají prošlou expirační dobu a nejsou dosud načaté. Pokud je vrátím, mohou je prodat někomu dalšímu? Když nejsou prošlé, ani načnuté, bylo by asi škoda je likvidovat. A tak by mě zajímalo, co se s vrácenými léky v lékárnách děje. Děkuji. Jaga.
Dobrý den.
Jednou jsem se na to v lékárně ze zvědavosti zeptala. Léky se znovu prodávat ani rozdávat nemůžou, do lékárny se vracejí pouze z důvodů odborné likvidace, neměly by se vyhazovat běžně do odpadkového koše. Také jsem si říkala, že vzhledem k vysoké ceně některých léků by se daly ještě zužitkovat, třeba v nemocnicích. Ale co naděláme.
Ano, to se dela, ale pokud vim, tak jen u takovych leku, ktere lekar sam pacientovi vydal ze sve vitriny. Jsou to vetsinou leky, ktere lekar dostal od dealeru, jedna se vetsinou o novinky, aby se "zajeli" brzy mezi lidi. Nebo nahrazene leky, misto jednoho co dlouho nebyl, byl ihned jiny, s vetsim doplatkem...
Proc ne?
Jako ze kdyz mi jednou zaboli hlava a koupim si baleni paralenu (jeden prasek mi nikdo neproda), tak musim spolykat cele baleni, aby mi zbytek neprosel?
Leky se vraci primo dodavateli a ten by je mel vratit vyrobci. Farmaceuticky prumysl je tak obsahly, bohaty a nekontrolovatelny, ze i kdyby lide vraceli poctive , tak oni to stejne semelou a vyhodi, i kdyby to melo expiraci klidne nekolik let. A hlavne..leky se hazi do prepravky najednou, at jsou to masti, kapsle, tobolky..., to se vrati po prepravci dodavateli. Ale lekarna nezjistuje, ktery dodavatel co dodal..Coz je vlastne nesmyslne , lide by meli vratit leky tam, kde je koupili, lekarnik by mel proti vratce vratit spravnemu prepravci, ten dodavateli a ten vyrobci. Ale ruku na srdce...malokdo z lidi vraci leky do lekarny..a kdyz uz, tak tam to konci v jednom pytli. Leku, ktere "projdou expiraci" ve skladech je obrovske mnozstvi, vse se vraci vyrobci, nekdy jako prosle zbozi, nekdy jako proste (vadne) zbozi, tyka se to i leciv, nejen leku. Reklamaci a vratek jsou denne desitky jen v jednom skladu, tuhle chybi platicko, tuhle poslali spatnou expiraci, tuhle je mensi pocet baleni v kartonu apod. Farmaceuticky prumysl je nejvice vydelecna sfera pro podnikani a hazardovani s lidskym zdravim.
A jen pro zajimavost, sem a tam se vozi leky za miliardy korun, vzdy je nektera zeme, ktera urcity pripravek (lek) ma a nektera nema. Ta co nema, tak se urychlene daji nahrady s ucinnou latkou, ale mozna nekdo z osobi zkusenosti vi, ze to az tak stejne ve vetsinbe pripadu neni. Ucinne leky, se vyvazeji od nas napr. do Nemecka. Pamatujete na to, jak zmizel Tamiflu? Nedal se sehnat, pritom se do CR dovezl, ale pak nastal reexport.
Jsem se rozcilila Hezky den vsem
Je lepší i nepoužité neotevřené léky zlikvidovat. Magistr/a v lékárně jednak neví, jestli je to originál, nebo padělek, jestli třeba neležely ty léky za oknem na slunci (to některým vadí), jestli nepřemrzly nebo naopak nebyly přehřáty, ...
Přesně tak. Jakmile se jednou lék vymkne odborné kontrole a skladování, nikdo nemůže zaručit, zda se nepokazil (i když samozřejmě je možné, že je v pořádku. ale třeba ta lékárna, která by při dalším prodeji měla ručit, tuto záruku převzít nemůže.
Dokonce jsem jednou dostal do schránky reklamní balíček nějakého prostenalu nebo kterýho čerta a i to museli zlikvidovat.
Ono isamotné vrácení je proto, aby nedošlo k tomu, aby to někdo jen tak použil. U nějakého brufenu se nic moc nestane (pokud si jich člověk nedá kvanta), ale nějaká na srážlivost/ředění krve apod. by mohly způsobit problémy.
Brufen, ibuprofen, ibalgin...tyto nejvice prodavane leky ,maji za nasledek leptani jater a vznikaji velmi casto dvanacternikove a zaludecni potize, sliznice se stava nachylnou k bakteriim (samozrejme neni to jen leky, ale i celkovym zdravotnim stavem, zivotospravou atd.) Pacienti napr. s vredy, s divertikulitidou by nemeli tyto leky pouzivat vubec, pokud uz se nevyhneme lekum na bolest tak mensi zlo je Algifen gtt, ale pouze na predpis. Ale nejlepsi je nebrat leky zbytecne zadne, ale chapu, ze nekdo opravdu trpi a potrebuje leky. Tam je pak bohuzel pricina i dusledek... "tady lek pomuze a jinde uskodi". Ale ja sama jsme po operaci brala leky na bolest, protoze to proste jinak neslo. Vsichni to vime, nepisu nic noveho, nebo zasadniho.
Takze vracet by se melo vsechno. Oni to sice spali, ale dostane se to zase do zeme, ovzdusi, vody...je to zacarovany kruh
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.